FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Invertebrates for Kids Quizzes, Trivia and Puzzles
Invertebrates for Kids Quizzes, Trivia

Invertebrates for Kids Trivia

Invertebrates for Kids Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Animals for Kids

Fun Trivia
Invertebrates are animals without backbones. There are lots of different kinds of invertebrates - try some of these quizzes to learn more about them.
15 quizzes and 157 trivia questions.
1.
Kids Scrambles  Insects
  Kids' Scrambles - Insects   best quiz  
Photo Match
 12 Qns
My students really love photo quizzes and word scrambles, and this photo match quiz brings those two things together! Match the scrambled English words to their correct photos. (Click the images for a closer look!)
Very Easy, 12 Qns, trident, Jan 19 24
Very Easy
trident editor
Jan 19 24
258 plays
2.
  Am I An Insect?   top quiz  
Collection Quiz
 15 Qns
Six legs, an exoskeleton, three body segments: these qualities and others separate insects from similar creatures. Can you find all of them?
Easier, 15 Qns, trident, Sep 25 23
Recommended for grades: 5,6,7,8
Easier
trident editor
Sep 25 23
438 plays
3.
  Oh Honey!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Did you know that edible honey over 3,000 years old has been found in Egyptian pyramids? Let's learn about the honey bees who've made this sweet treat for generations.
Very Easy, 10 Qns, malik24, Nov 15 19
Recommended for grades: 5,6,7
Very Easy
malik24
Nov 15 19
543 plays
4.
  Wibbly Wobbly Jellyfish   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ten facts on jellyfish for you, kids!
Easier, 10 Qns, Creedy, Nov 04 20
Recommended for grades: 7,8
Easier
Creedy gold member
Nov 04 20
347 plays
5.
  Weevils and Woodlice and Whelks, Oh My!    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about these three types of invertebrate "wee beasties"?
Average, 10 Qns, Rowena8482, Aug 28 21
Average
Rowena8482 gold member
Aug 28 21
4612 plays
6.
  Creepy-Crawlies Do the Strangest Things   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Whether you love or hate creepy-crawlies there are lots of interesting things about them and the things they do. Play this quiz and discover more about creepy-crawlies.
Average, 10 Qns, april, Feb 12 08
Average
april
3547 plays
7.
  Invertebrates    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about different types of invertebrates. Enjoy!
Average, 10 Qns, zebra101, Feb 12 08
Average
zebra101
2206 plays
8.
  Insect and Spider Mania II    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my second quiz on insects and spiders. Hopefully you will enjoy this one even more than you have enjoyed the first.
Tough, 10 Qns, guypineapple, Feb 12 08
Tough
guypineapple
1949 plays
9.
  Butterflies    
Multiple Choice
 10 Qns
I made this quiz because my little sister was doing a project on butterflies and I didn't want the information to go to waste. So this quiz should be fairly easy provided you are well read.
Tough, 10 Qns, ohlavash, Jun 10 11
Tough
ohlavash
2402 plays
10.
  Butterflies Are Free to Fly!    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about butterflies! I tried to make it fun.
Average, 10 Qns, MyGirl2000, May 04 11
Average
MyGirl2000
781 plays
trivia question Quick Question
About how long do mayflies live as adults?

From Quiz "Bugging Around"




11.
  Sea Monkeys    
Multiple Choice
 10 Qns
If you are thinking of keeping sea monkeys, this quiz may help you look after them.
Average, 10 Qns, pennygg, Jan 15 21
Average
pennygg
Jan 15 21
3574 plays
12.
  Lobsters    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz about lobsters. Enjoy and tell me what you think!
Average, 10 Qns, rlke6488, Feb 12 08
Average
rlke6488
2369 plays
13.
  The Wonderful World of Snails    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my very first quiz, all about the snail.
Difficult, 10 Qns, horsepony, Aug 12 16
Difficult
horsepony
1782 plays
14.
  Insect and Spider Mania    
Multiple Choice
 10 Qns
Spiders and insects are the most common types of animals in the world, but just how much do you know about these fascinating creatures?
Average, 10 Qns, guypineapple, Feb 12 08
Average
guypineapple
2213 plays
15.
  Bugging Around    
Multiple Choice
 10 Qns
There are many insects on Earth, and that's an understatement. Obviously, in this quiz you will only be asked about a few of them. Good luck!
Average, 10 Qns, york12321, Aug 19 16
Average
york12321
265 plays

Invertebrates for Kids Trivia Questions

1. As shared with ants, what is a name given to a group of honey bees?

From Quiz
Oh Honey!

Answer: Colony

Both ants and honey bees are social animals so their shared collective name of a colony makes some sense. In the wild, honey bees house themselves in natural cavities or hang in the open in nests. A beehive refers specifically to man-made enclosed structures. Pictures of man-made hives can be found as far back as before 2422 BC in the ancient Egyptian temple of Nyuserre Ini. In terms of the other options, you could have a school of fish, a pride of lions or a crash of rhinos.

2. What do dung beetles eat?

From Quiz Bugging Around

Answer: Manure

Dung beetles roll animal manure into balls, then lay their eggs on them. When the eggs hatch, they have something to eat. Sometimes, to get more dung, they patiently follow animals such as elephants waiting for them to poop.

3. Butterflies make up a group of the insect population. Butterflies are known for their brightly colored wings. What butterfly, common to North America, has black and orange coloring on their wings?

From Quiz Butterflies Are Free to Fly!

Answer: The Monarch Butterfly

The Monarch butterfly is probably one of the best known butterflies in North America. It migrates from Canada to Mexico each year. It is in the Milkweed family of butterflies. The orange and black pattern on the wings is easily recognizable.

4. About what percentage of all animals are invertebrates?

From Quiz Invertebrates

Answer: 95%

Invertebrates are animals that have no backbones. That means only 5% of animals have backbones. Invertebrates can live in all types of habitats, mostly the ocean or other water sources. Some change through metamorphosis as they grow.

5. What often is a caterpillar's first meal?

From Quiz Insect and Spider Mania II

Answer: Its own egg case.

Although caterpillars don't always eat their egg's case, most of the time they do. After a caterpillar hatches and eats its egg case, the next meals are only of the plant on which their mother chose to lay her eggs. Some caterpillars do also eat other insects.

6. How many parts to its body does an insect have?

From Quiz Creepy-Crawlies Do the Strangest Things

Answer: Three

Insects have a head, a thorax and an abdomen. They also have three pairs of legs and some, but not all, have wings.

7. What is the exoskeleton of a lobster mostly made of?

From Quiz Lobsters

Answer: chitin

The exoskeleton also contains calcium carbonate. A lobster's shell is usually a blue-green color until it is cooked, then it turns bright red.

8. Approximately how fast can the fastest butterfly fly?

From Quiz Butterflies

Answer: 30 miles per hour

The speed varies among butterflies (the poisonous butterflies are slower than non-poisonous butterflies). The fastest butterflies can fly at 30 miles per hour or faster. Slow butterflies fly about 5 mph.

9. Honey is mainly made using which sweet plant substance?

From Quiz Oh Honey!

Answer: Nectar

Nectar is a sugary liquid made by plants and taken home to the hive by bees. The nectar then has some enzymes added to it and is stored in honeycombs until it hits around a 17% water content and becomes honey. The honeycomb is then capped with wax and the honey used when needed. Bees do actually use plant sap too, but not to make honey. Propolis is a resin-like substance made with the sap to seal gaps in the hive.

10. Which kind of ant has a see-through stomach?

From Quiz Bugging Around

Answer: Ghost ant

Ghost ants, Latin name Tapinoma melanocephalum, are very small, and only 1.3 to 2 millimeters long. However, their queen is about 2 to 3 millimeters long and is the largest ant in the colony. An invasive species, they came from Africa and Asia but can also be found in parts of the US, Canada, Galapagos Islands, and Europe.

11. Butterflies are also known for having different stages in its life cycle. What is the larval stage life form of the butterfly?

From Quiz Butterflies Are Free to Fly!

Answer: the caterpillar

The larva is the active stage of butterfly reproduction. The butterfly larvae (as caterpillars) eat many leaves during this stage.

12. What is the world's largest butterfly?

From Quiz Insect and Spider Mania II

Answer: The Queen Alexandra's Birdwing

The Queen Alexandra's Birdwing often measures around 28 cm across its wings. This huge butterfly is found in the lowland coastal rainforest in New Guinea and has found itself on the US endangered species list as it is under threat because its rainforest habitat is constantly shrinking due to palm oil plantations that are being created there.

13. How many pairs of legs do insects have?

From Quiz Insect and Spider Mania

Answer: 3

All insects have 6 legs (3 pairs): any creature that doesn't have 6 legs is not an insect. Insects can't grow back a pair of legs if they lose them like starfish, which can lose their arms and grow them back.

14. What is this process of a lobster getting out of its old shell called?

From Quiz Lobsters

Answer: molting

First a lobster must lie down sideways causing the shell to split. The old shell is shed to leave the new, soft shell underneath. Finally, the new shell must harden.

15. Most butterflies can only ____________ if their body temperature is over 86 degrees Fahrenheit.

From Quiz Butterflies

Answer: fly

When butterflies fly they travel in a figure eight shape. When it gets too cold butterflies must find shelter. For most butterflies, if their body temperature drops below the middle eighties they will fall from the sky.

16. What do you put into the container if you want to keep sea monkeys?

From Quiz Sea Monkeys

Answer: water

You can use tap water, but distilled or bottled water is best.

17. A jellyfish looks like a round blob with many fine tentacles drifting off it. Known in simple terms as a bell, what is the scientific name of that round blob?

From Quiz Wibbly Wobbly Jellyfish

Answer: Medusa

The Medusa's name derives from an ancient Greek myth about a woman who made the chief goddess in Greece very angry - so she changed the woman into a hideous creature with long writhing snakes instead of hair. If you looked her in the face, look out! You were turned into stone. The shape of Medusa's round head with the long trailing snakes reminded early scientists of a jellyfish, so although many people refer to the main part of this sea creature as a bell, it is actually known as a Medusa.

18. What do honey bees take from flower to flower to fertilise them?

From Quiz Oh Honey!

Answer: Pollen

Pollen are tiny grains made by the stamen, the male part of a flower. Many plants rely on honey bees to take their pollen to the pistils of other flowers so they can reproduce. Without honey bees, we'd have a much harder time growing almonds, blackberries, oranges and many other crops! Pollen is useful to the bees themselves as it's a good source of fat and protein for the hive. When mixed with water, the pollen can be used to make 'bee bread' which is used to feed the larvae - young - of the colony.

19. Which kind of ant has fungus growing out of it?

From Quiz Bugging Around

Answer: Zombie ant

The fungus grows on the ant's head, and eventually kills the ant. It is called the zombie ant because before it dies it acts like a zombie, having convulsions, biting the middle of a leaf, and other strange actions. Later, the fungus grows a red berry at the top, to lure birds to eat it, along with the ant. The seeds get pooped out by the bird, fall to the ground, and the life cycle starts again.

20. What makes the wings of a butterfly colored?

From Quiz Butterflies Are Free to Fly!

Answer: Butterfly wings are covered with pigmented scales

Butterflies and moths are from the classification Lepidoptera. Butterflies have pigmented scales making up the colorful wing patterns. Moths, on the other hand, have fuzzy bodies and dull colored wings.

21. What is Australia's largest moth?

From Quiz Insect and Spider Mania II

Answer: Hercules moth

This huge moth has a wingspan of up to 27 cm and is among one of the largest moths in the world. Hercules moths are found in North Queensland and Papua New Guinea. The caterpillar of this moth has been known to grow longer than 100 mm long. After mating and egg-laying the female dies as it has no mouth parts so it is unable to eat anything. Although the Atlas moth is the largest in the world, it is not found in Australia. The Atlas moth is found in jungles of Southeast Asia.

22. Snails are gastropods. What does the word "gastropod" mean?

From Quiz The Wonderful World of Snails

Answer: belly-footed

Some types of gastropods are slugs and snails. Snails are the most common of the gastropods.

23. What is the hard, tough outside covering of an insect called?

From Quiz Insect and Spider Mania

Answer: Exoskeleton

Exoskeletons are very helpful in protecting an insect's body. Beetles such as the Christmas beetle are well known for having very tough exoskeletons.

24. When do spiders fly?

From Quiz Creepy-Crawlies Do the Strangest Things

Answer: As babies, to find a new home.

When spiders hatch out of their eggs, they spin themselves a long, silk line. They fly when the breeze carries them away to a new home, which may be a long way away.

25. What is the smaller claw of a lobster called?

From Quiz Lobsters

Answer: pincher claw

The crusher claw is bigger and is used to crush food. The pincher claw is not as large and is used to tear the food apart.

26. Butterflies belong to which order of classification?

From Quiz Butterflies

Answer: Lepidoptera

Butterflies and moths both belong to the order Lepidoptera. "Lepidos" means scales and "ptera" means wing.

27. OK, I've got the container ready. Can I put my eggs in yet?

From Quiz Sea Monkeys

Answer: No, you need to put the purifier in first

YOu must put in the sachet of water purifier and then wait for 24 hours (one day) before adding the eggs.

28. Honeycombs are formed in which shape?

From Quiz Oh Honey!

Answer: Hexagon

Honeycombs are made of beeswax, which itself is formed from honey and a bit of pollen. It takes about eight-and-a-half pounds of honey to create one pound of wax. These cells can then be used to store honey and pollen, or to contain their larvae. It's certainly distinctive, but why a hexagon in the first place? Wax is precious, so using it in the most efficient way is important. The honeycomb conjecture is a mathematical proof that shows that a hexagon is the most efficient way of dividing up a surface into areas of equal size with the smallest perimeter (outer edge).

29. What do most female praying mantises do after mating?

From Quiz Bugging Around

Answer: They eat the male

About 83% of males escape being eaten, but if they are caught the female bites off the head first. A study showed that if the females are not hungry, they are less likely to eat the males. Sometimes, the male performs courtship dances to take the female's mind off feeding.

This is category 17990
Last Updated Apr 08 2024 12:55 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.