FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Dean James Quizzes, Trivia and Puzzles
Dean James Quizzes, Trivia

James Dean Trivia

James Dean Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities C-D

Fun Trivia
5 James Dean quizzes and 45 James Dean trivia questions.
1.
  James Dean the First Rebel    
Multiple Choice
 5 Qns
This is a short quiz on the life of James Dean. He will be known forever as the 'Rebel without a Cause'. His style of acting is still mimicked by many today.
Easier, 5 Qns, Daneyko, Nov 01 21
Easier
Daneyko
Nov 01 21
3549 plays
2.
  All About James Dean    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is entirely about the actor James Dean. It is a part of my celebrity quiz series. Enjoy!
Average, 10 Qns, pinkblush2, Apr 15 17
Average
pinkblush2
3038 plays
3.
  James Dean Forever    
Multiple Choice
 10 Qns
I love James Dean. He is the best actor who ever lived, in my opinion. Have fun with this quiz, and James Dean forever!
Average, 10 Qns, 24girl, Mar 02 23
Average
24girl
Mar 02 23
2249 plays
4.
  James Dean    
Multiple Choice
 10 Qns
"Ultimate James Dean Quiz": I am James Dean's number one fan. Here's a quiz I made up off the top of my head, if you get them all correct I'll be impressed!
Tough, 10 Qns, LoveRCrowe, Feb 03 07
Tough
LoveRCrowe
2047 plays
5.
  The Life of James Dean    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz has questions based on the life of the best screen star from the 50s, James Dean. Good luck!
Difficult, 10 Qns, NalaMarie, Feb 03 07
Difficult
NalaMarie gold member
1842 plays
trivia question Quick Question
What was James's first credited movie role?

From Quiz "All About James Dean"





James Dean Trivia Questions

1. What is James's middle name?

From Quiz
All About James Dean

Answer: Byron

James Byron Dean was born on February 8, 1931. Byron was after Lord Byron, his mother's favorite poet.

2. When James entered the first grade, what school did he attend?

From Quiz The Life of James Dean

Answer: Brentwood Public School

He entered the first grade in 1937 at the Brentwood Public School. He took violin lessons and although he got teased by his friends, he was very good at it.

3. James Dean was raised by his aunt and uncle after his mother died. Name that aunt and uncle.

From Quiz James Dean

Answer: Marcus and Ortense

Winton and Mildred were James Dean's parents. Ortense and Marcus were Winton's sister and brother-in-law.

4. James Dean's mother loved poetry. What famous poet's last name became James' middle name?

From Quiz James Dean the First Rebel

Answer: Lord George Gordon Byron

The poet Byron was his mother's favorite poet. James Byron Dean was born on February 8th 1931. Both Lord Byron and James Dean died tragically and at very young ages. James Dean was named after the attending physician at his birth, Dr. James Emmick - it was a difficult birth - James was born at home, and his mother named him after the physician in his honor. Some sources state that his middle name was selected by his father, as his father's best friend's name was Byron.

5. Where was James born?

From Quiz All About James Dean

Answer: Indiana

James was born in Marion, Indiana and raised by his aunt and uncle in Fairmount, Indiana.

6. Which sport did James play in high school?

From Quiz The Life of James Dean

Answer: basketball

He enjoyed riding his motorcycle and playing guard on the high school basketball team. He also attended Santa Monica City College, majoring in pre-law. He transferred the following year to the University of California, Los Angeles, pledging Sigma Nu fraternity.

7. James Dean grew up on a farm in what state?

From Quiz James Dean the First Rebel

Answer: Indiana

James Dean grew up in, and is buried in, Fairmount, Indiana. Dean's chilhood home is not open to visitors, but there is also a James Dean museum in town. A bronze bust of Dean was stolen from the cemetery (twice!). There are lipstick prints all over his headstone. Jim Davis, the creator of 'Garfield' is also from Fairmount.

8. What is the name of James's mother?

From Quiz All About James Dean

Answer: Mildred

James's father, Winton, was a dental technician.

9. What kind of 'info-mercial' did James complete before he died?

From Quiz The Life of James Dean

Answer: Safe driving

We know he received a speeding ticket just minutes before his fatal car crash, but he also had completed a commercial on safe driving.

10. Who gave James Dean a pet Siamese kitten shortly before his death?

From Quiz James Dean

Answer: Elizabeth Taylor

He named the kitten Marcus (his uncle was Marcus Winslow and his son, Jimmy's cousin, was also Marcus Winslow). He also had a horse named 'Cisco'). On September 29th, 1955 (the day before the car crash) he left the cat with his actress-friend, Jeanette Miller, as he was going to a car race in Salinas, California.

11. What was James's first Broadway play?

From Quiz All About James Dean

Answer: See the Jaguar

James worked as a busboy in New York before he received a small part in "See the Jaguar".

12. How did James Dean die?

From Quiz James Dean the First Rebel

Answer: A car crash

James Dean was driving his silver Porsche Spyder at sundown. He was speeding and hit another car head on. His car was nearly invisible due to the setting sun and the speed he was traveling. Both Dean's passenger and the driver of the other car survived. Ironically, Dean was stopped for speeding a half hour before the fatal crash. He died on September 30, 1955. Fairmount has a memorial weekend every year in September to honor Dean.

13. What was James's first credited movie role?

From Quiz All About James Dean

Answer: East of Eden

Before this he had also had uncredited roles in "Fixed Bayonets" and "Sailor Beware".

14. Who was James named after?

From Quiz The Life of James Dean

Answer: The physician who delivered him

James was named after the attending physician, James Emmick, and his middle name (Byron), after the poet Lord Byron.

15. In what profession was James Dean's father's occupation?

From Quiz James Dean

Answer: Dentistry

His father was a dental assistant.

16. James Dean studied with what great acting teacher?

From Quiz James Dean the First Rebel

Answer: Lee Strasberg

While living in New York, Dean studied with Strasberg who started the 'method actor' movement. Other pupils of Strasberg included Dustin Hoffman, Marlon Brando, Al Pacino and Marilyn Monroe. Many say that without Dean and his acting ability there would have been no De Niro, Brando, Pacino or even Leonardo DiCaprio. Dean started the trend of the tough yet tender rebel.

17. What was the name of James's character in "Rebel without a Cause"?

From Quiz All About James Dean

Answer: Jim

James's played "Jim Stark" in "Rebel without a Cause" which was released in 1955.

18. What number did James rank in 'Empire' magazine's 'Top 100 Movie Stars of All Time'?

From Quiz The Life of James Dean

Answer: 33

James was ranked number 33 in the October 1997 issue of 'Empire' magazine.

19. How old was Jimmy when his mother passed away?

From Quiz James Dean

Answer: 9

20. James was nominated for an Academy Award for "East of Eden" and what other movie?

From Quiz All About James Dean

Answer: Giant

James was the first actor to receive an Academy Award posthumously for "East of Eden", although he didn't win.

21. In what month and year did the USPS dedicate a stamp in his honor?

From Quiz The Life of James Dean

Answer: June 1996

He was included in the 'Legends of Hollywood' series.

22. James Dean's full name is James _____ Dean.

From Quiz James Dean

Answer: James Byron Dean & Byron

I threw in an easy one for ya!

23. What was the license plate number to the Porsche 500 Spyder that James lost his life in?

From Quiz The Life of James Dean

Answer: 2Z77767

In most pictures you can see it. Other facts about the car are that 90 of these were made but only 78 were released to the public, it also was a 1954 Porsche Spyder and the serial number was 550-0055 and the engine number was 90059. Thanks to rebeljamesdean.homestead.com!

24. James was rumored to be in love with what actress?

From Quiz All About James Dean

Answer: Pier Angeli

They were supposedly going to be married, but were stopped by Pier's mother who didn't want her daughter married to someone who was not Catholic. There are also assertions that the relationship between Dean and Angeli was a cover for Dean's lifestyle.

This is category 16047
Last Updated Jun 22 2024 5:51 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.