Quiz about Gilbert  Sullivans HMS Pinafore
Quiz about Gilbert  Sullivans HMS Pinafore

Gilbert & Sullivan's: "H.M.S. Pinafore" Quiz


A not too difficult quiz about Gilbert and Sullivan's "H.M.S. Pinafore".

A multiple-choice quiz by tigergirl04. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Musicals H-N
  8. »
  9. H.M.S. Pinafore

Author
tigergirl04
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
249,411
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
468
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 82 (10/10), Guest 174 (5/10), Cosmicstardust (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the other name of "H.M.S. Pinafore"? Hint

The statutory duel
The merryman and his maid
The lass that loved a sailor
The slave of duty

2. Which of these couples are to be married at the end of the opera? Hint

Ralph and Buttercup
Sir Joseph and Josephine
Captain Corcoran and Buttercup
Cousin Hebe and Dick Dead-Eye

3. What is the next line? "...And I'm never never sick at sea!" Hint

"Never never?"
"What never?"
"Really never?"
"Never ever?"

4. What is Buttercup's current occupation? Hint

Bumboat woman
Unemployed
Gypsy
Galleymaid

5. What polite phrase does Sir Joseph introduce to the Captain and his crew? Hint

If you please
If you could
If you don't mind
If it's at all possible

6. What do we discover, which causes the dramatic change at the end of the opera? Hint

Buttercup and Hebe were swapped as children
Buttercup is Sir Joseph's sister
Ralph and Captain Corcoran were swapped as children
Josephine discovers she is pregnant

7. Though Sir Joseph found it 'not easy to express' his pain and distress, from what may you learn his 'amazement and surprise'? Hint

The expression of his face
The expression of his voice
The expression of his mouth
The expression of his eyes

8. Captain Corcoran gets in big trouble for swearing the 'big big D'. Who else uses this word but gets away with it? Hint

Cousin Hebe
Ralph
Dick Dead-Eye
Boatswain

9. "Goodness me -Why what was that?" Hint

Silent be- it was a rat
Silence- it was the cat
Silent be- it was a bat
Silent be- it was the cat

10. What are Sir Joseph's credentials? Hint

K.G.
K.G.B.
K.C.
K.C.B.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the other name of "H.M.S. Pinafore"?

Answer: The lass that loved a sailor

They are all names for Gilbert and Sullivan operas. "The merryman and his maid" is the other name for "The Yeomen of the Guard", "The slave of duty" is "The Pirates of Penzance" and "The statutory duel" is "The Grand Duke"
2. Which of these couples are to be married at the end of the opera?

Answer: Captain Corcoran and Buttercup

Captain Corcoran and Buttercup are finally able to marry after 'circumstances' change. The others who are to be married are Sir Joseph/Cousin Hebe and Ralph/Josephine.
3. What is the next line? "...And I'm never never sick at sea!"

Answer: "What never?"

"Wll, hardly ever!" This is from the song in which we are introduced to Captain Corcoran. The crew obviously know their captain a little better then he thought.
4. What is Buttercup's current occupation?

Answer: Bumboat woman

Early in the second act Buttercup tells us that she is a bumboat woman. A saleswoman who travels from ship to ship selling her wares to the sailors.
5. What polite phrase does Sir Joseph introduce to the Captain and his crew?

Answer: If you please

At the start Captain Corcoran can't quite cope with Sir Joseph and the sailors telling him to say this but he gets to return the favour at the end when things change.
6. What do we discover, which causes the dramatic change at the end of the opera?

Answer: Ralph and Captain Corcoran were swapped as children

Buttercup confesses that she looked after Ralph and Captain Corcoran as young children and accidentally mixed them up. The pair swap roles back to what they should have been, allowing Ralph and Josephine to marry as they had always wanted.
7. Though Sir Joseph found it 'not easy to express' his pain and distress, from what may you learn his 'amazement and surprise'?

Answer: The expression of his eyes

"My pain and my distress, I find it not easy to express. My amazement my surprise you may learn from the expression of my eyes!"(Sir Joseph, H.M.S. Pinafore)
Sir Joseph is horrified at the bad language used by Captain Corcoran and that Ralph, a common sailor, is in love with Josephine, the captain's daughter.
8. Captain Corcoran gets in big trouble for swearing the 'big big D'. Who else uses this word but gets away with it?

Answer: Dick Dead-Eye

Dick Dead-Eye chorused the captain's words in his enjoyment at getting Ralph and Josephine caught. Ralph and the Boatswain are very polite throughout the opera and Cousin Hebe is Sir Joseph's cousin who is also horrified by the swearing. "Don't go near him! Don't go near him! He is swearing! He is swearing!"
9. "Goodness me -Why what was that?"

Answer: Silent be- it was the cat

When Dick Dead-Eye tells the crew that the noise was just the cat, he spoke almost the truth. He was refering to the cat-o-nine-tails carried by the hidden Captain Corcoran. This nine straped whip would have been a terrible punishment for wayward sailors.
10. What are Sir Joseph's credentials?

Answer: K.C.B.

Sir Joseph Porter K.C.B. is the Knight Commander of the Bath, A Knighthood founded by George the first in 1725.
K.G. is Knight of the Garter, founded by Edward the third in 1350. The other two I made up.
Source: Author tigergirl04

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 17 2023 : Guest 82: 10/10
Feb 24 2023 : Guest 174: 5/10
Feb 15 2023 : Cosmicstardust: 5/10
Feb 05 2023 : Guest 146: 5/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. "Pinafore" in Translation Tough

3/24/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us