FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Houston Oilers
Quiz about Houston Oilers

Houston Oilers Trivia Quiz


"...from the fancy throwin' Day-go, to the Tyler Bowlin' Ball, there ain't no team can beat 'em, the Oiler Cannon-ball", as sung by Carl Mauck.

A multiple-choice quiz by oilerfan34. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NFL Teams
  8. »
  9. Tennessee Titans

Author
oilerfan34
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
156,757
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
643
- -
Question 1 of 15
1. Who was the first owner of the Houston Oilers? Hint


Question 2 of 15
2. Who was the first running back for the Oilers? Hint


Question 3 of 15
3. Where did the Oilers play their first six seasons? Hint


Question 4 of 15
4. What number was worn by Billy Cannon? Hint


Question 5 of 15
5. Where did Dan Pastorini go to college? Hint


Question 6 of 15
6. Where did Earl Campbell go to college? Hint


Question 7 of 15
7. Earl Campbell would give each of his linemen a gold watch every time he ran for 100 yards in a game?


Question 8 of 15
8. What game started the 'Luv ya Blue' hysteria? Hint


Question 9 of 15
9. What was the score of the first AFC Championship game, the Oilers played in, against Pittsburgh? Hint


Question 10 of 15
10. What play did the Oilers make, which would start the NFL seriously considering 'instant replay'? Hint


Question 11 of 15
11. Who was traded for Dan Pastorini in 1980? Hint


Question 12 of 15
12. What game marked the end of the Bum Phillips era in Houston? Hint


Question 13 of 15
13. Who replaced Bum Phillips as Head Coach of the Houston Oilers for the 1981 season? Hint


Question 14 of 15
14. With what team did Bum Phillips, Earl Campbell, and Ken Stabler, finish thier careers? Hint


Question 15 of 15
15. What game lingers in fans memories as the most disappointing upset in Oiler play-off history? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 27 2024 : Guest 50: 2/15
Feb 23 2024 : Guest 172: 8/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the first owner of the Houston Oilers?

Answer: Kenneth Adams

Also known as "Bud", Adams still owned the team in 2003. Even though he moved the team to Nashville, "Bitter party of one."
2. Who was the first running back for the Oilers?

Answer: Billy Cannon

Cannon, a LSU stand out, was signed to contract in grand fashion, at the end of the Sugar Bowl, under the goal post.
3. Where did the Oilers play their first six seasons?

Answer: Jeppesen Stadium

Jeppesen Stadium, on the University of Houston campus, was the home of the early Oilers. It was also the site of the first AFL World Championship.
4. What number was worn by Billy Cannon?

Answer: 20

Billy Cannon wore number 20. Not a lot of people know this because there was not a lot of film from the early days. If you know this, you are probably a real Oiler fan.
5. Where did Dan Pastorini go to college?

Answer: Santa Clara

Pastorini graduated from Santa Clara in 1971. Originally drafted as a punter.
6. Where did Earl Campbell go to college?

Answer: University of Texas

Campbell was also known as the "Tyler Rose", graduated from Texas in 1977. He also won the Heisman Trophy that year.
7. Earl Campbell would give each of his linemen a gold watch every time he ran for 100 yards in a game?

Answer: False

He actually gave each of his linemen 100 lbs. of steaks every time he ran for 100 yards. Needless to say, they were very well fed.
8. What game started the 'Luv ya Blue' hysteria?

Answer: vs. Pittsburgh Steelers, Dec. 10, 1979

The Dome was rockin' on December 10, 1979, when the Steelers came to town for a most incredible Monday night game. A local bank handed out 'Luv ya Blue' flash cards to all fans. The stadium was a sea of Columbia Blue, and the Oilers won 17-10.
9. What was the score of the first AFC Championship game, the Oilers played in, against Pittsburgh?

Answer: 34-5

Bradshaw and the Steelers beat the Oilers 34-5 in Three Rivers Stadium. The weather was horrible, rain, sleet, and snow. The Steelers went on to Super Bowl XIV to beat the Cowboys in an epic battle 35-31.
10. What play did the Oilers make, which would start the NFL seriously considering 'instant replay'?

Answer: Pastorini to Renfro, Touchdown vs. Pittsburgh

AFC Championship vs. Pittsburgh, Pitt 17, Hou 10, Pastorini throws a pass to Mike Renfro in the corner of the end zone. TOUCHDOWN! Game tied. NOT! The refs blew the call, and said that Renfro did not make the catch. Instant replay showed he did. The 'Stealers' went on to win the game 27-13, and went on to Super Bowl XV to play the Rams.
11. Who was traded for Dan Pastorini in 1980?

Answer: Ken Stabler, Oakland Raiders

In a trade that was supposed to take the Oilers all the way to the Super Bowl, Ken Stabler was traded 'heads up' for Dan Pastorini.
12. What game marked the end of the Bum Phillips era in Houston?

Answer: 1980 Playoff game vs. Oakland

The first year we knocked on the door....this year we banged on it....next year, we're gonna' kick the xxxxxxxx in! Bum stated this at the Oiler rally after the 1979 game vs. Pittsburgh. The end came the next year when Oakland knocked the Oilers out of the playoffs, in the first round 27-7. Bum was fired the next day.
13. Who replaced Bum Phillips as Head Coach of the Houston Oilers for the 1981 season?

Answer: Ed Biles

Ed Biles was named as Phillip's replacement. Ed changed the primary offense from the I-formation to a one back set, hoping to rely on the power running style of Earl Campbell. But, three years of pounding and no blocking back took its toll on Earl, and he was injured and put out mid-season. The offense was never the same.
14. With what team did Bum Phillips, Earl Campbell, and Ken Stabler, finish thier careers?

Answer: New Orleans Saints

Bum went to New Orleans right after Houston, and tried to re-kindle the old fire by filling his back field with some of his favorites.
15. What game lingers in fans memories as the most disappointing upset in Oiler play-off history?

Answer: vs. Buffalo Bills 38-41

Even though all of these losses stunk, the one that sticks in all our guts, was against the Buffalo Bills. The Oilers had a 35-3 lead in the third quarter and promptly gave the game away, as the Bills came back to tie at 38-38, and then win in overtime.
Source: Author oilerfan34

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Tennessee Titan Mania 2003 Average
2. Tennessee Titans: 2008 Average
3. Tennessee Titans 2005 NFL Draft Average
4. Forget the Titans Average
5. All About the Titans Average
6. Totally Titanic Average
7. Titans 2002 Numbers Average
8. Titans Jersey Numbers 2001 Tough
9. Tennessee Titans 2005 Tough
10. Tennessee Titans 2003 Tough
11. Titans of 2001 Difficult
12. Tennessee Titans Very Difficult

3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us