FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Madagascar Quizzes, Trivia and Puzzles
Madagascar Quizzes, Trivia

Madagascar Trivia

Madagascar Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa

Fun Trivia
2 Madagascar quizzes and 25 Madagascar trivia questions.
1.
  Mesmerizing Madagascar   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the history and random facts about the country of Madagascar, located off the coast of Africa.
Average, 10 Qns, ThurstAsh, Oct 22 11
Average
ThurstAsh
2858 plays
2.
  Madagascar    
Multiple Choice
 15 Qns
So large and different from everywhere else, it's been called 'The Eighth Continent'. Here are a few geographical, cultural, historical, and biogeographical questions.
Difficult, 15 Qns, alquinn, Oct 22 11
Difficult
alquinn
868 plays

Madagascar Trivia Questions

1. What country is most closely related to Madagascar in terms of culture, including language?

From Quiz
Madagascar

Answer: Indonesia

3,700 miles stretch between the two nations, but somehow the original settlers of Madagascar made the passage.

2. Which Portuguese ship captain was the first to sight the island known today as Madagascar?

From Quiz Mesmerizing Madagascar

Answer: Diogo Dias

In 1500, a Portuguese ship captain, Diogo Dias, sighted the island now known as Madagascar. While sailing with a fleet of ships heading towards India, Diogo's ship strayed off course. Diogo, and later other Portuguese ship captains, traded some goods with the islanders. Diogo called the island St. Lawrence.

3. Who began to inhabit Madagascar from the late 17th century through the early 18th century?

From Quiz Mesmerizing Madagascar

Answer: Pirates

Around 1680 pirates started to set up camps on Madagascar's coasts. Famous pirates such as William Kidd, Thomas Tew, and Henry Every were just some of the many pirates that had bases on some of the many islands of Madagascar. The pirates that inhabited Madagascar would attack ships, heading from Asia to Europe, and steal their silks, spices, and other goods that the ships were transporting.

4. In 1960 Madagascar gained its independence from which European country?

From Quiz Madagascar

Answer: France

5. Starting in 1787, the Imerina, or Merina Kingdom, ruled over Madagascar. The Imerina leaders were captured by French forces in 1897. The leaders were then sent into exile. Where were the Imerina leaders sent?

From Quiz Mesmerizing Madagascar

Answer: Algeria

Ramboasalama was the nephew of the ruler Ambohimanga, both of whom were Merinas. Ramboasalama then expelled his uncle and gained control of his uncle's kingdom in 1785. Ramboasalama took the throne under the name Andrianampoinimerina. There were many different Merina tribes across the land that is now called Madagascar. He united these tribes by marrying princesses of the different Merina tribes, and by 1788 he had established a kingdom that would be known as the Imerina. After Andrianampoinimerina stepped down six more rulers would control the Merina Kingdom, before being sent into exile. In 1883 Madagascar was invaded by France. This invasion began the Franco-Hova War. The French won the war, with the signing of a treaty that gave France control over Madagascar's foreign policy. Then the Second Franco-Hova War broke out in 1894. The war officially ended in September of 1895, when Queen Ranavalona III surrendering. In 1896 the French National Assembly voted to annex Madagascar. The Queen, after being deposed with the rest of the royal family, was sent into exile in Algiers, Algeria in 1897.

6. In a conservation effort, aye-aye's were released on what island off the coast of Madagascar?

From Quiz Madagascar

Answer: Nosy Mangabe

Meaning 'Big Island'.

7. What country did Madagascar gain independence from in 1960?

From Quiz Mesmerizing Madagascar

Answer: France

Madagascar was imperialized by Great Britain in the 19th century. Great Britain allowed a French Protectorate in Madagascar, in return for control over Zanzibar, which later became Tanzania. After World War II ended, the Malagasy people, the inhabitants of Madagascar at the time, started to form movements and revolts in the country to overthrow the French. In 1958 the Malagasy Republic was formed, and this gave the denizens of Madagascar a government. In 1959 a constitution was made. Then on June 26, 1960, Madagascar became fully independent from France. Philibert Tsiranana became Madagascar's first president after becoming fully independent. Denizens of Madagascar are called Malagasy.

8. One of Madagascar's major exports is vanilla. What major soda company buys some of Madagascar's vanilla to use in their soda?

From Quiz Mesmerizing Madagascar

Answer: Coca-Cola

The Coca-Cola Company was a major buyer of vanilla that came from Madagascar. In 1985 Coca-Cola introduced the New Coke formula, which involved using synthetic vanillin, instead of real vanilla. Due to the switch from vanilla to vanillin Madagascar's economy dropped a lot. When the customer's of Coca-Cola showed their dissatisfaction for the new formula, Coca-Cola switched back to their old formula. Madagascar's economy then rose back to its normal levels before the new formula was released.

9. What language became an official language of Madagascar in 2007?

From Quiz Mesmerizing Madagascar

Answer: English

Malagasy and French were the first official languages of Madagascar. On April 27, 2007 English was officially dubbed an official language of Madagascar. English was named an official language to help improve the relations between English-speaking nations around the world and also to help promote foreign direct investment.

10. What is the capital of Madagascar?

From Quiz Madagascar

Answer: Antananarivo

The capital is Antananarivo, but everybody calls it Tana.

11. "Ry Tanindrazanay malala ô!" is the title of the Madagascar national anthem in its native language, Malagasy. What does it translate to into English?

From Quiz Mesmerizing Madagascar

Answer: Oh, Our Beloved Fatherland

The Madagascar national anthem is made up of three stanzas and a chorus. The lyrics were written by Norbert Raharisoa. The music that goes to the anthem was composed by Pasteur Rahajason. The anthem was written in 1958. Here's the anthem in Malagasy: "Ry Tanindrazanay malala ô! Ry Madagasikara soa. Ny Fitiavanay anao tsy miala, Fa ho anao, ho anao doria tokoa. Tahionao ry Zanahary 'Ty Nosindrazanay ity Hiadana sy ho finaritra He! Sambatra tokoa izahay. Ry Tanindrazanay malala ô! Irinay mba hanompoan'anao Ny tena sy fo fanahy anananay, 'Zay sarobidy sy mendrika tokoa. Ry Tanindrazanay malala ô! Irinay mba hitahian'anao, Ka Ilay Nahary 'zao tontolo izao No fototra ijoroan'ny satanao." This is national anthem after being translated into English: "Oh, Our beloved fatherland Oh good Madagascar. Our love for you will not leave, For you, for you for ever. Bless you, oh Creator This island of our ancestors To live in peace and joy Hey! We are truly blessed. Oh our beloved fatherland! We wish to serve you with The body and heart, spirit that is ours, You are precious and truly deserving. Oh our beloved fatherland! We wish that you will be blessed, So that the Creator of this world Will be the foundation of your laws."

12. The famous Sarcopterygian genus, Coelacanth, was thought to have been extinct for 60 million years. In 1938 a fisherman caught one in what body of water that borders Madagascar?

From Quiz Madagascar

Answer: Mozambique Channel

More coelacanths were later found in Indonesia. The coelacanth is important because it is a close relative of the first terrestial vertebrates. The honor and importance of the re-discovery led to a ridiculous debacle between scientists of various nations, culminating in one of the stupidest fake photo attempts ever.

13. What site in Madagascar was chosen as a UNESCO World Heritage Site in 1990?

From Quiz Mesmerizing Madagascar

Answer: Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve

UNESCO stands for United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. In order to have a site in a country become a UNESCO World Heritage Site it must meet one of ten criteria. Six of the criteria are cultural, while the other four are natural criteria. Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve was Madagascar's first site to be named a UNESCO World Heritage Site. Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve is a nature reserve located near Morondava, Antsalova. In the reserve are various types of lemurs indigenous to Madagascar, wild birds also indigenous to Madagascar, and mangrove forests. Since becoming a World Heritage Site, the southern portion of the nature reserve was converted into a national park. The northern portion of the area was left as a strict nature reserve. The Royal Hill of Ambohimanga was chosen as a UNESCO World Heritage Site in 2001, and the Rainforest of the Atsinanana in 2007. Abu Simbel is actually in Egypt and was chosen in 1979 as a UNESCO World Heritage Site.

14. National parks, nature reserves, and special reserves together cover what percentage of Madagascar?

From Quiz Madagascar

Answer: 1.9

10 percent of the original forest has not been destroyed. This forest, 0.04 percent of the earth's surface, contains 4 percent of all the world's plants and animals.

15. Around what period was Madagascar first settled by humans?

From Quiz Madagascar

Answer: 1000 B.C. to A.D. 1000

16. Who was the first European to lay eyes on Madagascar?

From Quiz Madagascar

Answer: Diego Dias

Mariano was a Jesuit {missionary;} Dias was another {explorer;} Sonnerat visited the island later and 'discovered' many new animals.

17. What is Madagascar's unit of currency?

From Quiz Madagascar

Answer: Malagasy ariary

18. The influence of African culture is most strongly felt in what region of Madagascar?

From Quiz Madagascar

Answer: Southern

Check out www.voahangy.com for an awesome artist, born in Madagascar. Watch for zebu.

19. In the 1970s, Madagascar produced 70 percent of the world's most labor-intensive crop. What is this crop?

From Quiz Madagascar

Answer: vanilla

Vanilla is native to {Mexico;} the crop was imported, but its pollinators were not. Each individual vanilla blossom on Madagascar has to be pollinated by hand.

This is category 20373
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.