FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
World History Specific Quizzes, Trivia and Puzzles
World History Specific Quizzes, Trivia

World History Specific Topics Trivia

World History Specific Topics Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World History

Fun Trivia
35 quizzes and 370 trivia questions.
1.
Lets Talk About Treks
  Let's Talk About Treks   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
As its title implies, this quiz will focus on explorations of discovery conducted for the most part overland - though not necessarily on foot!
Easier, 10 Qns, LadyNym, Jul 18 23
Recommended for grades: 11,12
Easier
LadyNym gold member
Jul 18 23
344 plays
2.
  1st Millennium AD: One Question per Century   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This updated version of an older quiz is meant to complement my two quizzes on the 2nd millennium AD. Each question is focused on a single century, with no repeats.
Average, 10 Qns, LadyNym, Apr 26 23
Recommended for grades: 11,12
Average
LadyNym gold member
Apr 26 23
480 plays
3.
  1st Millennium AD: One Question per Century (#2)   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
If you liked my previous quiz on the same topic, here is more for you on the millennium that ended in the year 1000. Each question touches on one century, and no century is used twice.
Average, 10 Qns, LadyNym, May 31 23
Recommended for grades: 11,12
Average
LadyNym gold member
May 31 23
371 plays
4.
  2nd Millennium AD: One Question per Century (#2)   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the second installment of a quiz featuring the millennium that ended in 2000. Each answer pertains to one century of the last millennium. No century is used twice.
Average, 10 Qns, LadyNym, Mar 31 23
Recommended for grades: 11,12
Average
LadyNym gold member
Mar 31 23
434 plays
5.
  2nd Millennium AD: One Question per Century   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Each of the questions pertain to one century of the millennium which ended in the year 2000. No century is repeated as an answer. Enjoy!
Easier, 10 Qns, LadyNym, Jan 22 23
Recommended for grades: 11,12
Easier
LadyNym gold member
Jan 22 23
317 plays
6.
  World History Made Simple - 16th Century   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The 16th Century dawned with Da Vinci's masterpiece Mona Lisa in 1503 as the Age of Exploration and the Renaissance continued in full force.
Average, 10 Qns, rblayer, Jan 11 15
Average
rblayer
8367 plays
7.
  Operatic History in the Nineteenth Century   best quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Here's my penultimate instalment on operas and other works of classical music named after historical events and persons. As always, the operatic background was provided by "Phaetons Great Opera Book" and by www.operone.de
Average, 25 Qns, JanIQ, Nov 07 10
Average
JanIQ gold member
1960 plays
8.
  World History Made Simple: 1215-1500   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I continue my series with this quiz covering some important events following the Magna Carta up to the exploration of the New World.
Average, 10 Qns, rblayer, Jun 18 13
Average
rblayer
8044 plays
9.
  Tales of the Border Wall   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
A hot topic of conversation in the U.S. today, the idea of building a border wall is really nothing new. See if you can match the famous walls with the name of the areas where they were built at the time of construction.
Average, 10 Qns, ponycargirl, Feb 13 18
Average
ponycargirl editor
Feb 13 18
404 plays
10.
  World History Made Simple - 753 BC - 3 AD    
Multiple Choice
 10 Qns
If you think Star Trek's Klingons and Romulans were from war-like planets, a peek at our own ancient history might surprise you. My first two quizzes covered 5000 years in twenty questions. Here are ten more dates that bring us to the Common Era.
Average, 10 Qns, rblayer, Sep 17 09
Average
rblayer
5857 plays
11.
  The Founding of Cities   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Cities are the keystone in the foundation of human culture and society, yet the origins of many cities are unknown to most. See how much you know.
Average, 10 Qns, john86, Jul 02 10
Average
john86
4049 plays
12.
  History Can Be Colorful    
Multiple Choice
 10 Qns
Historical events have often been colorful. Which of these can you recall?
Easier, 10 Qns, lowtechmaster, Sep 13 15
Easier
lowtechmaster
1633 plays
13.
  Operatic History: the Seventeenth Century   best quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Many operas are named after historical persons and events. Here is a selection of operas named after persons and events of the Seventeenth Century (1601-1700). The operatic background was provided by "Pha√ętons Great Opera Book" and by www.operone.de.
Tough, 15 Qns, JanIQ, Dec 06 14
Tough
JanIQ gold member
1856 plays
14.
  Equatorial Adventures   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
History is filled with many wonderful, exciting tales from across the globe. This quiz will take you on a journey to explore events that happened in places along the Equator. Good luck and enjoy!
Average, 10 Qns, tiffanyram, May 29 12
Average
tiffanyram gold member
1437 plays
15.
  Coincidence is God's Way of Remaining Anonymous 2   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a sequel to the first quiz on this subject.
Tough, 10 Qns, McAngus, Mar 13 19
Tough
McAngus
Mar 13 19
1112 plays
16.
  Famous Horses and their Famous Riders   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
For centuries a man's horse was what cars are now, and you couldn't get from here to there quickly without one. Whether you were a royal or a rebel, an emperor or a thief, you had the need for a steed. Try to match the horse with the rider.
Average, 10 Qns, paulmallon, Jan 20 17
Average
paulmallon gold member
835 plays
17.
  Snits, Tiffs and Other Squabbles    
Multiple Choice
 10 Qns
Wars don't always last for many years. This is a historical account of ten of the shortest wars since 1800.
Average, 10 Qns, funnytrivianna, Apr 28 14
Average
funnytrivianna gold member
753 plays
18.
  Countdown to the Millennium: I    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome one and all to a thousand year journey through history towards the millennium. No, the year I'm talking about isn't the year 2000, but the year 1000. This quiz covers in particular important events throughout the 1st century (Years 1-100).
Average, 10 Qns, Avalice, Jul 15 16
Average
Avalice
370 plays
19.
  Talk About a Revolution ...   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The winds of change across the world have often been preceded or caused by revolution. Note that dates are usually given to avoid confusion about which revolution is referred to.
Tough, 10 Qns, nytoffee, Jan 25 14
Tough
nytoffee
2328 plays
20.
  Operatic History - the Fifteenth Century    
Multiple Choice
 10 Qns
Here's another instalment in my series about operas and musical theatre plays named after historical events and people. As always, the operatic background was provided by "The Great Opera Book" and www.operone.de.
Tough, 10 Qns, JanIQ, Mar 18 07
Tough
JanIQ gold member
681 plays
21.
  The Story of Stuff    
Multiple Choice
 10 Qns
An ambitious but no-nonsense look at the history of 'stuff' around the world, from inventions to discoveries to the way things have been used. Thanks to portgleep for posing this challenging topic.
Average, 10 Qns, timence, Jul 22 12
Average
timence gold member
779 plays
22.
  The 1760s Around the World    
Multiple Choice
 10 Qns
The decade of the 1760s marked the beginning of the Industrial Revolution and helped lay the foundation for another revolution - in America.
Average, 10 Qns, ncterp, Oct 30 22
Average
ncterp gold member
Oct 30 22
281 plays
23.
  I'm the King of the World!    
Multiple Choice
 10 Qns
A few people in history had the opportunity to become king of the world, as they knew it. See if you know these famous leaders.
Average, 10 Qns, eyhung, Jan 29 13
Average
eyhung
730 plays
24.
  Basic Pre-1520 World History    
Multiple Choice
 10 Qns
This will test your knowledge on world history before about 1520. It covers a variety of topics and history from the Americas, Africa, Asia, and Europe.
Average, 10 Qns, ElderScrolls, Jun 11 11
Average
ElderScrolls
1758 plays
25.
  Quiztory The Eighth    
Multiple Choice
 10 Qns
'Historians are like deaf people who go on answering questions that no one has asked them.' (Tolstoy). Ten historical questions on Asia, Africa and South America ... By special request from a fellow history addict ... Good luck.
Tough, 10 Qns, Ikabud, Apr 08 13
Tough
Ikabud
2754 plays
26.
  Quiztory The Sixth    
Multiple Choice
 10 Qns
Here we go again folks, a few more historical posers for you to ponder over. Good luck.
Tough, 10 Qns, Ikabud, Apr 22 15
Tough
Ikabud
1845 plays
27.
  World History Made Simple, CE 3 - 1215    
Multiple Choice
 10 Qns
My last history quiz brought us up to what is now called the Common Era. This quiz covers ten important events over the next dozen centuries.
Average, 10 Qns, rblayer, Dec 20 12
Average
rblayer
1907 plays
28.
  Quiztory The Seventh    
Multiple Choice
 10 Qns
'History will say that the right honorable gentleman was wrong in this matter. I know it will, because I shall write the history.' Quote by Sir Winston Churchill. Ten more historical ponderables. Good luck.
Tough, 10 Qns, Ikabud, Jul 10 08
Tough
Ikabud
2325 plays
29.
  Quiztory The Fifth    
Multiple Choice
 10 Qns
'History repeats itself. Historians repeat each other.' A quote by Philip Guedalla, a British writer... So repeating history and probably others, here are another ten questions. Good Luck.
Tough, 10 Qns, Ikabud, Feb 16 19
Tough
Ikabud
Feb 16 19
1267 plays
30.
  Islamic Prime 1    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about people and civilizations of the Islamic World's "Golden Age".
Average, 10 Qns, SalamKhan, Jun 24 11
Average
SalamKhan
548 plays
31.
  Quiztory The First    
Multiple Choice
 10 Qns
Just a few historical teasers... good luck.
Tough, 10 Qns, Ikabud, Nov 14 01
Tough
Ikabud
2588 plays
32.
  Quiztory The Second    
Multiple Choice
 10 Qns
More mixed historical teasers... Good Luck.
Tough, 10 Qns, Ikabud, Sep 02 14
Tough
Ikabud
1823 plays
33.
  Quiztory The Fourth    
Multiple Choice
 10 Qns
More historical quizzical conundrums for your pleasure... Good Luck.
Tough, 10 Qns, Ikabud, Aug 03 10
Tough
Ikabud
1080 plays
34.
  Islamic Prime 2    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about people and civilizations that were in the Islamic World's "Golden Age".
Tough, 10 Qns, SalamKhan, Jun 30 09
Tough
SalamKhan
409 plays
35.
  Islamic Prime 3    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about people and civilizations of the Islamic World's "Golden Age".
Average, 10 Qns, SalamKhan, Feb 27 10
Average
SalamKhan
354 plays

World History Specific Topics Trivia Questions

1. Who played a large role in the political education of The Duke of Edinburgh (later King George III)?

From Quiz
The 1760s Around the World

Answer: John Stuart, 3rd Earl of Bute (Lord Bute)

Lord Bute became prime minister (1762-63) after King George III ascended to the throne. He was also rumored to have had an affair with George's mother.

2. What color was given the deadly pandemic that killed millions in Europe between 1347 and 1353?

From Quiz History Can Be Colorful

Answer: The Black Death

The Black Death, or Bubonic Plague, took the lives of between 75 and 100 million, mostly in Europe (but it also struck Asia and the Middle East). It was transmitted by fleas, carried by rodents such as rats. Until the 19th century, the outbreak of 1347-53 was referred to as "The Great Plague": it seems that the term "Black Death" was first used c. 1830 and the name has been very popular ever since.

3. In the year 14 A.D., Augustus, the first emperor of Rome, died. Who was his successor?

From Quiz Countdown to the Millennium: I

Answer: Tiberius

Rome had never actually been ruled by a dynastic line of succession in the past so Augustus had to take great care to make the succession as stable as possible. Tiberius was actually the stepson of Augustus. Augustus never had any biological sons. His mother, Livia, had married the emperor after divorcing his father. Tiberius was adopted as a full son and potential heir of Augustus. By chance, Tiberius' brothers were eliminated from the line of succession as a result of their own deaths or personal scandals, giving Tiberius a much clearer path to the throne. Tiberius, now the clear heir to Augustus, was power and rank equal to the emperor a year prior to Augustus' death. That way, Tiberius would have ruled beside Augustus prior to eventually succeeding Augustus as emperor, giving him some extra legitimacy during the succession process.

4. Which forty-two day long confrontation between Argentina and the United Kingdom took place in 1982?

From Quiz Snits, Tiffs and Other Squabbles

Answer: Falklands War

There was a dispute over the "ownership" of the Falkland Islands, South Georgia and the South Sandwich Islands in 1982. South Georgia and the Falkland Islands were occupied by Argentina on 19 March 1982. This triggered the Falklands War, which was over the disputed land. Argentina believed that they had a right to occupy the land as its territory. However, Britain the Falkland Islands had been under continuous British rule since 1833 and treated the occupation as an invasion. The war lasted forty-two days and ended on 14 June, 1982, when Argentina surrendered to the United Kingdom.

5. The Sumerians are one of the earliest recorded civilizations, and they were also one of the first to be conquered. Name the king of Akkad who conquered them around 2300 BC and ended up unifying the entire Fertile Crescent under his leadership.

From Quiz I'm the King of the World!

Answer: Sargon

Sargon of Akkad is often regarded as the first emperor (a ruler of a state composed not just of his own civilization). His Akkadian empire, inferior in almost every way to Sumer except in military technology, ironically managed to help preserve the Sumerian culture he conquered. The other three answers are from Babylonian civilization.

6. The French Revolution (1789-1799) shaped modern France and had a profound impact on modern Europe. The storming of the Bastille took place on 14th July 1789 but when was the reigning French monarch executed?

From Quiz Talk About a Revolution ...

Answer: 21st January 1793

Louis XVI was condemned to death on 17th January 1793 and executed by guillotine in (what is now known as) the Place de la Concorde on 21st January 1793.

7. Who was the leader of the Mughal Caliphate at its prime?

From Quiz Islamic Prime 3

Answer: Akbar

Akbar the Great was the third Mughal Emperor and reigned from 1556 to 1605. He led the Mughals in the most prosperous eras - first and second "Golden Ages". He himself was highly talented in a wide range of arts and also a very skilled craftsman.

8. What was Abd al-Malik ibn Marwan famous for?

From Quiz Islamic Prime 2

Answer: Construction of the "Dome of the Rock" and expansion of the Umayyad Caliphate

The constrution of the Dome of the Rock was a great feat for Abd al-Malik ibn Marwan because it showed that he had the power and money to make such a wonderful building in only four years.

9. What profession did al-Khwarizami have?

From Quiz Islamic Prime 1

Answer: Mathematician

Using his knowledge of Greek, Latin, and some Indian languages, al-Khwarizami launched new ideas in the mathematical community and made great advances, mostly in algebra. He was an extremely intelligent man but is not well known, which is unfortunate.

10. This city was founded in 753 B.C by the twin brothers Romulus and Remus on the seven hills overlooking the Tiber River.

From Quiz The Founding of Cities

Answer: Rome

According to the Aeneid the city was destined to be founded by the descendants of Aeneas, a hero of the Trojan War, and thus Rome 'rose from the ashes of Troy'.

11. The long transition from hunting and gathering to farming and domesticating was called what?

From Quiz Basic Pre-1520 World History

Answer: Neolithic Revolution

The Neolithic Revolution was the long transition that happened over hundreds of years that allowed the development of civilizations. I made up the Paleolithic and Mesolithic Revolutions, and the Cultural Revolution was a political revolution in China initiated by Mao Zedong.

12. In 1517 Martin Luther nailed "The 95 Theses" on the door of the main church in a German university city. Which?

From Quiz World History Made Simple - 16th Century

Answer: Wittenberg

Luther was a German monk and theologian who was critical of the sale of indulgences by Catholic clergy. He also challenged the authority of the Pope by claiming that the Bible was the sole source of religious authority and that believers were saved by faith alone. Luther's ideas were an inspiration for the Reformation and ultimately changed the course of Western civilization.

13. In 1603 the last monarch of an important European dynasty died. As there were no legal heirs, the power came into the hands of a new dynasty. In 1815 Gioachino Rossini dedicated an opera to this last monarch of this dynasty. Who was this sovereign?

From Quiz Operatic History: the Seventeenth Century

Answer: Elizabeth I of England

Elizabeth I was born in 1533. She was the daughter of Henry VIII and Anne Boleyn. Elizabeth ascended the throne in 1558. She chose never to marry, although there were certainly several suitable candidates. After her death the Tudor dynasty was succeeded by the House of Stuart - in the person of James I, a distant relative of Henry VII. Rossini (1792-1868) was an Italian composer. In his youth he created at least 56 operas, of which the best known is "Il barbiere di Siviglia" ("The Barber of Sevilla"). Later on, he specialised in church music. Louis XVI (1754-1793) was crowned King of France in 1774. A few years after the French Revolution (1789), he was forced to abdicate (in 1792). His only son died in prison during the revolutionary regime. Nicholas II (1868-1918) was the last Czar who actually ruled Russia. He was dethroned in March 1917 (in the first Russian revolution of that year). Nicholas and his family were executed in Yekaterinberg in 1918, and their bodies were hastily burnt. The bodies were found and identified in 1991. Rumours stated that Nicholas' daughter Anastasia had survived. Several young women of approximately Anastasia's age have tried to impersonate Anastasia. Francis I of Austria (1768-1835) was the last Habsburg Emperor of the Holy Roman Empire (where he reigned under the name Francis II - there had previously another German Emperor Francis). He occupied this position from 1792 until 1806. He was also Emperor of Austria from its proclamation in 1804 till 1835.

14. What leader died in 1227 after conquering much of the Persian Empire?

From Quiz World History Made Simple: 1215-1500

Answer: Genghis Khan

The Mongol leader Temujin was pronounced Genghis Khan in 1206, and at the time of his death his empire included much of northern China, Korea and Persia. His grandson, Kublai Khan, completed the conquest of China to create the largest empire in history, stretching from China to Arabia and Eastern Europe.

15. Legend has it that Emperor Nero fiddled while Rome burned in 64 C.E. Whom did Nero succeed?

From Quiz World History Made Simple, CE 3 - 1215

Answer: Claudius

According to legend, Agrippina killed her husband with poisonous mushrooms. She then arranged for her son Nero to become Emperor, but her ungrateful and insane offspring eventually had her killed. After Rome burned, Nero was assassinated and a civil war followed to determine his successor. Nero was succeeded by Galba who in turn was followed by Otho.

16. According to legend, in 660 BC Jimmu Tenno established an empire in what part of the world?

From Quiz World History Made Simple - 753 BC - 3 AD

Answer: Japan

After his invasion of the main island of Honshu, Jimmu Tenno became Japan's first emperor and founded the Yamato family. Japan's current emperor claims to be a direct descendant of this family.

17. The Indian army's storming of which religious site, led to the assassination of Premier Indira Gandhi?

From Quiz Quiztory The Eighth

Answer: The Golden Temple

Mrs Gandhi was murdered by two of her Sikh bodyguards, as revenge for the deaths of Sikh rebels, when the army stormed the temple in Amritsar, Punjab, under her orders.

18. Which famous British politician became Member of Parliament for the Finchley(London) constituency in 1959?

From Quiz Quiztory The Seventh

Answer: Margaret Thatcher

It was Mrs Thatcher's second attempt at winning a seat in parliament. She eventually succeded Edward Heath as Conservative Party Leader, and became Britain's first woman prime minister in 1979.

19. After which British King is the U.S. state of Georgia named?

From Quiz Quiztory The Sixth

Answer: George II

King George II was born in 1683 in Herrenhausen Palace in Hanover, Germany. He died at Kensington Palace, London, England on October 25th, 1760.

20. In which year did Britain first have over one million motor vehicles?

From Quiz Quiztory The Fifth

Answer: 1923

1923 was also the year that the first Triumph motor car was produced.

21. Which Roman Emperor was nicknamed 'Little Boots'?

From Quiz Quiztory The Fourth

Answer: Caligula

Caligula's real name was Gaius Caesar. He was Emperor of Rome from 37 to 41 AD. His early life in military camps earned him the nickname 'Caligula', which means 'little boots' in Latin.

22. There's a traditional saying in Britain 'to spend a penny' when one visits a public washroom or lavatory. What was the original cost of 'spending a penny'?

From Quiz Quiztory The Second

Answer: One penny

In 2002 the typical charge was in Britain was 20p - that is twenty *new* pence, equivalent to 48 pre-decimal pence ... That's inflation on a quite a scale!

23. Which 'American' was born in Scotland, became a Russian rear admiral, and had a dance named after him?

From Quiz Quiztory The First

Answer: John Paul Jones

The famous naval officer was born in Kirkcudbright, Scotland in 1747.

24. The 1st century AD saw the foundation of a number of Roman cities in Britain. What important cathedral city in southeastern England was founded in 43 AD with the name of Durovernum Cantiacorum?

From Quiz 1st Millennium AD: One Question per Century

Answer: Canterbury

Durovernum Cantiacorum ("Durovernum of the Cantiaci") was named after an earlier Celtic settlement by the River Stour, in present-day Kent. The Romans initially built it in 43 AD, after their conquest of Britain, as a triple-ditched "oppidum" (hillfort). A few decades later, due to its strategic location on Watling Street (the historic route linking Dover to London, and then to Wroxeter in Shropshire), it grew into a prosperous town with a forum, a religious complex, a theatre, shops, and public baths. Durovernum Cantiacorum reached the height of its development around 300 AD, but its decline was quick once the Roman administration left Britain in 410. The area was taken over by the Jutes in the mid-5th century. Archaeological evidence of life under the Romans can now be seen in the Canterbury Roman Museum, built on the well-preserved remains of a Roman townhouse, and opened in 1961. While all the wrong answers are English cathedral cities founded by the Romans in the 1st century AD, none of them is located in southeastern England. York was originally named Eboracum, while Lincoln was Lindum Colonia, and Exeter was Isca Dumniorum.

25. In his "Natural History", written between 77 and 78 AD, Pliny the Elder describes a nearly indestructible cloth, made of what mineral - proved in recent years to be hazardous to human health, and banned in many countries?

From Quiz 1st Millennium AD: One Question per Century (#2)

Answer: asbestos

Chapter 4 of Book XIX of Pliny the Elder's "Natural History" contains a detailed description of asbestos, as well as the first mention of its name ("asbestinon", meaning "unquenchable" in Greek). However, Pliny calls asbestos "living linen", incorrectly classifying it as a material of vegetable, rather than mineral, origin; he also states that it "grows" in the scorching deserts of India, and is naturally red in colour. Asbestos fibres were used in the making of various kinds of fabrics, which could be cleaned by throwing them into a fire - from which they emerged whiter and brighter than before; this is also mentioned in Chinese sources. According to some modern sources, asbestos cloth was one of the most prized Roman-made items traded in exchange for Chinese silk from the 1st century BC onwards. In support of this theory, fragments of asbestos cloth have been found in various archaeological sites in East and Southeast Asia. Asbestos is now considered a health and safety hazard in many countries, and its use has been outlawed. However, any claims that Pliny or other ancient scholars already knew of its dangers are unsubstantiated. The "Natural History" - widely considered one of the first encyclopedias ever written - was Pliny the Elder's last work before his death in 79 AD, during the eruption of Mount Vesuvius that buried Pompeii and Herculaneum.

26. In the early 1000s, a number of Norsemen undertook voyages from Greenland to the east coast of North America. The area where they landed, known as Vinland, is now part of which Canadian province?

From Quiz 2nd Millennium AD: One Question per Century (#2)

Answer: Newfoundland and Labrador

Most of what we know about the Viking colonization of North America is contained in two 13th-century Icelandic sagas, the "Saga of Erik the Red" and the "Saga of the Greenlanders", also known as the "Vinland Sagas". Both of them start with Erik the Red, the Norse explorer who founded the first settlement in Greenland around 985, then move on to chronicle the life and explorations of other colonizers - such as wealthy merchant Thorfinn Karlsefni, one of the followers of Leif, Erik's son. Around 1010, Thorfinn and his wife, Gudrid Thorbjarnadóttir, the widow of Leif Eriksson's brother Thorvald, left Greenland with 3 ships and about 140 men, intending to establish a settlement in Vinland, the area of coastal North America where Leif had landed a few years earlier. Their son, Snorri, is believed to have been the first European born on the American continent outside of Greenland. Due to the hostility of the native population, the settlement was eventually abandoned, and Thorfinn and his family went back to Iceland. Though the exact location of Thorfinn's settlement is unknown, some experts have identified it with L'Anse aux Meadows, the only site that offers indisputable proof of the presence of European explorers in the Americas before Christopher Columbus. L'Anse aux Meadows is located on the northernmost tip of Newfoundland, the large island in the Atlantic Ocean that is part of the Canadian province of Newfoundland and Labrador. The Norse settlement, which was first excavated in the 1960, has been dated to around 1000. It was designated as a National Historic Site of Canada in 1968, and a UNESCO World Heritage Site in 1978.

27. What iconic European religious building was consecrated on 28 December 1065 - a few months before great changes swept through the country where it is located?

From Quiz 2nd Millennium AD: One Question per Century

Answer: Westminster Abbey

Westminster Abbey was built on the site of a Benedictine abbey dedicated to St Peter's by Edward the Confessor (canonized in 1161) the last king of the House of Wessex, who intended the church to be used for royal burials. The original Westminster Abbey was the first church in England to be built in the Romanesque style; its only surviving depiction is found in the Bayeux Tapestry. Completed around 1060, the church was consecrated a few years later, about a week before Edward's death on 5 January 1066. Adjacent to the Palace of Westminster (also built by Edward the Confessor as a royal residence), the Abbey became the site of the coronation of Norman kings after the conquest. The current Gothic church - which, together with the Palace of Westminster and Saint Margaret's Church, was designated as a UNESCO World Heritage Site in 1987 - was built in the 13th century by Henry III as a shrine to Edward the Confessor, though it was not completed until 1745 with the construction of the two western towers. Westminster Abbey has been the site of royal coronations since William the Conqueror was crowned there on 25 December 1066; many royal weddings and funerals have also been held there. The 11th century saw the construction of many iconic religious buildings throughout Europe and Asia - though none of those listed as wrong answers. Notre-Dame de Paris was built in the years 1163-1345. The earliest version of St Peter's Basilica dates from the 4th century AD (c. 333-c. 360), while Hagia Sophia in Istanbul was built in 532-537.

28. What annual tradition began in New York City in March 1762?

From Quiz The 1760s Around the World

Answer: The Saint Patrick's Day Parade

It took place in lower Manhattan on March 17, 1762. It was started by homesick Irish soldiers serving with the British.

29. During the American Revolution, the British Army was known as what?

From Quiz History Can Be Colorful

Answer: Redcoats

From 1645 until 1885, British soldiers fought in red or scarlet uniforms. The written term "Redcoat," during the American Revolution, dates to a letter from George Washington in 1775. The Minutemen found that the Redcoats made excellent targets, particularly in wooded areas.

This is category 25059
Last Updated Jun 08 2024 5:51 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.