FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Trivia Questions and Answers
photo of X-Men

240 X-Men Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about X-Men? This category is for trivia questions and answers related to X-Men (Movies). Each one is filled with fun facts and interesting information.
Related Questions & Answers:   X-Men    X2   
1 When Professor Charles Xavier asks, "Ready for this?", who answers with "Let's find out!"?
Answer: Erik Lehnsherr

Professor Charles Xavier asks this of Erik when they, with the rest of the X-Men, are in their stealth jet preparing for battle. Following this, Erik uses his mutant powers to emerge Shaw's submarine from the water.
  From Quiz: "X-Men: First Class" Quotes
2 What is the last line in 'The Last Stand'?
Answer: "Charles?"

There is a clip after the credits where Xavier has put his mind into the body of a comatose man under the care of Moira MacTaggert. You see this man in a video the Professor shows one of his classes.
Moira McTaggert says the line when the unconscious man wakes up and says, 'Moira?' she assumes that since the man previously had no consciousness, it must be the Professor.
  From Quiz: The First Five 'X-Men' Films
3 What mutant has the ability to walk through solid objects?
Answer: Kitty Pryde

In "X-Men 1" she is the last to leave Xavier's class. The door is already closed so she walks right through it. In "X-Men3" she helps the other X-men fight the Brotherhood.
  From Quiz: "X-Men" Movie Characters
4 Whose house do Magneto and the Professor visit at the start of the film?
Answer: Jean Grey's

At the start of the film we see Magneto and the Professor visiting a house 20 years ago. In the house live Mr and Mrs Grey and their daughter Jean who has special powers. She can read people's thoughts and can move objects with her mind. She also has a rare combination of telekinetic and telepathic powers.
  From Quiz: X-Men 3:The Last Stand
5 This film starts with a flashback showing Professor X and Magneto going to visit Jean Grey to persuade her to come to their school. When she gives a demonstration of her powers, we see a cameo from Stan Lee but what is he doing?
Answer: Watering his garden

The co-creator of X-Men is watering his front garden when Jean Grey lifts all the cars in her road through the power of telekinesis and even the water coming out of his hosepipe starts going upwards! Stan Lee can be spotted in quite a few Marvel movies, I've seen him in both "Spiderman" films and also in "Hulk".
  From Quiz: X-Men 3 - The Last Stand
6 "There's so much more to you than you know, not just pain and anger. There's good in you too, and you can harness all that." Who says this quote, and who is he/she talking to?
Answer: Professor Charles Xavier to Erik Lehnsherr

While training the rest of the X-Men, Charles tests Erik to try to move something huge. Erik fails. Charles tells him that "focus lies somewhere between rage and serenity". He then asks permission to read Erik's mind. He states, "I accessed the brightest corner of your memory system. It's a very beautiful memory, Erik. Thank you." Erik responses with, "I didn't know I still had that," leading Prof. Xavier to say this quote.

In "X-Men: First Class", Michael Fassbender and James McAvoy take over the roles of Magneto and Prof. X. In the first three movies of the franchise, Sir Ian McKellen and Patrick Stewart play the roles, respectively.
  From Quiz: "X-Men: First Class" Quotes
7 Charles was a smart man who came from a wealthy family. He lived in a big mansion with his foster sister, Raven. Later, he graduated from Oxford University. What was his field of specialty, which was also the research topic for his doctoral thesis?
Answer: Genetic mutation

Raven always felt embarrassed about her look, but Charles gave her a lot of encouragement. One night, Raven asked Charles to tell her some stories, but Charles said he needed to prepare for his thesis examination. Raven then said he could read her his thesis, since the thesis always put her off to sleep. Charles then read a short paragraph from his thesis to Raven, which discussed the possible ideas of human genetic mutation.

Since he was a small kid, Charles knew that he was different from the other normal people. One night, he met Raven who was stealing food from his mansion's kitchen. He told Raven that she could live in the mansion together with him. Charles could read other people's mind, but he promised Raven that he would never read her mind.
    Your options: [ Organic chemistry ] [ Network security ] [ Applied mathematics ] [ Genetic mutation ]
  From Quiz: X-Men: First Class
8 What mutant has grown a large amount of fur and has enhanced agility?
Answer: Beast

He is extremely civilized and appears in "X-Men3" and helps fight the Brotherhood. He tries to give one of his long speeches during the battle, but he is too busy beating people up.
  From Quiz: "X-Men" Movie Characters
9 Which X-Man cannot control the full extent of his or her powers?
Answer: Jean Grey

Jean Grey has psionic powers that allow her to mentally manipulate matter. Basically she has the power of telekinesis. At first, her powers are limited to manipulating people and large objects, but later we see that she can even separate individual atoms and molecules, essentially disintegrating the objects they make up. Professor X mentions that she is potentially the most powerful mutant he has ever come across, and that she never had proper control over her full powers. As a result he had to put up some mental barriers to keep her from harming herself or others. This is actually the basic premise for most of the story in "X-3", as she inexplicably returns from the dead, now more in touch with her full power. When she is returned to the mansion and mentally sedated by Professor X, he warns Wolverine against waking her up, stating that her subconscious self (known as the Phoenix) is a danger to everyone because it is uncontrollable. Her more latent powers function on base instincts like anger and ecstasy (she "accidentally" kills Cyclops when she first rises from Alkali Lake and kisses him). Furthermore, that alter-ego seems unaware of its own destructive power. Wolverine diasgrees with Prof. X "manipulating" Jean's mind, and visits her alone. The Phoenix then wakes up, knocks out Wolverine and disappears from the mansion, only to turn up later alongside Magneto at her childhood home. Contrary to Prof. X, Magneto wants Jean to tap into her full power, unaware of the dangers in doing so. His recklessness in handling Jean results in her killing Professor X. He was trying to bring her back to the mansion to help her (although it is unclear whether he is actually dead or perhaps disembodied, given the hidden ending after the closing credits).
    Your options: [ Storm ] [ Wolverine ] [ Jean Grey ] [ Professor X ]
  From Quiz: X-3: The Last Stand
10 Who kills Scott Summers (Cyclops)?
Answer: Jean Grey

Scott goes to Alkali Lake, the place where Jean has supposedly died. He gets angry and removes his glasses and his red beam hits the water. After putting his glasses on again he sees Jean Grey. She then kisses him and kills him. She kills him because it is not Jean Grey who emerges from the water, it is Phoenix. She is the evil side of Jean who doesn't want people's powers to be controlled. She kills Scott because he is on the side which wants to control powers.
  From Quiz: X-Men 3:The Last Stand
11 It turns out that the first fight we see the X-Men in is actually a training simulation. Where does this take place?
Answer: The Danger Room

In the cartoons and comic books, the X-men frequently use the Danger Room (a special training room in the school) to practise using their skills and powers in hostile circumstances. This is the first time it has appeared in the films, despite the directors wanting to use it previously.
  From Quiz: X-Men 3 - The Last Stand
12 Despite the changes in Logan and Xavier, the most interesting presence in the movie might just belong to young Laura. Also known as X-23, with which mutant does she have a common set of powers?
Answer: Logan / Wolverine

Alright, if you've watched the movie, this should have been a piece of cake. Despite excellent performances both by Hugh Jackman and Patrick Stewart, the most memorable character is Laura, who is played amazingly by the eleven year old Dafne Keen in her first movie role. Laura, also known by the moniker X-23, is a young girl with mutant powers who was raised in a lab as part of an experiment to create children with powers of existing mutants and train them as weapons. She has the same powers as Logan and she is of course his biological daughter (his genetic material was, ahem, collected during the Weapon X experiment, when his skeleton was fused with adamantium). However, since she was raised in a lab, she is rather unsocialised. In the first half of the film, Laura does not speak a single word, yet her presence does all the talking. Whenever she is around someone new, she is quick to evaluate their intentions, often maintaining a grim face. If she sees someone as an immediate threat, she quickly uses her adamantium claws to scare or attack them. Laura's unruly behaviour leaves Logan, who is rather the same, with the difficult task of reining her in and teaching her moderation. Yet little by little, Laura and Logan warm up to each other, and eventually she starts speaking to him.
    Your options: [ Erik Lehnsherr / Magneto ] [ Logan / Wolverine ] [ Jean Grey / Phoenix ] [ Raven Darkholme / Mystique ]
  From Quiz: "Logan" - Requiem for a Superhero
13 What pivotal event does Wolverine get sent back to change?
Answer: Mystique killing Trask

When Mystique killed Trask, she was caught, and her DNA was used to allow the mutant-killing sentinels to take on other mutants' powers. This was the tipping point in the war against the mutants, even if it did take another several decades for events to unfold.
  From Quiz: X-Men: Days of Future Past
14 Professor Charles Xavier tells Erik, "We have it in us to be the better men." What is Erik's response?
Answer: "We already are."

Prof. Charles Xavier and Erik are playing chess at the mansion while saying this quote. At the beginning of their conversation, Erik states his intentions of not just stopping the possibility of another war, but actually killing Shaw. Charles tries to convince him to be the better man, and that humans will eventually live peacefully with mutants after enough time.
  From Quiz: "X-Men: First Class" Quotes
15 In 'X2', what is Stryker's son called?
Answer: Jason

Stryker uses his son, Jason, in mind-control experiments. Jason is able to make people think they are seeing something different to reality.
  From Quiz: The First Five 'X-Men' Films
16 Emma Frost brought Colonel Hendry to a secret meeting room to meet Sebastian Shaw. There, Shaw threatened Hendry to have nuclear missiles installed in Turkey. Shaw's intention of doing so was to ignite a war between the US and which powerful nation?
Answer: Russia

CIA agent Moira MacTaggert was on duty with his colleague outside the Hellfire Club. She then spotted Colonel Hendry outside the building. Her curiosity prompted her to investigate further by following him into the club.

Inside the building, she saw Shaw was having a meeting with Hendry. Shaw wanted Hendry to install nuclear missiles in Turkey but Hendry disagreed because the act would jeopardize US's relationship with Russia. Shaw then threatened him by showing him what his fellow mutants were capable of. Hendry reluctantly agreed and Azazel teleported him to the War Room.

Shaw also planned to have the Russians install nuclear missiles in Cuba. This would certainly be a catalyst for World War III. Shaw hoped that the use of nuclear weapons would create more mutants with extraordinary superpowers.
    Your options: [ Japan ] [ Korea ] [ China ] [ Russia ]
  From Quiz: X-Men: First Class
17 What mutant has large wings growing out of his back?
Answer: Angel

His father wants to test the mutant cure on him in "X-Men3", but he changes his mind and leaps out the window. At the end of the movie he saves his dad when he falls from Alcatraz.
  From Quiz: "X-Men" Movie Characters
18 Which X-Man is actually happy to hear about the cure, and voluntarily reports to receive it?
Answer: Rogue

Rogue's mutant powers have always been more of a curse than a blessing to her. She has the power to absorb someone's lifeforce and a mutant's powers by direct touch. Her powers first manifest in the original "X-Men", when she kisses her boyfriend and inadvertently leaves him in a coma. She is forced to wear gloves at all times in order not to harm the people close to her. By "X-3", she is miserable about not being able to have direct contact with her new boyfriend Iceman. When she hears about the cure, she is the only one at Professor X's mansion to welcome the news, and she goes to get cured. At the end of the movie, this is confirmed when she takes off her gloves and holds Iceman's hand for the first time.
    Your options: [ Wolverine ] [ Jean Grey ] [ Rogue ] [ Cyclops ]
  From Quiz: X-3: The Last Stand
19 Who finds Jean Grey at Alkali Lake?
Answer: Storm

After the Professor sends Storm and Logan to Alkali Lake, Storm finds Jean lying unconscious on the ground. Storm is with Logan but Storm is the first one to see Jean. Jean is unconscious because when the Professor first met Jean, he put a mind block on her. As a result, Phoenix (who is Jean's true identity) cannot control Jean's powers. Jean is knocked out because it is Phoenix who is lying on the floor, and the body is not used to the full use of power.
  From Quiz: X-Men 3:The Last Stand
20 Professor X is starting to think of the future and tells Storm that he's hoping she will take over the school after him. Storm is surprised as she thought someone else was lined up - who?
Answer: Cyclops

Cyclops was indeed the original choice, but since Jean's supposed death, the Professor says he's a changed man. Finally Storm gets a bit more responsibility. It turns out that the Professor's hunch is right as the reincarnated Jean/Phoenix appears in front of Scott and ends up killing him. Well, Charles Xavier is psychic after all.
  From Quiz: X-Men 3 - The Last Stand
21 Soon after the initial character introductions and reintroductions, Logan finds himself with the task of taking Laura to a safe haven. What is the name of the place where he is supposed to take her?
Answer: Eden

When the experiment that Laura is a part of went south, a nurse in the facility helps her escape and brings her to Logan, who suddenly finds himself in charge of a frail Xavier and a wild Laura. Donald Pierce, a part-cyborg soldier played by Boyd Holbrook of the Netflix series "Narcos", is the leader of the Reavers, the team that has been sent to capture Laura. After fending off an initial attack, Logan, Xavier and Laura set off to North Dakota to find the safe haven called Eden, from where Laura can cross the Canadian border. Logan has doubts as to whether Eden is an actual place and struggles with his newfound responsibilities, but Xavier urges him to go on.

As for the wrong choices, X-Mansion was the place that Charles Xavier used as a school for young mutants. Exodus and Excelsior are unfortunate puns on my part.
  From Quiz: "Logan" - Requiem for a Superhero
22 Where does Wolverine wake up, in his 50-years-younger body?
Answer: In bed with a woman

The woman is apparently his boss's daughter, whom he is supposed to be guarding. Several thugs rush in and attack him with they see him in bed with her (her father is also their boss), and Wolverine originally tries to argue his way out of a fight by explaining that he's from the future. This doesn't go over so well.
  From Quiz: X-Men: Days of Future Past
23 "My fellow Mutants! The real enemy is out there!" Who says this?
Answer: Erik Lehnsherr

Erik Lehnsherr says this quote while on the beach, after just killing Shaw and taking his helmet. He turns his attention from Shaw to the military fleets in the water. He states, "I can feel their guns moving in the water, targeting us."
  From Quiz: "X-Men: First Class" Quotes
24 What mutant drains the energy out of anyone she touches?
Answer: Rogue

She appears in "X-Men 1", "X-Men 2" and "X-Men3". She loses her power at the end of "X-Men3". Still, with a power like that, it's good to get rid of it.
  From Quiz: "X-Men" Movie Characters
25 Who does Jean kiss after she wakes up in the medical room at the school?
Answer: Logan

After Storm finds Jean, she brings her back to the Manor. When she wakes up in the medical room, she sees Logan standing beside her bed and they end up kissing.
  From Quiz: X-Men 3:The Last Stand
26 While the trio is recuperating in Oklahoma City, Charles Xavier has another seizure. How is this incident stopped?
Answer: Logan injects Xavier with the suppressant medication.

While Xavier and Laura stay back at the hotel to rest, Logan finds a place to trade the car he used for his work. When he returns to their hotel with a new vehicle, he notices that the Reavers have already tracked then down and rushes back to their room. At that point, however, Xavier has a seizure which causes a psychic wave that paralyses everyone except Logan, who claws his way to the room with great difficulty. Once he reaches there, he and Laura take out all the Reavers in the room before Logan uses the medication on Xavier, averting any civilian casualties. Since there are no flashbacks to the incident that claimed the lives of the X-Men, this one at the hotel is the best indication that the viewers get at how dangerous Professor X's instability is.
  From Quiz: "Logan" - Requiem for a Superhero
27 What event triggers Wolverine to lose his grip on his past consciousness, and lash out with his claws in the future, accidentally stabbing Kitty Pryde?
Answer: Seeing William Stryker

Kitty warned him before he went back that he would have to keep his mind calm. Apparently, little things like being attacked, fighting, and nearly crashing in a plane don't upset him. Seeing the man who basically tortured him, though... that did it.
  From Quiz: X-Men: Days of Future Past
28 Who is Erik talking to when he says, "I've been at the mercy of men just following orders. Never again."
Answer: Professor Charles Xavier

Erik Lehnsherr says this quote shortly before he uses his mutants powers to turn the direction of the oncoming missiles, aimed at the mutants, back towards the ships. Prof. Charles Xavier tries to stop him, telling him to be the better man. He states, "There are thousands of men on those ships, just following orders." Erik doesn't listen to him and moves the missiles anyway.
    Your options: [ Professor Charles Xavier ] [ Sebastian Shaw ] [ Raven Darkholme ] [ Emma Frost ]
  From Quiz: "X-Men: First Class" Quotes
29 Who does not get the cure in 'The Last Stand'?
Answer: Jean

Beast stabs Magneto with cure darts, Mystique puts herself in front a cure dart to save Magneto in the mobile prison and Rogue is voluntarily cured. Jean is killed by Wolverine to save her from Phoenix (the unconscious part of her mutation) because he is the only one who can reach her without being killed by her.
  From Quiz: The First Five 'X-Men' Films
30 What mutant can control weather?
Answer: Storm

She appears in "X-Men 1", "X-Men 2" and "X-Men3". She uses lightning as a weapon. She is also very sensitive about the way people feel about mutants.
  From Quiz: "X-Men" Movie Characters
31 Who does Mystique save from being hit by the cure?
Answer: Magneto

After Magneto rescuses her from the lorry, Mystique saves Magneto from getting hit by the cure. She ends up getting hit herself and her mutant genes are removed from her. Magneto leaves her naked on the floor. The cure was created so that the humans could lower the number of mutants around. What the cure does is strip the mutant of its powers and identity.
  From Quiz: X-Men 3:The Last Stand
32 Which two characters like what the other has done with their hair?
Answer: Storm and Beast

Storm greets her old pal Beast with a compliment about his nicely coiffed blue hair and he responds the same way.
I thought this reference to hair may be a nod to the second "X-men" film where Magneto and Mystique are sniggering together and eventually tell Rogue that they like what she's done to her hair. It's got a big white streak at the front, presumably from her draining encounter with Magneto and his machine in the first film.
    Your options: [ Wolverine and Rogue ] [ Storm and Beast ] [ Wolverine and Beast ] [ Storm and Rogue ]
  From Quiz: X-Men 3 - The Last Stand
33 Who is the first mutant (that we know) that Wolverine encounters in the past?
Answer: Beast

Surprisingly, when Beast answers the door to Charles's mansion, he isn't blue, fanged, and furry. Even more surprisingly, Charles can walk! It turns out that Hank (Beast) created a serum that suppresses their mutant abilities and, as a bonus for Charles, overcomes his paralysis!
  From Quiz: X-Men: Days of Future Past
34 Who suggests the name "X-Men"?
Answer: Dr. Moria MacTaggert

Towards the end of the movie, when they arrive back at his mansion, Professor Xavier tells Moria, "We're still on the government side, Moira. We're still G-Men. Just without the "G". Then, Moira MacTaggert replies, "No. You're your own team now. It's better. You're X-Men."
  From Quiz: "X-Men: First Class" Quotes
35 What happens in the clip after the end credits of 'Origins: Wolverine'?
Answer: Deadpool comes back to life.

You see Deadpool's claw retracting, then his hand reaches through the rubble to find his head. The head then pulls its lips apart to say, "Shhh." Deadpool is Weapon 11; a combination of the most powerful mutations Stryker could find.
  From Quiz: The First Five 'X-Men' Films
36 Both Charles Xavier and Emma Frost had the telepathic ability. Emma warned Shaw that he needed to do something in order to block Charles from reading his mind. What accessory did Shaw wear to resolve this issue?
Answer: Helmet

Shaw revealed to Emma that the Russians gave him a special helmet. To prove that the helmet worked, Shaw put on the helmet and asked Emma what he was thinking. Emma admitted that she could not read Shaw's mind. Whenever Shaw was somewhere near Charles, he would put on the helmet to prevent Charles from reading his mind.
  From Quiz: X-Men: First Class
37 What mutant has an extremely long tongue and can jump far distances?
Answer: Toad

He is in "X-Men 1" and is fried by Storm. The last thing he hears (besides lightning) from Storm is, "Do you know what happens to a toad that gets struck by lightning? The same thing that happens to everything else."
  From Quiz: "X-Men" Movie Characters
38 Over the course of the movie, certain mutants "impart" their power to someone else for various reasons. Which doesn't occur?
Answer: Kitty phases Jimmy (Leech)

Colossus passes on his steel skin to Rogue in the opening scene to protect her from gunfire, although it this is due to Rogue's power absorption abilities, not Colossus' power. For instance, Kitty can pass her phasing abilities (walking through solid objects) to anyone she touches. She does so with Iceman on two occasions, as well as with Juggernaut to slow him down by tripping him halfway through the floor). This allows them to pass through solids as well. Kitty never phases Jimmy with her, of course, because his special power is to nullify all nearby mutant powers.
    Your options: [ Kitty phases Juggernaut ] [ Colossus imparts his steel skin to Rogue ] [ Kitty phases Jimmy (Leech) ] [ Kitty phases Iceman ]
  From Quiz: X-3: The Last Stand
39 Who gets thrown around by Juggernaut at Jean's house?
Answer: Wolverine

When the Professor, Storm and Wolverine go to see Jean at her house, Juggernaut is there to stop anyone coming in. Wolverine tries to get in and is thrown about by Juggernaut.
  From Quiz: X-Men 3:The Last Stand
40 The X-Men split from Magneto because of a new-found "cure" for the mutant gene. It turns out that this cure has come from an actual mutant. What is the name of this character?
Answer: Leech

Leech has the power to heal other mutants as they lose their powers around him. His DNA has been made into a serum to normalize the mutants. Some, like Rogue, see this as a blessing, as her powers have blighted her life. Others, such as Magneto, see it as a threat and believe that mutants are the way forward.

Leech is played by Cameron Bright who's been in quite a few other films already, including "Godsend" and "Birth". He played a creepy kid in both - no need to worry about being typecast when you're only 13!
  From Quiz: X-Men 3 - The Last Stand
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
X-Men Quizzes