Quiz about The 1760s Around the World
Quiz about The 1760s Around the World

The 1760s Around the World Trivia Quiz


The decade of the 1760s marked the beginning of the Industrial Revolution and helped lay the foundation for another revolution - in America.

A multiple-choice quiz by ncterp. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World History
  8. »
  9. World History Specific

Author
ncterp
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
396,040
Updated
Oct 30 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
226
Last 3 plays: Guest 24 (5/10), LynnDalton (8/10), chessart (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who played a large role in the political education of The Duke of Edinburgh (later King George III)? Hint

William Pitt the Elder
John Stuart, 3rd Earl of Bute (Lord Bute)
Frederick, Prince of Wales (George's father)
George Grenville

2. What annual tradition began in New York City in March 1762? Hint

The Dubliner's Parade
Saint Stephen's Day Festival
The Festival of the Clover
The Saint Patrick's Day Parade

3. Who became Empress of Russia in 1762? Hint

Catherine the Great
Queen Catherine I
Sophie the Great
Empress Margarite

4. What tax did the British Parliament impose on the American colonies in 1765? Hint

Intolerable Acts
Molasses Tax
Tea Tax
Stamp Tax

5. What child prodigy performed for King George III in 1764 at the age of 8?
Hint

Handel
Beethoven
Mozart
Hayden

6. Who is known as "The Father of the Modern Circus"? Hint

Andrew Ducrow
Philip Astley
Joseph Grimaldi
John Bill Ricketts

7. Finishing its construction in 1768, where is the "Petit Trianon"? Hint

On the grounds of Ile de la Citi
On the grounds of The Elycee de Paris
On the grounds of the Palace at Versailles
On the grounds of Notre Dame

8. The "Adresseavisen", founded in 1767 and still in print, is what country's oldest newspaper? Hint

Denmark
Sweden
Norway
Finland

9. What multi-authored publication was first published in the late 1760s in Edinburgh, Scotland? Hint

Mapping the World
Le Gastronomy Ecole
The Holy Bible, King James Version
Encyclopedia Britannica

10. What machine did Nicholas-Joseph Cugnot, a French inventor, invent in 1769? He named it the "Fardier a' vapeur". Hint

Scale
Steam engine
Automobile
Refrigerator


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who played a large role in the political education of The Duke of Edinburgh (later King George III)?

Answer: John Stuart, 3rd Earl of Bute (Lord Bute)

Lord Bute became prime minister (1762-63) after King George III ascended to the throne. He was also rumored to have had an affair with George's mother.
2. What annual tradition began in New York City in March 1762?

Answer: The Saint Patrick's Day Parade

It took place in lower Manhattan on March 17, 1762. It was started by homesick Irish soldiers serving with the British.
3. Who became Empress of Russia in 1762?

Answer: Catherine the Great

Catherine became Empress when her husband, Peter III, was overthrown in a coup. She ruled from 1762-1796.
4. What tax did the British Parliament impose on the American colonies in 1765?

Answer: Stamp Tax

The Stamp Act (1765) sought to impose a tax on all kinds of documents. It was met with such outrage that it was quickly repealed.
5. What child prodigy performed for King George III in 1764 at the age of 8?

Answer: Mozart

Mozart composed more than 600 works in his lifetime. It was a lifetime that spanned only 35 years.
6. Who is known as "The Father of the Modern Circus"?

Answer: Philip Astley

The early circus included acrobats, tightrope walkers, clowns and equestrian events. The first performance occurred in London in April 1768.
7. Finishing its construction in 1768, where is the "Petit Trianon"?

Answer: On the grounds of the Palace at Versailles

Constructed between 1762-1768, it was to be the home of Louis XV's mistress, Madame de Pompadour. It later became the home of Louis XVI's young bride, Marie Antoinette.
8. The "Adresseavisen", founded in 1767 and still in print, is what country's oldest newspaper?

Answer: Norway

The paper began by just running classified ads. In 1967, the "Adresseavisen" became the first Norwegian newspaper to use computer technology.
9. What multi-authored publication was first published in the late 1760s in Edinburgh, Scotland?

Answer: Encyclopedia Britannica

It has had over 4,000 contributors. Until 2011, when it went on-line, the "Britannica" was the oldest in print encyclopedia in the English language.
10. What machine did Nicholas-Joseph Cugnot, a French inventor, invent in 1769? He named it the "Fardier a' vapeur".

Answer: Automobile

Cugnot was a trained engineer and French army captain. He initially experimented with steam engines to transport cannons on the battlefield.
Source: Author ncterp

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 24: 5/10
Nov 25 2022 : LynnDalton: 8/10
Nov 24 2022 : chessart: 8/10
Nov 24 2022 : Creedy: 8/10
Nov 23 2022 : Bristolfive: 4/10
Nov 22 2022 : AlexxSchneider: 3/10
Nov 22 2022 : Guest 165: 7/10
Nov 21 2022 : Guest 216: 6/10
Nov 20 2022 : Guest 77: 6/10

11/26/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us