FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Ohio Quizzes, Trivia and Puzzles
Ohio Quizzes, Trivia

Ohio Trivia

Ohio Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States N-O

Fun Trivia
21 Ohio quizzes and 245 Ohio trivia questions.
1.
  Cities and Towns of the Great State of Ohio    
Collection Quiz
 15 Qns
Can you identify the municipalities that can be found in the U.S. state of Ohio?
Easier, 15 Qns, jcmttt, Mar 13 24
Easier
jcmttt gold member
Mar 13 24
513 plays
2.
  Ohio Geography    
Multiple Choice
 10 Qns
A few questions about geographical places in Ohio.
Difficult, 10 Qns, fertigline, Feb 19 24
Difficult
fertigline
Feb 19 24
2928 plays
3.
The Opulent State of Ohio
  The Opulent State of Ohio    
Photo Quiz
 10 Qns
Ohio is a Midwestern state in the Great Lakes region. At least six different presidents have been from Ohio.
Easier, 10 Qns, dcpddc478, Oct 16 18
Easier
dcpddc478
Oct 16 18
428 plays
4.
  Cities in the Buckeye State    
Multiple Choice
 10 Qns
The state of Ohio is a wonderful state, with many diverse cities within. As we travel the Buckeye State, let's find out what you know! Have fun, and good luck!
Easier, 10 Qns, jddrsi_raven, Jul 22 20
Easier
jddrsi_raven gold member
Jul 22 20
529 plays
5.
  Ay, Oh, Way to Go, Columbus, O    
Multiple Choice
 10 Qns
Team Kaffeeklatsch invites you to visit the burgeoning capital city of the Buckeye State, Columbus, Ohio, USA, where team member shorthumbz began a storied academic career! Created for the Amazing Trivia Race 3.
Average, 10 Qns, shorthumbz, Mar 07 17
Average
shorthumbz gold member
1397 plays
6.
  10 Questions about Beautiful Ohio   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ohio is a fascinating state, and I hope these questions will give you some idea why.
Average, 10 Qns, chessart, Dec 19 11
Average
chessart gold member
1151 plays
7.
  Cincinnati 101    
Multiple Choice
 10 Qns
A basic quiz about Cincinnati, Ohio -- my home town.
Average, 10 Qns, shallora, Dec 19 12
Average
shallora
2228 plays
8.
  Why, Oh Why, Oh Why, Oh-   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The title is a line from a song whose next line is, "Why did I ever leave Ohio?" This quiz is about ways to get out of the Buckeye State.
Average, 10 Qns, austinnene, Oct 19 14
Average
austinnene
422 plays
9.
  Ohio--The Buckeye State    
Multiple Choice
 15 Qns
Welcome to Ohio--The Buckeye State!
Average, 15 Qns, Morrigan716, Oct 17 18
Average
Morrigan716 gold member
Oct 17 18
4429 plays
10.
  Beautiful Ohio Multiple Choice Quiz   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Here are some interesting facts I found about Ohio. Have fun and good luck!
Tough, 20 Qns, alleighkitty, Feb 16 17
Tough
alleighkitty
2166 plays
trivia question Quick Question
What Ohio city once had a full-sized replica of the Santa Maria moored on the Scioto River?

From Quiz "Ohio Cities that Begin with "C""




11.
  Ohio Rivers    
Multiple Choice
 10 Qns
Think you know a lot about Ohio? Test yourself on the rivers!
Average, 10 Qns, 11kowrom, Jan 26 13
Average
11kowrom
669 plays
12.
  Ohio Cities that Begin with "C"    
Multiple Choice
 10 Qns
Most of this quiz will focus on the cities of Cincinnati, Columbus, Canton and Cleveland with a few questions on other Ohio cities that begin with "C".
Average, 10 Qns, bigwoo, Oct 16 21
Average
bigwoo gold member
Oct 16 21
315 plays
13.
  Akron, Ohio    
Multiple Choice
 15 Qns
Calling all Akronites and others brave enough to dare this esoteric quiz! Remember when the smell of rubber was the smell of prosperity? How much do you know about The Rubber Capital of the World?
Difficult, 15 Qns, Azazella, May 06 06
Difficult
Azazella
761 plays
14.
  Ohio - The Buckeye State    
Multiple Choice
 10 Qns
Beautiful Ohio. How much do you know about my state?
Average, 10 Qns, Pick61, Jan 11 23
Average
Pick61
Jan 11 23
699 plays
15.
  Cleveland    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions about Cleveland, Ohio.
Average, 10 Qns, harvey_cohen, Dec 15 19
Average
harvey_cohen
Dec 15 19
2320 plays
16.
  Toledo, Ohio    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the city of Toledo. Good Luck!
Average, 10 Qns, drewsta, Jan 26 23
Average
drewsta
Jan 26 23
1610 plays
17.
  Cleveland: The Forest City    
Multiple Choice
 15 Qns
Cleveland, Ohio is a major city on the north coast of the Great Lakes. It is an industrial and commercial center and was once home to over a million people. It is a bit smaller these days, but it is still an interesting city. Enjoy the quiz.
Average, 15 Qns, Castleton, Sep 18 13
Average
Castleton
1284 plays
18.
  Ohio, The Buckeye State    
Multiple Choice
 15 Qns
After living in Georgia for 15 years, I moved to Ohio nearly a week ago, and I'm learning a lot of things about it. Do you know a lot about Ohio too? Let's see!
Average, 15 Qns, Elderlywand, Jan 26 23
Average
Elderlywand
Jan 26 23
507 plays
19.
  Ohio State Parks    
Multiple Choice
 10 Qns
I am an avid camper and hiker. Here's a quiz about some great places in Ohio to do both.
Tough, 10 Qns, feminine_mystique, Apr 11 05
Tough
feminine_mystique
760 plays
20.
  Kettering Ohio    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about Kettering, Ohio.
Tough, 10 Qns, bengalsfan3923, Nov 03 06
Tough
bengalsfan3923
561 plays
21.
  Akron    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my attempt at a quiz all about Akron, Ohio.
Average, 10 Qns, klc2hbk, Apr 09 10
Average
klc2hbk
848 plays
Related Topics
  Ohio Famous People [People] (6 quizzes)

  Ohio State Buckeyes [Sports] (11 quizzes)

  Mixed Ohio [General] (4 quizzes)

  Ohio Sports [Sports] (6 quizzes)

  Ohio History [History] (5 quizzes)


Ohio Trivia Questions

1. Which Ohio city sits on the banks of the Ohio River?

From Quiz
Ohio Cities that Begin with "C"

Answer: Cincinnati

Cincinnati is in the southwest corner of Ohio at the confluence of the Licking River with the Ohio River. The Ohio River forms the southern and part of the eastern border of Ohio. Cincinnati's location, bordering the slave state of Kentucky, made it a popular stop on "the Underground Railroad". Many influential abolitionists made Cincinnati home.

2. What is the highway you'd take if you wanted to drive to Indianapolis, Indiana, from Columbus as quickly as possible?

From Quiz Ay, Oh, Way to Go, Columbus, O

Answer: Interstate 70

Built to replace the original National Road (US Route 40), Interstate 70 was constructed beginning in the late 1950s as a major east-west route between West Virginia and Indiana, extending about 360 miles. It was opened in stages until about 1970, and is still upgraded through the addition of beltways and bypasses to reflect the development of communities along its route.

3. Ohio features a small island called, improbably, Put-In Bay (not to be confused with the leader of the Russian Federation). To what destinations can you fly from its airport?

From Quiz Why, Oh Why, Oh Why, Oh-

Answer: Any, if you have the right plane and enough fuel.

Put-In Bay's airport does not have lights or refueling capabilities. There is a charter pilot service, and private planes use the airport during daylight hours. With less than 3,000 feet of runway, most commercial planes could not land there. Most travel on and off the island is by ferry.

4. OK, Ohio is called the buckeye state. The obvious question is: what is a buckeye?

From Quiz Ohio - The Buckeye State

Answer: a toxic member of the horse chestnut family

A buckeye (aesculus glabra) is a tree that is rather conformable to its environment. It flourishes in soil not suited to other trees. The nut is toxic to humans but not to squirrels, for some reason. The meat of the nut can be eaten only if heated and leeched.

5. The final battle of the Northwest Indian War took place in Ohio in 1794. What was the name of this famous battle, in which U.S. forces led by General "Mad" Anthony Wayne routed the Native American alliance known as the Western Confederacy?

From Quiz Beautiful Ohio

Answer: Battle of Fallen Timbers

General Wayne's forces marched north from present-day Cincinnati, and encountered the Native American forces near present-day Toledo. The political aftermath of this decisive battle was the signing the following year of the Treaty of Greenville, under which the Native Americans ceded much of present-day Ohio to the U.S. The Battle of Lake Erie was a naval battle in 1813 just off the coast of Put-in-Bay, Ohio. It was one of the most significant battles between the U.S. and Great Britain during the War of 1812. This battle is perhaps best known for Oliver Hazard Perry's famous report of the battle, "We have met the enemy and they are ours".

6. Which river runs along the southern border of Ohio?

From Quiz Ohio Rivers

Answer: Ohio River

The Ohio River forms the majority of Ohio's southern border. It starts in Pennsylvania and forms a boundary for West Virginia, Kentucky, Indiana, and Illinois. It is the state's longest river, spanning 451 miles in Ohio, 950 miles in total.

7. What was the city of Kettering called before it attained cityhood?

From Quiz Kettering Ohio

Answer: Van Buren Township

It was so called after President Martin Van Buren.

8. In which year was the city of Akron founded?

From Quiz Akron, Ohio

Answer: 1825

In 1811 there was discussion between Paul Williams and Simon Perkins as to the possibility of creating a town along the proposed canal route. In December 1825 the plat for the town was recorded in Ravenna, and Akron was born. Akron was at that time part of Portage County. In 1833 a second Akron was founded just north of the first by Eliakim Crosby. In 1840 Summit County was created, and Akron (now comprised of both Perkin's and Crosby's towns) was named the county seat.

9. What ancient Native Americans left burial mounds throughout the Ohio region?

From Quiz Beautiful Ohio

Answer: Mound Builders

More than 6,000 burial mounds and forts were left in the Ohio area. Many mounds can still been seen in Ohio parks. In the late 1600's, European explorers found Delaware, Shawnee, Wyandot, and Miami tribes living in the region.

10. In what year was Cleveland founded ?

From Quiz Cleveland: The Forest City

Answer: 1796

It was founded in 1796 by explorer Moses Cleaveland. The city came to be known as "Cleveland" rather than "Cleaveland" due to a typo in a newspaper.

11. For the 2002 season, what was the name of Akron's minor league baseball team?

From Quiz Akron

Answer: Aeros

The Aeros used to be known as the Indians.

12. How many states border Ohio?

From Quiz Ohio Geography

Answer: 5

They are: Michigan, Pennsylvania, West Virginia, Kentucky & Indiana.

13. What is Toledo's nickname?

From Quiz Toledo, Ohio

Answer: Glass City & Frog City & Frog Town & Glass capital

Toledo got the name of glass for being the glass capital of the world. Glass from Toledo was in the World Trade Center Towers.

14. The city of Cincinnati, Ohio, was founded in what year?

From Quiz Cincinnati 101

Answer: 1788

The state of Ohio entered the union in 1803 - exactly 15 years after Cincinnati was established.

15. What is the name of Cleveland's major daily newspaper?

From Quiz Cleveland

Answer: Plain Dealer

16. Where would you go if you wanted to see the Ohio State Buckeyes play in "The Horseshoe"?

From Quiz Ohio Cities that Begin with "C"

Answer: Columbus

Columbus is Ohio's capital and in the 1990s it became the state's most populous city. It is the home of the main campus of The Ohio State University. It is often referred to as the nation's biggest college town. "The Horseshoe" is the nickname of Ohio Stadium where the Ohio State Buckeyes play American football. The stadium, which had a 2019 capacity of over 102,000, was added to the National Register of Historic Places in 1974.

17. Ohio became a state in 1803. At the time, what was the minimum population a territory was required to have in order to gain statehood?

From Quiz Ohio - The Buckeye State

Answer: 60,000

Ohio began attracting New Englanders to the northern part of the state, and many Virginians to the southern part, near the river. The distinction between the two groups has remained somewhat apparent over the years, especially in speech patterns. Farm land was the impetus for both groups.

18. After Ohio became the 17th state of the U.S. in 1803, which city was made the first state capital?

From Quiz Beautiful Ohio

Answer: Chillicothe

Located in southern Ohio, Chillicothe was the capital of Ohio from 1803 to 1810, when the legislature moved the capital to Zanesville for two years. The capital was then moved back to Chillicothe from 1812 to 1816, when it was moved to the more central location of Columbus. Marietta, located just across the Ohio River from West Virginia, is Ohio's oldest city.

19. Randy Newman's 1972 song "Burn On" is about which river?

From Quiz Ohio Rivers

Answer: Cuyahoga River

The massive amount of pollution allowed the river to catch on fire. "Burn On" was on the album "Sail Way" in 1972. It was used in the introduction to the baseball move Major League.

20. Akron was founded by whom?

From Quiz Akron, Ohio

Answer: Simon Perkins

Paul Williams was a local farmer who encouraged Simon Perkins to form the new town. He donated land for the town, and had to move his house as its location put him right in the middle of the newly created Broadway St. Eliakim Crosby founded a second Akron just north of the first. Seth Iredell was Akron's first mayor.

21. Who was believed to be the first white man to visit the Ohio region?

From Quiz Beautiful Ohio

Answer: Rene-Robert Cavelier

The Ohio region is believed to be first explored by white men in 1670 by Frenchman Rene-Robert Cavelier. At that time it was claimed for France.

22. In which county is the city of Cleveland located ?

From Quiz Cleveland: The Forest City

Answer: Cuyahoga

It is the county seat of Cuyahoga county, the most heavily populated county in Ohio.

23. What former Akron mayor has the same name as a fictional character?

From Quiz Akron

Answer: Tom Sawyer

After serving as mayor he became a State Representative.

24. What river runs near downtown Columbus?

From Quiz Ohio Geography

Answer: Scioto & Scioto River

The Scioto River originates in Auglaize County and runs into the Ohio River at Portsmouth.

25. What European country also has a city named Toledo?

From Quiz Toledo, Ohio

Answer: Spain

26. Cincinnati is located on what major North American river?

From Quiz Cincinnati 101

Answer: Ohio

Although named the 'Ohio River,' this river originates in Pittsburgh, PA, and forms the border of many states, including Ohio, West Virginia, Kentucky, Indiana, and Illinois.

27. What NFL team was founded in Cleveland, but moved after the Browns became more popular?

From Quiz Cleveland

Answer: Rams

The Rams moved to Los Angeles, and and then later to St. Louis.

28. What is the longer of the two north-south waterways that have their confluence in Columbus, Ohio?

From Quiz Ay, Oh, Way to Go, Columbus, O

Answer: Scioto River

The Scioto River rises in northwest Ohio and flows southward until it meets the Ohio river at Portsmouth. Many native civilizations developed along the Scioto during its history (the name "Scioto" derives from a Wyandot word for "deer"); and it was an escape pathway for slaves from the South prior to the Civil War. Not in use for major river transport any more, the Scioto is used today for recreation and as a source of water for agriculture and drinking.

29. What is Ohio's primary shipping port?

From Quiz Why, Oh Why, Oh Why, Oh-

Answer: Port of Cleveland

In terms of tonnage shipped/received, the Port of Cleveland has long topped the list of Ohio's commercial ports. Products shipped out of state include coal, iron, steel, agricultural products and manufactured goods.

30. Most folks know that Columbus is the capital of Ohio, but what was the first city to be designated as such? It's a rather hard to pronounce Native American word.

From Quiz Ohio - The Buckeye State

Answer: Chillicothe

Chillicothe was originally chosen because it was near the center of things, on the Scioto River in the southern part of the state. In 1810, the capital was moved to Zanesville, to the north, but relocated again to Chillicothe in 1812. In 1816, the move to Columbus was made.

This is category 3941
Last Updated Jul 20 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.