FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Tennessee Quizzes, Trivia and Puzzles
Tennessee Quizzes, Trivia

Tennessee Trivia

Tennessee Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States P-T

Fun Trivia
15 Tennessee quizzes and 165 Tennessee trivia questions.
1.
  Cities and Towns of the Great State of Tennessee    
Collection Quiz
 15 Qns
Can you identify the municipalities that can be found in the U.S. state of Tennessee?
Easier, 15 Qns, jcmttt, Mar 26 24
Easier
jcmttt gold member
Mar 26 24
394 plays
2.
The Terrific State of Tennessee
  The Terrific State of Tennessee    
Photo Quiz
 10 Qns
The state of Tennessee is a southern US state known for its music and its food. There are many forests and hills in the state.
Average, 10 Qns, dcpddc478, Jan 31 19
Average
dcpddc478
Jan 31 19
310 plays
3.
  A Tourist in My Own State - Tennessee   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There's lots to see and do here in my home state of Tennessee. I think this year, I'll stay close to home and be a tourist right here in my own back yard.
Easier, 10 Qns, arthurdent001, Aug 21 17
Easier
arthurdent001
412 plays
4.
  Memphis, Tennessee    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge of the city of Memphis in this quiz which I have adopted and updated from one originally compiled by user heathernicole001.
Easier, 10 Qns, Dizart, Dec 21 22
Easier
Dizart gold member
Dec 21 22
271 plays
5.
  Hillbilly Lifestyle    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you really know about hillbillies? I was born and raised in the mountains of Tennessee and so I'm a bonafide, barefoot hillbilly. NOTE: This quiz is just for fun and is not intended to offend any other hillbillies.
Average, 10 Qns, DillPickle, Jul 18 13
Average
DillPickle
5914 plays
6.
  Terrific Times in Tennessee   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I love my home state of Tennessee and want to share about some of its history and attractions. Enjoy!
Easier, 10 Qns, jc1873, Oct 28 20
Easier
jc1873
Oct 28 20
1714 plays
7.
  Memphis: 'Blues City' Attractions   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Positioned high on the Chickasaw Bluffs overlooking the Mississippi River, this southern city has over fifty exclusive attractions. If you're looking for the ideal romantic get-a-way, Memphis is the place to be.
Average, 10 Qns, Lilady, Sep 17 09
Average
Lilady
397 plays
8.
  Tennessee Fun Facts    
Multiple Choice
 10 Qns
Like most people, I'm very proud of my home state! Here are a few fun facts about Tennessee and Tennesseans (and a few other folks too!)
Average, 10 Qns, midtennessee, Nov 16 04
Average
midtennessee
2059 plays
9.
  More Hillbilly Lifestyle    
Multiple Choice
 10 Qns
Here we go again. As always, this quiz is just intended to amuse and not offend any other hillbillies such as myself. Howdy to all you Tennessee hillbillies.
Average, 10 Qns, DillPickle, Jun 18 22
Average
DillPickle
Jun 18 22
3228 plays
10.
  On the Left-Hand Side    
Multiple Choice
 10 Qns
I was born and raised in the state of North Carolina. This quiz is about the state directly to the left of my state, lovely Tennessee. Every question in this quiz will deal with the state of Tennessee.
Average, 10 Qns, Tony_TV_King, Jul 03 14
Average
Tony_TV_King
378 plays
trivia question Quick Question
What date was Tennessee accepted as a state?

From Quiz "Terrific Times in Tennessee"




11.
  Tennessee-The Volunteer State    
Multiple Choice
 15 Qns
Welcome to Tennessee--The Volunteer State, also known as the Big Bend State.
Tough, 15 Qns, Morrigan716, Apr 04 21
Tough
Morrigan716 gold member
Apr 04 21
2403 plays
12.
  Tennessee Fun    
Multiple Choice
 15 Qns
Think you know everything about Tennessee? Here are some more interesting facts.
Tough, 15 Qns, carol101, Mar 15 21
Tough
carol101
Mar 15 21
1441 plays
13.
  The Geography of Tennessee    
Multiple Choice
 10 Qns
Hi. I am a coach and a true "volunteer". I have lived in Tennessee all of my life. Tennessee is located in the southeastern portion of the United States. Let's travel to the state of Tennessee.
Tough, 10 Qns, garvol, Jul 31 16
Tough
garvol
1360 plays
14.
  Southeast Tennessee    
Multiple Choice
 10 Qns
I have lived in SE TN all of my life. This quiz should be easy if you are familiar with the area.
Tough, 10 Qns, ruth4, Feb 01 12
Tough
ruth4
872 plays
15.
  Memphis Mania    
Multiple Choice
 10 Qns
All things Memphis here, Good Luck!
Tough, 10 Qns, mafiaman1, Apr 15 22
Tough
mafiaman1
Apr 15 22
954 plays
Related Topics
  Tennessee Titans [Sports] (13 quizzes)

  Tennessee Volunteers [Sports] (13 quizzes)

  Mixed Tennessee [General] (2 quizzes)

  Tennessee History [History] (2 quizzes)


Tennessee Trivia Questions

1. Upon your arrival in the cordial city of Memphis, Tennessee, may I suggest choosing the historic Peabody Hotel for your stay? What remarkable march can be witnessed daily in its splendid lobby?

From Quiz
Memphis: 'Blues City' Attractions

Answer: March of the ducks

Ducks are brought down from their palace off the rooftop daily at 11:00 a.m. When the doors of the elevator opens, five ducks are greeted by a mass of on-lookers as they wobble up the red carpet in the center of the luxurious lobby. Fresh, aromatic flowers adorn the crest of the marble fountain where the ducks can be seen until 5 p.m. They are then marched back to the rooftop by their Duck Master. The five-star Peabody Hotel is located on Union Avenue, two blocks from the famed Beale Street. Source: Peabody Memphis Website, 2009

2. Which major university is located in Tennessee?

From Quiz Terrific Times in Tennessee

Answer: Vanderbilt University

Vanderbilt was started in Nashville in 1873 with a grant from mogul Cornelius Vanderbilt. Since then, it has matured into one of the top 20 American universities, especially in education, medicine, and theology.

3. This is the only county to border both North Carolina and Georgia.

From Quiz Southeast Tennessee

Answer: Polk County

Polk County is the southeasternmost county in TN, and is home to some 'original' towns such as Ducktown, Turtletown, and Old Patty.

4. Which Tennessee governor went on to be president of the Texas Republic?

From Quiz Tennessee Fun

Answer: Sam Houston

The flamboyant Sam Houston served one term as governor of Tennessee, and two terms as president of the Texas Republic.

5. In which arena do the Memphis Grizzlies play at in 2006?

From Quiz Memphis Mania

Answer: Fedex Forum

The Grizzlies used to play in the Great American Pyramid arena.

6. The city of Memphis, Tennessee, is located on the banks of which major river?

From Quiz Memphis, Tennessee

Answer: Mississippi

Memphis is situated in the far west of the state of Tennessee on the east bank of the Mississippi River. It is connected to the state of Arkansas by road bridges that carry Interstates 40 and 55.

7. If a hillbilly is 'dine' what is he doing?

From Quiz More Hillbilly Lifestyle

Answer: Losing his life

Here is a sentence to explain the definition of 'dine'. 'When Billy Joe Bob broke his toe, it hurt so bad he thought he was dine.' An alternate definition is to change the color of something. 'I'm dine this old shirt red.'

8. While in East Tennessee, I decide to enjoy myself in the park that Dolly Parton built. I watched live shows and rode roller coasters in the natural beauty of the Tennessee hills at Dollywood. What town is Dollywood located in?

From Quiz A Tourist in My Own State - Tennessee

Answer: Pigeon Forge

In addition to shows and rides, Dollywood offers several festivals featuring music and activities from the area. Festivals include Barbeque & Bluegrass in May, the Harvest & Gospel celebration in October and Smoky Mountain Christmas in December.

9. The flag of Tennessee is a red field with a blue circle with three white stars in the center of the circle. What do the three stars represent?

From Quiz Terrific Times in Tennessee

Answer: The three distinct regions of Tennessee

The landscape, culture, and towns in Tennessee are very distinct between the western region, the middle region, and the eastern region of Tennessee. East is more mountainous, Middle has more valleys with the Cumberland Plateau, whereas West is dominated by the Mississippi River region.

10. This city was home to the famed Scopes Trial.

From Quiz Southeast Tennessee

Answer: Dayton

The Scopes Trial was held in the historic Rhea County courthouse which is still in use today. The Scopes Trial is re-enacted every year in downtown Dayton.

11. The capital city of Tennessee is situated along the banks of what river?

From Quiz Tennessee Fun Facts

Answer: The Cumberland

Nashville, a city of over one-half million is bisected by the river. The Cumberland meanders 687 nautical miles through southern Kentucky and middle Tennessee before joining the Ohio river east of Paducah, Kentucky. The Tennessee, at 650 nautical miles, rises in upper-east Tennessee and flows south into Alabama; the river then turns north through western Tennessee, eventually flowing into the Ohio at Paducah. The Mississippi, America's principal river, provides Tennessee with its western border. The Obion river rises in western Tennessee, and together with its sister river, the Forked Deer, provides the principal watershed for the northwestern area of the State of Tennessee.

12. Which Tennessee city would you find at the confluence of the Mississippi and Wolf Rivers?

From Quiz The Geography of Tennessee

Answer: Memphis

Nashville is known for country music and publishing. It is the state capital and located in the central basin. The Tennessee Titans (NFL) play football there. The Memphis Grizzlies (NBA) play basketball in the city named after the one in Egypt. The Wolf River is just over 100 miles long and empties into the much larger Mississippi at Memphis. Knoxville and Chattanooga are the third and fourth major cities.

13. What is the oldest city in Tennessee?

From Quiz Tennessee Fun

Answer: Jonesborough

Jonesborough is also the storytelling capital of the world. Andrew Jackson opened his law practice in Jonesborough, and became a judge.

14. What famous author of books on the Civil War was living in Memphis in 2003?

From Quiz Memphis Mania

Answer: Shelby Foote

Foote was born in Mississippi, and has resided in Memphis for some time.

15. The Memphis metropolitan area includes, besides parts of Tennessee and Arkansas, a number of cities in the northern part of which other state?

From Quiz Memphis, Tennessee

Answer: Mississippi

The Memphis metropolitan area covers an area of around 4,600 square miles, with a total population at the 2010 US census of over 1.3 million. Large communities in the state of Mississippi that come under its umbrella include Southaven, Olive Branch and Horn Lake.

16. What do hillbillies call the evening meal?

From Quiz Hillbilly Lifestyle

Answer: Supper

Where this hillbilly comes from, 'dinner' is called 'supper' and 'lunch' is called 'dinner.'

17. The capital of Tennessee is Nashville. What is the nickname given to the city of Nashville, which relates to the industry popular in that area?

From Quiz On the Left-Hand Side

Answer: Music City

Nashville is the center of the Country Music industry. Some famous musicians who call Nashville, Tennessee home include The Allman Brothers, Miley Cyrus, and Kitty Wells. The rapper Young Buck is also from Nashville.

18. What date was Tennessee accepted as a state?

From Quiz Terrific Times in Tennessee

Answer: 1796

Tennessee was accepted as the sixteenth state in 1796. During the Civil War, Tennessee was one of the last states to secede. However, it was re-accepted back into the Union in 1865.

19. Cleveland is in what county?

From Quiz Southeast Tennessee

Answer: Bradley County

Cleveland is a growing city in Bradley County with a population of approx. 40,000.

20. During the "War Between the States" (what those rascally Yankees call the "American Civil War"), this Tennessee soldier rose from the rank of private to that of Lieutenant General in the Confederate Army:

From Quiz Tennessee Fun Facts

Answer: Nathan Bedford Forrest

Forrest (1821 - 1877), a wealthy cotton planter form Memphis, enlisted as a private in the Confederate Army on June 14th, 1861, as soon as he learned of Tennessee's secession from the Union the previous week (June 8th). Governor of Tennessee Isham Harris, a close friend, requested that Forrest raise a battalion of men from the Memphis area. Forrest did so, equipping them at his own expense. He was immediately promoted to Lieutenant Colonel of this battalion by Governor Harris. His other promotions through the ranks of the army came as a result of his skill as a Cavalry commander. Forrest is still a controversial character in American history, due to his alleged participation in the summary execution of several hundred black Union soldiers at Fort Pillow, and his post-war role as a founder of the Ku Klux Klan. Eustace Tilly is the top-hatted, monocle-wearing cartoon character appearing on the cover of many issues of the "New Yorker" magazine. Robert Penn Warren (1905 - 1998) was an American educator, writer and poet. While teaching at Vanderbilt University in Nashville, Warren was a member of the southern poetry group known as "the Fugitives". A three time winner of the Pulitzer Prize, Warren was named as the first Poet Laureate of the Unites States. J.E.B. Stuart (1833 - 1864) was also a Lieutenant General in the Confederate Army. All of Stuart's service during the war was in the Virginia, Maryland and Pennsylvania theatre, under the Command of Robert E. Lee. He was mortally wounded in battle.

21. The Mississippi River is the westernmost border of Tennessee. Which treaty gave North Carolina this boundary? The Treaty of___________.

From Quiz The Geography of Tennessee

Answer: Paris

The French Indian War established the western boundary of the English Colonies. At that time, Tennessee belonged to North Carolina. Therefore, North Carolina ended at the river. The land west of the Mississippi was claimed by the Spanish.

22. What neighbourhood of Nashville, originally a separate city, was named for the maiden name of Andrew Jackson's wife, Rachel?

From Quiz Tennessee Fun

Answer: Donelson

Rachel Donelson was the beloved wife of Andrew Jackson. He killed Charles Dickinson in a duel because of some unflattering remarks that Dickinson made about Rachel.

23. What is Tennessee's state bird?

From Quiz Tennessee-The Volunteer State

Answer: Mockingbird

Mockingbirds are mimics and copy the calls of many other birds.

24. Memphis was founded in 1819 and was named after an ancient city in which country?

From Quiz Memphis, Tennessee

Answer: Egypt

The area on which Memphis now stands originally belonged to the Chickasaw Nation. They ceded the land to the United States in January, 1819. The new city was founded by Andrew Jackson, John Overton and James Winchester, and they named it after the ancient capital of Egypt.

25. What is a hillbilly's favorite vegetable drink?

From Quiz Hillbilly Lifestyle

Answer: Corn mash

Corn mash is a hillbilly word for homemade whiskey. Other words for whiskey include: moonshine, white lightnin', corn liquor, and mule.

26. Which Revolutionary war hero was chosen as the first governor of the state of Tennessee?

From Quiz On the Left-Hand Side

Answer: John Sevier

John Sevier was one of the founding fathers of the state. He also led a group of soldiers known as The Overmountain Men to a key Revolutionary War victory at the Battle of Kings Mountain. Sevier served twice as Tennessee governor: from March 1796 until September 1801, and then again from September 1803 until September 1809. John Sevier died on September 24, 1815, one day after his 70th birthday.

27. Which early president made Tennessee his home?

From Quiz Terrific Times in Tennessee

Answer: Andrew Jackson

After Jackson's presidency, he built a home called The Hermitage which is still standing today as a tourist attraction just outside of Nashville. Other presidents from Tennessee include James Polk and Andrew Johnson.

28. The Commodores are the sports teams of:

From Quiz Tennessee Fun Facts

Answer: Vanderbilt University

"Commodore" Cornelius Vanderbilt, a New York shipping magnate, provided a one million dollar grant to endow a liberal arts school in Nashville. It was his only large philanthropic gift. Some other members of his family also made substantial donations. The institution, initially named the Nashville Normal School changed its name in recognition of Vanderbilt's largess. The University's sports teams quite naturally adopted Mr. Vanderbilt's Yacht Club rank as their identity. The University of Memphis sports teams are called the Tigers, for no particular reason. The Volunteers (Vols) of the University of Tennessee at Knoxville (the school's primary campus) reflect the state nickname "The Volunteer State"; so called due to the overwhelming response to the call for volunteer soldiers during the Revolutionary War and the War of 1812. The sports teams of the University of Tennessee at Chattanooga are called the Moccasins or "Mocs". This stems from the location of Chattanooga on "Moccasin Bend", a segment of the Tennessee River.

29. At which latitude are the northern and southern boundaries of Tennessee?

From Quiz The Geography of Tennessee

Answer: 34 and 35 degrees

When George Washington ceded the western land, Tennessee and Kentucky became known as the Territory South of the River Ohio. Kentucky, at the time belonged to Virginia.

30. In what Tennessee city did the first successful musical recording take place?

From Quiz Tennessee Fun

Answer: Bristol

The first recording was done by the Carter Family in Bristol, Tennessee.

This is category 3935
Last Updated Jun 15 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.