FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about FunTrivia Sci  Tech Mix Vol 5
Quiz about FunTrivia Sci  Tech Mix Vol 5

FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 5 Quiz


A mix of 10 Sci / Tech questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!

A multiple-choice quiz by FTBot. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Science

Author
FTBot
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
408,706
Updated
Mar 30 22
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1052
Last 3 plays: Linda_Arizona (10/10), Dazza34582 (9/10), Guest 104 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Yellow fever, malaria and dengue are diseases carried by which of these? Hint


Question 2 of 10
2. Red blood cells are needed for people to survive. What is a function of red blood cells? Hint


Question 3 of 10
3. Doctor, I'm very feverish, I have a bad headache, and I have these painful swellings in my groin and armpits. All this, and my pet rat has fleas, too! What's wrong with me? Hint


Question 4 of 10
4. If I fractured my scapula, what part of my body is affected the most? Hint


Question 5 of 10
5. When working with a radioactive source, it is important to keep your exposure as low as reasonably achievable. Which of these is NOT a way to reduce your exposure to radiation? Hint


Question 6 of 10
6. Popular in opera, both Mimi from "La Boheme" and Violetta in "La Traviata" eventually succumb to what illness, referred to as "consumption" or the "white death"? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these could cause the leaves on a green plant to turn purple? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these nutrients is yogurt rich in, while the other ones listed have much lower levels? Hint


Question 9 of 10
9. At room temperature, what state of matter are most metals in their pure state? Hint


Question 10 of 10
10. What is the most prevalent noncontagious disease? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Linda_Arizona: 10/10
Apr 11 2024 : Dazza34582: 9/10
Apr 06 2024 : Guest 104: 9/10
Apr 05 2024 : cardsfan_027: 9/10
Apr 05 2024 : pbixler: 5/10
Apr 03 2024 : Guest 12: 10/10
Apr 01 2024 : Guest 68: 7/10
Mar 28 2024 : RedRobin7: 10/10
Mar 28 2024 : Guest 108: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Yellow fever, malaria and dengue are diseases carried by which of these?

Answer: Mosquitoes

There are more than 3,000 species of mosquitoes all over the planet. Some of them are responsible for the transmission of these diseases, for example, Aedes aegypti and Aedes albopictus.

Question by player masfon
2. Red blood cells are needed for people to survive. What is a function of red blood cells?

Answer: Carry oxygen and carbon dioxide

Oxygen and carbon dioxide are carried by red blood cells during gaseous exchange. The liver produces bile. Red cells do not produce hormones or carry saliva. The abbreviation for red blood cells is RBC.

Question by player tritran5555
3. Doctor, I'm very feverish, I have a bad headache, and I have these painful swellings in my groin and armpits. All this, and my pet rat has fleas, too! What's wrong with me?

Answer: Bubonic plague

Bubonic plague, also known as 'the Black Death', killed over 70 million people in Europe in the 14th Century (nearly half the total population). It still occurs today, rarely. Without medical treatment, you would have one chance in three of surviving the disease.

Question by player Rimrunner
4. If I fractured my scapula, what part of my body is affected the most?

Answer: Shoulder

The main function of the scapula is to connect the upper arm to the collar bone. Most fractures of this bone occur from blunt trauma (a direct hit).

Question by player Booklover17
5. When working with a radioactive source, it is important to keep your exposure as low as reasonably achievable. Which of these is NOT a way to reduce your exposure to radiation?

Answer: Move closer to the source

ALARA -- "As Low As Reasonably Achievable" -- is the bedrock principle for working around radiation. The radiation from a source falls off as one over the distance squared, so if you're a meter away, you'll get only 1/100 of the dose you would have received at 10 cm. You also want to spend as little time as possible near the source; it's a very good idea to rehearse your actions, so that you'll be able to perform them smoothly and quickly. Finally, you can add shielding between yourself and the source, like the lead apron that's used when you get dental X-rays.

The best kind of shielding will depend on the type of radiation that you expect, but there's always something that will help.

Question by player CellarDoor
6. Popular in opera, both Mimi from "La Boheme" and Violetta in "La Traviata" eventually succumb to what illness, referred to as "consumption" or the "white death"?

Answer: tuberculosis

Tuberculosis is still a major cause of illness worldwide, and new drug-resistant strains threaten to overwhelm our ability to combat the disease.

Question by player pusdoc
7. Which of these could cause the leaves on a green plant to turn purple?

Answer: A lack of nutrients in the soil.

Plants need phosphorous and potassium in order to grow healthily. A lack of these nutrients can cause discolouration in the plant. Sometimes, the soil might be deficient, or the plant could have trouble absorbing what it needs.

Question by player AcrylicInk
8. Which of these nutrients is yogurt rich in, while the other ones listed have much lower levels?

Answer: calcium

one cup of plain yogurt contains around 20% of one's daily calcium needs. Calcium slows the production of cortisol, a hormone that increases belly-fat buildup. A study by the University of Tennessee revealed that people on a low-calorie diet that included yogurt lost 81% more belly fat than dieters on a similar plan but without the yogurt.

Question by player Billkozy
9. At room temperature, what state of matter are most metals in their pure state?

Answer: Solid

Most nonmetals are gases, but all metals except mercury are in a solid state at room temperature. Bromine, one of the nonmetal halogens, is also a liquid (a foul-smelling one at that) at room temperature.

Question by player klavierstueck
10. What is the most prevalent noncontagious disease?

Answer: Tooth Decay

Tooth decay or "dental caries" affects about 30% of the worlds population at any one time according to the World Health Organisation. All the diseases may be passed on genetically but are not contagious.

Question by player Desimac
Source: Author FTBot

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us