FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
With a Common Word Quizzes, Trivia and Puzzles
With a Common Word Quizzes, Trivia

With a Common Word Trivia

With a Common Word Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Add a Letter for Kids

Fun Trivia
Here are some quizzes where you are asked to add one or more letters to a given word to produce a new word - for example, add ST to the word ONE, and get a rock. The answer is STONE.
39 quizzes and 390 trivia questions.
1.
  Add a Letter for Kids - 3   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Take the word ONE add a letter or two at the beginning to make other words. Have fun!
Easier, 10 Qns, minch, Apr 06 07
Recommended for grades: 5,6,7
Easier
minch gold member
22723 plays
2.
  End to End   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All of the one word answers in this quiz end with the word END. Add the indicated number of letters to get the answer. EXAMPLE - curve or swerve = BEND (B + END).
Easier, 10 Qns, musicmonkeyman, Apr 02 17
Recommended for grades: 5,6,7
Easier
musicmonkeyman
13507 plays
3.
  Add One or More Letters to ICE   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Add one or more letters to the word "ice" to form a new word that is described in the clue.
Very Easy, 10 Qns, ArlingtonVA, Oct 07 09
Recommended for grades: 4,5,6
Very Easy
ArlingtonVA gold member
5877 plays
4.
  In One Ear and Out the Other    
Match Quiz
 10 Qns
Each answer is the word "ear" with a letter added at the start. Match the definition to the correct word.
Very Easy, 10 Qns, clevercatz, Jul 20 21
Recommended for grades: 1,2,3,4,5
Very Easy
clevercatz gold member
Jul 20 21
874 plays
5.
  Come Spell with "BE"!   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
No, I don't have a cold; but I do want to spell with the letters "be." By adding two letters AFTER "be," you will get a new word. Be sure to enter the 4 letter word. Good Luck!
Very Easy, 10 Qns, Coraline11323, Mar 02 10
Recommended for grades: 4,5,6
Very Easy
Coraline11323
4192 plays
6.
  Add a Letter to At   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz where you have to add one or two letters to the word AT and make a new word. Have fun!
Very Easy, 10 Qns, cavaliersrock, Jul 26 07
Recommended for grades: 3,4,5,6
Very Easy
cavaliersrock
6993 plays
7.
  Add a Letter or Two   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Add a letter or two in front of the word AND to make another word. For example - Found at the beach. Add S to AND to make the word SAND.
Easier, 10 Qns, minch, Apr 06 17
Recommended for grades: 5,6,7
Easier
minch gold member
7468 plays
8.
  Add Two Letters After HE to Get a New Word!   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Just add two letters after HE to get the answer. Enjoy!
Very Easy, 10 Qns, Coraline11323, Jan 18 10
Recommended for grades: 3,4,5
Very Easy
Coraline11323
3830 plays
9.
  Add Two Letters Before ME for a Different Word!   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Add two letters before ME, to get the answer. Enjoy!
Very Easy, 10 Qns, Coraline11323, Jan 16 10
Recommended for grades: 3,4,5
Very Easy
Coraline11323
3378 plays
10.
  Add a Letter to ING!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
For each question you must add a letter or more to 'ING' to make a word. I will give you a clue to what the word is. Enjoy!
Very Easy, 10 Qns, cavaliersrock, Mar 10 09
Very Easy
cavaliersrock
4133 plays
11.
  Add a Letter to ... in!   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
An easy quiz for children, some would be a bit difficult for younger kids, but mostly they are easy. Add a letter, or two, to the word 'in' to make a new word. I'll give you clues as to what the new word is! Have fun!
Very Easy, 10 Qns, cavaliersrock, Feb 14 09
Recommended for grades: 4,5,6
Very Easy
cavaliersrock
4162 plays
12.
  Add One or More Letters to "CAR"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Add one or more letters to the word "car" to form a new word that is described in the clue. Be sure to write the whole new word, not just the letters added.
Very Easy, 10 Qns, ArlingtonVA, Oct 11 09
Recommended for grades: 4,5,6,7
Very Easy
ArlingtonVA gold member
3280 plays
13.
  Let's Add Letters to EAR   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There are lots of words that can be made by adding one or more letters to EAR. Let's see what we can find.
Easier, 10 Qns, CmdrK, Jan 04 14
Recommended for grades: 5,6,7
Easier
CmdrK gold member
1831 plays
14.
  Add a Letter to DO   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All of the answers in this quiz start with the word 'DO'. So don't delay, do it right away, and be done with it.
Easier, 10 Qns, beergirllaura, Nov 07 09
Easier
beergirllaura
2657 plays
15.
  Let's Have Fun With ART   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
By adding one, two or three letters to the beginning of ART you will make a new word that matches the clues given.
Very Easy, 10 Qns, moonraker2, Feb 13 13
Recommended for grades: 6,7
Very Easy
moonraker2 gold member
1760 plays
16.
  Add One or More Letters to "MAN"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Add one or more letters to the beginning or the end of the word "man" to form a new word that is described in the clue. Write the whole new word, not just the added letters.
Very Easy, 10 Qns, ArlingtonVA, Nov 14 10
Very Easy
ArlingtonVA gold member
1955 plays
17.
  Add a Letter to 'IVE'   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
For each question you must add one or more letters to the BEGINNING of 'IVE' or 'IVES' in order to create a new word. A clue will be provided. Hope you enjoy!
Very Easy, 10 Qns, jk18, Mar 16 09
Very Easy
jk18
3607 plays
18.
  Add One or More Letters to BAR    
Multiple Choice
 10 Qns
Add one or more letters to either the front or the end of the word "bar" to create a new word that is described in the question. Enjoy!
Very Easy, 10 Qns, ArlingtonVA, Aug 14 17
Very Easy
ArlingtonVA gold member
Aug 14 17
1033 plays
19.
  Add Letters to Sal   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I managed to randomly select the Add-a-Letter For Kids category for my Random Quiz series. And, since my name is "salami_swami", I thought I'd add letters to SAL to make words. Good luck and have fun!
Very Easy, 10 Qns, salami_swami, Jan 07 12
Recommended for grades: 4,5,6
Very Easy
salami_swami gold member
1485 plays
20.
  Adding Letters to "ATE"    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz where you have to add one or two letters to the beginning of the word "ate" to create new words.
Very Easy, 10 Qns, clevercatz, Jan 05 18
Very Easy
clevercatz gold member
Jan 05 18
804 plays
21.
  Add a Letter to 'OCK'   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is my fourth quiz on adding letters, I hope you like this one. For each question you must add one or two letters to 'OCK' to make a new word. I will give you a clue to what the word should be. Enjoy!
Easier, 10 Qns, cavaliersrock, Jun 21 17
Easier
cavaliersrock
2786 plays
22.
  Add a Letter to 'AND'   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here is my first add a letter! Add a letter to the BEGINNING of 'AND', to form a real word! Enjoy! :D
Very Easy, 10 Qns, Indy_B, Jun 11 09
Very Easy
Indy_B
3201 plays
23.
  Add a Letter to It!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Just add a letter, two or three to the word 'IT'. Have fun. This quiz is dedicated to ArlingtonVA, who inspired me to write this quiz.
Easier, 10 Qns, papasmurf13, Oct 08 09
Easier
papasmurf13
2534 plays
24.
  Add Letters to SEE    
Multiple Choice
 10 Qns
There are lots of words that can be made by adding one or more letters to SEE. Let's see what we can find.
Easier, 10 Qns, CmdrK, Dec 30 13
Recommended for grades: 6,7,8
Easier
CmdrK gold member
1227 plays
25.
  Words Containing Ox   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ox is not a common combination of letters. How many of the following ten words do you know?
Average, 10 Qns, romeomikegolf, Apr 10 09
Average
romeomikegolf gold member
2215 plays
26.
  Add two letters to SO    
Multiple Choice
 10 Qns
SO many words begin with SO. SOme are hard to find, SOme are easy. I hope you can SOlve them all. Have fun while you SOrt through the questions.
Very Easy, 10 Qns, Carole233, Dec 29 18
Very Easy
Carole233
Dec 29 18
1946 plays
27.
  Add Two Letters to ME to get a Different Word!    
Multiple Choice
 10 Qns
Add two letters after ME to get the answer. Have fun!
Easier, 10 Qns, Coraline11323, May 26 15
Easier
Coraline11323
1893 plays
28.
  Let's Grow a 'PEA'    
Multiple Choice
 10 Qns
Add one or more letters to the word 'PEA' to make a new word. Have fun!
Very Easy, 10 Qns, seekernym, Aug 23 17
Very Easy
seekernym
Aug 23 17
801 plays
29.
  Entering the Ring    
Multiple Choice
 10 Qns
For every answer, you will enter the word "ring". That is because every answer has those letters (RING) in it somewhere. Good luck and have fun!
Easier, 10 Qns, salami_swami, Aug 05 11
Easier
salami_swami gold member
1149 plays
30.
  Words With OLD!    
Multiple Choice
 10 Qns
Hey! All of the words contained in this quiz will have the letters 'OLD' together. The letters 'OLD' are always together and they are never apart in the answer. Have fun and good luck!
Easier, 10 Qns, runaway_drive, Aug 26 09
Easier
runaway_drive gold member
2473 plays
31.
  Add a Letter to 'ONG'    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my first add a letter quiz. Add a letter to the beginning of 'ONG' to form a new word. Enjoy!
Easier, 10 Qns, AW3404, Apr 04 09
Easier
AW3404
2439 plays
32.
  Words Containing ING!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
After seeing more than 550 plays in my first For Children quiz 'Words Containing AT', this is my next quiz.
Easier, 10 Qns, cricketers, Apr 09 09
Easier
cricketers
2749 plays
33.
  Start With a Feline Word    
Multiple Choice
 10 Qns
In this puzzle, you will add letters to the word "at" to make new words. Have fun!
Very Easy, 10 Qns, PootyPootwell, Mar 28 17
Very Easy
PootyPootwell gold member
904 plays
34.
  Add Some Letters to "Go"    
Multiple Choice
 10 Qns
Start with the word "go" and add one or more letters to the end to get a new word. Enjoy!
Easier, 10 Qns, zebra101, Feb 10 13
Easier
zebra101
1354 plays
35.
  Words Containing AT!    
Multiple Choice
 10 Qns
Add letters to AT to make a new word!
Very Easy, 10 Qns, cricketers, Apr 03 09
Very Easy
cricketers
2574 plays
36.
  Adding letters to ATE (for children)    
Multiple Choice
 10 Qns
Add letters to the word 'ate' to get the answers to these word descriptions.
Easier, 10 Qns, MyGirl2000, Nov 03 13
Easier
MyGirl2000
1246 plays
37.
  Words Containing ARE!    
Multiple Choice
 10 Qns
After many plays for my first three For Children quizzes, this is my fourth. Add letters to the word ARE! Good luck!
Easier, 10 Qns, cricketers, Mar 04 13
Easier
cricketers
2617 plays
38.
  Add a Letter to USE!    
Multiple Choice
 10 Qns
This is now my third add a letter, and is similar to my first one. All you have to do is, add a letter (or more) to the BEGINING of 'USE' to form a word from the definition provided! All of my add a letters are inspired by Cavaliersrocks', ENJOY!
Easier, 10 Qns, Indy_B, Apr 15 09
Easier
Indy_B
2326 plays
39.
  Add Some Letters to BACK    
Multiple Choice
 10 Qns
Let's see how many BACK words you know!
Average, 10 Qns, beergirllaura, Nov 13 09
Average
beergirllaura
1600 plays

With a Common Word Trivia Questions

1. Add one letter to the beginning of the word "ate" to get a word that means the opposite of love.

From Quiz
Adding Letters to "ATE"

Answer: Hate

The word hate means an intense dislike of something. An example of a sentence using the word is "I hate getting out of bed on cold wintry mornings." I would much prefer to stay all warm and snuggly under the quilt!

2. Add one letter to the end of 'PEA' to make a juicy fruit.

From Quiz Let's Grow a 'PEA'

Answer: Pear

Pears are sweet and juicy fruits, grown mostly on trees, though some grow on shrubs. They make a great between-meal snack. Did you know that pears will ripen faster if you keep them next to bananas in the fruit bowl?

3. Add two letters to the end of "bar" to make a type of boat.

From Quiz Add One or More Letters to BAR

Answer: barge

A barge is a boat with a flat bottom. They are mostly used for carrying cargo on rivers or lakes. Some have motors and are self-propelled, but others do not and so must be towed to their destinations. Before the United States had an extensive system of railroads, barges were even more widely used to carry goods over long distances.

4. Add one letter to the start of AT to make an animal that is a common pet.

From Quiz Start With a Feline Word

Answer: cat

Cats are the second most popular pet in the United States and the United Kingdom. Dogs are the most popular.

5. Add one letter to the end of SEE to make a word that means to ooze or leak slowly.

From Quiz Add Letters to SEE

Answer: seep

Liquids that flow slowly through small holes are said to seep. A seep is also a place where water or petroleum oozes slowly from the ground.

6. Add two letters to ATE to get this word. What you had better clean off after dinner.

From Quiz Adding letters to ATE (for children)

Answer: plate

There are many uses for the word plate. Some examples are: dishware, geology plate tectonics, photographic plate, the city of Plate, Germany, baseball home plate, and vehicle registration plate.

7. Add two letters to the end of "Go" to get an animal you might see at a petting zoo.

From Quiz Add Some Letters to "Go"

Answer: goat

Goats are mammals. Many people keep goats as pets, and there are also wild breeds. Some people drink goat milk or eat goat cheese.

8. Add two letters to the beginning of "ART" to get a word meaning to begin. This word happens to be quite suitable for the very first question in the quiz.

From Quiz Let's Have Fun With ART

Answer: Start

As a verb 'start' can mean to begin work or begin any other project. It could also mean to enter or be entered into a race. As a noun 'start' may refer to the place where a race or journey begins, or a signal to proceed.

9. Add one letter to SAL to make a discount you get at a store.

From Quiz Add Letters to Sal

Answer: Sale

If something is on sale, it is cheaper than it was before. For instance, if you buy a book that is normally ten dollars, but it is 50% off, it is on sale for five dollars.

10. Make a 5-letter word meaning to take with you. Remember, it has the word "ring" in it.

From Quiz Entering the Ring

Answer: Bring

B + Ring = Bring If you bring something, you take it with you. For instance, if I bring a bottle of soda to a party, it's with me. The past tense of bring is "brought".

11. Add two letters to the beginning of "man" to form a new word that means a female.

From Quiz Add One or More Letters to "MAN"

Answer: woman

A "woman" is a female human. The word comes from the Old English word "wifman." Often when people say "woman" they mean an adult female, and "girl" is used for younger females. But those usages are subject to many variations depending on meaning and culture.

12. The Liberty ____ was rung on July 8, 1776 to gather the citizens of Philadelphia for the first reading of the Declaration of Independence.

From Quiz Come Spell with "BE"!

Answer: bell

The original "Liberty Bell" was made in London, England in 1752. It has a circumference of twelve feet, and weighs a little over 2,000 pounds. After travelling safely by ship all the way from London to Philadelphia, it cracked as it was being tested for the first time.

13. Add two letters after HE for the last part of your foot that goes into your shoe.

From Quiz Add Two Letters After HE to Get a New Word!

Answer: heel

The heel is the back part of a person's foot. It might be the last thing you put in your shoe, but it's the first thing you put on the ground when you're walking!

14. Add two letters before ME for a green citrus fruit.

From Quiz Add Two Letters Before ME for a Different Word!

Answer: lime

A lime tree has leathery leaves, sweet smelling flowers, and of course its fruit is the lime. Lime is also a bright green color.

15. What four letters can you add to the end of BACK that will mean a type of tennis stroke?

From Quiz Add Some Letters to BACK

Answer: hand

For a backhand, if you are right-handed, you swing your racquet from the left side of your body, and you can use either one or two hands. The backhand is a more difficult stroke than the forehand. Forehand, volley, lob, overhead smash and drop shot are all types of tennis strokes.

16. Add one letter to the word 'DO' to spell the word for a female deer.

From Quiz Add a Letter to DO

Answer: doe

A doe is a female deer, a stag, or a buck is a male deer, and a baby deer is called a fawn. 'The Yearling' and 'Bambi' are both family-friendly movies about deer.

17. Add a letter to the end of "car" to form a new word that is a type of freshwater fish.

From Quiz Add One or More Letters to "CAR"

Answer: Carp

Carp are one of the more important food fishes, but are also common "ornamental" fish. For example, goldfish and koi are types of carp. There is even a carp called the Red-Finned Black Shark!

18. Add a letter to the beginning of "ice" to get the plural of mouse.

From Quiz Add One or More Letters to ICE

Answer: Mice

There's one Mickey MOUSE but Three Blind MICE. Mice are small rodents often found in fields, houses or barns, or even kept as pets!

19. Add a letter to IT to find a word that can be a big hole, or what a Formula 1 racing driver might have to do during a race.

From Quiz Add a Letter to It!

Answer: Pit

Tom Hanks was once in a movie called 'The Money Pit' in 1984. Drivers pit in the pit-lane in Formula 1 where a team of mechanics refuel the car. P+IT=PIT

20. Add two letters to the front of ARE to make a word meaning to flame up with a bright, wavering light.

From Quiz Words Containing ARE!

Answer: flare

FL+ARE= FLARE! The ship used a flare to signal for help.

21. Add a letter to the start of OX to give the name of a dog like animal.

From Quiz Words Containing Ox

Answer: Fox

F + OX = Fox. There are many types of fox. The red fox is the most common. It has a bushy tail called a brush.

22. Add a letter to the start of ING to make a word meaning a circular shaped thing that you might wear on your index finger.

From Quiz Words Containing ING!

Answer: ring

R + ING = RING. Rings can be made of gold or silver.

23. Add one letter to the start of AT to make a word meaning something you wear on your head.

From Quiz Words Containing AT!

Answer: hat

H+AT = HAT Hats can be worn by men and women.

24. Add a letter to the beginning of 'ONG' to form a word for a percussion instrument.

From Quiz Add a Letter to 'ONG'

Answer: gong

A gong is a percussion musical instrument consisting of a large metal plate struck with a drumstick. G + ONG = GONG.

25. Add one letter to OLD to make a word meaning daring or fearless.

From Quiz Words With OLD!

Answer: Bold

The superhero looked bold when he was fighting away the villain. Bold means a bit like fearful and heroic.

26. Add two letters to 'USE' to make a word meaning to hurt or injure by maltreatment.

From Quiz Add a Letter to USE!

Answer: abuse

To hurt, injure, and especially by maltreatment, means to treat in a wrong and rough way; abuse. AB + USE = ABUSE.

27. Add a letter to the beginning of 'IVE' to make a type of dance.

From Quiz Add a Letter to 'IVE'

Answer: Jive

The jive is a type of ballroom dancing that is popular in Latin America and is one of the main dances featured on the hit television show, 'Dancing with the Stars' (U.S.). The music often associated with the jive is ragtime. J + IVE = JIVE.

28. Add a letter to 'OCK' to make something you put on your foot.

From Quiz Add a Letter to 'OCK'

Answer: Sock

Socks are usually worn under shoes, although not all shoes require socks. Most socks are made of cotton or wool and some of them have rubber grips on the bottom so you don't fall over.

29. Add two letters to 'AND' to make a word meaning having little or no distinctive flavor.

From Quiz Add a Letter to 'AND'

Answer: bland

Bland, meaning little or no distinctive flavor at all; flavorless. There are other meanings too. BL + AND = BLAND.

30. Add a letter to 'ING' to make something you put on your finger.

From Quiz Add a Letter to ING!

Answer: ring

People who are married usually wear a wedding ring. Rings are a type of jewellery. Other types of jewellery include necklaces, bracelets and earrings.

This is category 25200
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.