FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The First of Us
Quiz about The First of Us

The First of Us Trivia Quiz


The first of us in track events. The athletes involved in these questions managed to break a barrier that was, at the time, thought to be impossible. Can you match the male athlete with the event in which they excelled?

A matching quiz by gme24. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Track & Field

Author
gme24
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
414,099
Updated
Oct 19 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
133
Last 3 plays: DeepHistory (10/10), Guest 78 (3/10), dee1304 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
Match the athlete with the event.
QuestionsChoices
1. First to run 100 meters under 10 seconds  
  Ron Clarke (Australia)
2. First to run 200 meters under 20 seconds  
  Renaldo Nehemiah (USA)
3. First to run 400m under 44 seconds  
  Lee Evans (USA)
4. First to run 800m under 1 minute and 42 seconds  
  Tommie Smith (USA)
5. First to run 1500m under 3 minutes and 27 seconds  
  Hicham El Guerrouj (Morocco)
6. First to run 5000m under 12 minutes and 39 seconds  
  Kenenisa Bekele (Ethiopia)
7. First to run 10000m under 28 minutes  
  Jim Hines (USA)
8. First to run 110m hurdles under 13 seconds  
  Moses Kiptanui (Kenya)
9. First to run 400m hurdles under 49 seconds  
  Geoff Vanderstock (USA)
10. First to run 3000m steeplechase under 8 minutes  
  Sebastian Coe (UK)





Select each answer

1. First to run 100 meters under 10 seconds
2. First to run 200 meters under 20 seconds
3. First to run 400m under 44 seconds
4. First to run 800m under 1 minute and 42 seconds
5. First to run 1500m under 3 minutes and 27 seconds
6. First to run 5000m under 12 minutes and 39 seconds
7. First to run 10000m under 28 minutes
8. First to run 110m hurdles under 13 seconds
9. First to run 400m hurdles under 49 seconds
10. First to run 3000m steeplechase under 8 minutes

Most Recent Scores
May 21 2024 : DeepHistory: 10/10
May 18 2024 : Guest 78: 3/10
May 12 2024 : dee1304: 10/10
May 09 2024 : heidi66: 10/10
May 07 2024 : Guest 136: 3/10
May 04 2024 : Guest 217: 5/10
Apr 29 2024 : AndySed: 6/10
Apr 12 2024 : xchasbox: 10/10
Apr 01 2024 : calmdecember: 7/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. First to run 100 meters under 10 seconds

Answer: Jim Hines (USA)

Jim Hines was the first to clock under 10 seconds (9.9) in the USA national championships in 1968, using a stop-watch. He repeated the feat in the 1968 Mexico Olympics, when he was timed at 9.95, using electronic timing. He held the world record for 15 years.
2. First to run 200 meters under 20 seconds

Answer: Tommie Smith (USA)

Tommie Smith broke the 20-second barrier in the 1968 Mexico Olympics with 19.83. This was his only gold Olympic medal. His other notable success was winning the 200 meters in the 1967 Tokyo Universiade.
During his career, he broke seven world records.
3. First to run 400m under 44 seconds

Answer: Lee Evans (USA)

Lee Evans set the World and Olympic record of 43.86 at the 1968 Mexico Olympics. His record stood for almost 20 years. He also won gold at the 4 x 400m relay.
4. First to run 800m under 1 minute and 42 seconds

Answer: Sebastian Coe (UK)

Coe ran a world record time of 1:41:73 at a meeting in Florence on June 10, 1981. His record stood until August 1997.
Coe won two Olympic gold medals at the 1980 and 1984 Olympics in the 1500m race. He also won two silvers at the same Olympics running the 800m.
5. First to run 1500m under 3 minutes and 27 seconds

Answer: Hicham El Guerrouj (Morocco)

The record was set on 08 September, 2002 at Rieti, Italy and his time was 3:26.96. The Rieti meeting was an annual event, held during late August and early September. The 2002 meeting saw the inauguration of a new 8-lane track.
El Guerrouj won two gold medals at the 2004 Athens Olympics in the 1500 and 5000 meters. He also won gold in the World Championships, all in the 1500m, in Athens 1997, Seville 1999, Edmonton 2001 and Paris 2003.
6. First to run 5000m under 12 minutes and 39 seconds

Answer: Kenenisa Bekele (Ethiopia)

His time of 12:37:35 was achieved on May 31, 2004 at the Hengelo, Netherlands meeting.
He won Olympic gold at 10000m in Athens 2004 and Beijing 2008 and also a gold at 5000m in Beijing. He also won 4 gold medals at 10000m in 2003, 2005, 2007 and 2009, in the World Championships. In the 2009 World Championships he also won gold at 5000m.
7. First to run 10000m under 28 minutes

Answer: Ron Clarke (Australia)

At the Oslo Bislett Games, an annual event, on July 14, 1965 he ran the 10000m in 27:39.4. He won one Olympic bronze medal in the Tokyo Olympics, 1964.
8. First to run 110m hurdles under 13 seconds

Answer: Renaldo Nehemiah (USA)

On the 19 of August, 1981 in the Weltklasse Zurich, he recorded a time of 12:93, becoming the first athlete to go under 13 seconds.
Although he was world record holder for four consecutive years he never competed in the Olympic Games.
In 1979 he won gold at the Pan American Games and at the IAAF World Cup.
9. First to run 400m hurdles under 49 seconds

Answer: Geoff Vanderstock (USA)

His 48:94 was set at the USA Olympic Trials on September 11, 1968. At the 1968 Olympics, a month later, he finished fourth, while David Hemery was the winner with a new record of 48:12.
10. First to run 3000m steeplechase under 8 minutes

Answer: Moses Kiptanui (Kenya)

He ran it in 7:59.18 on 16 August 1995, in Zürich, Switzerland.
He won three gold medals in the World Championships in 1991, 1993 and 1995. He also won gold at the London World Cup in 1994. He was ranked number one athlete in this distance, from 1991 to 1995.
Source: Author gme24

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Fifiona81 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #75:

Another milestone Commission in the Author Lounge, this seventy-fifth call-to-action had authors dealing not only with random titles, but format requests. This Commission released in August 2023.

  1. Hometown Heroes Easier
  2. The Dying of the Light Difficult
  3. Richard Of York Gave Battle In Vain Average
  4. Primates of Madagascar Average
  5. When I Was 64 Easier
  6. A Big House Average
  7. Behind Blue Eyes Easier
  8. What a Milestone! Very Easy
  9. Just One More to Go Average
  10. How Is That Possible? Easier
  11. The Concrete Jungle Average
  12. All Over the Place Easier

5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us