FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about FunTrivia Sci  Tech Mix Vol 21
Quiz about FunTrivia Sci  Tech Mix Vol 21

FunTrivia Sci / Tech Mix: Vol 21 Quiz


A mix of 10 Sci / Tech questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!

A multiple-choice quiz by FTBot. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Science

Author
FTBot
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
415,909
Updated
Mar 18 24
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
525
Last 3 plays: Wordpie (10/10), Guest 112 (10/10), cecil1 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is another name for the human tailbone? Hint


Question 2 of 10
2. Which of these shapes would be most appropriate to use if you wanted to make an 8-sided die? Hint


Question 3 of 10
3. Which ancient Greek mathematician calculated that Earth was a sphere about 25,000 miles in circumference more than 2,000 years ago? Hint


Question 4 of 10
4. If you were asked to give the location of the cochlea, organ of Corti and the tympanic membrane, what would you say? Hint


Question 5 of 10
5. Toe prints on humans are just as unique as fingerprints and were first used to solve a crime in 1952 in which tempting establishment? Hint


Question 6 of 10
6. Launched in 1996, what does the Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) project entail? Hint


Question 7 of 10
7. The ore bauxite is the main source of which metal? Hint


Question 8 of 10
8. Which country, once known as New Holland, is the home of buloke, a tree having one of the hardest woods in the world? Hint


Question 9 of 10
9. The largest volcano in our solar system is located where? Hint


Question 10 of 10
10. The 'Standard Model' theory applies to which branch of science? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 25 2024 : Wordpie: 10/10
May 25 2024 : Guest 112: 10/10
May 24 2024 : cecil1: 8/10
May 24 2024 : Rumpo: 10/10
May 21 2024 : 173Kraut: 8/10
May 21 2024 : daveguth: 9/10
May 21 2024 : Guest 86: 10/10
May 21 2024 : Guest 122: 9/10
May 20 2024 : Guest 112: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is another name for the human tailbone?

Answer: coccyx

The tailbone (coccyx) is right below the sacrum. The mandible is a face bone. The thorax is between the head and the abdomen. The thymus is a small organ in your upper chest.

Question by player BlueMNguy
2. Which of these shapes would be most appropriate to use if you wanted to make an 8-sided die?

Answer: Octahedron

An Octahedron has eight (note the identical prefix to octagon!) identical triangular faces (sides), meaning that if your die is made properly each face will come up equally often. A Cube is your typical 6-sided die, while an Icosahedral die would have twenty faces and a Dodecahedral one would have twelve.

Question by player kevinatilusa
3. Which ancient Greek mathematician calculated that Earth was a sphere about 25,000 miles in circumference more than 2,000 years ago?

Answer: Eratosthenes

Eratosthenes measured shadow lengths of identical poles at noon on the Summer Solstice. The measurements were made in Alexandria and Syene (now Aswan) 5,000 "stadia" apart, close to 500 miles. The shadow in Syene (on the Tropic of Cancer) was non-existent: straight up-and-down.

The shadow length in Alexandria was documented and with this information Eratosthenes determined that the difference in the angles of the shadows equated to 1/50 of a circle. Using the most accurate information available and dividing the distance between the points by the degrees of 1/50 of a circle (7.5) gave him 252,000 stadia, about 25,000 miles.

He described the process in a book called "On the Measure of the Earth" which unfortunately was not preserved.

Question by player H53
4. If you were asked to give the location of the cochlea, organ of Corti and the tympanic membrane, what would you say?

Answer: Ear

The cochlea, organ of Corti, and tympanic membrane are all located in the ear and help perform various jobs for hearing.

Question by player CoachLamb
5. Toe prints on humans are just as unique as fingerprints and were first used to solve a crime in 1952 in which tempting establishment?

Answer: A bakery

Toe prints have the same unique identification factors as fingerprints, including the well known whorls and ridges we've all read about. These are specific to each individual, so toe prints have been used to solve crimes in the same fashion as fingerprints.

The first occurrence of this kind took place in 1952 in Scotland when a barefooted thief broke into a bakery there, and then managed to open the safe where the takings were kept. Unfortunately for this person - and thanks to a somewhat untidy bakery - the thief left his toeprints in the residual flour left scattered about the business, and was identified from them.

Question by player Creedy
6. Launched in 1996, what does the Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) project entail?

Answer: Searching for Mersenne prime numbers

The Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) was launched in 1996 by American computer scientist George Woltman. The software developed is used to search for Mersenne prime numbers, which are prime numbers that can be expressed in the form of 2^n - 1, where n is a positive integer.

The number is named after French polymath Marin Mersenne (1588-1648).

Question by player Matthew_07
7. The ore bauxite is the main source of which metal?

Answer: Aluminium

Actinium is a radioactive element that is found in very small quantities in uranium ores. Boron is a metalloid that occurs in small amounts in meteoroids. Beryllium is extracted from the mineral beryl.

Question by player mazza47
8. Which country, once known as New Holland, is the home of buloke, a tree having one of the hardest woods in the world?

Answer: Australia

The buloke tree is native to Australia. Using the Janka hardness test, the wood of Allocasuaria luehmannii, or buloke, required a force of 5,060 lbs to embed a .444 inch steel ball to half its diameter. By the way, cuipo wood has a Janka hardness of 22 lbs while the wood of balsa, the softest commercial hardwood, has a Janka hardness of 100 lbs.

Question by player pomophagist44
9. The largest volcano in our solar system is located where?

Answer: Mars

The largest volcano in our solar system is called Olympus Mons, it is located on Mars and it covers an area equivalent to Arizona.

Question by player crazybingo
10. The 'Standard Model' theory applies to which branch of science?

Answer: physics

The discovery of a 'standard model' in regards to particle physics was a collective effort by a group of scientists. It relates to quantum mechanics and special relativity.

Question by player nmerr
Source: Author FTBot

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us