FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Forget the Titans
Quiz about Forget the Titans

Forget the Titans Trivia Quiz


Forget the Titans, this quiz is all about the NFL franchise's early days when it was known as the Oilers.

A multiple-choice quiz by Shadowmyst2004. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NFL Teams
  8. »
  9. Tennessee Titans

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
373,472
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
273
- -
Question 1 of 10
1. The Houston Oilers played their final game in Texas during the 1996 season, before moving to Tennessee and becoming the Titans. When was the franchise founded? Hint


Question 2 of 10
2. While the franchise was in Houston, prior to joining the National Football League, it was a member of the American Football Leauge. The team was the first AFL team to sign an active player away from the NFL. Who was that player? Hint


Question 3 of 10
3. The Oilers played in the first three AFL championship games. How many of them did they win? Hint


Question 4 of 10
4. What happened in 1968 that made history for American professional football? Hint


Question 5 of 10
5. In 1970 the AFL-NFL merged and formed a unified league. One of the most successful teams from the AFL, how did the Oilers fare in their first NFL season? Hint


Question 6 of 10
6. During their time in Houston, how many Super Bowl titles did the Oilers win? Hint


Question 7 of 10
7. The final game played by the Houston Oilers was a road victory in 1996 over the Baltimore Ravens. Who was the final quarterback to start for the Houston Oilers? (Hint he was also the first to start a game for the Tennessee Oilers after the franchise moved the next season.) Hint


Question 8 of 10
8. How many seasons did the team play as the Oilers, after moving to Tennessee? Hint


Question 9 of 10
9. How many times did the Oilers make the playoffs before they were renamed the Titans? Hint


Question 10 of 10
10. The Oilers were often a middle of the road team, especially after the AFL-NFL merger in 1970. What is the franchise season-record for wins, prior to the move to Tennessee? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Houston Oilers played their final game in Texas during the 1996 season, before moving to Tennessee and becoming the Titans. When was the franchise founded?

Answer: 1959

The team was moved because the owner Bud Adams was unable to secure funding for a new stadium for the team to play in. They were the Tennessee Titans for two season before they were renamed again, in 1999, as the Tennessee Titans.
2. While the franchise was in Houston, prior to joining the National Football League, it was a member of the American Football Leauge. The team was the first AFL team to sign an active player away from the NFL. Who was that player?

Answer: Willard Dewveall

Canonon was drafted by teams in both conferences, and signed with the Oilers. Blanda was an AFL player from the start of his career. Jordan was a basketball star. Dewveall was a member of the NFL's Chicago Bears for a season before leaving to join the Oilers where he became an all-star in 1962.
3. The Oilers played in the first three AFL championship games. How many of them did they win?

Answer: 2

The Oilers beat the Los Angeles/San Diego Chargers in 1960 and 1961, and fell to the Dallas Texans in overtime in 1962.
4. What happened in 1968 that made history for American professional football?

Answer: Oilers became the first team to play regularly in a dome

Moving into the Astrodome for the 1968 season made the Houston Oilers the first team to play the majority of their games in a dome in professional football history.
5. In 1970 the AFL-NFL merged and formed a unified league. One of the most successful teams from the AFL, how did the Oilers fare in their first NFL season?

Answer: 3-10-1

The Oilers posted only 9 wins in their first four seasons in the NFL. (3-10-1 in 1970, 4-9-1 in 1971, and then 1-13 in both 1972 and 1973.)
6. During their time in Houston, how many Super Bowl titles did the Oilers win?

Answer: 0

Not only did the Oilers never win a Super Bowl, they never played in one. The franchise finally earned a Super Bowl in 2000 as the Tennessee Titans, falling to the St. Louis Rams in Superbowl XXXIV.
7. The final game played by the Houston Oilers was a road victory in 1996 over the Baltimore Ravens. Who was the final quarterback to start for the Houston Oilers? (Hint he was also the first to start a game for the Tennessee Oilers after the franchise moved the next season.)

Answer: Steve McNair

Steve McNair was the franchise's starting quarterback from the middle of the 1996 season through the 2005 season. The team played in Houston and Memphis as the Oilers and Nashville as the Titans while he was there.
8. How many seasons did the team play as the Oilers, after moving to Tennessee?

Answer: 2

The team moved to Tennessee in 1997, but retained the name Oilers for two seasons before officially becoming the Tennessee Titans in 1999. The renaming came with a move from Memphis to Nashville for their home games.
9. How many times did the Oilers make the playoffs before they were renamed the Titans?

Answer: 15

AFL: 1960, 1961, 1962, 1967, 1969
NFL: 1978, 1979, 1980, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993

They won two AFL championships during that time as well (1960 and 1961).
10. The Oilers were often a middle of the road team, especially after the AFL-NFL merger in 1970. What is the franchise season-record for wins, prior to the move to Tennessee?

Answer: 12

The team posted a 12-4 record in 1993, and had three (1963, 1980 and 1991) 11 win seasons.
Source: Author Shadowmyst2004

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Shadow's Sports:

10 of my favorite sports quizzes, that I've authored.

  1. In Memory of Cecil the Lion Average
  2. Jordan Rides the Bus Average
  3. Jordan Rides the Bus - Part 2 Average
  4. Forget the Titans Average
  5. Alabama Football Average
  6. One More Pass Average
  7. Appetite For Reconstruction Easier
  8. The Son Also Rises Average
  9. I Am the Resurrection Average
  10. NBA Bits & Pieces Average

3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us