FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Synonyms and Antonyms for Kids Quizzes, Trivia and Puzzles
Synonyms and Antonyms for Kids Quizzes, Trivia

Synonyms and Antonyms for Kids Trivia

Synonyms and Antonyms for Kids Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Words for Kids

Fun Trivia
Synonyms are words whose meaning is almost the same; antonyms are words that are almost the opposite of each other in some way.
17 quizzes and 169 trivia questions.
1.
  My Friend and I    
Fun Fill-It
 9 Qns
It's Okay to Be Different
Here is a story about a person and their friend. They are very good friends, but they are very different from each other. So you will fill in the blanks of the story with antonyms, also called opposites.
Very Easy, 9 Qns, Ilona_Ritter, May 06 23
Recommended for grades: 1,2
Very Easy
Ilona_Ritter gold member
May 06 23
432 plays
2.
  Opposites Attract   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Choose the opposite of each word listed.
Very Easy, 10 Qns, maddiekat315, Jul 18 10
Very Easy
maddiekat315
8874 plays
3.
  Synonyms   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Words which have the same meanings are called synonyms of each other. In this quiz, I will give you a word and you have to choose the correct synonym of that word.
Very Easy, 10 Qns, asadshaikh, Dec 04 12
Very Easy
asadshaikh
9260 plays
4.
  Antonyms   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Words having opposite meanings are called antonyms of each other. In this quiz, I will give you a word and you have to choose the correct antonym of that word.
Very Easy, 10 Qns, asadshaikh, Jul 18 10
Very Easy
asadshaikh
9596 plays
5.
  Bitter and Sweet   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Can you give me the opposite meaning for each of the following words?
Very Easy, 10 Qns, Plodd, Apr 02 21
Very Easy
Plodd
Apr 02 21
2091 plays
6.
  Antonym Adventure   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The words in CAPITAL letters are wrongly used. Please choose the antonym (opposite meaning word) to correct each sentence as you read about Tom's adventure.
Very Easy, 10 Qns, yency, Aug 03 12
Very Easy
yency
2359 plays
7.
  Can You Think of Anything Else?    
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, I will give you a word and you will choose the one you think is most suitable, depending on what the question asks for. Good luck!
Very Easy, 10 Qns, Lpez, Jun 27 13
Very Easy
Lpez gold member
1677 plays
8.
  Antonym, Synonym, Homophone or Other?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I will give you two words and you must tell me if they are antonyms, synonyms, homophones or other. Note: Webster's Dictionary was used for the definitions in the interesting information section. Have fun!
Very Easy, 10 Qns, J-Zilch, Sep 05 18
Very Easy
J-Zilch
Sep 05 18
2543 plays
9.
  Awesome Antonyms   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Antonyms are words with opposite meanings. In this quiz I will give you a word and I want you to choose its antonym.
Very Easy, 10 Qns, dcpddc478, Jul 18 10
Very Easy
dcpddc478
2214 plays
10.
  In Other Words...   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Synonyms are words with similar meanings. Find the synonym for the capitalized word in each sentence.
Very Easy, 10 Qns, yency, Jul 20 12
Recommended for grades: 3,4,5
Very Easy
yency
1643 plays
trivia question Quick Question
What is the opposite of SORROW?

From Quiz "Bitter and Sweet"




11.
  Simply Stunning Synonyms    
Match Quiz
 10 Qns
A synonym is a word that means the same thing as another word. An example of a synonym is happy and glad. Another example is sick and ill. Can you match the words that are synonyms?
Very Easy, 10 Qns, November4, Nov 12 17
Recommended for grades: 6,7,8
Very Easy
November4 gold member
Nov 12 17
1160 plays
12.
  Cindy's Sensational Synonyms    
Multiple Choice
 10 Qns
Cindy is learning about synonyms. A synonym is a word that means the same as another word. An example of a synonym is woman and lady. Both words mean the same thing. Another example is happy and glad. Please choose the correct synonym.
Very Easy, 10 Qns, November4, Jan 23 17
Recommended for grades: 4,5,6
Very Easy
November4 gold member
1109 plays
13.
  Super Synonyms for A-C    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz was made for you to find the synonyms for words beginning with 'A', 'B' or 'C'. Enjoy!
Very Easy, 10 Qns, abbyolurin1, Jul 18 10
Very Easy
abbyolurin1
2636 plays
14.
  Synonyms and Antonyms    
Multiple Choice
 10 Qns
Take this quiz to find out how you know your synonyms and antonyms.
Very Easy, 10 Qns, kajolc095, Jul 18 10
Very Easy
kajolc095
3075 plays
15.
  Super Synonyms   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Synonyms are different words that mean the same thing. I will provide you with a word and I want you to choose a synonym for it. All the answers will begin with the letter "s".
Very Easy, 10 Qns, dcpddc478, Jul 18 10
Very Easy
dcpddc478
2781 plays
16.
  I Don't Want to Break It    
Multiple Choice
 10 Qns
As "break" has many different meanings and can be used in different contexts, why don't we try to substitute it for different words? Can you name them? Good luck!
Very Easy, 10 Qns, Lpez, Jun 28 14
Very Easy
Lpez gold member
1172 plays
17.
  Opposites for Kids I    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz that will test your knowledge of opposites. All of the answers are one word that will rhyme with the word at the end of the third sentence.
Easier, 10 Qns, SirMusic98, Apr 01 16
Easier
SirMusic98
860 plays
Related Topics
  Movie Synonyms [Movies] (79 quizzes)

  Synonyms and Antonyms [Humanities] (29 quizzes)


Synonyms and Antonyms for Kids Trivia Questions

1. After school, Cindy and her mother walked to the park. What is a synonym for walked?

From Quiz
Cindy's Sensational Synonyms

Answer: strolled

Cindy and her mother strolled to the park. A synonym for walked is strolled or to go by foot.

2. On its own it may be seen as being quite grim, As to begin with I give you a word known as "dim", However, its opposite will help you see the light, As the opposite of dim is clearly _____.

From Quiz Opposites for Kids I

Answer: bright

The opposite of dim: a six letter word that rhymes with 'light' - bright!

3. What is the opposite of PARENT?

From Quiz Bitter and Sweet

Answer: Child

Mum and dad are the PARENTS and they look after their CHILD from when they are born until they are old enough to leave home. The plural for CHILD is CHILDREN.

4. As Tom was getting UNDRESSED for school, he heard a strange noise in the attic.

From Quiz Antonym Adventure

Answer: dressed

Although any of these words can complete the sentence, only "dressed" is an antonym for "undressed". Strange sounds in the attic may be caused by animals such as squirrels, rats, birds, opossums or raccoons. Some of these animals can spread diseases.

5. The playful dog buried a bone in the CENTER of the garden. Center is similar to _____.

From Quiz In Other Words...

Answer: Middle

A center in netball plays from the middle of the court. A center in football and volleyball plays in the middle of the front line.

6. What are the words Strength and Weakness related as?

From Quiz Antonym, Synonym, Homophone or Other?

Answer: Antonyms

Antonyms are two words that are opposites. Definitions: Strength, the quality or state of being strong; Weakness, the lack of strength.

7. What is a SYNONYM for exaggerate?

From Quiz Synonyms and Antonyms

Answer: overstate

Exaggerate means to say more than what is true. The opposite of exaggerate would mean to say less of what is true or understate.

8. What is the opposite of LIGHT?

From Quiz Opposites Attract

Answer: dark

Black is the darkest color, and white is the lightest color. For example, when you turn on a lamp, it is light, when you turn off a lamp, it is dark.

9. During their stroll, Cindy's mother said the weather was very pleasant. What is a synonym for pleasant?

From Quiz Cindy's Sensational Synonyms

Answer: nice

Cindy and her mother strolled in pleasant weather. A synonym for pleasant is nice or good weather.

10. Oh no! I just knocked my mother's glass flower pot from the table and broke it! Which other word can I use to explain to my mom what I did?

From Quiz I Don't Want to Break It

Answer: Damaged

If the pot fell and broke, then we can assume it's damaged! "Destroy" would also be a fitting synonym.

11. What is the opposite of WAR?

From Quiz Bitter and Sweet

Answer: Peace

Some countries have gone to WAR when they don't agree on something but many people have been killed. It is better for people to live in PEACE, free from turmoil and fighting.

12. Tom tried to ignore the sound but it grew QUIETER.

From Quiz Antonym Adventure

Answer: louder

Quieter is the only option that makes sense. The adjective "quieter" suggests that the noise had reduced. "Louder" on the other hand suggests an increase in sound...the opposite.

13. Most of my family members RESIDE in California. Reside is similar to ____.

From Quiz In Other Words...

Answer: Live

A residence is a home, so we reside there. Reside means to "remain in the one place."

14. What are the words Bad and Horrible related as?

From Quiz Antonym, Synonym, Homophone or Other?

Answer: Synonyms

Synonyms are two words that mean the same thing. Definitions: Bad, something incorrect; Horrible, something really bad.

15. What is an ANTONYM for reliable?

From Quiz Synonyms and Antonyms

Answer: undependable

Reliable means that you can depend on someone to do something. If you are unreliable you don't depend on someone to do something.

16. What is the opposite of DOWN?

From Quiz Opposites Attract

Answer: Up

The opposite of down is up. If you are in a high place, you could be up on top of something, and then jump down.

17. Cindy saw a clown at the park that made her giggle. What is a synonym for giggle?

From Quiz Cindy's Sensational Synonyms

Answer: laugh

Cindy and her mother strolled to the park in pleasant weather to see a clown that made them giggle. A synonym for giggle is laugh or chuckle.

18. When the bell rings at school, we know it's time for break! Which other word can we use to describe this period of time?

From Quiz I Don't Want to Break It

Answer: Recess

Who doesn't want a break? At school, recess is one of the most awaited moments of the day, and for a good reason.

19. Thirdly for your answering delight, I give you the plain, blank colour that is "white", But now I think you're getting the knack. The opposite here has got to be _____.

From Quiz Opposites for Kids I

Answer: black

The opposite of white: a five letter word that rhymes with 'knack' - black!

20. What is the opposite of PRIVATE?

From Quiz Bitter and Sweet

Answer: Public

Celebrities on television like to keep their lives PRIVATE. Their lives become PUBLIC if the press take photographs and publish their story in a magazine.

21. Quietly, Tom crept DOWN the stairs prepared to face the intruder in the attic.

From Quiz Antonym Adventure

Answer: up

While basements can be found at the BOTTOM of buildings, attics are located at the TOP, just below the roof. One should therefore go UP the stairs rather than DOWN to find an attic.

22. John was AFRAID to go to the basement all by himself. Afraid is similar to ____.

From Quiz In Other Words...

Answer: Scared

To be afraid is to show fear or, in slang terms, to be a "fraidy cat." :-) Other synonyms of afraid include the word aghast, alarmed and horrified.

23. What are the words Four and Question related as?

From Quiz Antonym, Synonym, Homophone or Other?

Answer: Other

The words four and question are not related as antonyms, synonyms or homophones. Definitions: Four, the number that comes after three and before five; Question, a sentence used to find information, Example: Question: "What do we have to drink?" Answer: "Coke, Pepsi, Sprite, iced tea and iced water."

24. What is a SYNONYM for equal?

From Quiz Synonyms and Antonyms

Answer: level

Equal means the same quality, value, or number of another. To be unequal or unbalanced means that you don't match up with the other quality, value, or number.

25. What is the opposite of ASLEEP?

From Quiz Opposites Attract

Answer: awake

Asleep is when you are sleeping, and awake is when you are NOT sleeping. Last night I was asleep, then in the morning, my alarm went off and I was awake.

26. After Cindy saw the clown, she saw a boy who was very tall. What is a synonym for tall?

From Quiz Cindy's Sensational Synonyms

Answer: lanky

Cindy and her mother strolled to the park in pleasant weather to see the clown that made them giggle and saw a lanky boy. Tall is a synonym for lanky or long-legged.

27. A delinquent is a person who breaks the law. What would be a synonym for "breaking the law"?

From Quiz I Don't Want to Break It

Answer: Violating

A violator or offender is someone who breaks the law or a pre-established rule, and they face consequences for their actions.

28. As it appears that we are going nowhere, My next word for you I think shall be "square". A shape that makes nearly the shell of a turtle, The antonym here has got to be a ____.

From Quiz Opposites for Kids I

Answer: circle

The opposite of square: a six letter word that (nearly!) rhymes with 'turtle' - circle!

29. What is the opposite of REAP?

From Quiz Bitter and Sweet

Answer: Sow

In early spring, a farmer will SOW his seeds in his field. During the summer, rain and sunshine will make the seeds grow into plants and vegetables. The farmer will harvest, or REAP, his crop in the autumn.

30. Tom stood at the attic door for a moment. He was BOLD to turn the knob.

From Quiz Antonym Adventure

Answer: scared

Fear is not necessarily a bad thing. It's a natural emotion when a person senses danger. Since the natural thing to do is to move AWAY from the source of danger, fear helps to protect us. A "phobia" however is an unnatural fear and may require therapy.

This is category 19850
Last Updated Mar 02 2024 5:52 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.