FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Thematic Cats Quizzes, Trivia and Puzzles
Thematic Cats Quizzes, Trivia

Thematic Cats Trivia

Thematic Cats Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Animals

Fun Trivia
21 Thematic Cats quizzes and 260 Thematic Cats trivia questions.
1.
  And Kitty Can   great trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Kitty (sometimes she is just Cat and once a Kitten) is so good. Kitty can get all around Fun Trivia World. Follow her around and answer all these questions that are Kitty-cat-themed.
Average, 20 Qns, Ilona_Ritter, Feb 25 24
Average
Ilona_Ritter gold member
Feb 25 24
209 plays
2.
  Felis Catus Extraordinaire   top quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
It really is extraordinary how many cats (some more likely to purr than others) can be found hiding in the various categories of Fun Trivia quizzes - check it out!
Average, 20 Qns, looney_tunes, Jun 19 24
Average
looney_tunes editor
Jun 19 24
2324 plays
3.
Cat and Mouse
  Cat and Mouse   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
After seeing my cat "play" with a mouse and later a bat, I was motivated to cleanse my brain of the memory by writing this quiz. But I won't toy with you; here are ten "cat and mouse" questions, in ten FunTrivia categories.
Average, 10 Qns, gracious1, Apr 22 24
Average
gracious1 gold member
Apr 22 24
336 plays
4.
  Felinity from A to Z   best quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Felines - cats - are just wonderful animals. Follow Xavier, our question cat, as he guides you through the realm of all things feline.
Average, 25 Qns, WesleyCrusher, Apr 10 20
Average
WesleyCrusher editor
Apr 10 20
2185 plays
5.
  What Do You Mean, the Cat is on Fire?   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Wait, wait...so you're telling me that the cat is on fire? You're not? Well please- make yourself clear and let's just see if we can get to the bottom of things.
Average, 10 Qns, kyleisalive, Apr 10 20
Average
kyleisalive editor
Apr 10 20
3733 plays
6.
  Whose Cat Is That?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Cats are all over the place - in movies, on television, in cartoons, in our homes, etc. See if you can make the right cat connections in this quiz. All multiple choice.
Average, 15 Qns, SP44000, Dec 01 23
Average
SP44000
Dec 01 23
3755 plays
7.
  Cat Scan   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All of the answers in this quiz have cats in them, so I hope you're not allergic. Good luck!
Average, 10 Qns, kyleisalive, Apr 10 20
Average
kyleisalive editor
Apr 10 20
413 plays
8.
  Curious Cat's Pajamas   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Cats in language are belled, skinned and bagged. They smile, look at the king and drag things in. Here are ten common sayings we have about cats, and their surprising origins.
Easier, 10 Qns, Godwit, Apr 10 20
Easier
Godwit gold member
Apr 10 20
876 plays
9.
  My Cats are Missing!    
Multiple Choice
 10 Qns
The Cat People Team has lost some cats! Help us find them by playing our team quiz. Thanks
Average, 10 Qns, Duchess716, Apr 10 20
Average
Duchess716 gold member
Apr 10 20
417 plays
10.
  Follow That Cat   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Stray cats, clever cats, detective cats, hepcats. Cats are everywhere. Use your whiskers to feel out the correct answers on these.
Average, 10 Qns, Christinap, Apr 10 20
Average
Christinap
Apr 10 20
640 plays
trivia question Quick Question
PEOPLE: Which flamboyant Spanish artist used to take his pet ocelot, wearing a gem-studded collar, everywhere he went?

From Quiz "Felis Catus Extraordinaire"




11.
  Cats that Never Really Were   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Cats figure in all manner of fictional works: novels, plays, short stories, movies, television, paintings, and song lyrics. Test your knowledge of fictional cats by taking this quiz.
Average, 15 Qns, FatherSteve, Apr 10 20
Average
FatherSteve gold member
Apr 10 20
2133 plays
12.
  Here Kitty, Kitty!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Cats, cats and more cats! A feline mixture for certain! Hope you enjoy it!
Average, 10 Qns, jaknginger, Apr 10 20
Average
jaknginger gold member
Apr 10 20
1851 plays
13.
  Purr-sonalities   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about famous cats, real and fictional, as well as general feline trivia.
Tough, 10 Qns, MotherGoose, Sep 16 21
Tough
MotherGoose editor
Sep 16 21
1558 plays
14.
  Yours Truly, Cat    
Multiple Choice
 10 Qns
My name is Cat and I am a cat. Sometimes I also spell myself in capital letters, CAT. During my nine lives, I had nine jobs in this world, from important to completely mundane. Can you help me recall some details about those jobs?
Average, 10 Qns, WesleyCrusher, May 15 21
Average
WesleyCrusher editor
May 15 21
198 plays
15.
  A Tail of Two Kitties   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Two kitties are never enough, so this quiz gives you more.
Easier, 10 Qns, Mowwow, Apr 10 20
Easier
Mowwow
Apr 10 20
463 plays
16.
  The Cat's Whiskers    
Multiple Choice
 10 Qns
The Cat's Whiskers is a term used to describe something which is the very best. Hopefully this quiz lives up to that. Each question is related to the word cat no matter how loosely. Quiz by Scotland The Brains.
Tough, 10 Qns, tedbhoy, Apr 10 20
Tough
tedbhoy
Apr 10 20
521 plays
17.
  For the Love of Cats   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Some of us despise them, some are neutral, and the rest of us love them. Explore the reasons I love them and maybe you'll learn a little folklore too.
Tough, 10 Qns, TAKROM, Apr 10 20
Tough
TAKROM gold member
Apr 10 20
1624 plays
18.
  Cats and Kits and Things    
Multiple Choice
 15 Qns
Following Horses and Ponies and Things, another quiz that won't get into the 'Animals' section. Does two make a series?
Average, 15 Qns, baloo55th, Nov 23 23
Average
baloo55th
Nov 23 23
772 plays
19.
  All Things Tabby    
Multiple Choice
 10 Qns
As the title says, this is a quiz about all things tabby - there's more to tabby than just cats, so see how much you know.
Tough, 10 Qns, Mink, Jul 01 21
Tough
Mink
Jul 01 21
540 plays
20.
  Jon's Cattier Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Once again, my feline friend, Mr. Jon C. Katt, explores all things catty in films, books, etc. There are a few questions for dogs, also.
Average, 10 Qns, LindaC007, Dec 08 20
Average
LindaC007
Dec 08 20
371 plays
21.
  Felix the Cat's Family Reunion    
Multiple Choice
 10 Qns
Famed movie cartoon cat Felix is having a family reunion. He has invited some of his fellow cat family and friends to the party. See how many of these felines, real and imaginary you remember. Bring your own catnip.
Difficult, 10 Qns, RAgamer51, Apr 10 20
Difficult
RAgamer51
Apr 10 20
419 plays
Related Topics
  Cat Health [Animals] (8 quizzes)

  Cats [Animals] (68 quizzes)

  Cats the Musical [Humanities] (24 quizzes)

  Cats and Dogs for Kids [For Children] (22 quizzes)

  Cats in Entertainment [Entertainment] (24 quizzes)


Thematic Cats Trivia Questions

1. During my first life, I was, fittingly a king. Not any king, but the sovereign ruler of the Kingdom of Cat (also known as Cait). But my age shows because I forgot: Where in the world was that place located?

From Quiz
Yours Truly, Cat

Answer: Scotland

Wouldn't every cat lover want to live in the Kingdom of Cat? Well, unfortunately, you're about 1200 years late for that and there are only scarce documents about this short-lived entity. The kingdom covered the territory of what is today called Caithness and part of Sutherland (called Cataibh in Gaelic). It was one of the seven Pictish kingdoms that existed around 800 CE.

2. ANIMALS: What part of a domestic cat's skeleton has an unusual feature that allows them to compress their body sufficiently to be able to pass through any hole that is large enough for their head?

From Quiz Felis Catus Extraordinaire

Answer: Clavicle

The humerus, the upper bone of the forelimb, is attached to a cat's body via the scapula (also called the shoulder blade). A cat's clavicle, the bone which is called the collarbone in humans, is free-floating, and is not attached to the scapula, so it does not create the rigid shoulder structure we humans have. Since there are no shoulders as such, they do not impede the cat's progress once it has managed to work its head through an opening. The cat also has extra vertebrae in the thoracic and lumbar parts of their spine, helping to give them extra flexibility as they wriggle through, but it is the clavicle which is essential to the process.

3. Who had a 1974 feline hit with "Cat's in the Cradle"?

From Quiz A Tail of Two Kitties

Answer: Harry Chapin

Harry Chapin had a vibrant songwriting career cut too short by his death at 38 in a car crash (December 7, 1942 - July 16, 1981). He collaborated on much of his compositions with his wife Sandy. She has long run The Harry Chapin Foundation, a charity that contributes to causes important to her deceased spouse.

4. What type of cat is Peggy Lee describing in this song? "I mean that's no way to treat a pal, She should tell him "Scat!" Aren't you sorry for that gal"

From Quiz Follow That Cat

Answer: Alley Cat

"The Alley Cat Song" was released by Peggy Lee on her 1963 album "I'm A Woman". In a long and illustrious career that spanned some sixty years Peggy Lee became recognised as one of the most sophisticated singers of her time. From cool jazz to standards there was nothing she couldn't sing. Her recordings of songs such as "Fever" and "The Folks Who Live On The Hill" brought her popular success. She was also a songwriter, contributing songs to films such as "Lady and The Tramp" (1955) for which she also supplied speaking and singing voices. She received many awards in her lifetime, including three Grammys, and she was inducted into the Songwriters Hall of Fame.

5. Slim Jim Phantom, the drummer of 'The Stray Cats' band, was married to which famous actress?

From Quiz The Cat's Whiskers

Answer: Britt Ekland

Slim Jim's real name is James McDonnell. He was married to Britt from 1984 to 1992. They have a son T.J. Britt was previously married to actor Peter Sellers. Question compiled by Janwoo

6. When we say "That's the cat's pajamas", what in the world do we mean?

From Quiz Curious Cat's Pajamas

Answer: Very good, cool, I like it.

Anything that's the cat's pajamas is fabulous; we like it. The phrase began perhaps with E.B. Katz, an English tailor, who made silk pajamas for royalty and the rich in the late 1700s. It was desirable to have Katz's pajamas. In the 1920s in the US, Thomas Dorgan used the phrase as slang to describe flappers of the jazz era. Pajamas were a new US fashion at the time, so cat's pajamas meant something wonderful.

7. In the movie "Men in Black", what was the cat's name?

From Quiz Here Kitty, Kitty!

Answer: Orion

Orion was a big orange and white cat and the pet of an Arquillian royal family member. His collar, Orion's Belt, held the little charm that was a concealed Galaxy for sub-atomic power.

8. She was the snobby cat who referred to herself as a "petite dewdrop" in the 1993 Disney film, "Homeward Bound (The Incredible Journey)". Who was she?

From Quiz Felix the Cat's Family Reunion

Answer: Sassy

Academy Award winning actress Sally Field provided the voice for Sassy in this remake of the 1963 Disney classic, "The Incredible Journey". Her canine travel partners were Chance, voice dubbed by Michael J. Fox and Shadow, whose voice was provided by the late Don Ameche.

9. What was the name of the cat in the 1950 play and 1958 movie "Bell, Book and Candle"?

From Quiz Cats that Never Really Were

Answer: Pyewacket

Gillian was the female lead played by Kim Novak. Matthew Hopkins was a witchfinder general in 17th Century England. Nicky is the name of another human character played by Jack Lemmon.

10. BRAIN TEASER: Fractured Cat: Some all ye kit

From Quiz And Kitty Can

Answer: Somali cat

The Somali cats are similar to the Abyssinian cats. However, unlike Abyssinians, they have beautiful long-haired coats. In 1979, the Cat Fanciers' Association (CFA) officially recognized the breed in North America, and in 1982, they were recognized in Europe. Evelyn Mague named them Somali in reference to Somalia which is on the border of Abyssinia (now Ethiopia).

11. BRAINTEASERS: (In Other Words) What word, starting with "CAT", could possibly be described as medicine for an ailing feline?

From Quiz Felis Catus Extraordinaire

Answer: Catatonic

Catatonic, of course, has nothing to do with providing a tonic for a cat. It describes a condition of unresponsiveness, and often lengthy periods of physical immobility, sometimes in a rigid (rather than relaxed) posture. The 1990 film "Awakenings" involved patients who were suffering from catatonia. If read as three separate words, cat a tonic, it might be described in other words as medicine for a sick cat.

12. What 1977 hit song took its name from a bacterial disease?

From Quiz A Tail of Two Kitties

Answer: Cat Scratch Fever

Ted Nugent had a hit with "Cat Scratch Fever". Mr. Nugent has also been an active supporter of addiction prevention programs, conservative politics and the National Rifle Association.

13. Who wrote a series of books about life with her Siamese cats? The series included "Cats in the Belfrey".

From Quiz Follow That Cat

Answer: Doreen Tovey

Doreen Tovey was an English author who wrote about life with her Siamese cats, her husband Charles, the various characters who lived in her village, and Annabel the donkey. The antics of all of the characters who peopled her books were funny in a very gentle way, although some of the antics of the cats can have you crying with laughter. She wrote fourteen books in all. She was also President of the Siamese Cat Club, and made a point of getting to as many of their functions as she could. She stopped writing when she became afflicted with arthritis, and when many of the characters she wrote about no longer lived in her village. She died in 2008.

14. Sunderland Football Club are known as the Black Cats. What are the names of their mascots?

From Quiz The Cat's Whiskers

Answer: Samson and Delilah

Sunderland FC were known as The Rokermen or Rokerites until they left their ground at Roker Park. In 1997 the fans voted for them to be called "The Black Cats" after a gun battery on the River Wear. Question compiled by jonnygroat

15. A female cat is called a queen. What do we call a male cat?

From Quiz Curious Cat's Pajamas

Answer: Tom

In 1760, an anonymous author wrote "The Life and Adventures of a Cat" about a ram cat, the name for male cats at the time. Named Tom, this ram cat was popular with the ladies, and the story was popular as well, so male cats have been called Tomcats ever since, in particular those who roam, romance, and incur paternity suits.

16. What do you mean, the cat is haywire? What is the name of the minty plant known for its effect on cats?

From Quiz What Do You Mean, the Cat is on Fire?

Answer: Catnip & Catmint

Known under the genus Nepeta, Catnip is a plant which can be grown in gardens or in the wild. Found in many different places around the world, this plant is often grown and packaged to be sold in pet stores, both as shredded versions of the plant itself and within cat toys. Nonetheless, cats go wild for the stuff. Breaking the buds of one of the flowers of this plant will release pheromones which will evoke different responses in different cats with many typically turning playful. Some cats, however, will not react at all- it all depends on your feline genes.

17. Garfield is a famous lasagna-loving cartoon cat. Who does he belong to?

From Quiz Whose Cat Is That?

Answer: Jon

Jim Davis is the creator of Garfield so technically he "belongs" to Jim, too, but the correct answer is Jon.

18. What pet food commercial featured Morris the Cat?

From Quiz Here Kitty, Kitty!

Answer: 9Lives

If you remember, Morris the Cat was "the world's most finicky cat". He only liked 9Lives so it had to be the food for your favorite feline. The big tabby cat (and his look alikes) were featured over the years since 1968. All of the cats portraying Morris were rescues!

19. This feline star earned his bucks by being terrorized each week by that goofy big mouthed alien known as "ALF". Name him.

From Quiz Felix the Cat's Family Reunion

Answer: Lucky

"ALF" (1986-1990) presented the story of Gordon Shumway, an orange hairy alien who hailed from the planet Melmac. ALF, which is short for Alien Life Form, was discovered by the Tanner family who soon found out that his favorite food was cats. It was kind of ironic that he was named Lucky since he managed to avoid becoming ALF's last supper.

20. What was the name of the ancient wise cat who had "lived many lives in succession" in T.S. Eliot's "Old Possum's Book of Practical Cats" and the musical adaptation "Cats"?

From Quiz Cats that Never Really Were

Answer: Old Deuteronomy

Leviticus is another book of the Penteteuch (the first five books of the Hebrew Bible). Eliot thought the name Carbucketty sounded like an appropriate name for "a knockabout cat." Jellicle is the name of the entire tribe of cats in the poem/play.

21. The tabby cat is thought to derive its name from a type of fabric - can you say what this fabric is?

From Quiz All Things Tabby

Answer: Silk

It is thought that the name of the tabby cat derives from a type of taffeta striped silk fabric which was popular in England in the 17th Century. Around this time the first tabby cats were seen in England and they were probably named after the fabric. It is even mentioned in Samuel Pepys' diary as he describes himself as wearing "my false tabby waistcoat with gold lace" on Sunday 13th October 1661. The name of the fabric is said to come from the Arabic word attabi for a fabric from the al Attabiya area of ancient Baghdad. This area was famous for its rich, watered silks and if you look at the coat of a tabby cat you can see why it got its name. The word came to English from the Arabic via Latin and French.

22. What is the name of the Cat-Goddess in ancient Egypt?

From Quiz Purr-sonalities

Answer: Bast or Bastet

The Egyptian Cat-Goddess Bast, or Bastet, was a sun goddess portrayed with the body of a woman and head of a cat. Bast was the defender of cats and those who cared for them. The ancient Egyptians worshipped cats. When cats died, their owners went into mourning and shaved off their eyebrows as a mark of respect. Anyone who killed a cat was subject to the death penalty.

23. CELEBRITIES: What actress, who was cinematically unsettled by birds, announced in 2014 that she had been reckless in allowing a 400-pound lion to share a bed with her teenaged daughter in 1971?

From Quiz Felis Catus Extraordinaire

Answer: Tippi Hedren

A photo story in "Life" showed Neil, a male lion that Ms Hedren had raised from a cub, playing with the family and looking like a real pussycat. One shot showed Melanie Griffith on her bed, with Neil (so large that his head rested on a pillow, and his tail hung over the foot of the bed) under a blanket next to her; another showed Neil's paw resting playfully on Melanie's arm. Ms Hedren spent much of her life as an advocate for the conservation of wild cats, both through her Roar Foundation and the animal sanctuary Shambala she set up in California.

24. "Cat O' Nine Tails/Tales" are books by which two authors?

From Quiz A Tail of Two Kitties

Answer: Julia Golding and Jeffrey Archer

Published in 2007, Golding's "Cat O' Nine Tails" is book four in her Cat Royal series of young adult historical fiction. The books focus on the life and adventures of Catherine "Cat" Royal, an orphan in 18th century London. Archer published his short story collection, "Cat O' Nine Tales" in 2006.

25. Hepcat or hipcat was used in 1930s and 1940s slang to refer to someone who appreciated what sort of music?

From Quiz Follow That Cat

Answer: Jazz

The origin of "hep" or "hip" is uncertain. Certainly jazz musicians were using "hepcat" to describe those people who were into their music in the 1940s. It involved more than just the music though. There was a whole sub-culture of dress, language, use of cannabis, a relaxed attitude to life and often sarcastic humour that defined a "hep" person. By the time swing started to become popular "hep" was being replaced by "hip" and "hipsters" became identified with those who liked hot jazz as opposed to cool jazz. "Hepcat" made it's way across the Atlantic to Britain in the 1950s and 1960s to be applied to those who adopted the beatnik life style.

26. In 1979, "Smudge" the cat was employed by Glasgow District Council as a rodent catcher, her place of employment being "The Peoples Palace" (a museum in the city). What was her main claim to fame?

From Quiz The Cat's Whiskers

Answer: Card carrying member of the Union (GMB).

Smudge was a member of General, Municipal and Boilermakers' Union up until she retired in 1991. She went to live with the curator of the museum Elspeth King with whom she resided until her death in 2000 after a long illness. Such was her fame throughout the city her obituary was placed in newspapers The Glasgow Herald & Evening Times. Question compiled by navaho56

27. Has a cat got your tongue? If so, what's going on with you?

From Quiz Curious Cat's Pajamas

Answer: At a loss for words

People often say to a shy or stymied child, "What's the matter? Has a cat got your tongue?" It means that one's at a loss for words. If the cat literally had your tongue, it would be hundreds of years ago, and you'd been punished for lying by having your tongue ripped out. Your tongue was then fed to the king's cats. Holy crackamoli.

28. Which character on the television series "Friends" introduced the world to Smelly Cat?

From Quiz Whose Cat Is That?

Answer: Phoebe

Phoebe wrote songs about Smelly Cat and started singing them at the coffee shop she and her friends frequented.

29. In JK Rowling's "Harry Potter" series, what was Filch's cat's name?

From Quiz Here Kitty, Kitty!

Answer: Mrs Norris

Argus Filch was the caretaker of Hogwarts and had a pet cat named Mrs Norris. Mrs Norris acted as a snitch by telling Filch if she saw the students breaking curfew or acting out in the halls. In the "Chamber of Secrets", Norris was petrified but later returned to her normally intrusive state.

30. No cat reunion would be complete without this superstar cat who earned the title, "the world's most finicky cat". Who was he?

From Quiz Felix the Cat's Family Reunion

Answer: Morris

Morris was of course the mascot and advertising "spokescat" for 9Lives cat food. In the commercials, the voice of Morris was provided by John Erwin of He-Man and the Masters of the Universe. The commercials were very humorous as Morris would stick his nose up and walk away whenever he was offered anything other than 9Lives.

This is category 23318
Last Updated Jul 20 2024 5:50 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.