FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about CreepyCrawlies Do the Strangest Things
Quiz about CreepyCrawlies Do the Strangest Things

Creepy-Crawlies Do the Strangest Things Quiz


Whether you love or hate creepy-crawlies there are lots of interesting things about them and the things they do. Play this quiz and discover more about creepy-crawlies.

A multiple-choice quiz by april. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Animals for Kids
  8. »
  9. Invertebrates for Kids

Author
april
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
263,881
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3548
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. How many parts to its body does an insect have? Hint


Question 2 of 10
2. Are spiders insects?


Question 3 of 10
3. When do spiders fly? Hint


Question 4 of 10
4. Why do bees dance? Hint


Question 5 of 10
5. Which creep-crawlie's house is made out of paper? Hint


Question 6 of 10
6. Which creepy-crawlie scares its enemies with its bottom? Hint


Question 7 of 10
7. Why do beetles have two pairs of wings? Hint


Question 8 of 10
8. How do grasshoppers make their chirruping sound? Hint


Question 9 of 10
9. Can a swarm of army ants kill large animals?


Question 10 of 10
10. What are people who study insects called? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 10 2024 : Guest 51: 8/10
Mar 27 2024 : Guest 146: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many parts to its body does an insect have?

Answer: Three

Insects have a head, a thorax and an abdomen. They also have three pairs of legs and some, but not all, have wings.
2. Are spiders insects?

Answer: No

Spiders have eight legs and only two parts to their body. This is because the head and thorax are joined on a spider's body.
3. When do spiders fly?

Answer: As babies, to find a new home.

When spiders hatch out of their eggs, they spin themselves a long, silk line. They fly when the breeze carries them away to a new home, which may be a long way away.
4. Why do bees dance?

Answer: To tell other bees where to find food.

When a honey bee finds food it needs a way of telling the other bees how to find it too. The number of wiggles in the dance and the direction the bee points tells the other bees exactly where to go. This is one way bees have of talking to each other.
5. Which creep-crawlie's house is made out of paper?

Answer: Wasp

The paper wasp's nest is made by the wasp chewing up bits of wood taken from plants and even old fence posts. This mixture is then spread in thin layers to make the nest.
6. Which creepy-crawlie scares its enemies with its bottom?

Answer: Australian hawkmoth caterpillar

The Australian hawkmoth caterpillar's bottom looks like a fierce face with two bright circles for eyes. It waves this at enemies, such as birds, to frighten them away.
7. Why do beetles have two pairs of wings?

Answer: One pair to fly and one to protect their body.

A beetle's second pair of wings is like a suit of armour for them and it will cover and protect them. When the beetle is scuttling around on the floor its more delicate wings, used for flying, are hidden and protected beneath the stronger "armoured" wings.
8. How do grasshoppers make their chirruping sound?

Answer: They use their body.

The meadow grasshopper plays its body like a violin, using its back leg like a bow which it scrapes along its wing. This loud chirruping sound can be heard in many gardens on a hot summer day.
9. Can a swarm of army ants kill large animals?

Answer: Yes

A swarm of army ants can be up to twenty million strong. They have no home and live on the move, eating anything that gets in their way, and that can include people.
10. What are people who study insects called?

Answer: Entomologists

The proper name for someone who studies insects is an entomologist, although I have heard them called things like bug-guys in movies! Entomologists can travel all around the world learning about insects and trying to protect them.
Source: Author april

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Oh Honey! Very Easy
2. Kids' Scrambles - Insects Very Easy
3. Am I An Insect? Easier
4. Wibbly Wobbly Jellyfish Easier
5. Sea Monkeys Average
6. Weevils and Woodlice and Whelks, Oh My! Average
7. Insect and Spider Mania Average
8. Bugging Around Average
9. Butterflies Are Free to Fly! Average
10. Invertebrates Average
11. Lobsters Average
12. Insect and Spider Mania II Tough

4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us