FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Frank Anne Quizzes, Trivia and Puzzles
Frank Anne Quizzes, Trivia

Anne Frank Trivia

Anne Frank Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G

Fun Trivia
The author of one of the most famous diaries in the world of literature died at the age of 15 in the Bergen-Belsen concentration camp. Her father, the only surviving member of her immediate family, published the diary following his return to Amsterdam after the war, and his discovery that Miep Gies (one of those who had helped hide the Frank family) had kept the diary safe.
8 Anne Frank quizzes and 90 Anne Frank trivia questions.
1.
  Translations of Anne Frank's Diary   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Anne Frank's diary was first published in 1947. As its importance became apparent it was soon translated into more than 70 languages and was read around the world. Let's explore some of the history of how it got from the diary to "The Diary".
Average, 10 Qns, Snowman, Jan 08 24
Average
Snowman gold member
Jan 08 24
187 plays
2.
Dear Diary
  Dear Diary   popular trivia quiz  
Fun Fill-It
 10 Qns
Anne Frank: The Diary of a Young Girl
Fill in an inspiring passage from the diary of Anne Frank, a pretty young girl cruelly murdered by the Nazis during the Holocaust.
Very Easy, 10 Qns, VBookWorm, Sep 11 23
Very Easy
VBookWorm
Sep 11 23
371 plays
3.
  The Diary of Anne Frank   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I've finally gotten around to reading this book, so I decided to make a quiz on it! Enjoy! Edition used: 1997 US Bantam edition.
Average, 10 Qns, ladymacb29, Jun 02 10
Recommended for grades: 6,7,8,9
Average
ladymacb29 editor
5999 plays
4.
  The Diary of Anne Frank - The Play   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
I just finished reading the script for "The Diary of Anne Frank" and I really enjoyed it so I am making this quiz. The quiz is from the play by Frances Goodrich and Albert Hackett.
Average, 20 Qns, Ilona_Ritter, Sep 08 20
Average
Ilona_Ritter gold member
Sep 08 20
1832 plays
5.
  Dear Diary...   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Diary of Anne Frank is one of the most famous diaries in the world. How well do you know it?
Average, 10 Qns, trinity_enigma, Sep 25 14
Recommended for grades: 6,7,8,9
Average
trinity_enigma
1006 plays
6.
  Life In the Secret Annex    
Multiple Choice
 10 Qns
Have you read or seen the play about Anne Frank's Diary? This is just a simple quiz all about it.
Average, 10 Qns, Aquariya, Jun 29 16
Average
Aquariya
1508 plays
7.
  Diary of Anne Frank: The People   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the people from the Diary of Anne Frank?
Tough, 10 Qns, ladymacb29, Jul 29 10
Tough
ladymacb29 editor
2746 plays
8.
  Anne Frank    
Multiple Choice
 10 Qns
I hope you've read the book because this is hard!
Average, 10 Qns, grandpa123, Feb 23 10
Average
grandpa123
3030 plays
trivia question Quick Question
What was the real name of the father of that family that stayed with the Franks?

From Quiz "Diary of Anne Frank: The People"




Related Topics
  Biographies and Autobiographies [Literature] (29 quizzes)

  Non-Fiction [Literature] (85 quizzes)


Anne Frank Trivia Questions

1. In which year was Anne Frank's diary published for the first time?

From Quiz
Dear Diary...

Answer: 1947

"Anne Frank's Diary" was published by her father after it was given to him in the hope of returning it to Anne. It had been saved by the people hiding them after the family had been taken away.

2. How many people were living in the Secret Annex at the time their whereabouts were betrayed?

From Quiz Life In the Secret Annex

Answer: 8

Anne, Margot, Mr Frank, Mrs Frank, Mrs Van Daan, Mr Van Daan, Peter, Mr Dussel.

3. Who finds Anne's diary in the beginning of the play?

From Quiz The Diary of Anne Frank - The Play

Answer: Miep

Anne Frank was born on June 12, 1929.

4. Who is Miep married to?

From Quiz Anne Frank

Answer: Jan

Miep was one of the "Secret Annex's" helpers and was later on married to Jan, who was also a helper of the Van Daans and the Franks.

5. What was the real last name of the other family who stayed with the Franks in the Secret Annex?

From Quiz Diary of Anne Frank: The People

Answer: Van Pels

In the novel, they are the van Daans.

6. By what affectionate name did Anne call her father?

From Quiz The Diary of Anne Frank

Answer: Pim

Bep and Miep were women who worked at the office.

7. Though commonly known as "The Diary of Anne Frank", the book was first published in 1947 as "Het Achterhuis". What is the English translation of this title?

From Quiz Translations of Anne Frank's Diary

Answer: The Secret Annexe

To give its full title, it was "Het Achterhuis - Dagboekbrieven 14 juni 1942 - 1 augustus 1944". Translated to English it is "The Secret Annexe: Diary letters June 14, 1942 - August 1, 1944" Anne started writing in the diary that she had been given for her 13th birthday. On May 11, 1994 she wrote "after the war I'd like to publish a book called The Secret Annexe. It remains to be seen whether I'll succeed, but my diary can serve as the basis." It was from this entry that the published diary took its name.

8. Where was Anne Frank hiding?

From Quiz Dear Diary...

Answer: In an attic in Amsterdam

The attic was above the offices where Anne Frank's father worked and the secret was kept by some of his employees.

9. Who was the only survivor of all the people living in the Annex?

From Quiz Life In the Secret Annex

Answer: Mr Frank

All the other members of the Annex died in death camps or gas chambers. Mr Frank survived until the liberation of his camp and eventually found out what happened to the rest of his family and friends.

10. Where was Anne born?

From Quiz The Diary of Anne Frank - The Play

Answer: Germany

She was born in Frankfurt, Germany, but migrated to Holland when Hitler came to power.

11. What was the real name of the father of that family that stayed with the Franks?

From Quiz Diary of Anne Frank: The People

Answer: Hermann

He was the one who was always smoking in the Annex. In her manuscript, she called him Hans and Alfred.

12. What was Anne's older sister's name?

From Quiz The Diary of Anne Frank

Answer: Margot

13. The first translation made of the diaries was done by Anne's father Otto as a version he could send to his relatives in Switzerland. In which language, that of the country in which Anne was born, was this translation made?

From Quiz Translations of Anne Frank's Diary

Answer: German

Miep Gies, one of the people who had kept the families hidden and fed in the annexe, recovered Anne's diary and notebooks from the floor of the annexe, hoping to return them to her one day. When Anne's death was confirmed in the summer of 1945 she handed the diaries to Otto Frank. Otto described himself as lacking the strength to read them at first but once he did, he could not put them down. He realised that they would be valuable for Anne's wider family to experience. So, he made a selection of passages to share and translated them from Dutch into German.

14. How was the door to their hiding place concealed?

From Quiz Dear Diary...

Answer: It was behind a bookcase

I have been to the hiding place, and you would never have guessed there was a door behind the bookcase!

15. How old was Anne when she got her diary?

From Quiz Life In the Secret Annex

Answer: 13

Mr Frank gave her a diary for her 13th birthday, before they left to hide in the Annex.

16. What is Mrs. Van Daan's first name?

From Quiz The Diary of Anne Frank - The Play

Answer: Petronella

The Van Daan's stayed in the attic with the Franks. Anne was not very fond of Mrs. Van Daan.

17. How many other people were hiding with the Frank family in the annex?

From Quiz Anne Frank

Answer: 4

In her diary, Anne used pseudonyms for the four people who joined her family in the annex. She referred to them as Mr and Mrs Van Daan and their son Peter, and Albert Dussel. In reality their names were Hermann and Auguste van Pels and their son Peter, and Fritz Pfeffer.

18. What was the real name of the mother of that family?

From Quiz Diary of Anne Frank: The People

Answer: Auguste

In the novel, she's Petronella.

19. Which former classmate of Anne's came to her in a dream?

From Quiz The Diary of Anne Frank

Answer: Hanneli

After that dream, Anne started praying that Hanneli was all right.

20. The published book was based on Otto Frank's transcription of two sources of Anne's writings. These have become known as Version A and Version B. What is the difference between the two?

From Quiz Translations of Anne Frank's Diary

Answer: A was Anne's original diary. B was her re-written version

In 1944, Anne heard a radio broadcast on the BBC by Gerrit Bolkestein, a member of the Dutch government in exile. In it he asked people to document their experiences during the German occupation. This inspired Anne to re-write her diaries in a newly edited form so it could be published after the occupation ended. Without the existence of version B, there would have been a significant gap in the story as at least one notebook from version A was not recovered from the annexe, covering the period from May to December 1943. Otto realised from reading the diaries and notebooks that Anne wanted her story to be shared widely and that he was not breaching her privacy by doing so. He pieced together a narrative from the two versions that Anne had created and submitted it to publishers in the Netherlands.

21. What was the name of the boy that hid with the Franks?

From Quiz Dear Diary...

Answer: Peter

He shared Anne's first kiss!

22. What was the name of the cat Peter took with him into hiding?

From Quiz Life In the Secret Annex

Answer: Moushi

Peter brought his cat, Moushi into hiding with him and his family. Anne also had a cat, but she had to leave it behind.

23. What is Peter's cat's name?

From Quiz The Diary of Anne Frank - The Play

Answer: Mouschi

Peter was the Van Daan's son, who later on started to like Anne Frank. He gave her her first "real" kiss.

24. Between what hours of the day on August 4th 1944 did an SS car pull up at the annex to arrest the members?

From Quiz Anne Frank

Answer: 10:00-10:30am and 10-11am

On the morning of August 4, 1944, sometime between ten and ten-thirty, a car pulled up at 263 Prinsengracht. Sevral figures emerged: a SS sergant, Karl Josph Silberbauer, in full uniform; and at least three Dutch members of the Security Police, armed but in civilan clothes. Someone must have tipped them off.

25. What was the real name of their son?

From Quiz Diary of Anne Frank: The People

Answer: Peter

Anne kept his first name the same and remarks in her diary that she has 'a thing for boys named Peter.'

26. Of her mother and her father, which was the parent she felt closest to?

From Quiz The Diary of Anne Frank

Answer: father

She always felt that her mother did not understand her.

27. The transcription of Anne's diaries was not word for word. Changes were made for editorial reasons. One change was to standardise the way that the entries were addressed. To whom did Anne, in the published work, address her diary entries?

From Quiz Translations of Anne Frank's Diary

Answer: Dear Kitty

Anne wrote her diary entries to a number of different people or characters during the first few months but by 1943 was writing exclusively to Kitty. Though no-one can know for certain who Kitty was, it appears likely that she was Kitty Francken, a character in the "Joop ter Heul" young adult novels written by Cissy van Marxveldt. A strong indication of this was that Anne addressed her entries to other names of characters in the books in those early months.

28. What was the reason Anne and her family hid?

From Quiz Dear Diary...

Answer: They were Jewish

The Nazis tried to round up as many Jews as possible. In the Netherlands, it is estimated that out of 107,000 Jews, only 5000 returned.

29. In Anne's diary she used different names than the ones actually belonging to certain people. What was Mr Dussel's real name?

From Quiz Life In the Secret Annex

Answer: Fritz Pfeffer

The Van Daans' real names were the Van Pels. Anne used the name "Van Daan" when writing about them in her diary.

30. What were the hours they had to be completely silent?

From Quiz The Diary of Anne Frank - The Play

Answer: 8am-6pm

The workers came at 8:30 and left at 5:30, but to be safe they added the extra half hour each way.

This is category 8907
Last Updated Feb 25 2024 9:08 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.