FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Lyrics Mixture Quizzes, Trivia and Puzzles
Lyrics Mixture Quizzes, Trivia

Lyrics Mixture Trivia

Lyrics Mixture Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Musicals Mixture

Fun Trivia
Where would a musical be without its songs? We cannot readily reproduce the melodies in a written quiz, so let's focus on the lyrics.
87 Lyrics Mixture quizzes and 1,218 Lyrics Mixture trivia questions.
Sub-Categories:
1.
  More Musical Lyrics!    
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give you a line of lyrics and you either complete the lyric or name the musical it's from. Have fun and good luck!
Tough, 10 Qns, stagegrl86, Aug 06 07
Tough
stagegrl86
1248 plays
2.
  Extreme Musical Quiz--Quizzer Discretion Advised   great trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Welcome one and all to the depths of my underground lair. Let's see if you are as musically obsessive as I am. I will give you the lyrics from five classic broadway songs...then for each, I will ask you five questions. Good luck.
Tough, 25 Qns, bwaymizfit, Aug 08 07
Tough
bwaymizfit
3608 plays
3.
  Life is a Cabaret: Musical Figures of Speech    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you remember learning about figures of speech in English class? The lyricists who penned these show tunes must have been paying attention, based on their use of similes, personification, and more.
Tough, 10 Qns, chicagojanet, Dec 04 21
Tough
chicagojanet
Dec 04 21
252 plays
4.
  Lyrics from Popular Musical Songs    
Multiple Choice
 10 Qns
So, do you think you are the ultimate musical buff? Lyrics from "The Sound of Music" to "Annie Get Your Gun". Take this quiz and test your knowledge of lyrics from popular musicals.
Average, 10 Qns, shermanator7, Nov 17 23
Average
shermanator7
Nov 17 23
1710 plays
5.
  Do You Know Broadway Musicals?    
Multiple Choice
 10 Qns
Broadway Musical Trivia: how much do you know? A mostly quote quiz, on Broadway.
Tough, 10 Qns, sparrow_freaks, Aug 08 07
Tough
sparrow_freaks
866 plays
6.
  Broadway Lyrics    
Multiple Choice
 10 Qns
So basically I ask a question and you answer it, nothing special. These are based on my favorite musicals.
Average, 10 Qns, booksandme, May 07 19
Average
booksandme
May 07 19
1340 plays
7.
  Odd Lyric Out    
Multiple Choice
 20 Qns
I'll give you the title of a musical and its composer, and you will have to guess which lyrics are not from a song in the show. Stay on your toes, because I've usually changed only a word or two in the fake lyric (or even just changed the word order).
Difficult, 20 Qns, musicalgeek406, Aug 06 07
Difficult
musicalgeek406
638 plays
8.
  Musicals for the Slightly Obsessed    
Multiple Choice
 25 Qns
On some questions, I provide a lyric from a song, and you choose what musical it is from. On the rest, I provide part of a lyric and you fill in the blank.
Tough, 25 Qns, bbmblondie, Oct 25 07
Tough
bbmblondie
1137 plays
9.
  Musical Lyrics    
Multiple Choice
 15 Qns
I'll give you a line of lyrics, and you either complete it or give the name of the musical which the lyrics are from. Have fun!
Tough, 15 Qns, Stagegrl86, May 11 12
Tough
Stagegrl86
768 plays
10.
  Musical Quotes    
Multiple Choice
 10 Qns
Hello everyone! This is about my favorite musicals. I give you a quote, you tell me the song, the musical and (or) the character who sings it. Good luck!
Difficult, 10 Qns, PearlQ19, Aug 06 07
Difficult
PearlQ19 gold member
800 plays
trivia question Quick Question
This line appears in which musical? "It's over now The music of the night."

From Quiz "Name that Musical"




Related Topics
  Mixed Lyrics [Music] (50 quizzes)

  Lyrics Mixture [Music] (556 quizzes)


Lyrics Mixture Trivia Questions

1. In "South Pacific," nurse Nellie Forbush uses similes when describing what it's like to be in love with a wonderful guy. She is corny as Kansas in August, high as a flag on the Fourth of July, and ______ as blueberry pie.

From Quiz
Life is a Cabaret: Musical Figures of Speech

Answer: Normal

You no doubt remember that a simile compares two things using the word "like" or "as". In "A Wonderful Guy". Nellie sings about how cliched it is to be in love. She is also "as trite and as gay as a daisy in May" and "bromidic and bright as a moon happy night."

2. Which musical are these lyrics from? "He's outwardly respectable. I know. He cheats. At cards. His footprints are not found in any file at Scotland Yard's."

From Quiz Do You Know Broadway Musicals?

Answer: Cats

"Macavity, Macavity, there's no one like Macavity. He's a fiend in feline shape, a monster of depravity. You may meet him in a by-street, you may see him in the square. But when a crime's discovered, then Macavity's not there! He's outwardly respectable. I know. He cheats. At cards. His footprints are not found in any file of Scotland Yard's." These lines originated from T S Eliot's poem, and they were used in the musical. "The Odessa Files" is a film with the soundtrack written by Andrew Lloyd Webber, not a musical.

3. What musical begins with songs about trees, flowers and mountains?

From Quiz Broadway Lyrics

Answer: The Sound of Music

Maria is singing her song "The hills are alive, with the sound of music! With songs they have sung, for a thousand years!" She goes on and talks about nature (a.k.a, flowers, trees and mountains).

4. "A kiss on the hand may be quite continental, but..." From what musical does this line come?

From Quiz Extreme Musical Quiz--Quizzer Discretion Advised

Answer: Gentlemen Prefer Blondes

"Gentlemen Prefer Blondes" opened on December 8, 1949 at the Ziegfeld Theatre, starring Carol Channing, Yvonne Adair, and Jack McCauley. The music was written by Jule Styne and the lyrics by Leo Robin. "Gentlemen" was directed by John C. Wilson and choreographed by Agnes de Mille.

5. What musical has the song with such lyrics as "I have confidence in sunshine. I have confidence in rain. I have confidence that spring will come again; besides which, you see, I have confidence in me."?

From Quiz Lyrics from Popular Musical Songs

Answer: The Sound of Music

"I Have Confidence" is from the 1965 film "The Sound of Music". This song was not in the Broadway show, but was added in the movie version. Maria von Trapp sings this song after leaving the convent to help her courage.

6. "Can't ya hear my heart palpitatin' and bumpin, a-waitin' for sumpin, sumpin' nice from you?"

From Quiz Musicals for the Slightly Obsessed

Answer: Oklahoma!

This is in Will's reprise of "I Cain't Say No", when he is trying to persuade Ado Annie to kiss him.

7. Name the musical: "We got another dead cow and we don't know why they die!"

From Quiz More Musical Lyrics!

Answer: Bat Boy

"Bat Boy" is a musical based on tabloid which said that there was half bat and half boy found in a cave in West Virginia. This is from the song "Another Dead Cow."

8. 'The girls today in society go for classical poetry, so to win their hearts one must quote with ease Aeschylus and Euripides.'

From Quiz Musical Lyrics

Answer: Kiss Me Kate

This is from the song 'Brush up Your Shakespeare.'

9. 'I'll give you all I've got, you know I can protect you.'

From Quiz Musical Quotes

Answer: 'Try Not To Be Afraid' ('Whistle Down The Wind')

Swallow still thinks that the man is Jesus. He realizes his chance and tells her to bring the gun he has hidden in a train tunnel. Swallow is afraid, but he calms her. A wonderful song!

10. Who sang these lines for the first time? "Don't cry for me, Argentina! The truth is I never left you all through my wild days, my mad existence! I kept my promise, don't keep your distance!"

From Quiz Do You Know Broadway Musicals?

Answer: Julie Covington

Though Elaine Page did the role of Evita originally in the London Cast, Patti LuPone made it her milestone role, and Madonna did the movie version, Julie Covington actually did the very first recording of "Evita." There was no staging---it was first released as a CD in 1976 with Colm Wilkinson as Che. In 1978, Harold Prince hired a new cast and staged it.

11. "A kiss on the hand may be quite continental, but..." Now, what is the name of the song from which this lyric comes?

From Quiz Extreme Musical Quiz--Quizzer Discretion Advised

Answer: Diamonds are a Girl's Best Friend

Having been written for the musical stage during the 1940s, "Diamonds" has now surpassed its Broadway background and become a standard for everybody to love/hate. Not to mention that Nicole Kidman sang it in "Moulin Rouge!"

12. Complete the lyrics from Annie Get Your Gun: "I got the sun in the morning and _________."

From Quiz Lyrics from Popular Musical Songs

Answer: the moon at night

Annie sings this when she knows that she has to sell her sharpshooting medals to salvage the bankrupt show, to comfort herself.

13. "Better stop and take stock while you're standing here stuck to the steps of the palace."

From Quiz Musicals for the Slightly Obsessed

Answer: Into the Woods

From "On the Steps of the Palace", sung by Cinderella, when she is trying to decide what to do about her prince.

14. Complete the following: "Give me a man who is handsome and strong, someone who's stalwart and steady. Give me a night that's romantic and long, then give me ___________________."

From Quiz More Musical Lyrics!

Answer: a month to get ready

This is from the song "No Time At All," which is from the musical "Pippin."

15. 'Let's get a band-aid for your...'

From Quiz Musical Lyrics

Answer: knee

'I'll change, there's a 'life support' meeting at 9:30. Yes, this body provides a comfortable home for the Aquired Immune Defeciency Syndrome.' This is from the song 'You Ok Honey?' which is from 'Rent.'

16. 'She dances naked in my soul and sleep won't come.'

From Quiz Musical Quotes

Answer: 'Belle' ('Notre-Dame de Paris')

One of the best musical songs ever written (at least in my opinion). Quasimodo, Frollo and Phoebus express their feelings for Esmeralda. '... and it's no use to pray these prayers to Notre-Dame.'

17. What musical is the following quote from? "A heart full of love!"

From Quiz Broadway Lyrics

Answer: Les Miserables

"A heart full of love" is sung when Marius meets Cosette and it's love at first sight. This song directly follows the song "In My Life".

18. "A kiss on the hand may be quite continental, but..." What is the name of the character who sings this lyric?

From Quiz Extreme Musical Quiz--Quizzer Discretion Advised

Answer: Lorelei Lee

"Gentlemen Prefer Blondes" takes a satirical look at the "Roaring Twenties." It has a relatively thin plot, revolving around Lorelei's (the Little Girl From Little Rock's) excursion to France with her friend Dorothy Shaw (played by Yvonne Adair) and her wealthy acquaintance Gus Esmond (Jack McCauley).

19. "It's the root of all evil, of strife and upheaval, but I'm certain, honey, that life would be sunny with plenty of money and you."

From Quiz Musicals for the Slightly Obsessed

Answer: 42nd Street

Within "42nd Street", there is the story of the production of another musical, called "Pretty Lady", containing this song, "Plenty of Money and You".

20. Complete the following: "When men say I'm cute and funny, and my teeth are not teeth but pearls, I lap it all up like honey _______________."

From Quiz More Musical Lyrics!

Answer: I enjoy being a girl

This is from the song "I Enjoy Being a Girl," which is from the musical "Flower Drum Song."

21. 'It's knowing what they want of me that....'

From Quiz Musical Lyrics

Answer: scares me

This is from the show 'Aida.'

22. 'If my life were important I would ask will I live or die - But I know the answers lie far from this world.'

From Quiz Musical Quotes

Answer: 'Close Every Door' ('Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat')

'Close Every Door' is the only song in the musical which is really serious. Joseph sings it when he's in jail.

23. In what musical is there an Angel (of music)?

From Quiz Broadway Lyrics

Answer: Phantom of the Opera

The phantom has many names: O.G., Opera Ghost, Erik, the Phantom, and Angel of Music.

24. "A kiss on the hand may be quite continental, but..." Which actress originated the character on Broadway who sings this lyric?

From Quiz Extreme Musical Quiz--Quizzer Discretion Advised

Answer: Carol Channing

Stage legend Carol Channing was born on January 31, 1921 in Seattle, Washington. Other credits include the title roles in "Hello, Dolly!" and "Lorelei" (a short lived sequel of "Gentlemen Prefer Blondes").

25. Who sings "Just you wait, 'enry 'iggins, till you're sick, and you scream to fetch a doctor double quick"?

From Quiz Lyrics from Popular Musical Songs

Answer: Eliza Doolittle

"Just You Wait" is from "My Fair Lady" and is sung by Eliza Doolittle, a cockney girl, who is being taught how to speak proper English from Henry Higgins. She is so mad at him making her do all the language exercises, so she imagines him about to die.

26. "Even our piano in the parlor, Daddy bought for ten cents on the dollar."

From Quiz Musicals for the Slightly Obsessed

Answer: Funny Girl

From "Second Hand Rose", sung by Fanny Brice (Barbra Streisand in the movie).

27. Name the musical: "Peter Rabbit is a stupid book about a stupid rabbit who steals vegetables from other people's gardens."

From Quiz More Musical Lyrics!

Answer: "You're a Good Man, Charlie Brown"

This is from the song "Book Report."

28. 'I can drink it quicker and get even sicker.'

From Quiz Musical Lyrics

Answer: Annie Get Your Gun

This is from the song 'Anything You Can Do, I Can Do Better.'

29. 'It's our mothers and fathers, our heroes and martyrs, for God's in the people and people are the land.'

From Quiz Musical Quotes

Answer: 'God's Own Country' ('The Beautiful Game')

A wonderful song. Mary and a Protestant girl both sing separately about 'their' Ireland.

30. Synecdoche uses a part to represent the whole (or a whole to represent a part). For example, in "West Side Story", Tony and Maria pledge their commitment to each other using one item to symbolize the totality of their lives. What is it?

From Quiz Life is a Cabaret: Musical Figures of Speech

Answer: Hands

In the song "One Hand, One Heart", the pair of lovers enacts a pretend wedding. Their vows include the following words: "Make of our hands one hand, make of our hearts one heart, make of our vows one last vow: only death will part us now." The words foreshadow the tragic end of their story.

This is category 16947
Last Updated Feb 21 2024 2:00 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.