FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Vampires Quizzes, Trivia and Puzzles
Vampires Quizzes, Trivia

Vampires Trivia

Vampires Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends

Fun Trivia
These quizzes are based on myths surrounding vampires, not on literary or cinematic characters inspired by the myths. No handsome romantic characters here - the traditional European vampire was described as bloated and purplish (both possibly due to the recent consumption of blood), dressed in its burial shroud.
14 Vampires quizzes and 150 Vampires trivia questions.
1.
Raising the Dead  Tracking The Vampire Mythos
  Raising the Dead - Tracking The Vampire Mythos   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Perhaps no creature has pervaded folklore over the centuries moreso than the vampire. Sink your teeth into these ten questions exploring the history and cultural variations of these creatures of the dead. Good luck!
Tough, 10 Qns, kyleisalive, Jul 25 16
Tough
kyleisalive editor
597 plays
2.
  Vampires From Around the World editor best quiz   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Undead, bloodsuckers, evil and vile creatures - almost every culture in the world has its own legends of vampiric beings. We have all heard of Stoker's Dracula, but how many of the following international vampires are we familiar with?
Difficult, 10 Qns, nerthus, Feb 12 17
Difficult
nerthus
11979 plays
3.
  Going on a Vampire Hunt!   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Using your knowledge of vampire legends, answer these questions to diagnose, hunt, and destroy a vampire from traditional folklore!
Difficult, 10 Qns, stuthehistoryguy, Jan 04 06
Difficult
stuthehistoryguy gold member
6442 plays
4.
Vampire Hunters International
  Vampire Hunters International   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
So you want to join the Vampire Hunters International? Well, the VHI don't accept just anyone. Prove you have the right stuff by passing this quiz on different vampires from all over the world.
Average, 10 Qns, jcpetersen, Jun 07 16
Average
jcpetersen
305 plays
5.
  Vampires 101   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz of basic facts on vampires of folklore. Be forewarned, though, that the "real" vampires were very different from the folks in today's movies and novels!
Very Difficult, 10 Qns, Stuthehistoryguy, Nov 19 09
Very Difficult
Stuthehistoryguy gold member
5089 plays
6.
  Vampire Fakelore   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Much of what most people think of as vampire folklore is actually the invention of fantasy writers from the UK and US. This quiz examines which is which.
Difficult, 10 Qns, stuthehistoryguy, May 26 08
Difficult
stuthehistoryguy gold member
2695 plays
7.
  Peter and Paole - Two "Real" Vampires   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on Peter Plogojowitz and Arnold Paole, two "real" vampires whose cases shocked Europe in the 1730s.
Average, 10 Qns, stuthehistoryguy, Nov 21 13
Average
stuthehistoryguy gold member
1243 plays
8.
  These Guys Suck...   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Where's Buffy when you need her. Match these vampires (and suspected ones) with the civilisation or race from which their folklore emerged.
Average, 10 Qns, pollucci19, Aug 31 18
Average
pollucci19 gold member
Aug 31 18
246 plays
9.
  The Vampires of New England   best quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
A quiz on the folk customs of otherwise rational people terrified for the lives of their families.
Difficult, 15 Qns, stuthehistoryguy, Nov 01 07
Difficult
stuthehistoryguy gold member
1432 plays
10.
  History of Vampires   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about vampires? This quiz is a mixture of vampire facts and folklore. Don't rely solely on what you have seen in movies or you might not survive this quiz.
Average, 10 Qns, Chancem77, Nov 28 15
Average
Chancem77
458 plays
11.
  Vampires, Vampires and More Vampires!    
Multiple Choice
 10 Qns
Now we all know the truth about vampires--or do we? Enjoy my journey through the land of the Undead!
Very Difficult, 10 Qns, Charlie007, May 07 23
Very Difficult
Charlie007
May 07 23
4931 plays
12.
  Defense Against Vampires    
Multiple Choice
 10 Qns
There's a vampire chasing you! Luckily, you may be able to save your neck with your wits and your handy-dandy anti-vampire kit. Good luck, you'll need it.
Difficult, 10 Qns, Orevet, Oct 05 18
Difficult
Orevet
Oct 05 18
5326 plays
13.
  Mediaeval Werewolves And Vampires    
Multiple Choice
 15 Qns
Eastern Europe had the Vampire, the fiendish Un-Dead drinker of blood. Northern and Western Europe had the Werewolf - the stalker of human prey.
Difficult, 15 Qns, LindaC007, Aug 19 19
Difficult
LindaC007
Aug 19 19
4150 plays
14.
  Frightening Folks: Vampires in Legend    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on vampires in folk belief. No Bela Lugosis or Brad Pitts here--people were really scared of the "real thing"!
Difficult, 10 Qns, stuthehistoryguy, Jan 04 06
Difficult
stuthehistoryguy gold member
2237 plays
Related Topics
  Buffy The Vampire Slayer [Television] (650 quizzes)

  Buffy the Vampire Slayer [Movies] (2 quizzes)

  Buffy the Vampire Slayer [Literature] (11 quizzes)

  Buffy the Vampire Slayer Comics [Entertainment] (5 quizzes)

  Interview with the Vampire [Movies] (6 quizzes)

  Vampire Chronicles [Literature] (33 quizzes)

  Vampire Diaries [Television] (30 quizzes)

  Vampire Movies [Movies] (10 quizzes)


Vampires Trivia Questions

1. Varney the Vampire was the main character in a short story series that was published as a full length novel in 1847. What title was this story also known as?

From Quiz
History of Vampires

Answer: The Feast of Blood

"Varney the Vampire or The Feast of Blood" was written by James Malcolm Rymer and Thomas Peckett Prest. It is a Victorian era Gothic series known as "penny dreadfuls" and was first published in 1845.

2. Peter Plogojowitz and Arnold Paole both hailed from the same country, a Slavic region that had long been ruled by the Turkish Ottoman Empire. What country was this?

From Quiz Peter and Paole - Two "Real" Vampires

Answer: Serbia

Though Serbia had been a dominant power in Southeast Europe in the fourteenth century under Tsar Stephen Dusan, the area had been essentially under Turkish domination since the Battle of Kosovo in 1389. Many folklorists credit the Muslim Ottomans' very lenient attitude toward the local customs of their multinational subjects for the proliferation of vampire hunts and other folk customs of the region. These probably would have come under greater scrutiny in a Catholic country with an active Inquisition.

3. Serbian folk belief includes this creature, whose name literally means "wolf coat".

From Quiz Frightening Folks: Vampires in Legend

Answer: Vukodlak

A "Hajduk" is a Serbian bandit. In some instances, hajduks were believed to return from the dead as vampires. Karadjordje was himself a hajduk who led the fight for Serb independence in the early nineteenth century. "Lupmaje" is a made-up word out of my own twisted little head.

4. The Danag is an ancient South East Asian vampire that is initially believed to have been a good friend to humans before it got a taste of their blood and decided to feast upon them. Which country does this vampire originate from?

From Quiz Vampires From Around the World

Answer: Philippines

It is believed that the Danag helped Filipinos to cultivate taro before eventually turning on them. The story goes that a woman one day accidentally cut her finger and the Danag licked her blood. Unfortunately, it decided that it liked the taste of blood and proceeded to suck the woman's body dry.

5. What 15th century Romanian warlord inspired the novel "Dracula" written by Irish Author Bram Stoker in 1897?

From Quiz History of Vampires

Answer: Vlad Tepes

Vlad Tepes was a Romanian prince who ruled from 1456 to 1462. His excessive cruelty and practice of impaling his enemies earned him the nick name "Vlad the Impaler". He was the inspiration for Stoker's novel that marked the creation of one of history's most notable vampires, Count Dracula.

6. In 1732, Austrian medical officers published a well-received account of a Serbian vampire who terrorized a small village. What was this vampire's name?

From Quiz Frightening Folks: Vampires in Legend

Answer: Arnold Paole

Milos Obrenovic was the first King of modern Serbia. Marko Kraljevic was a legendary hero of late medieval Serbia and is celebrated in many folk ballads, as is the legendary village chief Knez Bogosav.

7. What color was a Russian vampire's face said to be?

From Quiz Vampires, Vampires and More Vampires!

Answer: Purple

According to folklore, a Russian vampire shared all the traits of the Transylvanian vampire, except the Russian vampire possessed a purple face. Anyone rebelling against the church, or practicing witchcraft, was in danger of becoming a vampire.

8. What 1960s TV series later inspired a Tim Burton film, starring Johnny Depp, that featured a Dracula-like character who was cursed to become a vampire by a jilted witch?

From Quiz History of Vampires

Answer: Dark Shadows

Johnny Depp brought new life and comedic qualities to the character of Barnabas Collins in the remake of the iconic TV series "Dark Shadows". When Angelique's feelings of love are unrequited, she seeks vengeance on Barnabas by turning him into a vampire.

9. There are a number of ways to get rid of a vampire, some more invasively than others. There is, however, one method in Eastern European practice which never seems to fail. What is it?

From Quiz Vampires 101

Answer: Cremation

Eating dirt famously did NOT work in the case of Arnold Paole, which was widely published all over Europe in 1732. The stake, as noted above, is also fallible. Granting absolution does actually work in some stories, but cremation is by far the end-all cure for vampirism. Unless the vampire escapes in the form of some vermin, reducing the body to ashes works every time--even for so-called "spectral" vampires!

10. What was so strange about the way a Bavarian vampire slept?

From Quiz Vampires, Vampires and More Vampires!

Answer: It slept with one eye open.

The Bavarian vampire was said to sleep inside its coffin with one eye always open with its thumbs linked.

11. In Italy in the 1540s what was considered the best way to tell if a suspect was really a werewolf?

From Quiz Mediaeval Werewolves And Vampires

Answer: Examine their insides

Well, it was thought that werewoves grew internal hair, so more than a few poor suspects were opened up to check to see if they were werewolves. Of course, they were all proven innocent but if any survived the test, I do not know.

12. Clinical vampirism, which is the obsession with drinking blood, is also known as what?

From Quiz History of Vampires

Answer: Renfield's Syndrome

Renfield's syndrome was named after the character of Renfield in "Dracula" who was labeled as a "Lunatic" with an obsession for consuming the blood of living things.

13. Emily Gerard's 1885 essay, "Transylvanian Superstitions", is often cited as a major source for "Dracula" author Bram Stoker's knowledge of vampires. According to Gerard, how does one become a vampire?

From Quiz Vampires 101

Answer: Be the illegitimate child of two illegitimate children

The 1960 film "Curse of the Werewolf" does contain the accidental birth at Christmas as a cause of lycanthropy, but neither it, cheating, nor violent death are mentioned by Gerard.

14. What was so strange about the way a Bulgarian vampire fed?

From Quiz Vampires, Vampires and More Vampires!

Answer: It had a pointed tongue with a barb on the end.

The strange thing about the Bulgarian vampire was that it did not have fangs. Instead of fangs, it had a forked tongue with a barb on the end of it.

15. What is most unusual about the Polish vampire known as Upier?

From Quiz Vampires From Around the World

Answer: It sleeps at midnight and rises at noon.

Like its cousin from Russia, the Upyr, this vampire has a human appearance and sleeps at night. This vicious vampire can be destroyed by burning its body - however, once burnt, its body will burst, releasing hundreds of maggots and rats. A vampire slayer will have to kill all these animals too lest they return to exact revenge.

16. How was Peter Plogojowitz destroyed?

From Quiz Peter and Paole - Two "Real" Vampires

Answer: Impaled by a wooden stake, then cremated

The unnamed bureaucrat further remarks that the body flowed freely with fresh blood, along with "other wild signs which I will pass by out of respect". (This is almost certainly another euphemism; those extremely curious can send me a note.) It is worth mentioning that, according to Paul Barber (whose book "Vampires, Burial, and Death" is the source of most of this quiz), all of the above are entirely consistent with reasonable processes of decomposition.

17. Another widely-held Rhode Island superstition holds that one can tell if a cemetery is haunted by evil spirits by a special sign, an indication that the devil flies out of the graves. What sign is this?

From Quiz The Vampires of New England

Answer: The headstones are tilted side-to-side instead of front-to-back

As the story goes (or at least as Michael Bell's informant relates it), when the stones are "flowing right out of the ground" in this manner, that cemetery is one to stay well away from. Specifically, if one is caught in such a cemetery after dark, the vampires will "fly right up and out of here". In other stories, the spirit only comes out and moves the stones when the vampire is staked. A more established storyteller Bell consulted presented a more corporeal reason for this phenomenon: stones in "evil" cemeteries tip because of exhumations and vandalism. Your mileage may vary.

18. In 1691, a priest serving in Poland asked the authorities at this institution for guidance in dealing with a vampire epidemic in Poland.

From Quiz Frightening Folks: Vampires in Legend

Answer: The Sorbonne

The learned fathers informed the priest that there was no such thing as vampires!

19. Where is the most common place you would find a vampire resting during the day?

From Quiz History of Vampires

Answer: A coffin or crypt

This was kind of a trick question because all of the answers pertain to various vampire characters, but the most COMMON resting place of a vampire has always been a coffin or a crypt, in a graveyard. If you missed this one don't feel bad because vampires in movies tend to find many venues acceptable for their sleep. Edward and the vampires in "Twilight" don't sleep at all, while many have found comfort in beds, as long as the room is dark and no sunlight can creep in. The "lost boys" hung upside down in a cave, and Barnabas Collins (Johnny Depp) was seen in various places including the top shelf of a cupboard, but his preferred place was his coffin.

20. While you're out hunting the vampire, there is still a town of people who are afraid of becoming the vampire's next tidbit. ACCORDING TO FOLKLORE, what might you advise them to carry in their pockets in case they're attacked?

From Quiz Going on a Vampire Hunt!

Answer: A handful of poppy or mustard seeds

The gun may indeed be reassuring, but firearms are notably absent from most folkloric vampire stories. So are holy water and, interestingly enough, crosses. If one wanted to use a holy item against a vampire, one would be advised to use a blessed icon created with prayer and fasting; two sticks taped together are just silly. Folk tradition holds that if you throw the small seeds on the ground, a vampire will stop and pick each one of them up before pursuing you. This belief was the center of an "X-Files" episode about vampires; somebody did their homework on that one!

21. In the vast majority of collected folkloric accounts, from what social class do most vampires originate?

From Quiz Vampires 101

Answer: Peasantry

There is the occasional urban vampire, and some vampires appear to have been somewhat well-off in life, but priests as vampires are rare, and vampiric aristocrats and monarchs are unheard of. The vast majority of vampires were poor peasants. Note: though Vlad Dracula and Elizabeth Bathory were vicious folks, there are no extant stories of them returning as undead before they were embraced by the fertile minds of modern fiction.

22. Other random thoughts come to you during your flight. You mutter under your breath at the morons who didn't bury Nero properly. What could have been done to prevent him from rising from the grave?

From Quiz Defense Against Vampires

Answer: Any of these will do, actually

There are zillions of ways to prevent a corpse from becoming a vampire; these are just a few of the possibilities. One of the most obvious ways, from Germany, was to lay the body out for a few nights and check to see if it started acting vampiric!

23. Which vampire threw off its shroud and attacked its victims in the nude?

From Quiz Vampires, Vampires and More Vampires!

Answer: Moravian

The Moravian vampire had the bad habit of tearing off its shroud so it could attack in the nude. Which also makes it guilty of being a flasher as well as a blood-sucker.

24. In 1997, Spanish neurologist Juan Gómez-Alonso suggested another disease as the origin of vampire belief, citing that condition's symptoms of photosensitivity, mental disturbance, and propensity to bite. What disease was this?

From Quiz Vampire Fakelore

Answer: Rabies

Like Dolphin, Gomez-Alonzo based his conception of vampirism on that found in novels and movies, not historical folklore. For example, he presents a case of a sufferer whose dementia did not allow him to recognize himself in a mirror; as noted above, the lack of a reflection comes from literature, not folklore. Gomez-Alonzo's article did appear in a reputable journal, "Neurology". However, neurologists generally do not have folklore training, and, like Dolphin's, Gomez-Alonzo's work is very brief and does not appear to have undergone thorough peer review.

25. The seminal book of folklore scholarship, J. G. Frazer's "The Golden Bough", makes little mention of vampires, saying only that villagers in one Slavic nation would build fires to keep them away. To which Slavs did Frazer refer?

From Quiz Frightening Folks: Vampires in Legend

Answer: Bulgarians

This extensive work was a compilation from sources all over the world. The absence of vampires therein is curious, since one of Frazer's central problems is "ressurection".

26. Of course, your friends will say he's not REALLY a vampire if you survive to tell them about this. Which medical affliction has vampirism not been connected to?

From Quiz Defense Against Vampires

Answer: Sickle-cell anemia

Schizophrenia can lead people to believe they're all sorts of things. The signs of tuberculosis include coughing up blood and losing strength, with the symptoms worsening at night. And rabies, of course, is transferred through biting.

27. The Albanian vampire had an usual trait concerning what it wore. What was it?

From Quiz Vampires, Vampires and More Vampires!

Answer: It wore high heel shoes.

The Albanian vampire always wore high heel shoes. One legend says that it carried its native soil in its heels, but maybe it just liked to wear high heels.

This is category 14777
Last Updated Feb 21 2024 1:59 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.