FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Synonyms and Antonyms Quizzes, Trivia and Puzzles
Synonyms and Antonyms Quizzes, Trivia

Synonyms and Antonyms Trivia

Synonyms and Antonyms Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Language Use

Fun Trivia
Synonyms are two words with similar (although usually not exactly identical) meanings, while antonyms are words that describe opposite (or at least very different) concepts.
29 quizzes and 317 trivia questions.
1.
Turn Turn Turn
  Turn, Turn, Turn editor best quiz   top quiz  
Collection Quiz
 15 Qns
The word 'turn' has a number of synonyms. Can you identify the synonyms in this list that relate specifically to the concept of moving in a circular fashion? All of the options relate to various ways in which the word is used as a verb.
Easier, 15 Qns, looney_tunes, Mar 23 24
Recommended for grades: 9,10,11
Easier
looney_tunes editor
Mar 23 24
516 plays
2.
  What's the Meaning of All This?   great trivia quiz  
Fun Fill-It
 10 Qns
The following is an original piece of work with words missing. A synonym for the missing word will appear either in the same line as the missing word or the line preceding or immediately after the missing word. Best of luck.
Easier, 10 Qns, pollucci19, Dec 03 23
Easier
pollucci19 gold member
Dec 03 23
139 plays
3.
  Artificial Intelligence or Natural Stupidity   top quiz  
Classification Quiz
 12 Qns
Rather than dealing with the pros and cons of modern technology, this quiz focuses on various synonyms of the words in the title - which, interestingly, are two pairs of antonyms. Can you sort them out?
Easier, 12 Qns, LadyNym, Jun 23 23
Recommended for grades: 9,10,11,12
Easier
LadyNym gold member
Jun 23 23
595 plays
4.
  It's All Lies   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A falsehood; is that a lie? Think about that carefully but before you do here are some other questions that stem from the word lie.
Easier, 10 Qns, pollucci19, Feb 22 12
Easier
pollucci19 gold member
5471 plays
5.
  Nonexistent Antonyms editor best quiz   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
On the surface, some words look like they would have an opposite if you removed the prefix (as is often the case). See if you can work out what these nonexistent antonyms might mean. Inspired by a song I once heard.
Very Easy, 10 Qns, eburge, May 15 14
Very Easy
eburge gold member
2887 plays
6.
  Wicked Garden editor best quiz   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I wandered into the garden of good and evil with a handful of books and harvested a bumper crop of wicked words.
Average, 10 Qns, pollucci19, May 15 20
Average
pollucci19 gold member
May 15 20
5757 plays
7.
  Synonymy   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know your synonyms? Try to test your knowledge here. Don't worry if you can't pronounce the word.
Easier, 10 Qns, trident, Jun 22 12
Easier
trident editor
5568 plays
8.
  Laying It On The Line!   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
When I was young, it seemed like my parents spent a lot of time "laying it on the line". As it turns out, that phrase has some synonyms and antonyms that have other meanings as well. Let's see if you can match the other meanings with the correct words!
Very Easy, 10 Qns, ponycargirl, Dec 28 17
Recommended for grades: 8,9,10
Very Easy
ponycargirl editor
Dec 28 17
651 plays
9.
  Touch-a Touch-a Touch Me   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The words 'touch' and 'touching' are used with a variety of meanings, and consequently have many synonyms. Let's look at some of them. All etymologies come from the Online Etymological Dictionary.
Easier, 10 Qns, looney_tunes, Feb 20 23
Easier
looney_tunes editor
Feb 20 23
2199 plays
10.
  Synonyms and Antonyms II   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the second of my "Synonyms and Antonyms" quizzes. I'll give you some synonyms and antonyms and you tell me which word they go with. Enjoy!
Easier, 10 Qns, zebra101, Jan 28 23
Easier
zebra101
Jan 28 23
3753 plays
trivia question Quick Question
What is the rarer synonym of the Moon?

From Quiz "Astrosynonyms"




11.
  Simple and Unsubdivided    
Match Quiz
 10 Qns
This quiz is simple and unsubdivided. Well, maybe not. See if you can match these words to their most appropriate synonyms.
Easier, 10 Qns, Ceduh, Oct 17 17
Easier
Ceduh gold member
Oct 17 17
651 plays
12.
  Mock Antonyms, Real Synonyms   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Mock antonyms are pairs of words that appear to be antonyms but in reality are not. I will give you a mock antonym and a real synonym for a word and you must pick the word that fits with both.
Easier, 10 Qns, tazman6619, Nov 20 22
Easier
tazman6619 gold member
Nov 20 22
1370 plays
13.
  Synonyms and Antonyms   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz I'll give you some synonyms and antonyms and you tell me which word that they go with. Enjoy!
Easier, 10 Qns, zebra101, Jul 16 09
Easier
zebra101
3288 plays
14.
  Hidden Happy Times   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
English uses many different words to describe similar emotions. Each question has a sentence with a hidden synonym of 'happy' in it. Find the concealed word, and you'll be happy, too. All derivations come from the Online Etymological Dictionary.
Average, 10 Qns, looney_tunes, Oct 05 08
Average
looney_tunes editor
1299 plays
15.
  Four Words, One Meaning   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match the word with the correct group of synonyms.
Average, 10 Qns, kino76, Feb 22 17
Average
kino76 gold member
688 plays
16.
  Synonymy II   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The sequel to the challenge that tests your knowledge of synonyms. Are you up to that challenge?
Average, 10 Qns, trident, Nov 21 20
Average
trident editor
Nov 21 20
2611 plays
17.
  Opposites Attract    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz on Antonyms. Antonyms are words that have an opposite meaning.
Easier, 10 Qns, Ken1260, Jun 29 18
Easier
Ken1260
Jun 29 18
8602 plays
18.
  Pick The Epi- 'Nyms    
Match Quiz
 10 Qns
Can you match the epi- word with the appropriate synonym?
Average, 10 Qns, kino76, Jan 21 18
Average
kino76 gold member
Jan 21 18
334 plays
19.
  Word Synonyms   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
I list a word and you pick the synonym! No dictionary use allowed! Good luck!
Average, 15 Qns, SHBasoco, May 23 11
Average
SHBasoco
9181 plays
20.
  Meet The Missus    
Multiple Choice
 10 Qns
There are many words for "wife", apart from missus. Here are ten more, just don't use them all to describe your better half.
Average, 10 Qns, 480154st, Apr 28 20
Average
480154st gold member
Apr 28 20
403 plays
21.
  Oxymoron Antonyms: Why Say Two Words ...   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A pleonasm is the opposite of an oxymoron (which involves contradicting terms used together). Pleonasms are redundant phraseology. If the title of this quiz was "Pleonasms and Redundant Phrasing", this would be a pleonasm.
Average, 10 Qns, 1nn1, Sep 23 17
Average
1nn1 gold member
Sep 23 17
770 plays
22.
  Opposites Repel in Dubai    
Multiple Choice
 10 Qns
Let's take a tour around the sites of Dubai and check if we can figure out our opposites as we go on the tour.
Easier, 10 Qns, Saleo, Nov 03 16
Recommended for grades: 11,12
Easier
Saleo
719 plays
23.
  I Lurk Therefore I am    
Multiple Choice
 10 Qns
Lurk - it certainly is an interesting word. Urban Dictionary.com alone has 27 definitions for the word. This quiz will look at various synonyms for lurk and what they teach us about the word.
Average, 10 Qns, tazman6619, Feb 17 10
Average
tazman6619 gold member
1243 plays
24.
  Runaways    
Multiple Choice
 10 Qns
The Killers gave us the song "Runaways" but the following artists may (or may not) have given us ways with the word run. Let's see if you were "born to run".
Average, 10 Qns, pollucci19, Oct 27 12
Average
pollucci19 gold member
484 plays
25.
  Pro, Con, Pro, Con    
Multiple Choice
 10 Qns
Pro and con are opposites except when they're not. Is congress the opposite of progress? If I can't continue, may I protinue? Just provide the most appropriate answers!
Average, 10 Qns, alexis722, Feb 03 14
Average
alexis722
689 plays
26.
  Astrosynonyms    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about synonyms in astronomy. Although I am very intelligent in astronomy, most questions shall be known by those who only have average knowledge about astronomy.
Average, 10 Qns, Earthboy, Nov 10 16
Average
Earthboy
392 plays
27.
  Four-Letter Adjectives-Antonyms    
Multiple Choice
 25 Qns
Each one of the missing 4-LETTER words is an ADJECTIVE which is OPPOSITE to the definition given. Have fun!
Average, 25 Qns, ravenskye, Oct 28 23
Average
ravenskye
Oct 28 23
5254 plays
28.
  Which is not a Synonym?    
Multiple Choice
 10 Qns
Can you determine which of the four suggested answers is not a synonym for the given word?
Tough, 10 Qns, jesseg, Oct 24 21
Tough
jesseg
Oct 24 21
3058 plays
29.
  Synonyms: Thesaurus Required    
Multiple Choice
 10 Qns
I will give you a word and ask for a synonym.
Average, 10 Qns, ashalia, Jul 05 15
Average
ashalia
2014 plays
Related Topics
  Movie Synonyms [Movies] (79 quizzes)

  Synonyms and Antonyms for Kids [For Children] (17 quizzes)


Synonyms and Antonyms Trivia Questions

1. Used in the title of a play by Shakespeare, which term for a wife brings to mind an ill tempered woman who is constantly nagging?

From Quiz
Meet The Missus

Answer: Shrew

The term is derived from the Middle English word, "schrewe" meaning a wicked person. In Shakespeare's 16th century play, "The Taming Of The Shrew", society was very much male dominated, and any woman who was insubordinate towards her husband, or had her own point of view, was considered a shrew, also known as a "common scold". Not only was this not encouraged by society, it was actually a criminal offense, punishable by being subjected to the ducking stool, or made to wear a form of pillory, known as a "shrew's fiddle", which entailed the offender's wrists being locked in front of them by means of a yoke around their neck. The offense of being a shrew or common scold remained on the statute books in England and Wales until 1967, although thankfully had not been acted upon for many years before that.

2. What is the rarer synonym of the Moon?

From Quiz Astrosynonyms

Answer: Luna

Luna would be the proper name for Earth's moon to go along with all other moons in our solar system. Luna is the Latin word for moon, and the adjective 'lunar' (coming from Luna) means to describe things that relate to our moon.

3. Which word is the best antonym for confound?

From Quiz Pro, Con, Pro, Con

Answer: Clarify

Confound is to confuse or mix up. To contradict the effect, one must clarify things so they can be understood. Profound is opposite to shallow whether emotionally or physically. Condemn is to sentence to a terrible fate. Provide is to offer provisions in the form of shelter, food, security, etc.

4. The tour bus dropped us on the opposite side of the Dubai Mall. Wait! We originally asked him to do the opposite! What did we ask him to do, originally?

From Quiz Opposites Repel in Dubai

Answer: Drop us on the same side of the Dubai Mall

We asked him to drop us on the same side of the Dubai Mall. Opposite means to have a position of the other side of an object. Here, the word is used as an adjective. Same means identical or unchanged. It is also used as an adjective here. Dubai Mall is a wonderful mall in the emirate of Dubai and is one of the largest malls in the world. It has more than 1,000 shops, a cinema, an ice rink and a very large aquarium.

5. Synonyms: witty, flippant Antonym: serious

From Quiz Synonyms and Antonyms II

Answer: facetious

Facetious means "joking or trying to be jocular, esp. at an inappropriate". It is an adjective. It comes from the Latin word facetia.

6. Synonyms: hard, fatiguing Antonyms: easy, simple

From Quiz Synonyms and Antonyms

Answer: arduous

Arduous means "difficult to do; laborious". It is an adjective. It is from the Latin word arduus, which means "steep".

7. What synonym for 'happy' (derived from a word meaning 'face') is hidden in the following sentence? Shamefacedly, he stammered "It, uh, sort of made my heart ache, er, you know what I mean."

From Quiz Hidden Happy Times

Answer: cheery

Shamefacedly, he stammered "It, uh, sort of made my heart aCHE, ER, You know what I mean." 'Cheery' is derived from the Anglo-Norman 'chere' ('the face'), from Old French 'chiere', from Late Latin 'cara' ('face'), from Greek 'kara' ('head'). Already by Middle English the meaning had extended metaphorically to mean 'mood as reflected in the face.' Originally, cheer could be used either in a positive or negative sense, but since the 14th century it has come to be used exclusively to describe a positive state.

8. There are not very many things in peoples' lives that are sublime, but when they do come around, it would be best not to miss them. What is a synonym for sublime?

From Quiz Synonymy II

Answer: majestic

To be sublime is to be majestic or impressive. When you experience something greatly awe-inspiring, you might consider it sublime.

9. Many times people do things arbitrarily. It's just human nature after all. Which word is a synonym for 'arbitrary'?

From Quiz Synonymy

Answer: capricious

Arbitrary means done by impulse or without rationale. A capricious person is most likely to do something on a whim.

10. What is a 4-letter word which is the OPPOSITE of incompetent?

From Quiz Four-Letter Adjectives-Antonyms

Answer: able

11. What is the antonym for 'morose'?

From Quiz Opposites Attract

Answer: Happy

12. Aggressive and domineering are two of the words that could describe this type of wife, in the style of activist Carrie Nation, politician Nancy Astor, or fictional character Nurse Ratched. What is the term?

From Quiz Meet The Missus

Answer: Battle Axe

Actual battle axes, of the non female type, were cheap looking, but had formidable destructive power, and this is where the term is believed to have originated. Originally, however, it was used to describe both men and women, up until the 1950s, when it became a more female orientated description. A battle axe is a no nonsense wife who knows what she wants and will resort to bullying in order to meet her aim. Carrie Nation was a member of the pre-prohibition temperance movement and regularly attacked bars and other drinking establishments with a hatchet. She once proudly described herself as, "a bulldog running along at the feet of Jesus, barking at what He doesn't like." Lady Astor was the first British MP to take her seat in the House of Commons in 1919, and is remembered for her long running feud with Winston Churchill, while Nurse Ratched is the power crazed nurse in Ken Kesey's novel, "One Flew Over the Cuckoo's Nest" (1962). The "Carry On" series of films, hugely popular in UK in the 1960s and 1970s, often featured battle axe characters, played by stars such as Peggy Mount, Hattie Jacques and Judith Furse.

13. What is the synonym of the Sun that directly came from Latin?

From Quiz Astrosynonyms

Answer: Sol

Sol is a more fancy name for the Sun, similar to the names of other stars like Sirius and Rigel. The adjective for Sol is 'solar', meaning things that relate to our Sun, e.g. solar energy, solar wind.

14. Synonyms: frantic, absentminded Antonyms: peaceful, happy

From Quiz Synonyms and Antonyms II

Answer: distraught

Distraught means "extremely troubled; mentally confused; distracted; harassed". It is an adjective.

15. Synonyms: sarcastic, wry Antonyms: bland, mild

From Quiz Synonyms and Antonyms

Answer: sardonic

Sardonic means "disdainfully or bitterly sneering". It is an adjective. It is from the Latin word sardonius.

16. A synonym for 'happy' (which can be stressed differently to mean 'that which is contained') can be found in this sentence. As they paused in front of the icon, ten teachers of art told their students to note its stylized details.

From Quiz Hidden Happy Times

Answer: content

As they paused in front of the iCON, TEN Teachers of art told their students to note its stylized details. The word 'content' appeared in English in 1418, evolving from the Middle French 'contenter', from content (adj.), c.1400, from Latin 'contentus' ('contained', 'satisfied'). The content person is satisfied because his or her desires are contained within that which he or she already has.

17. There are people who are errant in how they achieve a goal or complete a quest. If you are errant on a journey, how would you be going about that journey?

From Quiz Synonymy II

Answer: wanderingly

Knights errant were those who roamed to find what they were looking for. If you are errant on a journey, you are on a journey in which you wander.

18. Another common aspect of human nature is to be gregarious. What kind of person would you meet if he were 'gregarious'?

From Quiz Synonymy

Answer: affable

Humans seek company and to do so amicably would be gregarious. If you were affable, you would be easy to approach.

19. What is a 4-letter word which is the OPPOSITE of hairy?

From Quiz Four-Letter Adjectives-Antonyms

Answer: bald & bare

20. What is the antonym for 'Elongate'?

From Quiz Opposites Attract

Answer: Shorten

21. An alternate term for gas giant is ______ planet. What adjective of one of those planets in our solar system fits?

From Quiz Astrosynonyms

Answer: jovian

Jovian planet is termed after the biggest gas giant planet in our solar system - Jupiter. Saturn, Uranus, and Neptune are three other jovian planets orbiting our Sun, and there are countless more around other stars.

22. If something is 'incognito', it's... well, you know what that means. If its opposite, 'cognito', was a real word, what would it be the same as saying?

From Quiz Nonexistent Antonyms

Answer: Overt, obvious

'Unnoticed' and 'discreet' would be appropriate antonyms for 'incognito', a word which comes to us from Latin. 'Cognito', unfortunately, isn't an acceptable opposite, though it has been used (albeit rarely) in informal conversation as a way of expressing that which is overt or not incognito. Regardless, 'cognito' doesn't exist as a word in English.

23. Often juxtaposing one language with another causes inadvertent pleonasms. The following physical features are all pleonasm except one. Which one?

From Quiz Oxymoron Antonyms: Why Say Two Words ...

Answer: Mt Fuji (Japan)

In three of these cases English has been used to add a physical characteristic onto a native description, where the native description includes the physical characteristic. Hence Lake Nyasä literally means "Lake Lake" and Connecticut River means Long Tidal River River. "Maunga" means Mountain in Maori, "nui" means big so Mt Maunganui mean Mountain Mountain big". Mount Fuji is correctly named, but if it is referred to as Mt Fujiyama, which was common in the recent past, this is a pleonasm as "-yama" means mountain. When in Japan, the correct way of referring to it is simply "Fujiyama".

24. What word is commonly used to describe the situation when two billiard balls come to rest so that they are touching each other?

From Quiz Touch-a Touch-a Touch Me

Answer: Kissing

Since the two balls have only a very small point of contact, similar to the amount of contact when a social kiss is made between two people, they are said to be kissing. This is an informal usage, and the reason for its use may be recorded differently in some places, as is often the case when a usage arises in different places before becoming common.

25. Synonyms: noisy, rowdy Antonyms: quiet, docile

From Quiz Synonyms and Antonyms II

Answer: obstreperous

Obstreperous means "noisy, boisterous, or unruly, esp. in resisting or opposing". It comes from the Latin word obstrepere, meaning "to roar at". It is an adjective.

26. Synonyms: average, ordinary Antonyms: exceptional, outstanding

From Quiz Synonyms and Antonyms

Answer: mediocre

Mediocre means "neither very good nor very bad". It is an adjective. It comes from the Latin word mediocris.

27. A synonym for 'happy' (one which indicates a state of high spirits) is hidden in the following sentence; what is it? Judy called after her teenage daughter heading out to a party, "Don't be late, darling, I'll be waiting up for you."

From Quiz Hidden Happy Times

Answer: elated

Judy called after her teenage daughter heading out to a party, "Don't bE LATE, Darling, I'll be waiting up for you." 'Elated' comes from Latin 'elatus', the past participle of 'efferre', ('to bring out, exalt'). In Latin, the adjectival form indicated a lifting of the spirits, and that is the sense in which it has always been used in English.

28. A dirigible is not common these days, but they were quite the technology in the early 1900's. What, may I ask, is a 'dirigible'?

From Quiz Synonymy

Answer: zeppelin

A dirigible is an airship, or zeppelin, that is kept up in the air by a gas such as hydrogen or helium (typically hydrogen).

29. What is a 4-letter word that is the OPPOSITE of restless?

From Quiz Four-Letter Adjectives-Antonyms

Answer: calm

30. What is the an antonym for 'Sate'?

From Quiz Opposites Attract

Answer: Disappoint

This is category 4579
Last Updated Apr 13 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.