FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Ohio Quizzes, Trivia and Puzzles
  Ohio Quizzes, Trivia

Ohio Famous People Trivia

Ohio Famous People Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.S.A. People

Fun Trivia
6 quizzes and 85 trivia questions.
1.
  Famous Ohioans - Part I   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
You don't need to be from Ohio to know these famous Ohioans. They are well known throughout the world. How well do you know them?
Average, 25 Qns, dmbfanatic, May 16 18
Average
dmbfanatic
May 16 18
2265 plays
2.
  Famous Ohioans - Part II    
Multiple Choice
 20 Qns
This is the second and final installment in this trivia series. Again, you don't need to be from Ohio to know these famous Ohioans. Good luck!
Average, 20 Qns, dmbfanatic, Aug 05 15
Average
dmbfanatic
1288 plays
3.
  The Bierces: Ambrose and Lucius   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Lucius--adventurous, political, abolitionist; Ambrose--journalist, cynic, writer.
Average, 10 Qns, Rehaberpro, Jul 02 18
Average
Rehaberpro
Jul 02 18
249 plays
4.
  10 Questions about Famous Ohioans    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about famous people from Ohio. I will tell you about the person and you tell me who the person was.
Average, 10 Qns, lizzie2108, Nov 11 09
Average
lizzie2108
462 plays
5.
  What do you know about Famous Ohioans?    
Multiple Choice
 10 Qns
Let's see how much you know about famous people from Ohio!
Average, 10 Qns, lovesmoodies, Dec 20 16
Average
lovesmoodies
1362 plays
6.
  O-H-I-O    
Multiple Choice
 10 Qns
O-H-I-O! This quiz is about notable Ohio State University alumni.
Tough, 10 Qns, swizzletwizzle, Jun 25 17
Tough
swizzletwizzle
Jun 25 17
204 plays
trivia question Quick Question
How are Lucius and Ambrose Bierce related?

From Quiz "The Bierces: Ambrose and Lucius"




Related Topics
  Ohio State Buckeyes [Sports] (11 quizzes)

  Mixed Ohio [General] (4 quizzes)

  Ohio Sports [Sports] (6 quizzes)

  Ohio [Geography] (21 quizzes)

  Ohio History [History] (5 quizzes)


Ohio Famous People Trivia Questions

1. This 1980 Ohio State alum became an astronaut for NASA, and also served in the US military for 23 year.

From Quiz
O-H-I-O

Answer: Nancy Currie-Gregg

Currie-Gregg majored in biological science at Ohio State. She flew on four NASA missions: STS-57, STS-70, STS-88, and STS-109. STS-57 and STS-88 were both on the Endeavor, while STS-70 was on the Discovery, and STS-109 was on the Columbia. She served in the US Army.

2. How are Lucius and Ambrose Bierce related?

From Quiz The Bierces: Ambrose and Lucius

Answer: Uncle and nephew

Lucius was Ambrose's uncle. Ambrose deeply admired and was greatly influenced by Lucius Verus Bierce for his idealism, oratory, political service, and social activism. Ambrose regarded Uncle Lucius as a true role model and held himself to that standard.

3. This famous general was born in Point Pleasant, Ohio and raised and educated in Georgetown, Ohio. Who was he?

From Quiz Famous Ohioans

Answer: Gen.Ulysses S. Grant

All four generals were born in Ohio, but Gen. Grant, who after the Civil War became the eighteenth president, was born in a small town in southern Ohio called Point Pleasant. His family later moved to another small town in Ohio called Georgetown. To this day Georgetown holds U.S. Grant days at the end of April. These days celebrate Gen. Grant and a mock raid, representing Morgan's raid, is played at the end of the celebration, with Gen. Grant riding away victorious after saving his hometown from the raiders.

4. This Ohio settler planted apple orchards. Some are now 200 years old and still producing apples!

From Quiz Famous Ohioans

Answer: Johnny Appleseed & John Chapman & Appleseed&Chapman

His real name was John Chapman. He planted apple seeds in Ohio, Illinois, Kentucky and Pennsylvania. He was born in Massachusetts, but is still a famous figure in the history of Ohio.

5. Tessa Bonhomme - a 2008 Ohio State alum - won a gold medal in the 2010 Olympics in which sport?

From Quiz O-H-I-O

Answer: Ice Hockey

After her Ohio State days, Bonhomme not only played for the Canadian National Team, but also played for the Toronto Furies of the Canadian Women's Hockey League (CWHL). She won the 2011 edition of "Battle of the Blades" with partner David Pelletier (2002 Olympic pairs figure skating champion with partner Jamie Sale).

6. Lucius and Ambrose were each to play a role in an event that changed American history. What was it?

From Quiz The Bierces: Ambrose and Lucius

Answer: American Civil War

Even though he was 62 years old at the time, Lucius became Adjutant General of the Ohio Volunteers on May 5, 1863 to Nov. 11, 1865. His role was minor, more of an advisor or planner. Ambrose on the other hand was a front line soldier, fighting in some of the famous and horrific battles such as Shiloh, Corinth, Stones River, Chickamauga, Missionary Ridge, and Franklin. He served as a lieutenant under General W. B. Hazen. He showed skills as a scout and in preparing maps prior to engagement. At Kennesaw Mountain in 1864, Bierce suffered a gunshot wound to his head and was hospitalized for months. Because of bouts of dizziness and blackouts, he was forced to resign in early 1865. Of all the major writers who wrote about the Civil War, Ambrose Bierce experienced it most completely.

7. What famous general was the city Hamersville named after?

From Quiz Famous Ohioans

Answer: Gen. Thomas L. Hamer

Gen. Thomas L. Hamer practiced law in Georgetown, Ohio, the same Georgetown, Ohio that Gen. Grant was from. (Remember there are six Georgetown, Ohios. Although this Georgetown is the biggest and the county seat of Brown County.) Gen. Hamer was a great influence in Ohio, becoming an Ohio state representative. Upon Gen. Hamer's death in 1846, he was buried in Georgetown, where a monument was raised in his honor, and the nearby town was renamed Hamersville. For anyone who would like to know, Gen. Hamer's grave is still in Georgetown and his monument is still standing. His grave lies in the old cemetery by the Brown County Fair Grounds in Georgetown.

8. This famous Ohioan was a markswoman and entertainer for Buffalo Bill's Wild Show.

From Quiz Famous Ohioans

Answer: Annie Oakley

Annie Oakley was a world champion sharpshooter. She was born in Darke County, Ohio in 1860.

9. This 1916 Ohio State alum made his mark in Ohio politics by becoming the state governor, and he also ran for United States Vice President.

From Quiz O-H-I-O

Answer: John W. Bricker

Bricker graduated from Ohio State with a B.A. (1916) and a J.D. (1920). He was governor of Ohio from 1939-1945 (for a grand total of three total terms), during which he ran for U.S. Vice President with Thomas Dewey (1944), losing to Franklin Delano Roosevelt and Harry Truman. He also represented Ohio in the U.S. Senate, serving from 1947-1959, surviving an assassination attempt in his first year in office. He had his own law firm (Bricker & Eckler), and has a building on Ohio State's campus named after him (Bricker Hall).

10. Lucius Bierce was the mayor of what Ohio city?

From Quiz The Bierces: Ambrose and Lucius

Answer: Akron

In 1838 he was elected mayor of Akron and was re-elected four more times. During his terms as mayor, he donated land, books, and collections to establish the University of Akron, wrote a history of Summit County, and raised a private army. The library at the University of Akron is named for him.

11. Who was the first Ohioan to be elected President?

From Quiz Famous Ohioans

Answer: William Henry Harrison

William Henry Harrison became president in 1841. He served exactly one month in office before dying of pneumonia. President Harrison was the ninth president. Virginia is known as "the mother of presidents" although many say that Ohio is giving Virginia a run for its title. By the end of the twentieth century, Ohio had had seven presidents come from the state and Virginia had had eight.

12. This famous Ohioan took out a patent for a light bulb among many other things.

From Quiz Famous Ohioans

Answer: Thomas Edison

Thomas Edison was born in Milan, Ohio in 1847.

13. Journalist Erin Moriarty - who got her B.A. from Ohio State in 1973 and a law degree from there in 1978 - was a member of which sorority while she was there?

From Quiz O-H-I-O

Answer: Kappa Kappa Gamma

Moriarty got her journalism start at WCMH-TV in Columbus, Ohio. She also worked at Cleveland station WJKW-TV, before landing at CBS News. This eventually helped her get a spot working on the channel's show "48 Hours".

14. Lucius Bierce raised a private army. What was the goal?

From Quiz The Bierces: Ambrose and Lucius

Answer: To free Canada from British rule

Bierce believed that Canada needed to be free from the yoke of British rule. He gathered a group of about five hundred men including Canadian expatriates, the unemployed, adventurers, and with men of similar views and attempted to invade Canada. The effort is sometimes referred to as the "Patriot War". Although the Patriot War had several aspects, it was never endorsed by the United States government. Bierce contended that the 500 were not sufficient for a full scale attack; he and a small group entered Windsor, Canada and left the bulk of the troops in bivouac a few miles away. On December 3, they had seized the steamboat Champlain and set fire to the barracks at Windsor. The British were not pleased to see Bierce. His proposal that Canadians should join him in expelling the British fell on deaf ears. The British moved swiftly on the intruders and twenty one Patriots were killed and twenty-four arrested. Some were tried and sent to prison in Tasmania. Bierce escaped across the river to Detroit. The American government moved to prevent further actions. The Patriot volunteers passed resolutions rebuking the US government for taking arms against its own people but the Patriot War was over. Bierce faced a trial for his participation but was acquitted as public sentiment considered him a hero.

15. What president's wife was known as "Lemonade Lucy"?

From Quiz Famous Ohioans

Answer: Rutherford B. Hayes

President Hayes was the nineteenth president. He was born in Delaware, Ohio and educated at Kenyon College and Harvard Law School. He served in the military and after his term as president, he returned to Ohio and began work on behalf of humanitarian causes. Hayes died in 1893 in Fremont, Ohio.

16. The governor of Ohio from 1999 to 2007.

From Quiz Famous Ohioans

Answer: Robert Taft

Robert Taft was Ohio's 67th governor. His father and grandfather both served in the U.S. Senate. His great-grandfather was the 27th President of the USA.

17. This 2004 Ohio State alum became the third Indian-American athlete to medal at the Olympics by winning a bronze medal in the men's gymnastics team event four years after he graduated.

From Quiz O-H-I-O

Answer: Raj Bhavsar

Bhavsar also qualified as an alternate for the 2004 Olympic team. He was also an alternate for the 2008 Olympic team, but fellow Buckeye Morgan Hamm became injured and had to withdraw, which meant Bhavsar was placed on the team. After his competitive gymnastics career ended, he joined Cirque du Soleil.

18. What was the real name of the Ohio woman known as "Lemonade Lucy"?

From Quiz Famous Ohioans

Answer: Lucy Webb Hayes & Lucy Ware Webb & Lucy Hayes

Lucy Webb Hayes was born in Chillicothe, Ohio and married Rutherford B. Hayes. She was the first lady of the United States from 1877-1881. Lucy earned her nickname because she refused to allow alchol to be brought into the White House.

19. This famous Ohioan is the only person to serve as both President of the USA and Chief Justice of the U.S. Supreme Court.

From Quiz Famous Ohioans

Answer: William Howard Taft

It is said that William Howard Taft once got stuck in the White House bathtub. However, it is now believed that he simply ordered an extra large bath tub for the White House.

20. Which actress - well known for being on "Everybody Loves Raymond" - is an Ohio State graduate?

From Quiz O-H-I-O

Answer: Patricia Heaton

Heaton graduated from Ohio State with a B.A. in 1980. She was a member of the Delta Gamma sorority while she was there. She played Debra on "Everybody Loves Raymond", Frankie on "The Middle", Kelly on "Back to You", among other roles. She is married to David Hunt, and they have four sons together. Her father, Chuck Heaton, was a writer for the Cleveland Plain Dealer.

21. After his military experience, to what western area did Ambrose Bierce settle more or less permanently for many years?

From Quiz The Bierces: Ambrose and Lucius

Answer: San Francisco

In San Francisco Ambrose Bierce began to hone his craft as a writer. He began to submit observations, essays, and stories to established publications. Finally, he developed a column he called "Prattle" where he was free to express his cynicism, satiric wit, and creativity. His fame spread from this locality to an imported favorite not just in the United States but beyond international borders. William Randolph Hearst, owner of "The San Francisco Enquirer", recognized Bierce's potential and hired him as a columnist where he worked for nearly twenty years until assigned to Washington D.C., where he followed the political scene up close and with same cynical eye. Late in his career he assembled the best of his writings that covered twelve volumes.

22. Which Ohioan was the first American to orbit the earth?

From Quiz Famous Ohioans

Answer: John Glenn

John Herschel Glenn Jr. was born in Cambridge, Ohio. He was a U.S. politician who became the third person in space and the first American to orbit the Earth, in 1962, aboard Friendship 7. Glenn was born on July 18, 1921.

23. This 1884 Ohio State alum founded Standard Pyometric Cone Company.

From Quiz O-H-I-O

Answer: Edward Orton, Jr.

Orton graduated with an Engineer of Mines degree. He served the United States in World War I, and became a Brigadier General in the military. He was the Dean of Ohio State's College of Engineering for several years. He was also the State Geologist of Ohio for several years.

24. While on assignment in Washington, Bierce showed his skill at investigative journalism by exposing a plot by what industry?

From Quiz The Bierces: Ambrose and Lucius

Answer: Railroad

The railroad industry developed an ingenious plot with Congress through manipulation and possible bribery to forgive loans for construction of railroads. The amount was 130 million dollars or 3 billion in today's economy. Bierce uncovered the plan and began to write extensively on the bill that Congress was attempting to pass. Collis P. Huntington of the Union and Pacific Railroad confronted Bierce and asked 'what his price was'. Bierce is reported to have replied "My price is one hundred thirty million dollars. If, when you are ready to pay, I happen to be out of town, you may hand it over to my friend, the Treasurer of the United States". The bill was defeated. Bierce was also a poet, often writing under the pressure of a newspaper deadline. Commenting on the assassination of Governor William Goebel of Kentucky, he wrote: "The bullet that pierced Goebel's breast Can not be found in all the West; Good reason, it is speeding here To stretch McKinley on his bier." He was blamed for approving the assassination of William McKinley. The poem is dated 1900. McKinley was shot in 1901. Bierce was suggesting that McKinley's policies might be the cause of unrest: he was not calling for his death.

25. What famous Ohio woman wrote Uncle Tom's Cabin?

From Quiz Famous Ohioans

Answer: Harriet Beecher Stowe

Harriet Beecher Stowe was born on June 14, 1811 in Litchfield, CT. She taught at the Western Female Institute in Cincinnati. Her book was seen as one of the major instigators for the Civil War. Before Uncle Tom's Cabin, Northerners did not fully understand what Southerners were doing to their slaves. Some of the stories in Uncle Tom's Cabin are believed to have been told to Harriet Beecher Stowe by Reverend Rankin, who lived on the highest hill in Ripley, Ohio and helped many slaves obtain their freedom. The Rankin House is still in Ripley and has been redecorated to look just like it did when Reverend Rankin lived in it. It costs two dollars to go into the home and look around. If you stand in the back yard of the home, you can see all of the town of Ripley and where the Ohio River bends in both directions. It is a magnificent site and I recommend it to anyone who is interested in the history of slavery.

26. The 23rd President of the United States was from Ohio. His grandfather was also a President of the United States. Who is he?

From Quiz Famous Ohioans

Answer: Benjamin Harrison

His grandfather, William Henry Harrison, was the 9th President.

27. Which vehicle did 1906 Ohio State graduate Karl Probst design?

From Quiz O-H-I-O

Answer: Jeep

Probst, a native of West Virginia, designed the Jeep for the U.S. Army (via the American Bantam Car Company) in 1940, within a two-day span of time. He was an engineering major at Ohio State, and because of his Jeep ties, is called the "Father of the Jeep".

28. One of Ambrose Bierce's best remembered works was what he called "The Cynic's Word Book" that he used for 'filler' in his newspaper columns. When they were compiled and published, what were they re-titled?

From Quiz The Bierces: Ambrose and Lucius

Answer: The Devil's Dictionary

"The Devil's Dictionary" is one of the most quoted books in the English language. Here Bierce's cynical view of the world becomes most apparent. Here are a few: Acquaintance: A person whom we know well enough to borrow from, but not well enough to lend to. Prescription: A physician's guess at what will best prolong the situation with least harm to the patient. Cynic: A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision. Religion: A daughter of Hope and Fear, explaining to Ignorance the nature of the Unknowable. Editor: A person who combines the judicial functions of Minos, Rhadamanthus and Aeacus. Master of mysteries and lord of law, high-pinnacled upon the throne of thought, his face suffused with the dim splendors of the Transfiguration, his legs intertwisted and his tongue a-cheek, the editor spills his will along the paper and cuts it off in lengths to suit. And at intervals from behind the veil of the temple is heard the voice of the foreman demanding three inches of wit and six lines of religious meditation, or bidding him turn off the wisdom and whack up some pathos. Conservative: A statesman who is enamored of existing evils, as distinguished from the Liberal who wishes to replace them with others."

29. This famous Ohio woman was the first to run for President of the United States. Who was she?

From Quiz Famous Ohioans

Answer: Victoria Woodhull

Victoria Woodhull was born on September 23, 1838 in Homer, Ohio. Victoria was the first woman to run for President, running in 1892 against Grover Cleveland and then President Benjamin Harrison.

30. This Ohioan was the first President of the USA to ride in a car to his inauguration.

From Quiz Famous Ohioans

Answer: Warren G. Harding

Warren G. Harding was the 29th President of the United States.

This is category 20978
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.