FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Guess the Object Quizzes, Trivia and Puzzles
Guess the Object Quizzes, Trivia

Guess the Object Trivia

Guess the Object Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun

Fun Trivia
17 quizzes and 170 trivia questions.
1.
  Order the Phoenix    
Ordering Quiz
 10 Qns
This quiz pays homage to a great FunTrivia team - Phoenix Rising. Put these Phoenix-related things into the order in which they were created.
Average, 10 Qns, VegemiteKid, Feb 10 24
Average
VegemiteKid gold member
Feb 10 24
47 plays
2.
  The Who, The What and The Where    
Multiple Choice
 10 Qns
I will describe to you a place, object, or person. Your assignment (should you dare to accept it) is to piece the clues together based on the description.
Average, 10 Qns, ncterp, Oct 04 23
Average
ncterp gold member
Oct 04 23
544 plays
3.
Eye Spy An Object
  Eye Spy An Object editor best quiz   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
I was walking around my house and felt like someone or something was watching me. As it turns out, many "eyes" were upon me. Help determine what some of these watchful objects were in this themed quiz.
Easier, 10 Qns, stephgm67, Jan 05 23
Easier
stephgm67 gold member
Jan 05 23
872 plays
4.
Name that Object or Place
  Name that Object or Place   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
This quiz is about ten male names that are also common nouns or places. For example the male name Jordan can also refer to a country. The first five names are items; the second five are places.
Easier, 10 Qns, Joepetz, Aug 26 17
Easier
Joepetz gold member
Aug 26 17
3130 plays
5.
Rock and Roll Party
  Rock and Roll Party   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
The guests at my rock and roll party each brought either a rock or a roll, and shared an interesting fact about it with the group. Come play the game with us.
Average, 10 Qns, looney_tunes, Jul 10 17
Average
looney_tunes editor
Jul 10 17
1865 plays
6.
Going For a Song
  Going For a Song   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Wandering around a fantasy second-hand/junk shop populated with a myriad of cast-offs, collectibles and a few gems, you are looking for bargains. Let's see what you can find amongst the clues.
Average, 10 Qns, suomy, Dec 04 19
Average
suomy
Dec 04 19
2045 plays
7.
Let Me Pick Your Brain
  Let Me Pick Your Brain   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Here are ten objects that you don't see every day. Let me pick your brain and see what you know about them.
Average, 10 Qns, dcpddc478, Apr 09 19
Average
dcpddc478
Apr 09 19
2634 plays
8.
  The Things We Need   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Like sands through the hourglass, these are the things we need.
Very Easy, 10 Qns, bigjohnsludge, Mar 17 22
Very Easy
bigjohnsludge gold member
Mar 17 22
2610 plays
9.
Destroy the Horcrux
  Destroy the Horcrux!   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Evil wizard Rom Tiddle has hidden his ten Horcruxes around the Muggle world. We must find them all or face certain defeat!
Average, 10 Qns, trident, Jul 10 17
Average
trident editor
Jul 10 17
812 plays
10.
My Souvenirs
  My Souvenirs   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Let us take an odyssey around the world, visiting places and bringing home souvenir collectibles to remind us of our journey.
Average, 10 Qns, Plodd, Jul 08 17
Average
Plodd
Jul 08 17
805 plays
11.
  Sticky Fingers and Toes    
Match Quiz
 10 Qns
Sticky fingers and toes can be annoying and unhealthy but they can also be helpful, fun and pretty. Here's a mix of the good and the bad. I hope you don't get stuck for an answer. Thanks, cowboybluedog for the AC title.
Very Easy, 10 Qns, sally0malley, Jul 03 19
Very Easy
sally0malley gold member
Jul 03 19
779 plays
12.
  Ten Things You Don't Want to Touch   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
You really don't want to touch these!
Average, 10 Qns, DaMoopies, Jul 10 17
Average
DaMoopies gold member
Jul 10 17
2308 plays
13.
  What's It Got in Its Pocketses Then?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
If I look in my pockets I have some things that might make an interesting quiz. I hope you think so too! Enjoy!
Average, 10 Qns, Quiz_Beagle, Jul 10 17
Average
Quiz_Beagle gold member
Jul 10 17
2432 plays
14.
  I Won't Do That    
Multiple Choice
 10 Qns
There are so many quiz questions asking what you would do with an item where my immediate thought is "Bin it!" So this quiz is from the other direction and asks what could you NOT do with the following items? Good Luck.
Easier, 10 Qns, lonely-lady, Jul 08 17
Easier
lonely-lady
Jul 08 17
1211 plays
15.
  Is That Spaghetti or is it a Worm?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Old Madge is back with a new set of spells! Help her put the right ingredients into the cauldron.
Average, 10 Qns, AcrylicInk, Dec 25 18
Average
AcrylicInk gold member
Dec 25 18
373 plays
16.
  Things You Can Live Without    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about useless inventions. Many of these have a negative impact on the environment for zero real benefit to humanity - often with the very best of intentions on the part of the inventor! I describe it - you tell me what it is.
Difficult, 10 Qns, Rimrunner, Jul 10 17
Difficult
Rimrunner
Jul 10 17
797 plays
17.
  Sporks and Other Strange Implements   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Sporks and other strange implements: is it science or common sense that makes these tools practical or just plain insane?
Average, 10 Qns, Danny22202, Jul 08 17
Average
Danny22202
Jul 08 17
638 plays

Guess the Object Trivia Questions

1. The very first spell in Old Madge's book begins with this: "Find an English wood and enjoy the view, Pick Hyacinthoides non-scripta, coloured blue." Which flower does Old Madge need to find?

From Quiz
Is That Spaghetti or is it a Worm?

Answer: Bluebell

Bluebells, whose scientific name is Hyacinthoides non-scripta, grow wild in some of England's woodland. As its name suggests, the petals hang down from the stem and form a bell shape. Old Madge needs to be careful when picking the flowers, however. In 1998 it became illegal to pick native bluebells that were growing in the wild with the intention of selling them. Bluebell sap has been used to bind the pages of books together, which is why Old Madge is trying to use it in a potion for fixing broken books.

2. The chemical formula of this thing you don't want to touch is HClO4. It's one of the strongest acids that exist. What is it?

From Quiz Ten Things You Don't Want to Touch

Answer: Perchloric acid

Actually, you probably don't want to touch any of them. Perchloric acid, also known as hyperchloric acid, is used to make ammonium perchlorate, used in rocket fuel. An explosion involving perchloric acid in Los Angeles, California in 1947 killed 17 people, injured another 150, and destroyed over 25 buildings. Hands off!

3. This invention looks like a thick plastic glass with a scoop of ice cream in the top. What is it?

From Quiz Things You Can Live Without

Answer: a motorised ice cream cone

Apparently, there are those who are too lazy to lick their own ice cream or perhaps just too lazy to turn the ice cream cone! The U.S. patent was awarded in 1999, to a Richard B. Hartman.

4. A "mimikaki" is a Japanese tool made from a narrow piece of bamboo. It has a small, cup-shaped scoop on one end and a fluff of cotton on the other. What is it used for?

From Quiz Sporks and Other Strange Implements

Answer: Removing ear wax

Mimikaki comes from the Japanese words "mimi" (meaning "ear") and "kaki" (meaning "to scratch"), which gives us the transliteration of "ear scratcher or scraper". Ear picks are mainly used in Asian countries for the removal of earwax. One end of the bamboo mimikaki (ear pick) has a small scoop, while the other is similar to a cotton swab.

5. The first thing I look for (and hopefully find!) in my pocket is my keys. I have a Swiss Army knife attached to my keys. Which is the Original Swiss Army Knife manufacturer?

From Quiz What's It Got in Its Pocketses Then?

Answer: Victorinox

Victorinox has supplied knives to the Swiss Army since 1891. There was another manufacturer, Wenger, also supplying the Swiss Army (who advertised their product as the Genuine Swiss Army Knife) but Victorinox took over Wenger in 2005. The Leatherman is another useful tool, but, at least here in the UK, each brand has its devotees who wouldn't dream of switching! My Swiss Army Knife has pliers, tweezers and many other useful blades and I would be lost without it.

6. "Catch some mucus in a cloth, Drop it in to make the broth." Which "cloth" item does this spell refer to?

From Quiz Is That Spaghetti or is it a Worm?

Answer: A handkerchief

You won't want to get on the wrong side of Old Madge - this a plague potion that she's brewing here (if she gets it right). Any good plague potion needs infected mucus; the thick, gooey stuff that comes out of people's noses when they have a cold. For hundreds of years people have used small squares of cloth (also known as handkerchiefs) to wipe and blow their snotty noses.

7. Look at the cute little octopus with the pretty circles on it! It's small enough to fit in my hand, but my Australian friend says it's something I don't want to touch. What is this cephalopod?

From Quiz Ten Things You Don't Want to Touch

Answer: Blue-ringed octopus

A single specimen has enough venom to kill over 20 adult humans. Their bites are often painless, meaning victims are frequently unaware of their dire predicament. There is no anti-venom, however it is possible to survive being envenomated if artificial respiration is provided until the toxin wears off. No touchie!

8. Something like giant scissors, about a meter (or a yard) long, but with opposed hollow hemispheres instead of blades: what is it?

From Quiz Things You Can Live Without

Answer: a snowball scoop

My first impression was that the idea was to keep your hands/gloves from getting cold or wet while making snowballs. But how are you going to throw them when you've made them, without the same thing happening? Sold as a 'snowball maker' by Flexible Flyer and Sno-Baller, this invention actually seems to be quite successful. The biggest selling points are the ability to create a lot of snowballs fast, and that the snowballs are of the right consistency.

9. This tool was a developed as the result of a U.S. Army 30-day design project in the summer of 1942. It is useful in and around the house, and while camping. Name it.

From Quiz Sporks and Other Strange Implements

Answer: P-38 can opener

The P-38 can opener is lightweight and collapsible. Less than an inch in length, the P-38 removes can lids by making a series of punchers in the lid. The origins of the name "P-38" cannot be claimed by a single source, but some attribute it to taking exactly 38 punctures to open a can. Others, however, state that it opens a can as fast as a P-38 fighter air craft.

10. The clue to one spell ingredient says, "Catch a lump of rock falling from the stars When the sky is lit by the glow of Mars." What does the old witch need to use?

From Quiz Is That Spaghetti or is it a Worm?

Answer: A meteorite

A meteorite is a lump of debris that has fallen to Earth from space. They are usually made of metal or rock, but Old Madge's spell requires a rocky meteorite. There is another condition, though. The meteorite had to have fallen when Mars was visible in the night sky. The red planet can be seen from Earth most of the year round, and occasionally it can be seen as a bright glow with the naked eye. Hopefully Old Madge can buy a meteorite from somewhere. Otherwise, she's going to be spending long nights outside waiting to spot a shooting star.

11. What is a hand-held tube from which an edible yellow paste is extruded as you twist the base?

From Quiz Things You Can Live Without

Answer: a butterstick

Hmmm. Will this still work in winter, or should the inventor perhaps add a heating element to make sure the butter is soft enough to smear onto a slice of bread? The product is the same size and shape as a large glue-stick, and was released around 2000. A much larger butter dispenser is also available, from a different producer, which holds a brick of butter and dispenses thin sheets, but this is designed for use in a kitchen.

12. Madge wants to summon a magical creature. The recipe reads: "King of the hunters: find a lion's jaw, Mix it with the tongue of a herbivore." Of the animal tongues preserved in jars in Madge's kitchen, which one can she use?

From Quiz Is That Spaghetti or is it a Worm?

Answer: Eastern cottontail

Eastern cottontails are a common rabbit in North America. Pickled body parts are by no means in short supply as cottontails breed like... well, rabbits. One female can give birth to up to eight babies three or four times a year. It's a bit grotesque but Old Madge has four jars of tongues. Out of her selection, only the rabbit tongues came from a herbivore.

13. This was pretty much the first thing I learned at summer camp: "leaves of three, let it be". What was I being warned against?

From Quiz Ten Things You Don't Want to Touch

Answer: Poison Ivy

If it includes the word "poison", you might want to stay away on general principles. Poison ivy is easily identified by its shiny group of three leaves. Poison oak and sumac are similarly noxious. Poison elm isn't a thing. Ne touchez pas!

14. A pair of glasses with a funnel mounted in the centre of each of the clear, plain lenses: what is it?

From Quiz Things You Can Live Without

Answer: eyedrop glasses

Darn. Missed again! I get so tired of missing when I'm trying to put drops in my eyes. The medicine goes all over my face, down my neck, inside my shirt... Hey! I've got an idea! Millions will thank me! No, they won't. (They won't want to make a spectacle of themselves!) This is not the only approach to the problem, just the ugliest. "Dr. Merrill's" is offering spectacles with dispensing holes drilled in each lens, into which the nozzle of an eyedropper can be inserted, while another inventor has patented an adjustable version.

15. What is a pendulator?

From Quiz Sporks and Other Strange Implements

Answer: A pivoting beverage holder that keeps your beverage in an upright position

The pendulator is a device that keeps your beverage container in an upright position. It's basically a cup holder that can be attached to bicycles, golf bags, rolling luggage handles or anything else you can think of. The design is supposed to keep your beverage container perpendicular to the floor and to be spill-proof.

16. Good grief, here's a book of matches in the shape of a beer bottle from a restaurant I visited! Given that the brand of beer is called 'Gurkha', what sort of restaurant did I pick these up in?

From Quiz What's It Got in Its Pocketses Then?

Answer: Nepalese

The Gurkhas are the people of Nepal and northern India, who have been supplying very fine soldiers to the British Army for nearly 200 years. Incidentally, Nepalese food is delicious too and 'Gurkha' was a very nice beer.

17. This invention is a red rubberised handgrip, with finger indentations, designed to fit around something slender. A lengthwise slit allows it to easily be fitted onto the object for which it is designed. What is it?

From Quiz Things You Can Live Without

Answer: a custom wineglass grip

There's a certain elegance to clutching a wineglass in your fist. (Really?) And, later in the evening, it's easier to hold on to, as your hand muscles become more relaxed. You are getting sleepy... your eyelids are heavy... heavier... you just can't keep them open... What a good thing the handgrip is rubberized - you nearly dropped your wine there! No, I think I can manage to live without one, thank you. Marketed as the 'Wine Grip', they came in different colours, and in one place I found a set of four on offer for $12 - accompanied by a notice that the product has been discontinued. What a surprise.

18. Cuspidors have been around for quite some time. If you like watching Westerns, you have probably seen one. What is it?

From Quiz Sporks and Other Strange Implements

Answer: It is a spittoon

Yes, it is a spittoon. The word cuspidor comes from the Latin "conspure", which means to spit upon. Your dentist almost certainly has a cuspidor for you to spit into in his office. In the 1800s, cuspidors were common in banks, saloons, and railway stations. Cuspidors were not only common in 19th century U.S., however. For example, during the Qing Dynasty in China a golden cuspidor was displayed before the Emperor at major ceremonies. Incidentally, spittoons were also commonly used by people with tuberculosis and often contained some sort of antiseptic in order to prevent the spread of the disease.

19. I've also got a silly promotional badge for Guinness which was given out to coincide with the Cheltenham Gold Cup, which is always held around St. Patrick's Day. What's the date of St. Patrick's Day?

From Quiz What's It Got in Its Pocketses Then?

Answer: March 17

Yes, March 17 for St. Patrick, and the breweries give out hats and t-shirts and badges - and they remain in my pocket for months and years afterwards. The wrong answers are all dates of the UK's patron Saints, March 1 for St. David (Wales), April 23 for St. George (England) and November 30 for St. Andrew (Scotland).

20. This, I kind of do want to touch. It's a liquid at room temperature, but it doesn't make anything wet. Silvery in color, what is it?

From Quiz Ten Things You Don't Want to Touch

Answer: Mercury

Yeah, it's really cool to look at, but touching or even inhaling the vapors of mercury is bad news. The Mad Hatter from "Alice in Wonderland" was based on the actual mental deficiencies of hatters in the day, resulting from exposure to mercury during the fur treatment needed to make the hats. Ne tuŝi!

21. A penguin figurine with a long beak angled upwards (which can pivot in the vertical plane) and a dial or round knob near the base: what is it?

From Quiz Things You Can Live Without

Answer: a combination teabag dipper and timer

OK, so I place my cup in front of the penguin, and I dangle a teabag from the penguin's beak, and set the timer to how long I want the teabag to steep; the penguin will raise its beak and lift the teabag out at the right time. So now, in my extremely busy lifestyle, I can stop worrying about remembering to remove the teabag after 134 seconds, and go back to doing whatever I was doing. Now where was I...? What's that dear? My tea's gone cold? Oh no! Officially labeled the "Penguin Teaboy", it actually seems to be selling to a small but certifiable market segment. The timer can be set from one to twenty minutes, by which time only a penguin would want the tea.

22. Some believe this device can be used to find underground water and/or mineral ores. It can be made of different materials, but is often nothing more than a forked tree branch with two prongs. What is it?

From Quiz Sporks and Other Strange Implements

Answer: Divining Rod

Also called a 'dousing' or 'witch rod', some believe that a divinng rod can locate water, precious ores and other valuable commodities. Use of divining rods date back to ancient times. The Greek historian Herodotus mentions them as being a tool of the Alani, and Tacitus of the ancient Germans. The divining rod is used by holding the two prongs close to the body with the end pointing straight out. When you walk over hidden, underground water (or mineral ore) the end of the stick will point to it.

23. I've got some chocolates in a bag in my pocket, too, to give as a treat to any friendly dogs I happen to meet. It's special dog chocolate - why?

From Quiz What's It Got in Its Pocketses Then?

Answer: Because chocolate for humans can poison dogs

Cocoa beans naturally contain a stimulant called theobromine. It increases urination and can give dogs epileptic fits and heart attacks. Bitter chocolate or cacao is the most dangerous. However, a dog would need to eat 100-200 mg of theobromine per kg of its body weight, so don't panic if Rover has stolen a square of Dairy Milk. However, it's better to be safe than sorry, which is why I carry doggy chocs.

24. "The legs of an ant and the blood of a pen, Are what's needed to win the hearts of men." Old Madge is mixing up a love potion! Which ingredient does this instruction refer to?

From Quiz Is That Spaghetti or is it a Worm?

Answer: Ink

The "blood of a pen" refers to the ink inside a writing implement. Ink for writing on paper or papyrus was independently discovered almost simultaneously in China and Egypt in around 2500 BCE. Over the centuries, ink has been made from plant dyes, soot, and gelatin, among other things. It usually contains a colour pigment or dye (and Old Madge knows that blood red is best for love potions).

25. Ok, while SOME people might want to touch and even (gasp) eat this, you probably don't want to. A fermented herring "popular" in Sweden, what is regarded as one of the smelliest foods in the world?

From Quiz Ten Things You Don't Want to Touch

Answer: Surstromming

It apparently smells so bad it is normally eaten outdoors, which for my money puts it squarely in the category of things I don't want to touch. Or smell. Or taste. I am willing to look at it through a powerful telescope. For those still reading this, in Swedish Trasig toalett means broken toilet, Fruktansvarda lukt means awful smell, and Dalig mat means bad food. Ror inte! (Sorry about the lack of diacritical marks, but the system doesn't support them).

26. What is a hand-held electric device with a small soft conical nozzle at one end and vents on the case?

From Quiz Things You Can Live Without

Answer: an electric ear drier

It's a pity that this is an electric ear drier; I can really see the potential of a belly button fluff remover! I believe the instructions say that you must first dry your ears with a towel before using the electric ear drier... Some factual information: It's a fact that the manufacturer claims that the ear drier was designed and tested by a medical specialist, and that they also claim that regular use of the ear drier is medically recommended for the prevention of all manner of nasty, unpleasant ear conditions. The product tagline is "Have you dried your ears today?" I just wonder how many ENT specialists also have a degree in electrical engineering?

27. Mandolins are stringed musical instruments. However, there also exists the 'mandoline'. Where would you normally use one?

From Quiz Sporks and Other Strange Implements

Answer: In the kitchen

Mandolines (French spelling) are basically manual food processors. They can be worked by placing the mandoline blades to line up with the container holding the food item you want to cut. Placing the food into the container allows you to slide the food over the blades, getting the desired cut you want. Most mandolines have an adjustable sliding board and two or more blades. Blades may be used alone or in combination to get the desired results.

28. Another ticket for a recent trip to watch the Rugby World Cup - this is a RER ticket to Roissy CDG. This is for one of Paris' airports. What does CDG stand for in this context?

From Quiz What's It Got in Its Pocketses Then?

Answer: Charles de Gaulle

Charles De Gaulle (named after the French statesman) is Paris' largest airport. It is 14 miles (23 kilometres) from Paris, and one of the ways you can get there (as I did) from Paris is on the RER (RĂ©seau Express RĂ©gional - Regional Express Network).

29. The witch is trying something new. Which precious stone does she need to find? "Find a hunk of aluminium oxide, Then red chromium must be applied."

From Quiz Is That Spaghetti or is it a Worm?

Answer: Ruby

Rubies are made of aluminium oxide, also known as corundum. Usually, corundum is clear, but the element chromium alters the colour to make it appear red. Chromium earned its name from the Greek word 'chroma' which means 'colour': the element alters the colour of a variety of chemicals when they are mixed together. Chromium is also what makes emeralds appear green. If spellcasting doesn't work out, maybe Madge could try collecting gem stones for profit.

This is category 22698
Last Updated Feb 25 2024 9:12 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.