FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Tennessee Titans Quizzes, Trivia and Puzzles
  Tennessee Titans Quizzes, Trivia

Tennessee Titans Trivia

Tennessee Titans Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NFL Teams

Fun Trivia
Houston Oilers ..... 1960−1996
Tennessee Oilers .. 1997-98
Tennessee Titans .. 1999-

13 Tennessee Titans quizzes and 170 Tennessee Titans trivia questions.
1.
  All About the Titans   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know the history of the Titans? Enjoy!
Average, 10 Qns, jaknginger, Jul 02 08
Average
jaknginger gold member
602 plays
2.
  Houston Oilers    
Multiple Choice
 15 Qns
"...from the fancy throwin' Day-go, to the Tyler Bowlin' Ball, there ain't no team can beat 'em, the Oiler Cannon-ball", as sung by Carl Mauck.
Tough, 15 Qns, oilerfan34, Feb 25 06
Tough
oilerfan34
647 plays
3.
  Tennessee Titans 2005 editor best quiz    
Multiple Choice
 15 Qns
How well do you remember the specific ups and downs of the Titans' 2005 season? Take this quiz to test your NFL memories of 2005.
Tough, 15 Qns, mrbondskin, Jan 16 06
Tough
mrbondskin
2028 plays
4.
  Tennessee Titans: 2008    
Multiple Choice
 10 Qns
Hope you're up on the Titans jerseys!
Average, 10 Qns, cbantl, Sep 19 08
Average
cbantl
536 plays
5.
  Forget the Titans    
Multiple Choice
 10 Qns
Forget the Titans, this quiz is all about the NFL franchise's early days when it was known as the Oilers.
Average, 10 Qns, Shadowmyst2004, Feb 19 15
Average
Shadowmyst2004
277 plays
6.
  Totally Titanic    
Multiple Choice
 10 Qns
Sorry, this is not a quiz about the flick, "Titanic". It's a quiz about the Tennessee Titans.
Average, 10 Qns, malcolmsex, Jan 25 04
Average
malcolmsex
851 plays
7.
  Tennessee Titans 2005 NFL Draft    
Multiple Choice
 10 Qns
NFL football team coaches, general managers, staffers, and scouts are tirelessly evaluating player talent. Pick the right player and you're a genius. Pick a bust and you can lose your job. This quiz covers the Titans' 2005 selections.
Average, 10 Qns, mrbondskin, Apr 26 05
Average
mrbondskin
541 plays
8.
  Titans Jersey Numbers 2001    
Multiple Choice
 15 Qns
Hey gang, this is my Tennessee Titans jersey number quiz - let's see how much you know about the Titans' jersey numbers! :) The jersey numbers are in the 2001 season.
Tough, 15 Qns, Prestondogg, Jul 29 04
Tough
Prestondogg
978 plays
9.
  Titans 2002 Numbers    
Multiple Choice
 25 Qns
This will test your knowledge on the Titans numbers. If you watch the Titans it should be easy.
Average, 25 Qns, Star15warS, May 03 08
Average
Star15warS
802 plays
10.
  Tennessee Titan Mania 2003    
Multiple Choice
 10 Qns
The Tennessee Titans in the 2003 season.
Average, 10 Qns, supermario58, May 27 08
Average
supermario58
1018 plays
trivia question Quick Question
Who did the Titans select with their second round, 41st pick overall in the NFL draft?

From Quiz "Tennessee Titans 2005 NFL Draft"




11.
  Tennessee Titans    
Multiple Choice
 10 Qns
For all you Tennessee Titans fans or even if you just love the NFL. Good luck!
Very Difficult, 10 Qns, MattWheelerUTK, May 18 07
Very Difficult
MattWheelerUTK
491 plays
12.
  Titans of 2001    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz on the Titans stats in 2001.
Difficult, 15 Qns, Star15warS, Oct 31 02
Difficult
Star15warS
668 plays
13.
  Tennessee Titans 2003    
Multiple Choice
 15 Qns
The Titans are the best team! I hope you like my quiz.
Tough, 15 Qns, titans_fan, May 27 08
Tough
titans_fan
744 plays
Related Topics
  Tennessee Volunteers [Sports] (13 quizzes)

  Mixed Tennessee [General] (2 quizzes)

  Tennessee [Geography] (15 quizzes)

  Tennessee History [History] (2 quizzes)


Tennessee Titans Trivia Questions

1. The Houston Oilers played their final game in Texas during the 1996 season, before moving to Tennessee and becoming the Titans. When was the franchise founded?

From Quiz
Forget the Titans

Answer: 1959

The team was moved because the owner Bud Adams was unable to secure funding for a new stadium for the team to play in. They were the Tennessee Titans for two season before they were renamed again, in 1999, as the Tennessee Titans.

2. What was the first season for the Houston Oilers in the AFL?

From Quiz All About the Titans

Answer: 1960

In 1960, the Houston Oilers became a charter member of the American Football League along with seven other teams. They remained in the AFL until the AFL-NFL merger in 1970.

3. Who was the first owner of the Houston Oilers?

From Quiz Houston Oilers

Answer: Kenneth Adams

Also known as "Bud", Adams still owned the team in 2003. Even though he moved the team to Nashville, "Bitter party of one."

4. What was the team's first season as the Tennessee Titans?

From Quiz Totally Titanic

Answer: 1999

Though they moved from Houston to Tennessee in 1997, the team was known as the Tennessee Oilers in 1997 and 1998.

5. While the franchise was in Houston, prior to joining the National Football League, it was a member of the American Football Leauge. The team was the first AFL team to sign an active player away from the NFL. Who was that player?

From Quiz Forget the Titans

Answer: Willard Dewveall

Canonon was drafted by teams in both conferences, and signed with the Oilers. Blanda was an AFL player from the start of his career. Jordan was a basketball star. Dewveall was a member of the NFL's Chicago Bears for a season before leaving to join the Oilers where he became an all-star in 1962.

6. Who was the first coach of the Houston franchise?

From Quiz All About the Titans

Answer: Lou Rymkus

Lou Rymkus was the inaugural Oilers coach. Although he had a successful first season, he did not coach a full second season.

7. In the 1996 NFL Draft, the Titans/Oilers moved up to pick number 14 in the first round to acquire Eddie George. With which team did they make this trade?

From Quiz Tennessee Titans

Answer: Seahawks

The Titans/Oilers traded the 17th overall pick and DT Glenn Montgomery to Seattle to acquire the Heisman Trophy RB.

8. Who was the first running back for the Oilers?

From Quiz Houston Oilers

Answer: Billy Cannon

Cannon, a LSU stand out, was signed to contract in grand fashion, at the end of the Sugar Bowl, under the goal post.

9. Titans QB Steve McNair attended what college?

From Quiz Totally Titanic

Answer: Alcorn St.

McNair was drafted in the first round (3rd overall pick) by the Houston Oilers in 1995.

10. The Oilers played in the first three AFL championship games. How many of them did they win?

From Quiz Forget the Titans

Answer: 2

The Oilers beat the Los Angeles/San Diego Chargers in 1960 and 1961, and fell to the Dallas Texans in overtime in 1962.

11. Prior to the AFL-NFL merger, how many AFL Championships did the Houston Oilers win?

From Quiz All About the Titans

Answer: 2

The Houston Oilers were AFL Champions in the league's first two seasons. They appeared in a total of four Championship games, winning only the first two.

12. To which team did Titans/Oilers lose to in their first preseason game in Memphis in 1997?

From Quiz Tennessee Titans

Answer: Saints

Tennessee fell to New Orleans 21-12.

13. Where did the Oilers play their first six seasons?

From Quiz Houston Oilers

Answer: Jeppesen Stadium

Jeppesen Stadium, on the University of Houston campus, was the home of the early Oilers. It was also the site of the first AFL World Championship.

14. Which Titan lateraled to Kevin Dyson, who ran 75 yards for the winning touchdown during the "Music City Miracle" playoff game against the Buffalo Bills in 1999?

From Quiz Totally Titanic

Answer: Frank Wycheck

After the Bills kicked the go ahead field goal with 16 seconds left in the game, Lorenzo Neal fielded Steve Christie's kickoff, handed the ball to Frank Wycheck who tossed it to Kevin Dyson who scored the winning TD untouched. On the replay, it appeared that Wycheck made an illegal forward lateral but the play was allowed to stand, and the Titans won 22-16. That year they ended up losing Super Bowl XXXIV to the St. Louis Rams 23-16 when Dyson was tackled one yard short of the tying touchdown.

15. What happened in 1968 that made history for American professional football?

From Quiz Forget the Titans

Answer: Oilers became the first team to play regularly in a dome

Moving into the Astrodome for the 1968 season made the Houston Oilers the first team to play the majority of their games in a dome in professional football history.

16. How many Super Bowl appearances did the Houston Oilers have?

From Quiz All About the Titans

Answer: 0

The Houston Oilers never made it to the Super Bowl. They had a couple of shots at a Conference Championship title but failed.

17. Bud Adams announced in December of 1998 that the Oilers would become the Titans in 1999. Who was the last opponent to face "the Oilers"?

From Quiz Tennessee Titans

Answer: Vikings

The Oilers played there final regular season game at the Metrodome against the Minnesota Vikings.

18. In 1970 the AFL-NFL merged and formed a unified league. One of the most successful teams from the AFL, how did the Oilers fare in their first NFL season?

From Quiz Forget the Titans

Answer: 3-10-1

The Oilers posted only 9 wins in their first four seasons in the NFL. (3-10-1 in 1970, 4-9-1 in 1971, and then 1-13 in both 1972 and 1973.)

19. What year did the Oiler franchise move to Tennessee?

From Quiz All About the Titans

Answer: 1997

The first season for the Tennessee Oilers was in 1997. The Oilers moved from Houston when ideas for a new stadium were not accepted by the city of Houston. They played their first season in Memphis before moving to Nashville.

20. In 1999, the Titans won their first road game of the season against the Jaguars. Who intercepted a Mark Brunell pass in the end zone to seal the deal?

From Quiz Tennessee Titans

Answer: Samari Rolle

Samari Rolle made an acrobatic one-hand interception in front of Jimmy Smith to finalize the win.

21. Where did Dan Pastorini go to college?

From Quiz Houston Oilers

Answer: Santa Clara

Pastorini graduated from Santa Clara in 1971. Originally drafted as a punter.

22. During their time in Houston, how many Super Bowl titles did the Oilers win?

From Quiz Forget the Titans

Answer: 0

Not only did the Oilers never win a Super Bowl, they never played in one. The franchise finally earned a Super Bowl in 2000 as the Tennessee Titans, falling to the St. Louis Rams in Superbowl XXXIV.

23. Who was the first coach of the Tennessee Titans?

From Quiz All About the Titans

Answer: Jeff Fisher

Jeff Fisher became coach for the Houston Oilers in 1994 season and moved with the team to Tennessee.

24. On route to Super Bowl in 1999, the Titans defeated the Colts in a sold out RCA Dome to advance to the AFC Championship. Eddie George busted a TD run to prevail the Titans. How long was his run?

From Quiz Tennessee Titans

Answer: 68 yards

Eddie George rushed for 162 yards, including a 68-yard touchdown run as the Titans defeat the Indianapolis Colts 19-16 in the playoffs.

25. Where did Earl Campbell go to college?

From Quiz Houston Oilers

Answer: University of Texas

Campbell was also known as the "Tyler Rose", graduated from Texas in 1977. He also won the Heisman Trophy that year.

26. What season did the Tennessee Oilers change their name to the Tennessee Titans?

From Quiz All About the Titans

Answer: 1999

After spending one season in Memphis and one in Nashville, the owner of the Tennessee team announced a name change to go along with the opening of a new stadium and to garner better support from the people of Tennessee. Although the team's name changed, the history of the Oilers remains part of the Tennessee franchise. In doing this, it kept Houston from resurrecting an Oiler expansion team and building on the old team history.

27. The Titans hosted their first regular season Monday Night Football game at Adelphia Coliseum in 2000 with a 27-13 victory. Who did they defeat?

From Quiz Tennessee Titans

Answer: Jaguars

This victory was their 4th consecutive win over Jacksonville.

28. Who was the Titans receiving yardage leader in 2000, 2001, and 2002?

From Quiz Totally Titanic

Answer: Derrick Mason

Mason had over 1,000 yards receiving in 2001 and 2002.

29. How many seasons did the team play as the Oilers, after moving to Tennessee?

From Quiz Forget the Titans

Answer: 2

The team moved to Tennessee in 1997, but retained the name Oilers for two seasons before officially becoming the Tennessee Titans in 1999. The renaming came with a move from Memphis to Nashville for their home games.

30. What season was the first Super Bowl appearance for the Titans?

From Quiz All About the Titans

Answer: 1999

In the first season as the Tennessee Titans they made the Super Bowl. They played the Rams in Super Bowl XXXIV on January 30, 2000 at the Georgia Dome in Atlanta. The final score: Rams 23-Titans 16.

This is category 1422
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.