Quiz about FunTrivia Sci  Tech Mix Vol 16
Quiz about FunTrivia Sci  Tech Mix Vol 16

FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 16 Quiz


A mix of 10 Sci / Tech questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!

A multiple-choice quiz by FTBot. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Science

Author
FTBot
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
410,501
Updated
Oct 03 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
388
Last 3 plays: dolly_llama (9/10), mjgrimsey (6/10), Guest 1 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The bar is a unit of... Hint

Pressure
Temperature
Volume
Speed

2. Which of the following animals is NOT a dinosaur? Hint

tyrannosaurus
snorasaurus
triceratops
brachiosaurus

3. The "split-brain" experiments led by Robert Sperry in the 1960s were conducted with patients who had brain injuries. His findings led to ideas on brain "lateralization", which concerns what? Hint

metaphysical brain powers
basic motor function
left and right brain specialization
the brain and the nervous system

4. Which disease is caused by a lack of Vitamin C? Hint

Polio
Pneumonia
Malaria
Scurvy

5. Used to detect ionizing radiation particles, this instrument uses both a needle and a clicking sound. What do we call it? Hint

Geiger Counter
Radiation Graph
Seismograph
Radioactive Counter

6. Which of the following drugs is an antibiotic? Hint

Azithromycin
Diclofenac
Paracetamol
Pantoprazole

7. Hyperglycaemia, an affliction that can affect diabetes sufferers, is an excess of what substance in the blood? Hint

Alcohol
Fructose
Glucose
Insulin

8. Your doctor tells you that your child's motor skill development is fantastic. Which of the following motor skills would the doctor have noticed to make this statement? Hint

Narrating a story
Reading a book
Tying shoe laces
Greeting with names

9. Which initialization stands for a specific blood cell which is the most common in the body? Hint

ABC
CBC
BBC
RBC

10. Which of these classes of animals evolved earlier than the rest? Hint

birds
mammals
dinosaurs
bony fish


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The bar is a unit of...

Answer: Pressure

Although the bar is not an SI unit it is used across Europe and other countries as it is roughly equal to one atmosphere of pressure at sea level. Smaller divisions of the bar include the decibar and the millibar.

Question by player pagea
2. Which of the following animals is NOT a dinosaur?

Answer: snorasaurus

The snorasaurus is not a dinosaur. It is defined as a person who constantly snores very loudly. Tyrannosaurus was a large meat eating dinosaur with serrated teeth. The triceratops was a three horned grass eating dinosaur. The brachiosaurus was a very tall plant eating dinosaur.

Question by player milliesmall
3. The "split-brain" experiments led by Robert Sperry in the 1960s were conducted with patients who had brain injuries. His findings led to ideas on brain "lateralization", which concerns what?

Answer: left and right brain specialization

One must be careful when discussing brain lateralization, as the evidence concerning this field is inconclusive. There is still much research to do, but scientists have generally discovered that the left hemisphere and right hemisphere take on different tasks linguistically.

The "left brain" generally handles language functions such as grammar and vocabulary, while the "right brain" handles the aspects of language such as intonation and stress; however, this is not the case for everyone. Sometimes opposite hemispheres can even take on the functions of the other if a person suffers brain damage.

Question by player trident
4. Which disease is caused by a lack of Vitamin C?

Answer: Scurvy

Scurvy was once a common ailment amongst seafarers, due to the lack of fresh fruit and vegetables on a long sea voyage.

Question by player delboy22
5. Used to detect ionizing radiation particles, this instrument uses both a needle and a clicking sound. What do we call it?

Answer: Geiger Counter

Currently, the version of the Geiger Counter that is used is called a "halogen counter." Developed in 1947, it has a longer life and uses less voltage. From its earliest model in 1908 until the present, the Geiger Counter has been improved upon and other types of detecting devices have been invented.

Question by player oldstuff28
6. Which of the following drugs is an antibiotic?

Answer: Azithromycin

Azithromycin is an antibiotic which belongs to the macrolide group. It is useful against specific bacteria that cause throat infections, intestinal infections and respiratory infections. Paracetamol is commonly used for fever and it is also a painkiller. Diclofenac is a non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAID) which is used for pain. Pantoprazole is used for gastric discomfort and it belongs to a class of drugs called proton-pump inhibitors.

Question by player Saleo
7. Hyperglycaemia, an affliction that can affect diabetes sufferers, is an excess of what substance in the blood?

Answer: Glucose

A sufferer is generally defined as being hyperglycaemic if the the level of glucose in the blood plasma is greater than seven millimoles per litre. Unfortunately, symptoms of hyperglycaemia are often not apparent until the amount of glucose in the blood stream is much higher.

Question by player Snowman
8. Your doctor tells you that your child's motor skill development is fantastic. Which of the following motor skills would the doctor have noticed to make this statement?

Answer: Tying shoe laces

In general, motor skills refers to actions which involve usage of the muscles. They can be gross motor skills or fine motor skills. Gross motor skills include walking, running, hopping and cycling. Fine motor skills include writing, winking, tying, typing, etc. Fine motor actions are more intricate than gross motor actions.

Question by player Saleo
9. Which initialization stands for a specific blood cell which is the most common in the body?

Answer: RBC

RBC stands for red blood cell which is also known as red blood corpuscle or erythrocyte. The hemoglobin (oxygen-carrying protein) is the reason for its red color.

Question by player Ate_May
10. Which of these classes of animals evolved earlier than the rest?

Answer: bony fish

About 460 million years ago, the fish in the Earth's oceans split into two large groups: bony fish and cartilaginous fish (sharks, rays, skates). Then about 20 million years later, the bony fish likewise split in two: the ray-finned fish and the lobe-finned fish, which have bones in their fleshy fins.

This latter group eventually gave rise to the amphibians, reptiles, dinosaurs, birds, and mammals.

Question by player gracious1
Source: Author FTBot

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : dolly_llama: 9/10
Dec 04 2022 : mjgrimsey: 6/10
Dec 04 2022 : Guest 1: 9/10
Dec 03 2022 : ThickFingers: 7/10
Dec 03 2022 : heidi66: 9/10
Dec 02 2022 : Hando: 8/10
Dec 02 2022 : Guest 146: 10/10
Dec 01 2022 : catbrain: 9/10
Dec 01 2022 : Guest 204: 7/10

12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us