FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Really Tough Trivia Stuff
Quiz about Really Tough Trivia Stuff

Really Tough Trivia Stuff Trivia Quiz


Science can be complicated even for those who are keenly interested in it. So this is a quiz for science lovers who think that are good at it. This quiz will be a mixture of physics, chemistry, and biology with no specified order.

A multiple-choice quiz by The_Rubiks. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Science

Author
The_Rubiks
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
403,643
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
367
Last 3 plays: Guest 124 (7/10), jpsIII (6/10), Guest 69 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the most abundant protein in the human body? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following metals can be extracted from the ore Azurite? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following is an example of a first class lever? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following acid is also known as muriatic acid? Hint


Question 5 of 10
5. Antimony is a metallic element.


Question 6 of 10
6. We know that pure water boils at 100 degrees Celsius or 212 degrees Fahrenheit. But at what temperature does water boil on the Rankine scale? Hint


Question 7 of 10
7. The atomic number of carbon is 6, which means it has 6 protons in its nucleus. Given the mass number of carbon is 12, what is the number of electrons in the carbon nucleus? (Read carefully!) Hint


Question 8 of 10
8. In which part of the human body can you find the capitate bone? Hint


Question 9 of 10
9. What color does anhydrous CuSO4 (copper sulfate) appear to be? Hint


Question 10 of 10
10. Chloroplasts store chlorophyll which provides green color to plants leaves. In which of these, are you most likely to find chloroplasts? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 22 2024 : Guest 124: 7/10
May 15 2024 : jpsIII: 6/10
May 14 2024 : Guest 69: 4/10
May 05 2024 : Guest 174: 4/10
Apr 26 2024 : Guest 24: 6/10
Apr 24 2024 : Guest 73: 4/10
Apr 24 2024 : Guest 98: 3/10
Apr 23 2024 : Mfandre: 4/10
Apr 21 2024 : clevercatz: 3/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the most abundant protein in the human body?

Answer: Collagen

Collagen makes up around 25 to 35 percent of the total body protein content. It can be found in bones and cartilages. It is a strong and flexible protein. Keratin can found in human hair and nails. Tubulin regulates intracellular transport. Arginine is an essential amino acid which means our body needs this amino acid from an external source and cannot produce it on its own.
2. Which of the following metals can be extracted from the ore Azurite?

Answer: Copper

Azurite is an ore of copper. It is a blue-colored ore with a chemical formula of Cu3(CO3)2(OH)2. Copper is a brownish-yellow colored metal that is used for various purposes. It is ductile and conductive hence used in making electrical wires. It is also used in making utensils.
3. Which of the following is an example of a first class lever?

Answer: Scissors

In a first class lever system, the fulcrum is located between load and effort. The effort is the force applied by us. The load is the weight on the lever and the fulcrum is the fixed point around which the lever moves independently. Scissor is a first-class lever system. Lemon squeezer and Nutcrackers are second class lever system where the load is located between fulcrum and effort. Tongs come under the third-class lever system where effort is located between load and fulcrum.
4. Which of the following acid is also known as muriatic acid?

Answer: Hydrochloric acid

Hydrochloric acid is also known as muriatic acid. It is also written as HCl. It is a strong acid and has a pungent smell. This acid is also produced in our stomach in small amounts. It aids digestion and helps kill any microorganisms that might have reached there through ingestion.
5. Antimony is a metallic element.

Answer: False

Antimony is a grey colored metalloid which means it is neither a metal nor a nonmetal. Metalloids show the properties of both metals as well as nonmetals under different conditions. For example, increasing temperature makes them behave like nonmetals. Antimony has the chemical symbol 'Sb' and has an atomic number of 51.
6. We know that pure water boils at 100 degrees Celsius or 212 degrees Fahrenheit. But at what temperature does water boil on the Rankine scale?

Answer: 672 degrees

The Rankine scale is an absolute scale which was proposed by the Scottish Physicist William John Macquorn Rankine in 1859, based on the Fahrenheit scale. The symbol of the Rankine scale is degree Rankine or R. On this scale, pure water freezes at 492 degrees Rankine and boils at 672 degrees Rankine.
7. The atomic number of carbon is 6, which means it has 6 protons in its nucleus. Given the mass number of carbon is 12, what is the number of electrons in the carbon nucleus? (Read carefully!)

Answer: 0

This was a bit of a trick question. There are no electrons in the nucleus of an atom. The nucleus of an atom has protons and neutrons in it. If an atom has atomic number 6, it means it has 6 protons in the nucleus and 6 electrons revolving around the nucleus. The mass number is 12, which means there are 12-6 = 6 neutrons in the nucleus.
8. In which part of the human body can you find the capitate bone?

Answer: Hand

The capitate bone can be found in the human hand. It is the largest of all the carpel bones present in our wrist and forms its center.
9. What color does anhydrous CuSO4 (copper sulfate) appear to be?

Answer: White

The purest form of CuSO4, also known as anhydrous copper sulfate is a dry white powder-like substance. Here the word anhydrous represents the lack of water in CuSO4. When mixed in water it gets hydrated and starts giving a blue color. Its hydrated form (which is more common and stable at room temperature) can be written as CuSO4.5H2O.

In its hydrated crystalline form, it is also known as blue vitriol.
10. Chloroplasts store chlorophyll which provides green color to plants leaves. In which of these, are you most likely to find chloroplasts?

Answer: Guard cells

Chloroplasts contain chlorophyll which is required for photosynthesis. Plants need carbon dioxide, water, and sunlight with chlorophyll to do photosynthesis and in return, we get oxygen as a byproduct of this process. Guard cells are the specialized cells that are found in stomata. Stomata are the small pores through which the plant breathes. Companion cells move sugars and amino acids in and out of sieve elements. Tracheids are long cells in the xylem tissue of plants that transport water and minerals.
Source: Author The_Rubiks

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us