FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Miscellaneous Science Quizzes, Trivia and Puzzles
Miscellaneous Science Quizzes, Trivia

Miscellaneous Science Trivia

Miscellaneous Science Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »

Fun Trivia
A bit of this, a bit of that, but all of it science related. Dip into this mixed bag and see what you can find.
180 Miscellaneous Science quizzes and 2,520 Miscellaneous Science trivia questions.
Sub-Categories:
1.
  All About Sound, Vol. 1: The Science of Sound    
Multiple Choice
 10 Qns
Ever wonder about the scientific characteristics of sound? Take some sound advise and try this quiz to see what you know and find out more fun facts.
Tough, 10 Qns, andshar, Feb 23 24
Tough
andshar gold member
Feb 23 24
134 plays
2.
  Plant or Animal?   best quiz  
Classification Quiz
 13 Qns
In a twist on the old "animal, vegetable or mineral?" game, all the items that appear in this quiz contain the name of a plant (or plant part) or an animal. Can you figure out which ones are plants, which ones are animals, and which ones are neither?
Average, 13 Qns, LadyNym, Jan 12 24
Average
LadyNym gold member
Jan 12 24
703 plays
3.
  Really Tough Trivia Stuff    
Multiple Choice
 10 Qns
Science can be complicated even for those who are keenly interested in it. So this is a quiz for science lovers who think that are good at it. This quiz will be a mixture of physics, chemistry, and biology with no specified order.
Difficult, 10 Qns, The_Rubiks, Nov 20 20
Difficult
The_Rubiks
Nov 20 20
331 plays
4.
  Blinding You With Science    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a mixture of scientific questions not specific to a particular field.
Difficult, 10 Qns, gazill, Feb 06 06
Difficult
gazill
1525 plays
5.
  FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 19    
Multiple Choice
 10 Qns
A mix of 10 Sci / Tech questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!
Easier, 10 Qns, FTBot, Oct 24 23
Easier
FTBot
Oct 24 23
536 plays
6.
  FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 19    
Multiple Choice
 10 Qns
A mix of 10 Sci / Tech questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!
Easier, 10 Qns, FTBot, Sep 08 23
Easier
FTBot
Sep 08 23
621 plays
7.
  How to Do Science editor best quiz   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ever done a science fair project? Then you should know something about the scientific method- or how to do science!
Average, 10 Qns, crisw, Jan 24 24
Average
crisw gold member
Jan 24 24
22974 plays
8.
  The Greek Alphabet in Science, Technology & Maths   best quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz tests your familiarity with letters from the Greek alphabet that have pervaded almost every field of science, technology and mathematics. You should do fine even if Ancient Greek isn't quite your forte...have fun!
Average, 15 Qns, achernar, Oct 13 22
Average
achernar
Oct 13 22
12319 plays
9.
  Scientific 'A' Acronyms   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
There's an 'A' in all of these acronyms from the world of science and technology. See if you can match the word with the appropriate 'A'. If there's more than one 'A', you'll have to use your judgement!
Easier, 10 Qns, LeoDaVinci, May 24 22
Easier
LeoDaVinci editor
May 24 22
630 plays
10.
Richard Of York Gave Battle In Vain
  Richard Of York Gave Battle In Vain    
Photo Match
 10 Qns
Scientific Mnemonics
Perhaps you would recognize the title of this quiz better as the simplified ROY G. BIV, as it spells out the order of the colours in the rainbow - red, orange, yellow, green, blue, indigo, and violet. Here are some other scientific mnemonics for you.
Average, 10 Qns, reedy, Aug 18 23
Average
reedy gold member
Aug 18 23
129 plays
trivia question Quick Question
The foot-candle measures the intensity of light. Which SI unit would be used for a similar purpose.

From Quiz "How Fast, How Strong, How High"




11.
Goin Ape About My Shape
  Goin' Ape About My Shape editor best quiz   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
This quiz takes a tour through the natural world to find shapes or patterns with a scientific or mathematical explanation.
Average, 10 Qns, suomy, Jan 23 22
Average
suomy
Jan 23 22
2841 plays
12.
  Science in Antarctica   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Over the past several decades, this forbidding continent has become one of the world's most important -- and improbable -- scientific centers. See what you know about the research being done FAR down under!
Average, 10 Qns, CellarDoor, Oct 29 08
Average
CellarDoor gold member
2687 plays
13.
  FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 17    
Multiple Choice
 10 Qns
A mix of 10 Sci / Tech questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!
Easier, 10 Qns, FTBot, Nov 25 22
Easier
FTBot
Nov 25 22
674 plays
14.
  Great Science Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
The following scientific things have the word "great" in common. See how much you know about "great" science.
Average, 10 Qns, parrotman2006, Feb 16 23
Average
parrotman2006 gold member
Feb 16 23
710 plays
15.
  FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 18    
Multiple Choice
 10 Qns
A mix of 10 Sci / Tech questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!
Easier, 10 Qns, FTBot, Dec 23 22
Easier
FTBot
Dec 23 22
637 plays
16.
Unforeseen Circumstances
  Unforeseen Circumstances   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Some of the comforts, medicines and technologies that we are so familiar with today came about by pure happenstance. Let's take a look.
Average, 10 Qns, reedy, Nov 30 20
Average
reedy gold member
Nov 30 20
556 plays
17.
FunTrivia Sci  Tech Mix Vol 13
  FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 13    
Multiple Choice
 10 Qns
A mix of 10 Sci / Tech questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!
Easier, 10 Qns, FTBot, Aug 26 22
Easier
FTBot
Aug 26 22
631 plays
18.
Joy to the Whorled
  Joy to the Whorled!   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Here is a quiz for whorls and all other things coiled, helical, or verticillated. (There's a word for vocabulary tests!) Enjoy! And visualize whorled peas!
Average, 10 Qns, gracious1, Sep 03 23
Average
gracious1 gold member
Sep 03 23
1232 plays
19.
  The Verbose Patriarch   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Little Susie sure likes to ask a lot of questions, and her scientist father sure likes to answer them. See if you can guess which question Susie has asked based on her father's long-winded, technical answer.
Easier, 10 Qns, trident, Jun 16 15
Easier
trident editor
1782 plays
20.
  D in Science   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I seldom earned more than D in science (I'm so right-brained it's a wonder I can walk upright!), but I'm going to attempt a science quiz anyway, because I want to do a quiz in each category.
Average, 10 Qns, Cymruambyth, Oct 14 15
Average
Cymruambyth gold member
6986 plays
21.
  FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 16    
Multiple Choice
 10 Qns
A mix of 10 Sci / Tech questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!
Easier, 10 Qns, FTBot, Oct 03 22
Easier
FTBot
Oct 03 22
634 plays
22.
  Science Terms    
Multiple Choice
 10 Qns
We learnt many science terms during our school days. Let's recap what we learnt in the past.
Average, 10 Qns, sw11, Mar 08 23
Average
sw11 gold member
Mar 08 23
862 plays
23.
This is How We Do
  This is How We Do    
Photo Quiz
 10 Qns
Katy Perry's song 'This is How We Do' has some really weird, nonsensical lyrics according to me. This scientific quiz is not for Katy Perry fans.
Easier, 10 Qns, Saleo, Feb 29 16
Recommended for grades: 11,12
Easier
Saleo
558 plays
24.
Zoom
  Zoom!   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
ENHANCE! ENHANCE! ENHANCE! If you'd move a bit quicker you'd be much better suited to handle these ten questions about different scientific things as we zoom in towards Earth.
Tough, 10 Qns, kyleisalive, Aug 23 22
Tough
kyleisalive editor
Aug 23 22
855 plays
25.
  FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 5    
Multiple Choice
 10 Qns
A mix of 10 Sci / Tech questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!
Very Easy, 10 Qns, FTBot, Mar 30 22
Very Easy
FTBot
Mar 30 22
1016 plays
26.
  FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 11    
Multiple Choice
 10 Qns
A mix of 10 Sci / Tech questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!
Easier, 10 Qns, FTBot, Aug 01 22
Easier
FTBot
Aug 01 22
610 plays
27.
  FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 9    
Multiple Choice
 10 Qns
A mix of 10 Sci / Tech questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!
Easier, 10 Qns, FTBot, Jun 13 22
Easier
FTBot
Jun 13 22
530 plays
28.
  FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 15    
Multiple Choice
 10 Qns
A mix of 10 Sci / Tech questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!
Easier, 10 Qns, FTBot, Sep 13 22
Easier
FTBot
Sep 13 22
567 plays
29.
FunTrivia Sci  Tech Mix Vol 12
  FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 12    
Multiple Choice
 10 Qns
A mix of 10 Sci / Tech questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!
Easier, 10 Qns, FTBot, Sep 10 22
Easier
FTBot
Sep 10 22
579 plays
30.
  Six Geese Study Science   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The six geese from 'The Twelve Days of Christmas' have decided to stop laying for a while and learn a bit about science. They are insisting that everything must have a connection to six, though. Can you prove that you know more than a gaggle of geese?
Average, 10 Qns, rossian, Dec 05 16
Average
rossian editor
2260 plays
Page 1 - Page 2 - Page 3 - Page 4 - Page 5
Related Topics
  History of Science [Sci / Tech] (62 quizzes)

  Science and Nature in Songs [Music] (202 quizzes)

  Science for Children [For Children] (162 quizzes)


Miscellaneous Science Trivia Questions

1. Which statistical term can also be used to describe someone who isn't very friendly?

From Quiz
FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 19

Answer: Mean

In mathematics, the mean is simply another word for average. The mean that is most commonly used in day-to-day life is the arithmetic mean, i.e. the result obtained by adding all of the numbers together and dividing by the number of numbers. However, other means, such as the geometric mean, are more useful in some mathematical situations.

Question by player pagea

2. Eggplant, tomatoes, and potatoes are all edible members of which potentially deadly plant family?

From Quiz FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 19

Answer: Nightshade

The nightshades, or Solanaceae, comprise a wide variety of useful and medicinal plants and grow on every continent except for Antarctica. Chili peppers and sweet peppers are also members of this family.

Question by player wampum47

3. In the nineteenth century, babies were given laudanum to get them to sleep. What was the element of the medicine that achieved that target?

From Quiz FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 18

Answer: Opium

Laudanum was a cough suppressant which contained opium; it sometimes contained cinnamon, cloves, or honey as well. Mary Lincoln and the poet Coleridge both became addicted to it. It was cheaper than other depressants such as alcohol, because its tax was lower. In the nineteenth century, before such substances were regulated, it was commonly used to help ease the pain of cramps or diarrhea.

Question by player garrybl

4. The bar is a unit of...

From Quiz FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 16

Answer: Pressure

Although the bar is not an SI unit it is used across Europe and other countries as it is roughly equal to one atmosphere of pressure at sea level. Smaller divisions of the bar include the decibar and the millibar.

Question by player pagea

5. Where could a coccyx be found?

From Quiz FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 15

Answer: At the tail end of a spinal column

The coccyx is the last few vertebrae fused together at the end of the spinal column of many mammals. Of the ones with tails, the tail extends from the coccyx.

Question by player daBomb619

6. What is the correct anatomical term for the part of the body (human and other mammals) that stores fat?

From Quiz FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 13

Answer: Adipose Tissue

Adipose tissue is 'loose connective tissue composed of adipocytes' according to www.sciencedaily.com. It stores energy besides insulating and cushioning internal organs, so it is a good thing - but one can have too much of this good thing.

Question by player mfc

7. Some people think there are only five senses, but we actually have more, such as our sense of balance. Where are the balance sensors in the human body?

From Quiz FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 12

Answer: Ears

Most people associate ears with hearing, but there are actually two other senses that use the ear. In each ear is a saccule and a utricle, which detect movement and orientation (balance). Also in the ear are the semi-circular canals, which are used to detect rotational acceleration (how fast you turn your head).

Question by player qrayx

8. Prior to commercialization of lithium ion batteries in the 1990s, the most popular rechargeable battery was the NiCad. What two metals are found in a NiCad battery?

From Quiz FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 11

Answer: nickel and cadmium

NiCad cells were popular in part because of their nominal voltage (1.2 V), which was close enough to the nominal voltage of an alkaline battery (1.5 V) to allow their use in many popular electronic devices. The greater specific energy of lithium ion batteries, along with environmental concerns about cadmium toxicity, led to a gradual phasing out of NiCad batteries.

Question by player LordRayleigh

9. Which branch of science concerns itself with the study of stars, moons, planets, and other celestial objects?

From Quiz FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 10

Answer: Astronomy

Astronomy, which also deals with supernovae explosions and cosmic background radiation, is one of the oldest branches of science known to man. The work of Copernicus, Kepler, Galileo, and Newton was crucial to the Scientific Revolution and the development of modern science. Here's an old joke about the branches of science and technology: If it's green and wiggles, it's biology; if it stinks it's chemistry; and if it doesn't work, it's physics (or engineering).

Question by player gracious1

10. What term was coined by Austrian geologist Eduard Suess to describe the space on Earth that contains life?

From Quiz FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 9

Answer: biosphere

The word "biosphere" was coined by Austrian geologist Eduard Suess in his four-volume treatise "The Face of Earth" to describe the place where all Earth's life dwells. The biosphere extends above the atmosphere for few kilometers and to the bottom of the ocean where deep-sea vents were found. The difference between ecosystem and biosphere is that the former can be simply defined as a single community of living organisms while the later is the global sum of all ecosystems on Earth.

Question by player pomophagist44

11. In computer networking, what does the IP stand for in the acronym TCP/IP?

From Quiz FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 8

Answer: internet protocol

TCP/IP stands for Transmission Control Protocol/Internet Protocol. An IP address is a numerical identifier for a device in a computer network. The most well-known IP address is 127.0.0.1 also known as localhost.

Question by player p4r4n01d

12. Actor Jane Seymour and guitarist Tim McIlrath share an unusual facial feature. What is it?

From Quiz FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 7

Answer: Their irises are two different colours.

Eye colour is determined by the amount of melanin in a person's eye. Heterochromia iridis is a condition that affects the colour of a person's iris. It means that the right eye will be lighter or darker than the left eye. For example, Rise Against musician Tim McIlrath has a blue left eye and a brown right eye.

Question by player AcrylicInk

13. Diamonds are the only gems that are made up entirely of a single element. Which element is the only ingredient of a diamond?

From Quiz FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 4

Answer: Carbon

Diamonds are the purest naturally occuring form of carbon. They consist of about 99.95% carbon. The remaining 0.05% is made up of trace elements - atoms that are not among diamonds' essential chemistry. Diamonds formed about 3billion years ago, deep inside the Earth, due to intense heat and pressure that caused carbon atoms to crystallize.

Question by player Tarkowski

14. What hair-raising, but harmless skin condition, known scientifically by the name cutis anserina, is also the title of a series of children's books written by R. L. Stine?

From Quiz FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 3

Answer: Goose bumps

Cutis anserina, otherwise known as goose bumps, are small, raised bumps which occur at the base of body hair. They often occur as the result of feeling cold or afraid, and are linked to the sensation of feeling the hairs on the back of the neck stand on end. That being said, goose bumps can also occur in response to feelings of pleasure. American author, R. L. Stine, also wrote a series of horror novels for children, under the title of "Goosebumps", which involve being in scary situations. Stine's first novel in the series, "Welcome to Dead House", was released in 1992. By 1997, Stine had published an additional sixty-one books in the series, and his name had appeared on the "New York Times'" Best Seller List for children.

Question by player poshprice

15. What does it mean when a video goes 'viral' on the internet?

From Quiz FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 2

Answer: It has become extremely popular.

'Going viral' means that a video (often a YouTube clip) has been widely disseminated across the internet. The clip has captured public imagination for its quality, humor, quirkiness or in some cases its bizarre nature. The term arises from the analogy to a (pathogenic) virus spreading through a host organism or community.

Question by player MikeMaster99

16. Edward Jenner worked with milkmaids in his efforts to discover a vaccine against what disease?

From Quiz The Science of Cows

Answer: Smallpox

British physician Edward Jenner noted that milkmaids who had been exposed to cow pox seemed to be resistant to the much deadlier disease smallpox. Jenner had an extensive background in zoology as well as medicine, and this led him to investigate the link between cowpox and smallpox. While other British physicians had discovered the link between cowpox and smallpox as early as 1770, Jenner did the first practical research in vaccination against the disease. In May 1796, Jenner took cowpox pus from a milkmaid named Sarah Nelmes, that she had gotten from a cow named Blossom. Jenner inoculated a young boy named James Phipps, who developed an immunity to smallpox. Jenner proved that vaccination was effective and by 1800 it was being widely used to prevent the spread of smallpox. In the 200 years since, vaccination has helped to save hundreds of millions of lives, making Jenner one of the greatest medical benefactors in the history of mankind. The word vaccine comes from Jenner, who designated cowpox as Variolae vaccinae (cow smallpox).

17. What is the most abundant protein in the human body?

From Quiz Really Tough Trivia Stuff

Answer: Collagen

Collagen makes up around 25 to 35 percent of the total body protein content. It can be found in bones and cartilages. It is a strong and flexible protein. Keratin can found in human hair and nails. Tubulin regulates intracellular transport. Arginine is an essential amino acid which means our body needs this amino acid from an external source and cannot produce it on its own.

18. Looking generally at baking food, any method with which you bake typically involves the addition of what key element?

From Quiz The Science of Baking

Answer: Heat

Baking involves, without going into too much detail, the preparation of food with the use of surrounding heat. Using this process, external heat, usually via element or fire if you're using a conventional oven, cooks food from the outside and transfers that heat inwards. This is why if you're using a microwave (or a general oven), checking the inside of whatever you are cooking is generally an indicator of your culinary skill; there are ways to cook foods where you overcook the outside and leave the inside raw, making this option perhaps a bit more scientific than a lot of other cooking methods. Heat is a catalyst for chemical change and has a strong effect on several food types we would normally look to when considering baking as an option.

19. What is the term for a device used to study air pressure?

From Quiz Spelling It Out With Science!

Answer: Barometer

All of these are sensors, sure enough, but the barometer is typically used to measure environmental air pressure and give us important insight into weather tracking and the movement of weather fronts. If barometric pressure sharply dips, for instance, it's usually indicative of a coming storm. The word 'barometer' literally breaks down to the Greek words for 'weight' and 'measure'. As for the rest, an altimeter is used to measure altitude, a Geiger counter is for radiation, and a thermometer is for temperature.

20. Astronomy: The constellation Scutum was given its name in 1684 by Johannes Hevelius, an astronomer from which country?

From Quiz A Scientific Smorgasbord

Answer: Poland

Hevelius was born, and carried out most of his observations, in Danzig, now known as Gdansk. He is credited with identifying ten different constellations, one of which he named Scutum Sobiescianum, in honour of the Polish king, Jan III Sobieski. The name means 'shield of Sobieski' which, over time, became shorted to just Scutum.

21. A combination of the primary colors red and blue, purple is what type of color, optically speaking?

From Quiz Color Me Purple Part 9 - The Science of Purple

Answer: non-spectral color

Of those listed, only non-spectral color is a real thing in the field of optics. While purple exists in the art world, and in other aspects, it's not a naturally occurring color. While many people consider purple as a base color, with violet being a variation, the color violet appears naturally and was described by Isaac Newton when he identified the colors with their own wavelengths. Purple does not. (Question by Shadowmyst2004)

22. In mathematics, six is the smallest of which type of number?

From Quiz Six Geese Study Science

Answer: Perfect

The definition of a perfect number, from the Encyclopaedia Britannica, is 'a positive integer that is equal to the sum of its proper divisors'. Six can be divided by 1, 2 and 3, which also add up to six. The next perfect number is 28, which can be divided by 1, 2, 4, 7 and 14. The knowledge of the existence of perfect numbers dates back to at least early Greek history, with Euclid referring to them in 300 BC.

23. Between the 1950s and early 1970s, Dr. Robert White, a neurosurgeon, researched the possibility of transplanting a human brain. How did Dr. White show it might be possible at some point in the future?

From Quiz In the Year 2525

Answer: He transplanted a monkey's head.

The monkey was able to see, hear and feel, but was alive only due to life support - dying about nine days after the operation from rejection syndrome. Dr. White concluded it would be decades before doctors would even have hope of fully restoring the brain's control of the body. He continued his research until his death in 2010.

24. Of 2,000 published scientific papers retracted between 1977 and 2012, which 'crime' attracted the most retractions?

From Quiz The Jury's Still Out on Science

Answer: Fraud

Using indexed Pubmed retractions from 1977, Ferric Fang et al "Misconduct accounts for the majority of retracted scientific publications" (Proceedings of the National Academy of Sciences, 2012) found that blatant fraud led to far more retractions than genuine error (as was previously thought). Also found was that retraction rates were rising, and that prestigious journals were hardest hit by fraud because of 'publish or perish' scientists wanting to further their careers with spectacular data more likely to get published than anything humdrum. The authors believed that ethical breaches can be prevented by better mentoring at universities and a system of research auditing, but conceded that the scientific community is loath to change the status quo.

25. Perhaps the most familiar use of the term "phase" is in connection with the Moon, where it signifies the changing appearance of our satellite over the course of a month. What causes the phases of the Moon?

From Quiz Phase

Answer: The Moon's orbit around the Earth

The Moon's orbit around the Earth is locked so we always see the same side. Throughout the four weeks of its orbit, sunlight strikes the Moon's surface at different angles, illuminating all, part, or none of it from our perspective. This cycle of illumination and thus visibility from the Earth is known as the phases of the Moon.

26. What do mushrooms form which will grow into new mushrooms?

From Quiz If cats have kittens...

Answer: spores

Mushrooms are fungi and shed their spores from between the gills on the underside of the cap, in a brown powder. With mushrooms, you sometimes see this in the paper bag you have bought them in. They are so light and tiny that even the gentlest breeze will cause them to drift to new places.

27. The aphotic zone of the ocean is very deep. Too deep for sunlight to reach for photosynthesis. What is the deepest, darkest zone within the aphotic zone?

From Quiz The Science of the Dark

Answer: Hadal zone

The euphotic zone is the highest zone of the ocean and usually less than 100 meters deep. The twilight zone actually is a zone in the ocean, also referred to as the disphotic zone, because of the low amounts of light that get through. The abyssal zone is in the aphotic zone 3,000-6,000 meters deep. And only in deep trenches will you find the 6,000-11,000 meters deep hadal zone, where very few creatures exist and generally in pure darkness (except for bioluminescence).

28. In 2013 a retired professor from Edinburgh University jointly won the Nobel prize for physics when the existence of a particle named after him was officially confirmed. What is his name?

From Quiz Our Planet and its People

Answer: Peter Higgs

In the sixties, Peter Higgs predicted the existence of an elementary particle which conferred mass but it was not until 2012 that it was detected by the Large Hadron Collider (LHC) at CERN. He shared the award with Belgian physicist Francois Englart.

29. Scientists in a laboratory in Bristol, England, have designed a method of using urine to power which non-human product that is being used more and more by mankind?

From Quiz To Pee or Not to Pee

Answer: Robots

By the year 2010, almost 9,000,000 robots were being used right around the world in different places and for different work functions. This has led scientists to look into more feasible and cost effective ways of powering them and their ever increasing numbers. The means of robotic power is normally either solar energy, batteries or electricity. Scientists at the Bristol Robotics Laboratory have designed an artificial robotic "heart" that pumps urine into an internal microscopic power "station" in the robot. This in turn converts the urine into electricity. How amazing is that? Perhaps they could call the model R2P2.

30. Astronauts have velcro placed on the inside of their helmets. Why?

From Quiz The Space Between

Answer: So they can scratch their noses

Velcro has many amazing uses, including that of being used on space trips to hold various objects to the walls of rockets to prevent their floating away. The nose scratching task is the most amusing, but why not? An itchy nose inside a space helmet is impossible to reach without removing that helmet. Velcro was invented by a Swiss engineer way back in 1948.

This is category 63
Last Updated Feb 26 2024 3:05 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.