FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Name the Song Quizzes, Trivia and Puzzles
Name the Song Quizzes, Trivia

Name the Song Trivia

Name the Song Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Lyrics Mixture

Fun Trivia
Can you recognise these songs from a variety of musicals?
4 quizzes and 55 trivia questions.
1.
  Social Critique, Musically   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Musical theater productions are not all shallow happiness. Here are a few songs, some light and some dark, that are more a social critique.
Average, 10 Qns, mlcmlc, Jun 15 11
Average
mlcmlc gold member
647 plays
2.
  One-Word Songs from Musicals    
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give you the clue, then you tell me what song you think it is. All answers are one word titles, from an assortment of musicals.
Average, 10 Qns, rosieh, Jan 15 12
Average
rosieh
427 plays
3.
  Musical Love Songs    
Multiple Choice
 20 Qns
Because "Every Story Is A Love Story," every musical has memorable (and not-so-memorable) love songs. This is a quiz on songs from some of my favorite musicals (movies and/or stage versions!)
Tough, 20 Qns, altogeek, Jul 08 18
Tough
altogeek
Jul 08 18
695 plays
4.
  Sing, Broadway! Sing!    
Multiple Choice
 15 Qns
Some of my favorite Broadway songs. I'll give you a line from the song, you tell me the title.
Tough, 15 Qns, altogeek, May 26 11
Tough
altogeek
747 plays
trivia question Quick Question
"Fiddler on the Roof" has one of the most amusing love songs. What is it? "After twenty-five years, why talk about love right now?"

From Quiz "Musical Love Songs"





Name the Song Trivia Questions

2. What is the title of this love song from "Miss Saigon"? "A song played on a solo saxophone..."

From Quiz Musical Love Songs

Answer: The Last Night of the World

"The Last Night of the World" is from Miss Saigon, a musical about the Vietnam war. It was based on the opera "Madame Butterfly". In this song, the lovers, Kim and Chris, sing "A song played on a solo saxophone... a crazy sound, a lonely sound, a cry that tells us love goes on and on.... played on a solo saxophone. So stay with me, and hold me tight, and dance like it's the last night of the world."

3. I'll do it the day after today. What one-word song title from 'Annie' could replace the previous statement?

From Quiz One-Word Songs from Musicals

Answer: Tomorrow

'Tomorrow', from 'Annie', is sung by various characters, mainly Annie. It is a song that she sings when she is feeling blue because it lifts her up and gives her hope.

4. This song, from the musical "Rent," is a meeting for "people dealing with life." "Because reason says I should have died three years ago..."

From Quiz Sing, Broadway! Sing!

Answer: Life Support

I've always felt chills when listening to this song. The fact that Roger joins in with Gordon to sing those lines ("Reason says...") was such a powerful way to make many characters' brink-of-death situations real.

5. What is the title of this song from Meredith Wilson's "The Music Man"? "And there were wonderful roses, they tell me..."

From Quiz Musical Love Songs

Answer: Till There Was You

The main character of "The Music Man," Harold Hill, was so wrapped up in his own cons and schemes that he "never saw [the birds] winging," the "bells...ringing," or "love...singing." Until, however, he met Marion Paroo, River City, Iowa's librarian. Likewise, she had never taken the time to smell the roses or listen to the music that was all around her until Harold came into her life.

6. What dirge does Joanne sing when she becomes disgusted with the disapproving looks that she's getting? "And here's to the girls who play wife-- Aren't they too much? Keeping house but clutching A copy of 'Life', Just to keep in touch."

From Quiz Social Critique, Musically

Answer: Ladies who Lunch

This role was originated on Broadway by Elaine Stritch when "Company" opened in 1970. A documentary was created while recording the original cast album for this show. It was intended as a pilot of a larger series, but production stopped after this pilot was created.

7. 'Perhaps' is a synonym for the one-word title of what song from 'Annie'?

From Quiz One-Word Songs from Musicals

Answer: Maybe

'Maybe' is sung by Annie when she is dreaming of her parents.

8. In this comedic song from "Brigadoon," Meg sings about her futile attempts at courting. "A poet only writes about the things he cannot do."

From Quiz Sing, Broadway! Sing!

Answer: The Love of My Life

"Oh, he was a poet, a rhymer was he. He read me some verse he had written for me. He said they would move me, these poems from his pen, An' how right he was, because they moved me right into the glen. We stayed till the dawn came an' lighted the sky, Then I shook his hand an' I bid him good-bye. I never went back, for what I had heard was true: That a poet only writes about the things he cannot do."

9. Name this astereotypical love song from the musical "Rent": "Don't got much baggage to lay at your feet..."

From Quiz Musical Love Songs

Answer: I'll Cover You & Ill Cover You

"I'll Cover You" is sung by two gay men, (Tom) Collins and Angel Dumott-Schunard, to each other. They promise undying love to each other for all their lives and to cover each other "with a thousand sweet kisses." It's an incredibly sweet song.

10. This song serves as a means of rebellion for Kim in "Bye Bye Birdie." (movie) "Daddy dear, you won't know your daughter!"

From Quiz Sing, Broadway! Sing!

Answer: Lot of Livin' To Do

This has got to be one of the most fun songs to sing. "There are men with childhood behind them. Handsome men from Yale or Purdue. Older men, and I'm gonna find 'em. I've got a lot of living to do. I'm a-gonna have fun, gonna be wild, have my own way. I may break a heart today. Drink champagne as if it were water. Pink champagne, and after a few, Daddy, dear-- you won't know your daughter! She's got a lot of living to do." Meanwhile, Hugo, Kim's cast-aside boyfriend retaliates with some rebellion of his own. "Think I'll be a ring-a-ding drummer. Make each week a thousand or two. Gorgeous girls will beg for my number. I've got a lot of living to do."

11. What is this love song, from Elton John and Tim Rice's "Aida"? "Too many choices tear us apart... I don't want to live like that."

From Quiz Musical Love Songs

Answer: Elaborate Lives

In this song, Aida, the captive Nubian princess, and Radames, fiancee of the princess of Egypt, realize their love for each other. They speak of the "Elaborate Lives" which they lead, and how they "don't know whose words are true." Softly, they say to each other, "May this confession be the start."

12. What one-word song title from 'West Side Story' decribes something that will not happen this morning or this afternoon?

From Quiz One-Word Songs from Musicals

Answer: Tonight

'Tonight' is sung as a duet by Maria and Tony, who are singing of their love for each other.

13. This song from "Phantom of the Opera" is performed through the context of the Phantom's opera, "Don Juan Triumphant." "Abandon thought and let the dream descend..."

From Quiz Sing, Broadway! Sing!

Answer: The Point of No Return & Point of No Return

The Phantom takes the place of the lead actor in this scene of his opera in order to seduce the lovely Christine Daae, his obsession. He wrote his opera for her. Ironically, Andrew Lloyd Webber wrote "Phantom of the Opera" for Sarah Brightman, his wife at the time.

14. This song, from "Jesus Christ Superstar," is a song of one-sided love and devotion. What is it called? "Don't you think it's rather funny I should be in this position?"

From Quiz Musical Love Songs

Answer: I Don't Know How To Love Him

Sung by Mary Magdalene, "I Don't Know How To Love Him" speaks of a woman's confusion in loving a man who is different from any other. She says "I've been changed... yes, really changed. In these past few days, when I've seen myself, I seem like someone else." Of course, the "he" of whom she speaks is none other than the "Superstar" himself.

15. What number does J. Bowden Hapgood sing to Fay Apple trying to convince her to destroy all of the Cookies' records? "Everybody says don't walk on the grass, Don't disturb the peace, Don't skate on the ice."

From Quiz Social Critique, Musically

Answer: Everybody Says Don't

The Sondheim show "Anyone Can Whistle" opened on Broadway in 1964, but closed after nine performances. It was also the first stage musical role for Angela Lansbury.

16. This song, from the musical "Aida," is a song of twisted ambition. "We'll extend fair Egypt's power, Egypt's glory, strength, and style.."

From Quiz Sing, Broadway! Sing!

Answer: Another Pyramid

Zoser, Egypt's prime minister, tells his son Radames to marry Princess Amneres and assume the throne of Egypt because the Pharoh's health is waning.

17. "Bye Bye Birdie" has a very touching song about teenage love. What is it called? "You'll need someone who is living just for you..."

From Quiz Musical Love Songs

Answer: One Boy

"One Boy" is sung by Kim McAfee to her boyfriend, Hugo Peabody, to reassure him that the symbolic kiss given to her by Conrad Birdie, the rock 'n roll star, is nothing, and that Hugo is her "One boy to joke with... have Coke with," because "that's the way it should be."

18. Have I forgotten something? If so, perhaps I need to improve which faculty, according to a song from 'Cats' which has a single word for its title?

From Quiz One-Word Songs from Musicals

Answer: Memory

'Memory' is the most well known song from Andrew Lloyd Webber's 'Cats'. Sung by Grizabella, she is remembering happier times. 'Cats' is based on T.S. Eliot's 'Old Possums Book Of Practical Cats'.

19. The non-Disney musical version of "Cinderella" has some wonderful music, including this reminiscent song from after the ball. "The stars in a hazy heaven tremble above you..."

From Quiz Sing, Broadway! Sing!

Answer: A Lovely Night

Julie Andrews originated the title role on Broadway in 1957, and it was reprised in a movie in 1997 by Brandy.

20. Made famous by Dolly Parton and then Whitney Houston, this song was at one time included in "The Best Little Whorehouse in Texas". "If I should stay, I would only be in your way ..."

From Quiz Musical Love Songs

Answer: I Will Always Love You

Parton and Houston both sang this song so amazingly, with many vocal riffs that are incredibly challenging and beautiful. (You didn't really expect the title to be the lyric provided, did you?)

21. Annie has escaped the orphanage. When she finds Hooverville, what do the folks sing to express their discontent? "In ev'ry pot he said "a chicken" But Herbert Hoover he forgot Not only don't we have the chicken We ain't got the pot!"

From Quiz Social Critique, Musically

Answer: We'd Like to Thank You Herbert Hoover

Annie was based on the "Little Orphan Annie" comic strip by Harold Gray. The original Sandy was found at a pound by a 19 year old William Berloni and trained for the stage performances. This was to be only the first animal he worked with on the stage.

22. Another fantasy, this "Fiddler on the Roof" song speaks of Tevye's desire to be wealthy, for many different reasons. "Oy, what a happy mood she's in-- screaming at the servants day and night."

From Quiz Sing, Broadway! Sing!

Answer: If I Were a Rich Man

In a very Klezmer-ish style, this song is sung partially on nonsense syllables, giving it a cultural feel.

23. Name the passionate love song from "Wicked": "Say there's no future for us as a pair..."

From Quiz Musical Love Songs

Answer: As Long As You're Mine

Sung by Elphaba, the wicked witch of the West, and Fiyero, once her best friend Galinda's beau, this song is full of longing and disbelief at their luck. "Kiss me too fiercely, hold me too tight... I need help believing you're with me tonight."

24. What anthem does Joe sing to the river? "Colored folks work on de Mississippi, Colored folks work while de white folks play, Pullin' dose boats from de dawn to sunset, Gittin' no rest till de judgement day."

From Quiz Social Critique, Musically

Answer: Ol' Man River

It's amazing to me that "Show Boat" premiered in 1927. I found several sites which praised the musical for being the first to integrate the songs with the plot. This song was written for Paul Robeson, but because of his other commitments, Jules Bledsoe originated the role. Robeson did perform the role in other productions

25. According to a song with a single word for its title, I'm very well known and loved by all. What is the title of this song from the musical 'Wicked'?

From Quiz One-Word Songs from Musicals

Answer: Popular

'Popular' is sung by the character Glinda in the musical 'Wicked', which is based on the story of the witches of Oz. Glinda (later to be considered the good witch) is trying to help Elphaba (later to become known as the Wicked Witch of the West) become more popular. It is sung when they are still at school.

26. This song from "Guys and Dolls" expresses Sarah Brown's ecstasy at having found Skye Masterson. "Ask me how do I feel from this chemistry lesson I'm learning."

From Quiz Sing, Broadway! Sing!

Answer: If I Were a Bell

Sarah gives so many metaphors in this song, an English teacher would have a field day! "If I were a bell I'd be ringing," "If I were a gate I'd be swinging," "If I were a watch I'd start popping my springs." ...and more! Was this feeling sparked by true love or a night of dulce de leches?

27. Aptly named, this song from "Les Miserables" is an admission of love. "This is a chain we'll never break..."

From Quiz Musical Love Songs

Answer: A Heart Full of Love & Heart Full of Love

With the help of his friend Eponine, Marius Pontmercy has just climbed the wall into a beautiful girl's garden. He saw this girl from afar and thought her extremely beautiful. The girl, Cosette, felt the connection too. But the song's joy is somewhat tainted by Eponine's sadness at this love connection. Eponine is also in love with Marius, but admits "These are words he'll never say... not to me."

28. This song from 'Showboat' sounds as if it might be a reference to former American President Clinton. What is its title?

From Quiz One-Word Songs from Musicals

Answer: Bill

'Bill' is a beautiful song from 'Showboat'. Julie sings it in the second act, during the auditions, and she is clearly reminiscing about her failed marriage with Steve. The song was originally written for the 1917 show 'Oh, Lady! Lady!', but was deleted because it was felt to be too sombre for that show. It fits perfectly in 'Showboat'.

29. This song from "Into the Woods" introduces all of the characters and their situations.

From Quiz Sing, Broadway! Sing!

Answer: Prologue: Into the Woods

"'Into the Woods' blends various familiar fairy tales with an original story of a childless Baker and his Wife, who catalyze the action of the story by attempting to reverse a curse on their family in order to have a child." - http://www.sondheim.com/shows/into_the_woods/#music

30. This song, from "A Chorus Line," is about not regretting things in the past. "The gift was ours to borrow."

From Quiz Musical Love Songs

Answer: What I Did For Love

"Won't forget, can't regret what I did for love!"

This is category 16948
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.