FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
   9 for 10 Quizzes, Trivia and Puzzles
   9 for 10 Quizzes, Trivia

9 for 10 Trivia

9 for 10 Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun

Fun Trivia
The answers to the first nine questions will spell out the answer to the tenth question. So don your thinking caps, get out a pencil and paper, and break the code!
29 quizzes and 290 trivia questions.
1.
  9 for 10 - Bear Facts   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Can you bear to find out why this quiz isn't in the Animals category! The first letter of the first nine answers spell the two word answer to question 10.
Average, 10 Qns, minch, Nov 08 09
Average
minch gold member
3450 plays
2.
  Initial Letter Link 6    
Multiple Choice
 10 Qns
Answer the first nine questions, then make an anagram from the initial letters of the first words of each answer. You should be able to make the name of a reptile.
Easier, 10 Qns, Quizaddict1, Jan 08 23
Easier
Quizaddict1 gold member
Jan 08 23
394 plays
3.
  Back in the U.S.S.R.   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Take a trip back to the Soviet Union with ten general questions about the former nation, and just to help you along, the first letter of the first nine answers spells the answer to question ten.
Easier, 10 Qns, PDAZ, Nov 05 10
Easier
PDAZ gold member
1109 plays
4.
  Initial Letter Link 4    
Multiple Choice
 10 Qns
Answer the first nine questions, then make an anagram from the initial letters of the first words in your answers to solve the tenth.
Easier, 10 Qns, Quizaddict1, Oct 31 21
Easier
Quizaddict1 gold member
Oct 31 21
536 plays
5.
  Metronome   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Metronome? What's that? If that was your first reaction, try this quiz on other terms which may only be familiar to professionals in a particular field. The first letter of the first 9 answers spell out the answer to question 10.
Very Easy, 10 Qns, zorba_scank, Jun 04 23
Very Easy
zorba_scank gold member
Jun 04 23
1590 plays
6.
  9 for 10 - Lions   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Why isn't this quiz in the Animals category? Play it and find out. The first letter of the first nine answers spell the two word answer to question 10.
Average, 10 Qns, minch, Aug 06 08
Average
minch gold member
3048 plays
7.
  9 for 10 from Down Under   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The first letters of the correct answers for the first nine questions will give you the answer to the last question. Questions have an Australian bias.
Easier, 10 Qns, looney_tunes, Nov 03 12
Easier
looney_tunes editor
823 plays
8.
  These Are A Few Of My Favorite Things    
Multiple Choice
 10 Qns
For fun, I decided to write about some of my favorite things. Hope you enjoy.
Easier, 10 Qns, ramonesrule, Aug 30 21
Easier
ramonesrule gold member
Aug 30 21
404 plays
9.
  Initial Letter Link 5    
Multiple Choice
 10 Qns
Answer the first nine questions, then make an anagram from the initial letters of the first words in your answers to solve the tenth.
Easier, 10 Qns, Quizaddict1, Nov 04 21
Easier
Quizaddict1 gold member
Nov 04 21
453 plays
10.
  9 for 10 - Penguins Please   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Why isn't this quiz in the Animals category? Play it to find out. May these penguin posers please you. The first letter of the first nine questions spells the two word answer to question 10.
Average, 10 Qns, minch, Jan 23 07
Average
minch gold member
2582 plays
trivia question Quick Question
In Washington Irving's famous short story "The Legend of Sleepy Hollow", who is pursued by the headless horseman?

From Quiz "American Pie for Kids"




11.
  9 For 10 Back in High School   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Even though you have been out of High School for years, you still get nightmares about being stuck in those old classrooms. The teachers are asking you questions that you barely remember the answers to. Can you survive another surreal day in high school?
Easier, 10 Qns, qrayx, Feb 19 17
Easier
qrayx
662 plays
12.
  Initial Letter Link 3    
Multiple Choice
 10 Qns
This is the third in my series of these quizzes. Answer the first nine questions, then anagram the initial letters of each answer to find the name of an Olympic host city.
Easier, 10 Qns, Quizaddict1, Sep 24 20
Easier
Quizaddict1 gold member
Sep 24 20
571 plays
13.
  9 for 10 - Eagles   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on eagles, but they're not all birds! The first letter of the first nine answers spell the two word answer to question 10.
Average, 10 Qns, minch, Feb 04 07
Average
minch gold member
1911 plays
14.
  Initially Mixed 9 for 10    
Multiple Choice
 10 Qns
A mixed general knowledge quiz in which the initial letter of each correct answer for #1-9 will spell the answer to the last question.
Easier, 10 Qns, lampshade56, Apr 01 22
Easier
lampshade56
Apr 01 22
1101 plays
15.
  American Pie for Kids    
Multiple Choice
 10 Qns
The first letter in each of first nine answers will give you the answer to question ten.
Very Easy, 10 Qns, Rehaberpro, Jun 21 20
Very Easy
Rehaberpro
Jun 21 20
570 plays
16.
  This Quiz Stinks   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"Man is a museum of diseases, a home of impurities; he comes today and is gone tomorrow; he begins as dirt and departs as stench." - Mark Twain The first letter of the first 9 answers spell out the answer to question 10.
Tough, 10 Qns, sidnobls, Jul 06 22
Tough
sidnobls
Jul 06 22
1396 plays
17.
  You'll Be Glad You Did Your Homework    
Multiple Choice
 10 Qns
As you take this quiz you will see that all the questions relate to a certain school subject. Use the first letters of answers 1 through 9 to answer question 10 and discover the subject.
Easier, 10 Qns, unterkircher, Feb 01 20
Easier
unterkircher
Feb 01 20
1151 plays
18.
  Initial Letter Link 1    
Multiple Choice
 10 Qns
Answer the nine general knowledge questions and then anagram the initial letters of the answers to find the name of a technology company.
Average, 10 Qns, Quizaddict1, Jul 22 20
Average
Quizaddict1 gold member
Jul 22 20
469 plays
19.
  There Is An L In Each Answer   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I was looking at the "Target" puzzle in my local newspaper and thought it would be a good candidate for a 9 for 10 puzzle. Each answer will contain the letter L. The answers to the first nine questions will spell out the answer to the tenth question.
Easier, 10 Qns, ASA, Feb 28 15
Easier
ASA
822 plays
20.
  The Everything Challenge    
Multiple Choice
 10 Qns
Completed as a quiz challenge, this general quiz includes "everything" in the questions. Can you determine the answers? (The first letter of the first nine answers will spell out the answer to question 10.)
Easier, 10 Qns, bernie73, Oct 31 15
Easier
bernie73 gold member
681 plays
21.
  Initial Letter Link 2    
Multiple Choice
 10 Qns
Answer the nine general knowledge questions and then anagram the initial letters of the answers to find the surname of an author of fiction.
Average, 10 Qns, Quizaddict1, Nov 26 21
Average
Quizaddict1 gold member
Nov 26 21
498 plays
22.
  Mocking Bird   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Hush little baby, don't you cry! Mama's gonna sing you a lullaby... and offer you a mixed trivia challenge!
Average, 10 Qns, SBH, May 28 14
Average
SBH
540 plays
23.
  A Colorful 9 for 10    
Multiple Choice
 10 Qns
In this colorful quiz, use the first letter of the correct answer to the first nine questions to figure out the answer to the tenth. Good luck!
Average, 10 Qns, Jedi_Padawan, Feb 16 09
Average
Jedi_Padawan
1733 plays
24.
  9 for 10 - Dragons    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is another quiz on dragons, both friendly and otherwise! The letters of the answers to the first nine questions spell out the answer to Q10.
Average, 10 Qns, minch, Jun 24 16
Average
minch gold member
876 plays
25.
  9 for 10 - Phonetic Fun    
Multiple Choice
 10 Qns
There is a bit of a phonetic theme to the answers. The final answer comes from the answers or parts of the answers to the first nine questions.
Average, 10 Qns, suomy, Nov 11 12
Average
suomy
597 plays
26.
  Acrostic General Knowledge    
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, the first letters to the answers of questions 2-10 spell out the nine-letter answer to question one.
Average, 10 Qns, ensiform, Dec 03 14
Average
ensiform
3878 plays
27.
  9 for 10 - A Last Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
At last, a quiz about coming to an end. The first letters of the answers to numbers 1-9 spell the answer to the last question.
Average, 10 Qns, minch, Jan 23 07
Average
minch gold member
1494 plays
28.
  Acrostic General Knowledge Quiz 2    
Multiple Choice
 10 Qns
Another acrostic, by request. In this quiz, the first letters of the answers to questions one to nine spell out the nine-letter answer to question number ten.
Tough, 10 Qns, ensiform, Apr 09 20
Tough
ensiform
Apr 09 20
1148 plays
29.
  9 for 10- World Cricketers    
Multiple Choice
 10 Qns
After the huge popularity of my first "9 for 10" quiz, here is my second one. The first letter of the first nine questions spells the answer to question ten (a famous cricketer).
Average, 10 Qns, cricketers, Feb 20 22
Average
cricketers
Feb 20 22
291 plays

9 for 10 Trivia Questions

1. What shape are the cells of a honeycomb?

From Quiz
Initial Letter Link 6

Answer: Hexagonal

Hexagons occur in many aspects of nature. As well as in the honeycomb, they appear in basalt columns and the eyes of insects. This may be because hexagons are very efficient in filling spaces by tiling. Even soap bubbles floating in water often form hexagons - try looking when you have a bath!

2. Which adjective, meaning "very severe", is derived from the name of a lawgiver in ancient Athens?

From Quiz Initial Letter Link 5

Answer: Draconian

Active in the seventh century BCE, Draco (sometimes called Drakon) is the first lawgiver in ancient Athens whose name we know. The Athenians asked him to produce a set of written laws to replace the traditional practices, but were shocked by the severity of his laws. Debtors could be forced into slavery and the death penalty was imposed for minor crimes. Most of these severe punishments were repealed by Solon in the next century.

3. What kind of medical specialist treats patients with kidney conditions?

From Quiz Initial Letter Link 4

Answer: Nephrologist

A hepatologist deals with liver diseases, a cardiologist with heart conditions and a pulmonologist with lung issues. The name nephrologist comes from the nephron, which is the name of each part of a kidney that filters waste from the blood and turns it into urine for removal from the body.

4. This delicious selection of chocolates and toffees was named after a J.M. Barrie play. Popular particularly around Christmastime and available in tins or boxes, what is this sweet treat assortment called?

From Quiz These Are A Few Of My Favorite Things

Answer: Quality Street

The selection of chocolates and toffees known as Quality Street was first produced by Mackintosh's in West Yorkshire, England. I have eaten these candies at Christmastime for years and years but never knew the story of how they were created. Harold Mackintosh inherited a toffee factory from his dad and set out to produce affordable boxed chocolates. At the time, only the rich could afford such a luxury and so he wanted to use less expensive ingredients to make this affordable for everyone. He also used less expensive materials to present the chocolates in, which made for a more affordable product. The name was inspired by the play "Quality Street" by "Peter Pan" author J.M. Barrie and this treat was introduced in 1936.

5. Which herb in the mint family is sometimes referred to as wild marjoram?

From Quiz Initial Letter Link 3

Answer: Oregano

The name "oregano" comes from two Greek words meaning "brightness of the mountain". The herb is used widely in Italian cooking but also more widely around the Mediterranean. A constituent of pizza and pasta sauces, oregano also has a number of health benefits as it contains an antioxidant.

6. To which constellation and sign of the zodiac does the adjective ovine apply?

From Quiz Initial Letter Link 2

Answer: Aries

Taking its name from the Latin for a ram, Aries is a constellation in the northern celestial hemisphere. It is also the name of the first sign of the zodiac in astrology. The adjective ovine comes from the scientific name for the sheep, ovis aries.

7. Which city in England was traditionally famous for the manufacture of cutlery?

From Quiz Initial Letter Link 1

Answer: Sheffield

Located in Yorkshire in the north of England, Sheffield became a centre of the steel industry. It specialised in cutlery, notably in stainless steel, which was developed in the area.

8. His given name was John Chapman and he lived a subsistence life, disclaiming extravagance. As he wandered through the Midwest, he helped to establish fruit tree nurseries. By what nickname do we know him? Johnny ______________?

From Quiz American Pie for Kids

Answer: Appleseed

Although born in Massachusetts, John Chapman spent much time wandering through Pennsylvania, Ohio, and Indiana. In addition to adapting a subsistence life style, he was an itinerant preacher. Along the way he helped local people to establish nurseries that included apple trees. When he died, the local paper printed this obit: "In Fort Wayne, on Tuesday, 18th, inst John Chapman, commonly known by the name of Johnny Appleseed, about 70 years of age. Many of our citizens will remember this eccentric individual, as he sauntered through town eating his dry rust and cold meat, and freely conversing on the mysteries of his religious faith. He was a devoted follower of Emanuel Swedenborg, and notwithstanding his apparent poverty, was reputed to be in good circumstances."

9. A popular expression refers to having almost everything: "Everything but the kitchen ___". Which word fills the blank?

From Quiz The Everything Challenge

Answer: Sink

"Everything but the kitchen sink" seems to have not become a common expression until the mid-1900s. Since then, it has certainly made up lost ground towards become a cliched expression.

10. The first word of my "Target" puzzle is a summary, or could mean that your automobile is a write-off because it cannot be repaired. What is this "whole" word?

From Quiz There Is An L In Each Answer

Answer: Total

As well as meaning the sum of things, "Total" is also the name of a French-based integrated oil and gas company. In North America, a car that has been "totaled" has been badly damaged.

11. What vulpine jog is a smooth dance?

From Quiz 9 for 10 - Phonetic Fun

Answer: Foxtrot

The term "vulpine" relates to a fox. The foxtrot (or fox trot) is a dance which originated in the US during the 1920s. The placing of the feet is meant to resemble that of a fox with footprints in a single line rather than a pair of lines.

12. The first of September is National Wattle Day in Australia. What is the scientific genus name for the wattle?

From Quiz 9 for 10 from Down Under

Answer: Acacia

All of these are commonly found in Australia, but Acacia pycnantha, the golden wattle, is Australia's national floral emblem. Wattle Day was first celebrated in colonial times, with the wearing of a sprig of wattle showing a patriotic attitude. The first Wattle Day was celebrated in Sydney, Melbourne and Adelaide in 1910, and in 1992 the first of September was officially declared to be National Wattle Day.

13. What term refers to "the buildup of certain gases in the atmosphere which hold in more of the sun's warmth"?

From Quiz You'll Be Glad You Did Your Homework

Answer: greenhouse effect

The burning of fossil fuels, such as coal, oil, and natural gas, is the big culprit is creating the greenhouse effect. Gases are given off and form a layer over the earth acting like a greenhouse that keeps the warm air from rising and escaping into the atmosphere.

14. Robin Hood and his Merry Men have run out of arrows. "We will have to go and order more," says Little John. Do you know what a person who makes arrows is called?

From Quiz Initially Mixed 9 for 10

Answer: Fletcher

The word "fletcher" comes from the Old French "fleche", meaning arrow. It can also refer to the flights of an arrow or dart (i.e. the feather or plastic part). The word is also a common surname with roots in the Middle Ages, when a person's occupation was also their identity. (Source: Wikipedia.com)

15. What was the acronym for the forced labor camps in the Soviet Union?

From Quiz Back in the U.S.S.R.

Answer: Gulag

The acronym "gulag" came from "Glavnoe Upravlenie Ispravitelno-trudovykh Lagerei" - "Main Administration of Corrective Labor Camps". Although originally established shortly after the October 1917 revolution, the gulags were largely associated with the purges and oppression of the Joseph Stalin era, when not only criminals but also dissenters were sent to the camps.

16. An algal bloom, in which there is a sudden increase of algae in the water along the shores of a body of water, is commonly known as what color tide?

From Quiz A Colorful 9 for 10

Answer: crimson

Crimson is a deep red color usually associated with blood. Cerulean is a shade of blue, viridian is a blue-green color, and vermilion is an orange-red color.

17. Who said "Fish and visitors smell in three days"?

From Quiz This Quiz Stinks

Answer: Benjamin Franklin

While the quote is nearly always attributed to Ben Franklin, only a rotten egghead would know that the idea was first recorded by John Lyly in his novel of 1580 "Euphues & his England". Franklin published the quote as we know it in "Poor Richard's Almanack" in 1736.

18. What character did Bert Lahr play in the movie "The Wizard of Oz".

From Quiz 9 for 10 - Lions

Answer: Cowardly Lion

The 1939 movie "The Wizard of Oz", starred Judy Garland as Dorothy, Bert Lahr as the Cowardly Lion, Roy Bolger as the scarecrow, and Jack Haley as Tin Man. The movie was based on Frank Baum's book.

19. What is the main colour of the golden eagle?

From Quiz 9 for 10 - Eagles

Answer: brown

Although called a golden eagle only some feathers on the nape of its neck are actually a golden colour. Golden eagles are found mainly in mountainous regions of the northern hemisphere.

20. Bruin is another word for bear, especially the European brown bear. A NHL(National Hockey League) ice hockey team is known as the Bruins. What city is the home location of this team?

From Quiz 9 for 10 - Bear Facts

Answer: Boston

In 1924 the Boston Bruins become the first U.S. professional hockey team to join the NHL (National Hockey League). The NHL came into being in 1920 with four Canadian teams, Ottawa, Hamilton, Toronto and Montreal.

21. This German naturalist gave his name to a type of penguin as well as to the cold current that flows northward along the South American west coast. What is his last name?

From Quiz 9 for 10 - Penguins Please

Answer: Humboldt

Baron Friedrich Heinrich Alexander von Humboldt was a German naturalist who made an expedition to South America from 1799 to 1804. The Humboldt penguin can be found on the coast and islands off the coast of Peru and Chile. Unlike some other penguins it does not migrate, but remains in temperate waters year round.

22. A dragon called Faffy appears in a cartoon TV show. What word finishes the title? "Dave the ..."

From Quiz 9 for 10 - Dragons

Answer: Barbarian

Dave the Barbarian is a Disney cartoon show set in the Middle Ages. The first episode was in 2004. Faffy, a miniature dragon with very little brain, is a family pet.

23. A well known quote is to do with guys who finish last. So the question is: What sort of guys finish last?

From Quiz 9 for 10 - A Last Quiz

Answer: nice

This quote is attributed to Leo Earnest Durocher, nicknamed The Lip, who was a baseball player and manager. He started his career in 1925, playing for the New York Yankees. His last position was as manager for the Houston Astros from 1972-1973.

24. Television. What TV show that premiered in 1980 starred Peter Scolari and a then-unknown Tom Hanks?

From Quiz Acrostic General Knowledge Quiz 2

Answer: Bosom Buddies

Hanks and Scolari starred as two advertising designers who pose as women so they can live in a cheap, 'women-only' apartment building. Oh, the zaniness!

25. This word means: a protection or safety. It is also a metallic element.

From Quiz Acrostic General Knowledge

Answer: palladium

For example: The liberty of the Press is the Palladium of all the civil, political and religious rights of a democratic society.

26. Which lawman was played by Robert Stack in a television series between 1959 and 1963 and by Kevin Costner in a film of 1987?

From Quiz Initial Letter Link 6

Answer: Eliot Ness

Both the film and the television series had the title "The Untouchables". A further television series was made in 1993 but it did not have the impact of the earlier productions. Kojak, Columbo and McCloud were played on television by Telly Savalas, Peter Falk and Dennis Weaver.

27. Sodium compounds of which halogen element are often added to drinking water to give protection against tooth decay?

From Quiz Initial Letter Link 5

Answer: Fluorine

The practice of adding fluorides to water arose from the discovery in the 1930s that cavities were less common in children growing up in areas where the water contained natural fluorine compounds. This led to Grand Rapids in Michigan being the first city to choose to add these to the water supply. Although in some places the practice has been controversial, the practice has now become common in the USA, the United Kingdom and many other countries. The other chemicals listed are also halogens, but you would not want them added to your drinking water!

28. With over forty paintings and thirty etchings, which seventeenth-century Dutch artist is usually recognised to have produced the largest number of self-portraits?

From Quiz Initial Letter Link 4

Answer: Rembrandt van Rijn

All of these were artists in what is often described as "The Golden Age of Dutch Painting". Van Dijck was best known as a landscape painter, Vermeer was known for domestic interiors, and Lely went to England where he rose to become the Court painter to King Charles II. Rembrandt is remembered as one of the greatest artists of his age. His output was not as specialised as some as he painted landscapes, historical and Biblical scenes, scenes from everyday life and portraits.

29. Which linguistic discipline is the study of the origin or derivation of words?

From Quiz Initial Letter Link 3

Answer: Etymology

Phonetics is the study of sounds in words, syntax the formation of sentences, and semantics the study of the meanings of words. In most dictionaries a word will be followed by an indication of the part of speech of the word (eg noun, verb, adjective) and then a description of its etymology. This may include the language from which the word is derived and the meaning of the stem of the word in the original language.

This is category 15962
Last Updated Feb 21 2024 11:36 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.