FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about FunTrivia Geography Mix Vol 34
Quiz about FunTrivia Geography Mix Vol 34

FunTrivia Geography Mix: Vol 34 Quiz


A mix of 10 Geography questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!

A multiple-choice quiz by FTBot. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Geography - Miscellany

Author
FTBot
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
425,503
Updated
Sep 04 26
# Qns
10
Difficulty
New Game
Avg Score
10 / 10
Plays
20
Last 3 plays: Guest 87 (0/10), Guest 75 (6/10), Guest 98 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. What country would I travel to if I wished to get married in St. Basil's Cathedral, tour Vyborg Castle, and see the beautiful art of The Hermitage Museum? Hint


Question 2 of 10
2. Some collections of water, for example Lake Maracaibo in Venezuela, and parts of the Jordan river, are more salty than fresh water, but not as salty as sea water.
Do you know what this type of water is called?
Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following countries is an enclave in Italy? Hint


Question 4 of 10
4. A 23- to 24-mile causeway in Louisiana crosses over which lake? Hint


Question 5 of 10
5. Which is the only mega-city in the world to be located on two continents? Hint


Question 6 of 10
6. The largest country in the world, by area, is Russia, with Canada in second spot. Where does Australia fit on this list? Hint


Question 7 of 10
7. Which is the shortest ocean route between the Mediterranean and the Indian Ocean? Hint


Question 8 of 10
8. The ancient land of Macedonia is now a country called what? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these beautiful beaches is not located in Mexico? Hint


Question 10 of 10
10. When you take either of the two main roads that lead into Western Australia, you will be stopped at a Quarantine Checkpoint and made to hand over something. What is it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 87: 0/10
Today : Guest 75: 6/10
Today : Guest 98: 10/10
Today : Guest 136: 5/10
Today : Guest 136: 10/10
Today : kstyle53: 7/10
Today : Guest 174: 10/10
Today : Guest 146: 9/10
Today : emodius: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What country would I travel to if I wished to get married in St. Basil's Cathedral, tour Vyborg Castle, and see the beautiful art of The Hermitage Museum?

Answer: Russia

I would travel to the magical country of Russia. With its onion shaped, multi-colored minarets, St. Basil's Cathedral in Moscow has been a Russian icon for over 500 years. Vyborg Castle is a unique medieval fortress built by the Swedes in the Russian city of Vyborg.

The Hermitage is a world class museum in the city of St. Petersburg. It was established in 1895 at the start of the reign of Russia's last Tsar, Nicholas II.

Question by player dcpddc478
2. Some collections of water, for example Lake Maracaibo in Venezuela, and parts of the Jordan river, are more salty than fresh water, but not as salty as sea water. Do you know what this type of water is called?

Answer: Brackish water

Brackish water usually occurs when streams of fresh water flow in to partially isolated parts of an ocean. The Baltic Sea is another example of brackish water.

Question by player slidrugtanne
3. Which of the following countries is an enclave in Italy?

Answer: Vatican City

The Vatican City is the smallest country in the world. It is also the home of the Holy Pope.

Question by player Dwayne_13
4. A 23- to 24-mile causeway in Louisiana crosses over which lake?

Answer: Lake Pontchartrain

The Lake Pontchartrain Causeway begins in the New Orleans suburb of Metairie and ends in Mandeville, the northern point of the lake. It is one of the longest bridges in the world.

Question by player omar7812
5. Which is the only mega-city in the world to be located on two continents?

Answer: Istanbul

Located on both sides of the Straits of Bosphorus, Istanbul is therefore in both Europe and Asia. If anyone thought New York was so good they named it twice, just look at Istanbul's record - other names have included Byzantium, New Rome, Constantinople, Stamboul and Islambol.

Question by player darksplash
6. The largest country in the world, by area, is Russia, with Canada in second spot. Where does Australia fit on this list?

Answer: 6th

Third is China, just pipping out USA, then Brazil, with the Land Down Under in sixth. Seventh-placed India is less than half the size of Australia. By population, however, Australia does not even make the top 50!

Question by player ozzz2002
7. Which is the shortest ocean route between the Mediterranean and the Indian Ocean?

Answer: Suez Canal

The building of the Suez Canal was completed in 1869. Shareholders, mainly French and British, operated the canal until 1956, when the Egyptian Government, led by Gamal Abdel Nasser nationalised it. In 2014-2015, part of the canal was widened to enable ships to travel simultaneously in both directions.

Question by player BrightonDragon
8. The ancient land of Macedonia is now a country called what?

Answer: The Republic of North Macedonia

Macedonia was home to an ancient Greek kingdom led by Alexander The Great. The area north of Greece and south of Serbia became officially known as the Republic of North Macedonia in February 2019. It had been previously called North Macedonia but wanted the official name change to become a member of NATO.

In March of 2020, the Republic of North Macedonia became the 30th country in NATO.

Question by player GBfan
9. Which of these beautiful beaches is not located in Mexico?

Answer: Punta Cana

Punta Cana is in the Dominican Republic, in the easternmost tip of the country. Its beaches extend for 32 kilometers of beautiful sand and clear water. Punta Cana is in what is called the Coconut Coast or "La Costa del Coco" and it is the center of "all inclusive" resorts and honeymoon vacations. Acapulco and Puerto Vallarta are on Mexico's Pacific Coast and Cozumel is an island in the Caribbean Sea, which you can reach by ferry boat from Playa del Carmen, Mexico.

Question by player Babilonia
10. When you take either of the two main roads that lead into Western Australia, you will be stopped at a Quarantine Checkpoint and made to hand over something. What is it?

Answer: Fruit, vegetables, seeds and soil

Just as a note, believe or not, there are only two main roads into Western Australia. Everything else is essentially a track.
When you reach either of the quarantine checkpoints, one based near Kununarra (coming in from the Northern Territory) and one near Eucla (coming in from South Australia), you reach a large checkpoint where every truck, car, caravan, bicycle (if you are slightly crazy- you have a 1,500 klm trip ahead of you from Eucla and 3,000 from Kununarra) bus, and motorbike is stopped and checked.

Surprisingly, they are not interested in passports or other documentation, or whether your car is roadworthy, and they are not even searching for weapons. What they want is your fruit and veg! And they have sniffer dogs to find it, just in case you have a bit of contraband (perhaps a sneaky banana) hidden behind your hubcap. Every single vegetable, plant, seed, piece of fruit and bit of soil has to be handed over. You won't get it back either - it's chucked into huge bins.
The reason for this is that for WA, these fruit and veg items could do more damage than just about anything else you can imagine: through diseases, pests and weeds that are not present in WA but are present on the East Coast. Certain diseases can virtually wipe out an entire crop, causing untold financial hardship and affecting many livelihoods. Likewise animals like cane toads, a massive problem in Queensland, could cause problems for decades to come.
When I first crossed the Nullarbor, I didn't know the checkpoint existed, and had to throw out two big bags of fruit I'd bought in the previous town!


Question by player heatherlois
Source: Author FTBot

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
9/4/2026, Copyright 2026 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us