Quiz about Backpacking Gear Head
Quiz about Backpacking Gear Head

Backpacking Gear Head Trivia Quiz


Backpacking can lead you to a simpler, more relaxing life. Many, however, become infatuated with the gear and can talk of nothing else - gear heads. Match the brand name with the main type of gear produced by that brand.

A matching quiz by wjames. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Outdoor Activities

Author
wjames
Time
4 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
382,139
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
183
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Katadyn  
Water purification
2. Svea  
Camp stoves
3. Therm-a-Rest  
Knives
4. Luci  
Freeze-dried food
5. CamelBak  
Sleeping pads
6. Petzl  
Compasses
7. Victorinox   
Head lamps
8. JanSport  
Inflatable lanterns
9. Mountain House  
Backpacks
10. Silva  
Hydration products






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Katadyn

Answer: Water purification

Katadyn is a Swiss company that specializes in filters and other gear to produce drinkable water from wild sources. Gear-intensive methods use filtering or ultra-violet light to remove or kill harmful organisms; drinkable water can also be produced by the use of biocide chemicals or boiling.
2. Svea

Answer: Camp stoves

First produced in 1955, the iconic Svea model 123 is recognized as the first lightweight backpacking stove and is one of the most successful models of all time. It's simple design in brass with few moving parts makes it "bomb proof", in backpacking vernacular.
3. Therm-a-Rest

Answer: Sleeping pads

Therm-a-Rest sleeping pads became popular in the 1970s. The design featured advantages of both previous options: the insulating power of closed-cell foam and the comfort of an air mattress. The readers of "Backpacker" magazine voted the Therm-a-Rest self-inflating mattress one of the five best outdoor inventions of all time.
4. Luci

Answer: Inflatable lanterns

Yep, a lantern can be inflatable. The Luci lanterns produced by the company MPOWERD are compact solar-powered lanterns that inflate to produce a globe to distribute the light from the small LED bulbs.
5. CamelBak

Answer: Hydration products

CamelBak is a small company of 80 people based in the town of Petaulma, CA. They produce water bottles and packs that integrate systems to carry and distribute water. In addition to outdoor enthusiasts, the U.S. military is one of the largest customers of CamelBak products.
6. Petzl

Answer: Head lamps

The Petzl company specializes in gear for rock climbers and cavers, folks that are busy with their hands and so could use a good head lamp. Petzl head lamps are acknowledged as some of the most durable and lightweight available, qualities that are important to anyone who carries all of their survival equipment on their back for days and weeks in the wilderness.
7. Victorinox

Answer: Knives

Best known for the iconic Swiss Army Knife, Victorinox is now the largest manufacturer of pocket knives in the world. Their famous emblem of a Swiss cross in a shield can also now be found on watches, apparel and luggage.
8. JanSport

Answer: Backpacks

JanSport is the largest maker of backpacks in the world. Begun in 1967, JanSport at first specialized in the external-frame, panel-loading backpack; panel loading was quite a change from the top-loading designs popular at the time.
9. Mountain House

Answer: Freeze-dried food

Freeze-dried food is convenient, usually requiring only the addition of boiling water to make a meal that can be eaten right from the package. However, freeze-dried food is usually expensive and the flavors can take some getting used to, but a favorite outdoors saying is "hunger is the best sauce".
10. Silva

Answer: Compasses

Silva is a Swedish company that began manufacturing compasses in the 1930s for the growing outdoor sport of orienteering, where competitors use map and compass to race to locate markers hidden in the outdoors. Silva continues to produce quality and dependable compasses for amateur and professional outdoorsmen and the military.
Source: Author wjames

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us