FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Heads or Tails Scientifically Speaking
Quiz about Heads or Tails Scientifically Speaking

Heads or Tails, Scientifically Speaking Quiz


Ten True/False format questions from various fields of science. Good luck!

A multiple-choice quiz by ozzz2002. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Science
  8. »
  9. 50/50 Science Quizzes

Author
ozzz2002
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
421,070
Updated
Sep 29 25
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
198
Last 3 plays: Guest 109 (5/10), TriviaFan22 (9/10), elisabeth1 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. ASTRONOMY.
The total number of moons shared by the tellurian planets is three.


Question 2 of 10
2. BIOLOGY.
The female platypus feeds her young with her teats.


Question 3 of 10
3. BOTANY.
The gardenia flower was named after Dr Alexander Garden, a Scottish botanist.


Question 4 of 10
4. CHEMISTRY.
The noble gas, argon, was named after the Greek hero, Jason's ship, called the Argo.


Question 5 of 10
5. COMPUTER SCIENCE.
The word 'cyborg' is a portmanteau of 'cyclical brain organisation'.


Question 6 of 10
6. MATHEMATICS.
There are an infinite amount of numbers that are both squares and cubes, eg 1 and 64.


Question 7 of 10
7. ECOLOGY.
The critically-endangered vaquita, found in western Mexico, is a species of porpoise.


Question 8 of 10
8. PALEONTOLOGY.
Tyrannosaurus Rex is one of the best-known dinosaurs. Its fossils have been found on all continents, except Antarctica.


Question 9 of 10
9. PHYSICS.
If you break a bar magnet in half, you will end up with two new magnets.


Question 10 of 10
10. ANATOMY.
The vomer is a human bone, located in each ankle.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 109: 5/10
Today : TriviaFan22: 9/10
Oct 02 2025 : elisabeth1: 4/10
Oct 02 2025 : workisboring: 5/10
Oct 02 2025 : tiye: 10/10
Oct 02 2025 : stephedm: 10/10
Oct 02 2025 : DeepHistory: 10/10
Oct 02 2025 : colbymanram: 9/10
Oct 02 2025 : paper_aero: 6/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. ASTRONOMY. The total number of moons shared by the tellurian planets is three.

Answer: True

The tellurian, or terrestrial, planets are the four nearest planets to the sun. Earth has one moon, and Mars has two- Phobos and Deimos. Both are quite small, only 22km and 12km (14 and 7.5 miles) diameter respectively.

The other two terrestrial planets, Mercury and Venus, are both moonless.
2. BIOLOGY. The female platypus feeds her young with her teats.

Answer: False

The platypus, is one of only two mammals that lay eggs, (the echidna is the other) and does not have teats or nipples. The milk is secreted by small pores, and is licked off the mother's fur by the puggles, the name of a baby platypus. They are classed as monotremes, and are native to Australia.
3. BOTANY. The gardenia flower was named after Dr Alexander Garden, a Scottish botanist.

Answer: True

A very appropriate name for a botanist! He was born in 1730 and studied medicine, botany and zoology. He practiced medicine in America, and corresponded regularly with Carl Linnaeus, the Swedish scientist who pioneered the classification of living creatures. Linnaeus was actually the one that conferred Garden's name to the flower.

The gardenia is part of a large family of flowering plants, found over most of the world.
4. CHEMISTRY. The noble gas, argon, was named after the Greek hero, Jason's ship, called the Argo.

Answer: False

Argon comes from the Greek word for 'lazy', because of its property of not combining with other elements. It was isolated as a new element in 1894 at University College London. It has several quite varied uses, ranging from welding to food preservation and putting out fires and even as a performance-enhancing substance for athletes.
5. COMPUTER SCIENCE. The word 'cyborg' is a portmanteau of 'cyclical brain organisation'.

Answer: False

No, it is actually a combination of 'cybernetic' and 'organism'. A cyborg is a combination of biological parts, with mechanical or electrical added in. Cyborgs feature in a lot of science fiction media, with one of the best known probably being Cyberdyne Systems Model 101 or T-800, better known as 'The Terminator', played by Arnold Schwarzenegger in 1984.
6. MATHEMATICS. There are an infinite amount of numbers that are both squares and cubes, eg 1 and 64.

Answer: True

1^2 = 1 = 1^3. 8 squared = 64 = 4 cubed. By multiplying the indices, it can be seen that any number raised to the power of six would satisfy the square/cube requirements. 1^6 = 1, 2^6 = 64, followed by 3^6 = 729 = 27^2 = 9^3. Then 4^6 = 4096 = 64^2 = 16^3, etc.

The numbers get quite large, quite quickly, but there is still an infinite number of them.
7. ECOLOGY. The critically-endangered vaquita, found in western Mexico, is a species of porpoise.

Answer: True

The vaquita is only found in the Gulf of California in Mexico. It is the smallest cetacean, and one of the rarest. They only grow to about 150cm (about 5 ft) long.

Estimates range from 10 to 100 individuals left in existence. The name, vaquita, is Spanish for 'little cow'.
8. PALEONTOLOGY. Tyrannosaurus Rex is one of the best-known dinosaurs. Its fossils have been found on all continents, except Antarctica.

Answer: False

The only T Rex fossils found have been unearthed in North America, mostly in the western states such as Colorado, Wyoming and Montana. The first partial skeleton was only discovered in 1900, and gets its name from the ancient Greek for 'tyrant lizard' and the Latin for 'king'.
9. PHYSICS. If you break a bar magnet in half, you will end up with two new magnets.

Answer: True

The two smaller magnets will not have quite as strong magnetic field as the larger one, but will still have a north and south pole each.
10. ANATOMY. The vomer is a human bone, located in each ankle.

Answer: False

You only have ONE vomer bone; it is behind your nose, and connects to the septum, the cartilage that separates your nostrils.
Source: Author ozzz2002

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
10/3/2025, Copyright 2025 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us