FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Zeus Quizzes, Trivia and Puzzles
Zeus Quizzes, Trivia

Zeus Trivia

Zeus Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Greek Myth

Fun Trivia
King of the gods. Hurler of thunderbolts. Faithless husband. What do you know about Zeus?
8 Zeus quizzes and 83 Zeus trivia questions.
1.
  Are You My Father?: Zeus' Offspring   popular trivia quiz  
Collection Quiz
 13 Qns
In Greek mythological tradition, Zeus was well-known to have sired countless children. Can you identify his offspring amongst the others? (Answers are considered correct if they are offspring in any Greek tradition.)
Average, 13 Qns, trident, Sep 25 23
Average
trident editor
Sep 25 23
191 plays
2.
  The Messy Family Life of a King of the Gods    
Multiple Choice
 10 Qns
If soap operas had been a thing in Ancient Greece, Zeus's family life would have provided plenty of interesting material! Famous for his many affairs, the father of the gods was aptly named.
Average, 10 Qns, LadyNym, Dec 15 22
Average
LadyNym gold member
Dec 15 22
179 plays
3.
  Zeus   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the Greek god Zeus and his family.
Average, 10 Qns, moonlitrose25, Jul 05 21
Average
moonlitrose25
Jul 05 21
2162 plays
4.
  Zeus Trivia   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
For those of you who like Greek mythology and know about Zeus and related myths, this quiz is for you! Have fun!
Average, 10 Qns, Coopmeister, Jun 18 19
Average
Coopmeister
Jun 18 19
1974 plays
5.
  Mighty Zeus    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the father of gods and men, Zeus. Questions are created from information gathered in the book "Greek Mythology Gods & Heroes - the Trojan War - the Odyssey" published by A. Christopoulos, which I bought in Greece.
Average, 10 Qns, gsmoke827, Dec 15 07
Average
gsmoke827
3982 plays
6.
  Zeus A Lover Of Many    
Multiple Choice
 10 Qns
If the Greeks created themselves a Super God after their own image and likeness, libido must have been very endemic in the country. This quiz is a who is who and a how and in what shape report on Zeus's love-affairs.
Tough, 10 Qns, flem-ish, Jun 11 15
Tough
flem-ish
5800 plays
7.
  Zeus: King of the Gods    
Multiple Choice
 10 Qns
The ancient Greeks had lots of gods and goddesses. Above all these gods and goddesses, Zeus was the top guy. This is a quiz all about Zeus. Enjoy and please rate!
Average, 10 Qns, foil7, Aug 10 21
Average
foil7
Aug 10 21
366 plays
8.
  Thunderstruck!    
Multiple Choice
 10 Qns
Lord Zeus has been a central figure in Greek mythology. This quiz consists of his heavenly duties and ahem...his earthly beauties.
Average, 10 Qns, madhuiyer15, Apr 19 13
Average
madhuiyer15
386 plays
trivia question Quick Question
The Fates had three sisters. What was the collective title of the Fate's sisters, three more daughters of Zeus?

From Quiz "Mighty Zeus"





Zeus Trivia Questions

1. Which generation of immortals is Zeus?

From Quiz
Zeus: King of the Gods

Answer: Third

The first generation was Chaos, Gaea and Uranus. Their children, the Titans, were the second generation. Zeus was the son of Titans, which made him the third generation.

2. As the title says, Zeus's chief weapon is the thunderbolt. Who created it as a gesture of gratitude to him?

From Quiz Thunderstruck!

Answer: Cyclopes

After the battle between the gods and titans, Zeus freed the Cyclopes from Tartarus, imprisoned there by Ouranos, as they were an eyesore. In gratitude for being freed, the Cyclopes created the all-powerful thunderbolt. These Cyclopes are known as Elder Cyclopes, the sons of Gaia and Ouranos, not to be confused with the Lesser Cyclopes, the sons of certain nymphs and Posiedon.

3. What element is Zeus mostly known to be the god of?

From Quiz Zeus

Answer: Weather

Zeus was worshiped as a weather god by the Greeks. He is mostly seen holding a thunderbolt and controls thunder, lightning and rain. Theocritus wrote "Sometimes Zeus is clear, sometimes he rains."

4. What were Zeus' three main symbols?

From Quiz Zeus Trivia

Answer: Oak, eagle and lightning bolt

The correct answer is oak, eagle and lightning bolt; the winged helmet is one of Hermes' symbols, and the trident is one of Poseidon's.

5. According to Hesiod's "Theogony", Zeus had seven wives, of which the Oceanid nymph Metis was the first. Which goddess, his favourite daughter, did he conceive with her?

From Quiz The Messy Family Life of a King of the Gods

Answer: Athena

One of the thousands of daughters of the Titans Oceanus and Tethys, Metis ("wise counsel") was the personification of prudence and deep thought. As her parents were both siblings of Cronus and Rhea, she was Zeus's cousin. In some accounts, she first resisted the god's advances, metamorphosing herself various times in order to escape him. When Metis was already pregnant, Zeus heard a prophecy stating that the offspring of their union would eventually overthrow him - so he followed the advice of their mutual grandparents, the sky god Uranus and the earth goddess Gaia, and swallowed her. Thus was Athena, goddess of wisdom, born from her father's head, fully grown and clad in armour. Of the three goddesses listed as wrong answers, only Artemis, goddess of the hunt, is described as a daughter of Zeus (by the Titaness Leto) by the vast majority of accounts of Greek mythology. In the "Theogony", Aphrodite, goddess of love, was born from the sea foam that spread around Uranus' severed genitals, though other accounts describe her as a daughter of Zeus. Asteria, Leto's sister, was the goddess of falling stars, who spurned Zeus's pursuit by turning herself into a quail, and then into the island of Delos.

6. After Zeus was born, Rhea replaced him with what object?

From Quiz Zeus: King of the Gods

Answer: A stone

Since Zeus' five older siblings were all eaten, Rhea (his mom) replaced him with a rock. She left him on an island to be raised by nymphs. The rock was gobbled up by Cronus. Zeus eventually overthrew his dad and became the god of the sky. Smart thinking, Rhea!

7. Zeus was involved in not one, not two, but about a MILLION affairs. No wonder it made Hera mad. According to a lesser known version, who is the original mother of Dionysus?

From Quiz Thunderstruck!

Answer: Persephone

A version of the Dionysus story states that he was born to Persephone, seduced by Zeus in the form of a snake, later transferred to Semele's womb. The title 'Twice Born' belongs to Dionysus. In the popular version, though, he is born to Semele, later stitched into Zeus' thigh.

8. The name "Zeus" is related to the Greek word "dios". What is the meaning of this word?

From Quiz Zeus

Answer: Bright

His name is directly derived from the Proto-Indo-European god Dyēus, whose name meant either sky or shining. This god's full name meant literally Sky Father, which is reflected in some of the names given to the corresponding gods in several pantheons: Roman = Jupiter, Etruscan = Tinia and Hindu = Indra.

9. Sometimes Zeus was tricked. Someone managed to trick him into choosing bone and fat to be sacrificed to him by humans rather than meat; who was it?

From Quiz Zeus Trivia

Answer: Prometheus

There was an argument over which part of a sacrificed animal would be offered to Zeus by humans and which part they would eat themselves. Both parties wanted the meat rather than bone and fat. Prometheus, knowing that Zeus believed 'bigger is better', wrapped the bone and fat in a big parcel and the meat in a small parcel, and asked him to choose a parcel. Of course, Zeus picked the larger parcel, which contained the bone and fat.

10. Zeus is known by most as the God who ruled the Gods. Zeus was also known under which title?

From Quiz Mighty Zeus

Answer: Zeus Herkeios

Zeus protected the house and its courtyard, so was titled Zeus Herkeios. Herkios is from "herkos" which means "fence". The head of the Greek family would sacrifice on Zeus' altar, normally located in the courtyard. Zeus was also known as Zeus Xenios, Zeus Ikesios, and Zeus Phyxious.

11. He met Danae as a shower of what substance?

From Quiz Zeus A Lover Of Many

Answer: golden rain

Danae's story should not be confounded with the story of the fifty daughters of Danaus. Each one of them was compelled by their uncle to marry one of his sons. Forty-nine refused, and were punished with filling the 'leaking jar of the Danaids'. Hypermnesta, the fiftieth of them, found happiness with the husband she had accepted, Lynkeus, a kind man.

12. Some of the children of Zeus were called the Muses. How many Muses were there in total?

From Quiz Zeus: King of the Gods

Answer: Nine

Diodoros states that there are nine Muses, which is the usually accepted number. Zeus and Mnemosyne had children who were called the Muses. They were basically the goddesses of everyday art. The nine Muses were: Calliope (muse of epic poetry), Clio (muse of history), Erato (muse of love poetry), Euterpe (muse of music), Melpomene (muse of tragedy), Polyhymnia (muse of sacred poetry), Terpsichore (muse of dance), Thalia (muse of comedy), and Urania (muse of astronomy).

13. Zeus' parents were Cronus (Kronos) and Rhea; they had several children. What did Cronus do to all his children except Zeus, who was the youngest?

From Quiz Zeus

Answer: Swallowed them

Cronus (Kronos) learned that he would be overthrown by his own son, so he was going to swallow all of his children to keep this from happening. Rhea however tricked Cronus by giving him a rock to swallow and hiding Zeus in a cave. Eventually Zeus made Cronus vomit out his brothers and sisters.

14. Having been tricked into choosing the bone and fat to be sacrificed to him by the humans rather than the meat, Zeus then did what?

From Quiz Zeus Trivia

Answer: Took fire from the humans

Zeus took fire from the humans, so Prometheus stole the Flames of Olympus. Zeus then chained Prometheus to a stake where his liver was eaten by eagles every day and grew back over night, thereby sentencing him to eternal torture. However, after a while of this, Zeus' son Heracles rescued Prometheus from his fate.

15. Zeus controlled the rain, hail, snow, thunderbolts and lightning. Therefore one of his symbols was the Thunderbolt. However, Zeus had two symbols. What was the second?

From Quiz Mighty Zeus

Answer: An eagle

The eagle was a symbol of Zeus because of its association with height and lightning. The eagle is a bird that can fly higher than all other birds. The eagle would take to the sky and when it saw its prey, would swoop down to it like lightning.

16. With the help of his good friend Aphrodite, and after changing himself into a swan, Zeus scared Leda into running into his arms. What shape had Aphrodite taken?

From Quiz Zeus A Lover Of Many

Answer: an eagle

Leda was the wife of Tyndareus. Leda brings forth two eggs. From one comes Pollux and Helen of Troy; from the other Castor and Clytemnestra. How specialised Zeus was in mass-producing kids can also be illustrated by the story of the Titan Mnemosyne who has no fewer than NINE children with Zeus: the Nine Muses.

17. Who did Zeus rape by turning himself into a bull and carrying her away?

From Quiz Zeus: King of the Gods

Answer: Europa

Zeus turned into a bull and enticed to Europa to ride on him. He then carried Europa into unknown lands. Europa is the namesake of Europe. Why? The Greeks lived in Greece which was one of the southern countries of Europe. North of it was almost like hostile and foreign land. They name the unknown lands (Europe) after Europa because she was taken into unknown places.

18. How many children did Cronus and Rhea have, including Zeus?

From Quiz Zeus

Answer: 6

Cronus and Rhea had six children: Hestia, Demeter, Hera, Hades, Poseidon and of course Zeus.

19. Zeus' father used to eat his children. Following Zeus' birth, his mother, Rhea, gave his father a rock wrapped in blankets (which he then ate) and hid Zeus - where?

From Quiz Zeus Trivia

Answer: In a cave

Rhea hid Zeus in a cave, where there are many versions of who brought him up. When he was grown, he gave his father a poison that would cause him to vomit, thereby releasing his siblings. In some versions, Zeus cut his father's stomach open in order to release his siblings.

20. Zeus was a powerful god, and was considered the leader of gods and men for his many good traits. He was a protector. What other quality made him a great leader?

From Quiz Mighty Zeus

Answer: Justice

Many admired Zeus for his justice. Zeus was called upon by gods and men alike when any dispute would get out of hand. Zeus was always able to settle all differences while keeping both sides happy.

21. Zeus not only married one of his sisters, he also had a child with another one. Who was she?

From Quiz The Messy Family Life of a King of the Gods

Answer: Demeter

Demeter, goddess of the harvest and agriculture, was the second child born to the Titans Cronus and Rhea: her siblings, besides Zeus and Hera, were Hestia, Hades, and Poseidon. All of them were swallowed by their father, who feared being overthrown by his children, but eventually rescued by Zeus, the youngest child, who had been saved from the same fate by his mother. In Hesiod's account, Demeter was the fourth of Zeus' wives, with whom the king of the gods fathered Persephone, goddess of seasons, originally named Kore ("The Maiden"). When Hades, god of the underworld, fell in love with Persephone, Zeus helped him to abduct her, as he knew that Demeter would never allow Persephone to go to live in Hades' underground realm. Demeter, devastated by the loss of her daughter, vowed not to allow anything on earth to grow until Persephone was returned to her. Zeus then ordered Hades to return Persephone to her mother - which he did, though not before having tricked her into eating a few pomegranate seeds before her departure. Because she had eaten the food of the underworld, Persephone would be forced to spend part of the year with Hades, ushering the arrival of winter. Dione, who was either a Titaness or an Oceanid nymph, was one of Zeus's divine consorts, and - according to some accounts (such as Homer's "Iliad") - Aphrodite's mother.

22. Zeus punished his sister and wife Hera by having her hanging upside down from the sky when she tried to drown Zeus' hero son. Who was the son she tried to drown?

From Quiz Zeus

Answer: Hercules

Hercules was known as the favorite son of Zeus; they once joined together to fight Giants, and were victorious.

23. According to myth, whom did Zeus punish for stealing a golden dog which had guarded him during his infancy?

From Quiz Zeus Trivia

Answer: Pandareus

According to myth, Hephaestus had made a golden dog which Rhea had sent to guard Zeus during his infancy. Pandareus stole this dog from the temple of Zeus in Crete and took it to Tantalus. Zeus sent Hermes to get the dog back, but Tantalus claimed that he didn't have it. However, Zeus took the dog by force and threw Mt. Sipylus upon Tantalus. Pandareus was turned to stone.

24. Although it is common knowledge that only women can give birth, there are two occasions in which a man gave birth: a horrible movie with Arnold Schwarzenegger called "Junior" and when Zeus gave birth. Which goddess was birthed by Zeus?

From Quiz Mighty Zeus

Answer: Athena

This is an interesting situation, a man giving birth. But when Zeus heard that Metis would have a son who would one day usurp his power, Zeus swallowed her whole. However, Metis was pregnant, and nine months later, Athena was born, having sprung fully grown and armored from Zeus' head.

25. To seduce the faithful Alcmene he had to be very clever indeed. In this case he gave himself the appearance of what person?

From Quiz Zeus A Lover Of Many

Answer: her husband

Plautus wrote a play on this subject titled 'Amphitryon'.

26. Who was the child of Zeus and Demeter?

From Quiz Zeus: King of the Gods

Answer: Persephone

Demeter would not have relations with Zeus. One day, Demeter was in a field when Zeus went over to her. She turned into a snake to escape him but he also turned into a snake. Zeus then went on to rape her. Persephone was born soon after.

27. This goddess was Zeus' favorite daughter, although he swallowed her mother to prevent being overthrown.

From Quiz Zeus

Answer: Athena

Athena's mother Metis gave birth to her inside Zeus' head. She raised her and equipped her with armor until Zeus' head was split open and Athena emerged.

28. Heracles was often described as Zeus' favourite son, and Athena his favourite daughter. Which tree was sacred to Athena?

From Quiz Zeus Trivia

Answer: Olive trees

Greece is famous for its olive trees; they were described by Sophocles as 'the tree that feeds the children'. These trees account for the olive oil that Greece is also famous for.

29. Though Zeus often changed his appearance to pursue his love interests, in the case of Io things went the other way around. What was Io changed into in order to protect her from Hera's wrath?

From Quiz The Messy Family Life of a King of the Gods

Answer: heifer

Io was the daughter of Inachus, the first king of Argos, and a priestess of Hera. One of the oldest accounts of Io's myth is featured in Aeschylus's tragedy "Prometheus Bound", in which she appears as a character. Having caught Zeus's attention, Io initially refused his advances for fear of angering Hera. Driven away from her home by her father (who was forced to do so by an oracle), Io was changed into a beautiful white heifer (a young female bovine that has not yet given birth), and endlessly tormented by a gadfly set upon her by Hera. In other versions of the myth, however, it is Zeus who turned Io into a heifer, which eventually ended up in Hera's possession. The jealous goddess set the many-eyed giant Argus to watch her, but he was killed by Hermes. Driven to wander the world by the unceasing torment of the gadfly, Io crossed the Ionian Sea, named after her, and the strait separating Europe from Asia, known after that as Bosporus ("ox-ford"). When she finally reached Egypt, Zeus returned her to her human form. There Io gave birth to Epaphus, her son by the king of the gods, who - as Prometheus had prophesied - would become the ancestor of Heracles and other great heroes. Epaphus is also regarded as the founder of the Egyptian city of Memphis. Io and Zeus also had a daughter, Keroessa ("the horned one"), whose son by Poseidon, Byzas, was the founder of Byzantium, present-day Istanbul. The three wrong answers refer to other notable metamorphoses found in Greek mythology: Daphne (who was turned into a laurel tree to escape Apollo's pursuit), Atalanta (turned into a lioness for desecrating a temple), and Niobe (turned into stone by grief over the loss of her children).

30. In the case of Io he did not change himself, but changed his willing lady love into what form?

From Quiz Zeus A Lover Of Many

Answer: a heifer

He did not want to arouse the jealousy of his wife Hera.

This is category 4538
Last Updated Feb 25 2024 9:08 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.