FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
NonFiction Quizzes, Trivia and Puzzles
NonFiction Quizzes, Trivia

Non-Fiction Trivia

Non-Fiction Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »

Fun Trivia
Non-fiction writing presents some of the most fascinating insights into the human condition - come see what lies in wait!
85 Non-Fiction quizzes and 1,190 Non-Fiction trivia questions.
1.
Truth Is Stranger Than Fiction
  Truth Is Stranger Than Fiction   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
TIME Magazine published a list of what they considered the top 100 best nonfiction books written since 1923. Here are just a sampling of them. Can you choose the right answer? The pictures may help!
Easier, 10 Qns, stephgm67, May 27 17
Easier
stephgm67 gold member
May 27 17
1504 plays
2.
A Means to an End
  A Means to an End   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
The following works of non-fiction have provided their authors with the opportunity to push forward their experiences, their ideologies and the heroic deeds that have touched them.
Average, 10 Qns, pollucci19, Feb 26 23
Average
pollucci19 gold member
Feb 26 23
631 plays
3.
  Love, Guidedly   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the ancient text, the "Kama Sutra", ascribed to Vâtsyâyana. There is more to the work than a catalogue of human pretzel-like positions; it's also a guide on lifestyle and relationships.
Average, 10 Qns, guitargoddess, Jan 27 10
Average
guitargoddess gold member
5582 plays
4.
  Paradigm Shift   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I chose to make this quiz about some documents that changed the world in some way.
Easier, 10 Qns, masfon, Nov 29 20
Easier
masfon gold member
Nov 29 20
810 plays
5.
  The Joy of Cookbooks   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Most of us have one, or several, cookbooks in the kitchen. Here's a quiz about them.
Average, 10 Qns, ertrum, Nov 09 13
Average
ertrum gold member
1884 plays
6.
  Like Good Non-Fiction? This Quiz is For You   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There have been some remarkable non-fiction books written in the past half-century, some of the best ever, and I've tried to name the finest ones here. Please take this quiz and see if you agree with my choices.
Average, 10 Qns, robbieh, Jun 04 22
Average
robbieh
Jun 04 22
2665 plays
7.
  Women Write on Women's Rights   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In honor of Women's History Month, have a go at some of the letters, speeches, and thoughts of women on women's rights (and a book or two besides). Read slowly and carefully; even if you are unfamiliar with the works, you might guess one or two.
Average, 10 Qns, gracious1, Oct 30 21
Average
gracious1 gold member
Oct 30 21
217 plays
8.
  Outstanding Non-Fiction Books   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Non-fiction books frequently have a profound effect in the way we form our laws, treat other people,and modify our views of the world. Here are a few that have had such an impact.
Easier, 10 Qns, Rehaberpro, Dec 20 23
Easier
Rehaberpro
Dec 20 23
1023 plays
9.
Detroit A Biography
  Detroit: A Biography    
Photo Quiz
 10 Qns
The book, "Detroit: A Biography" was written by Scott Martelle. It covers Detroit history from its founding through 2012.
Average, 10 Qns, Shadowmyst2004, Mar 20 16
Average
Shadowmyst2004
297 plays
10.
  Outstanding Non-Fiction Books 2   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
So many were so kind on the first effort, so here are ten more books to contemplate.
Easier, 10 Qns, Rehaberpro, Feb 11 15
Easier
Rehaberpro
695 plays
trivia question Quick Question
What is the problem with Ed Banning's wife, Milla?

From Quiz "The Corps: Semper Fi"




11.
  The 7 Habits of Highly Effective People   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Stephen R Covey's "The 7 Habits of Highly Effective People" was a book that changed the way many people thought about the way they work and organise their lives. How much do you know about the 7 habits and the book behind them?
Average, 10 Qns, timence, Jul 09 20
Average
timence gold member
Jul 09 20
871 plays
12.
  Dining in the Reading Room   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Since it accessioned Thomas Jefferson's collection back in 1815, the Library of Congress has housed books on a wide variety of subjects, including cookery. Join Phoenix Rising's Gold Team as we sample some of these morsels.
Average, 10 Qns, psnz, May 13 22
Recommended for grades: 9,10,11,12
Average
psnz gold member
May 13 22
145 plays
13.
  Non-Fiction Books of the 1970s   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The 1970s was the time of Watergate, Vietnam, and disco. Here is a selection of non-fiction books that people were reading.
Average, 10 Qns, Rehaberpro, Jan 09 24
Average
Rehaberpro
Jan 09 24
616 plays
14.
  Influential Non-Fiction Books   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Some books actually change or at least influence the way of thinking of people about themselves, society, life, the universe, etc. Check these.
Tough, 10 Qns, flem-ish, Oct 19 15
Tough
flem-ish
6729 plays
15.
  British Reference Books   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Dedicated trivia buffs need to be acquainted with reference books. This quiz deals with some of the better known British works.
Average, 10 Qns, TabbyTom, Jan 08 14
Average
TabbyTom gold member
998 plays
16.
  How To Become a "Britannica" Entry   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
US journalist and author AJ Jacobs read the "Encyclopaedia Britannica" - all 44 million words of it! - and then wrote a book about the experience. So who better to offer up a list of sure-fire ways to ensure you get your own write-up in the great "EB"?
Average, 10 Qns, ing, Jul 31 09
Average
ing
666 plays
17.
  Non-Fiction Books of the 1990s   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A review of some of the most popular non-fiction books published in the 1990s.
Average, 10 Qns, Rehaberpro, Aug 16 16
Average
Rehaberpro
418 plays
18.
  Non-Fiction Books of the 1980s   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A review of some of the most popular non-fiction books published in the 1980s.
Average, 10 Qns, Rehaberpro, Jul 19 23
Average
Rehaberpro
Jul 19 23
484 plays
19.
  Astrophysics for People in a Hurry    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will focus on "Astrophysics for People in a Hurry", a New York Times Best Selling book authored by Dr. Neil deGrasse Tyson.
Average, 10 Qns, RedHook13, Jun 30 19
Average
RedHook13 gold member
Jun 30 19
349 plays
20.
  Hall of Fame Non-Fiction   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
What do you know about these titles from my bookshelves? Have fun!
Average, 10 Qns, shvdotr, Jun 19 15
Average
shvdotr gold member
424 plays
21.
  It's Just Plain Wong    
Multiple Choice
 10 Qns
What makes an effective teacher? According to Harry and Rosemary Wong in their book 'The First Days of School', teachers can learn to be more effective. See if you can identify the ideas that the Wongs promote in their book.
Tough, 10 Qns, Helene61, May 31 18
Tough
Helene61
May 31 18
727 plays
22.
  The Right Stuff   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a Tom Wolfe best seller about the space race, aeronautics and the issues surrounding test pilots and astronauts. The quiz will ask about some of the basic facts outlined in his book.
Easier, 10 Qns, lout62001, Aug 27 23
Easier
lout62001 gold member
Aug 27 23
678 plays
23.
  Wainwright's Highs and Lows    
Multiple Choice
 20 Qns
Alfred Wainwright wrote the definitive guide books to the mountains (fells) of the English Lake District. Over the seven volumes of his "Pictorial Guides" he hand drew the maps and wrote detailed descriptions for 214 separate hills.
Average, 20 Qns, colpeakbagger, Aug 04 18
Average
colpeakbagger
Aug 04 18
289 plays
24.
  Non-Fiction:The 1930s    
Multiple Choice
 10 Qns
A review of popular non-fiction books published in the 1930s.
Average, 10 Qns, Rehaberpro, Apr 28 16
Average
Rehaberpro
347 plays
25.
  Non-Fiction of the 1960s    
Multiple Choice
 10 Qns
The 1960s was the time of Vietnam, assassinations, and Woodstock. Here are a few books people were reading.
Average, 10 Qns, Rehaberpro, Feb 14 15
Average
Rehaberpro
469 plays
26.
  Non-fiction Books of the 1950s    
Multiple Choice
 10 Qns
We had the Korean War, the Eisenhower years, and the beginnings of rock and roll. Here is what people were reading in non-fiction.
Average, 10 Qns, Rehaberpro, Jan 31 15
Average
Rehaberpro
294 plays
27.
  What's Next?    
Multiple Choice
 10 Qns
What's next is the "What's Next" report by author, speaker and scenario planner Richard Watson. It has been published on an irregular basis since 2004. Here are questions on ten of the subjects covered in Issue 35. Good luck!
Average, 10 Qns, lonely-lady, Oct 15 14
Average
lonely-lady
586 plays
28.
  Writes of Passage    
Multiple Choice
 10 Qns
Pack your bags and join me in an exploration of travel literature, some much-visited and some further off the beaten track.
Average, 10 Qns, emiloony, Feb 15 14
Average
emiloony
346 plays
29.
  'Night' & Other Books About the Holocaust   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
'Night' was a book written by Elie Wiesel about his experiences in the Holocaust. This quiz includes other books written about that period.
Average, 10 Qns, grisham, Dec 06 17
Average
grisham
Dec 06 17
144 plays
30.
  Books About Serial Killers   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
My collection of murder books fascinates me, and worries my wife. Here is a quick quiz on books about serial killers.
Tough, 10 Qns, mikew41, Jan 02 17
Tough
mikew41
960 plays
31.
  The Wee Red Book    
Multiple Choice
 15 Qns
It has given us facts and figures for generations, and Scotland's football bible is still going strong. See what you know about this small red book and events surrounding the time of its inception.
Average, 15 Qns, jimpimslim1, Dec 25 23
Average
jimpimslim1 gold member
Dec 25 23
250 plays
32.
  Famous Works of Non-Fiction    
Multiple Choice
 10 Qns
Often a non-fiction book can have a great effect on people. This quiz is about some of the greatest works of non-fiction
Average, 10 Qns, LeaRock, Aug 28 21
Average
LeaRock
Aug 28 21
391 plays
33.
  Non-Fiction Books of the 1940s    
Multiple Choice
 10 Qns
Much that was written was either about the war or the post-war period but many interesting books were published during this decade.
Average, 10 Qns, Rehaberpro, Jan 27 15
Average
Rehaberpro
368 plays
34.
  Non-Fiction For Dummies    
Multiple Choice
 10 Qns
For those who are not well-acquainted with the non-fiction genre, here are some books to help get you started. You should be familiar with the titles even if you haven't read them.
Average, 10 Qns, nmerr, Jul 08 15
Average
nmerr gold member
582 plays
35.
  Odd Book Out    
Multiple Choice
 10 Qns
For each question, three of the books listed have something in common. It may be subject matter or something to do with the author. In most cases you will be given a clue to help you choose the odd one out.
Difficult, 10 Qns, spanishliz, Oct 13 02
Difficult
spanishliz editor
1172 plays
36.
  Non-Fiction Classics    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about some of the non-fiction books that have had historical significance. Some are more well-known than others.
Average, 10 Qns, robert362, Feb 26 22
Average
robert362
Feb 26 22
3165 plays
37.
  November 22, 1963 Part Two    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my second quiz on the tragic assassination of President John F. Kennedy. It focuses mainly on the books that were inspired by that horrific event. I've read all the books named herein.
Tough, 10 Qns, Bob9491, May 17 14
Tough
Bob9491
338 plays
38.
  Travel Books    
Multiple Choice
 10 Qns
So many places, so little cash. Save yourself the airfare and read the book instead. A quiz on some travel books.
Tough, 10 Qns, quogequox, Nov 07 14
Tough
quogequox
378 plays
39.
  "How to DJ Right," F. Broughton & B. Brewster    
Multiple Choice
 10 Qns
This witty book by Frank Broughton and Bill Brewster was released in the U.S. in 2003. (Elsewhere, it was called "How to DJ Properly.") The book is all about how to work as a disc jockey. Hope you enjoy this quiz on it. Thanks!
Average, 10 Qns, neon000, Aug 07 07
Average
neon000 gold member
286 plays
40.
  A History of Private Life: Rome to Byzantium    
Multiple Choice
 10 Qns
The first of a five volume history of private life contains many customs and practices which seem unusual today and make for interesting reading. The book is edited by Phillipe Aries and Georges Dufy. Enjoy the quiz.
Average, 10 Qns, jstagamtome, Jul 07 09
Average
jstagamtome
253 plays
41.
  Non-Fiction Books of the 60s    
Multiple Choice
 10 Qns
With so many significant historical events and so many changes in pop culture, the Sixties saw a great boom in non-fiction literature.
Difficult, 10 Qns, musicbob, Nov 29 07
Difficult
musicbob
779 plays
42.
  The Theories of Alan F. Alford    
Multiple Choice
 10 Qns
As given in his book 'Pyramid of Secrets'. I have tried to give something but leave enough out of the interesting information so that I do not do him out of royalties because you think you do not need to read his book.
Average, 10 Qns, tnrees, Aug 19 11
Average
tnrees
216 plays
Related Topics
  Adamson, Joy (Born Free) [Literature] (2 quizzes)

  Albom, Mitch [Literature] (3 quizzes)

  Berendt, John [Literature] (2 quizzes)

  Bryson, Bill [Literature] (3 quizzes)

  Capote, Truman [Literature] (4 quizzes)

  Costain, Thomas [Literature] (4 quizzes)

  Frank, Anne [Literature] (8 quizzes)

  Fraser, George Macdonald [Literature] (7 quizzes)

  Griffin, WEB [Literature] (5 quizzes)

  Hayden, Torey [Literature] (3 quizzes)

  Sun Tsu [Literature] (3 quizzes)

  Wiesel, Elie [Literature] (4 quizzes)


Non-Fiction Trivia Questions

1. This book is named "Philosophiae Naturals Principia Mathematica." Why was this book important?

From Quiz
Famous Works of Non-Fiction

Answer: It clearly explained what we now call classical physics.

This book is commonly called "The Principia". It was written by Sir Isaac Newton and first published in 1687 in Latin. It was published in English in 1728.It explained natural phenomena derived from Newton's famous three laws and simple Euclidean geometry. He was able to prove Kepler's three laws and explain the mathematics of motion. It also stated the Universal Law of Gravitation. Classical (a.k.a. Newtonian) physics reigned supreme until the work of Einstein, Bohr, and Planck on relativity and quantum mechanics.

2. The Magna Carta, signed by the English King John in 1215, established the principle that:

From Quiz Paradigm Shift

Answer: Everyone is under the law even the king

Until 1215 kings were considered as "primus inter pares", that is: the first among their equals. However, in order to appease the relationship between English king John, the church, and a group of rebel barons, the document Magna Carta Libertatum, known as Magna Carta, was prepared and was signed in June 1215. In the Magna Carta it was established that everyone is under the law, even the king, and guarantees rights of individuals, the right to justice and the right to a fair trial. It was a document in which, for the first time, the king had his power limited by the law of men. The document was written in Latin and is considered one of the most famous historical documents because it laid the foundations for the modern democracy.

3. Quoting from the preface of "Astrophysics for People in a Hurry", the universe is under no obligation to do what?

From Quiz Astrophysics for People in a Hurry

Answer: make sense to you

"Astrophysics for People in a Hurry" was written by Neil deGrasse Tyson in order to provide a starting point for those people who are interested in astrophysics, but have little or no education on the topic. It was written to allow the reader to obtain basic knowledge of astrophysics in the hopes that it would inspire those interested to seek further education in the subject. In the preface, Dr. Tyson warns the reader that "the universe is under no obligation to make any sense to you."

4. 'Night' was written by Nobel Laureate Elie Wiesel to describe some of his experiences as a 15 year old lad during the Holocaust. What companion book did he also write?

From Quiz 'Night' & Other Books About the Holocaust

Answer: Dawn

'Night' and 'Dawn' are actually part of a trilogy with the third book called 'Day' or 'The Accident'. Elie Wiesel, often called 'the prophet of the Holocaust', wrote and spoke about his experiences in the Holocaust. He won the Nobel Peace Prize in 1986.

5. "The 7 Habits of Highly Effective People" begins with a discussion of what habits are. Covey describes them as a combination of skills, knowledge and what else?

From Quiz The 7 Habits of Highly Effective People

Answer: Desire

Covey, born in 1932, earned a Harvard MBA and quickly became a prolific author of business-related books. He claimed to have taken over a decade to compile the information to put together "7 Habits". Covey's simple yet powerful definition of habits sets the scene for the book: setting out the how (skills), why (knowledge) and want (desire).

6. Irish/American Frank McCourt relives his childhood in Limerick in what Pulitzer Prize winning book?

From Quiz Non-Fiction Books of the 1990s

Answer: Angela's Ashes

"Angela's Ashes" chronicles a childhood filled with a father's alcoholism, premature deaths of children, poverty, deplorable living conditions, and near starvation. Yet Angela, the mother, strives through it all, and provides the one stabilizing force in the family. The family lives in a hovel next to public latrines. The father spends his wages on drink. They are at the mercy of the welfare system for even meager subsistence. For instance, the family believes that welfare will provide them a holiday ham but it turns out to be the head of a hog from which they must scrape tiny fragments of meat. McCourt followed up "Angela's Ashes" by telling his life as a teacher in New York City with "'Tis"(2000) and "Teacher Man"(2005). Angela, McCourt's mother, always claimed that her son exaggerated.

7. In 1962 Rachel Carson published "Silent Spring" a book that gave momentum to the environmental movement. What industry was the main target?

From Quiz Non-Fiction of the 1960s

Answer: Chemical industry

Carson documented the detrimental indiscriminate use of pesticides. She also accused the chemical industry of being less than candid on the dangers. Both public officials and the general public were complicit for accepting claims without investigation. Partly the banning of DDT was a result of the stir caused by the book.

8. Out of the 85 best selling non-fiction books of the 1950s, amazingly, eight were books were authored and printed under the label of what popular magazine?

From Quiz Non-fiction Books of the 1950s

Answer: Better Homes and Gardens

Under the label of "Better Homes and Gardens" there were individual volumes on barbequing, decorating, diet, flower arrangement, salads, handyman, gardening, and cooking. The magazine was established in 1922 and was called "Fruit, Garden, and Home", but changed to its present name in 1924. Worldwide, "Better Homes and Gardens" has a circulation of over seven million. As a corporate entity it has lent its name to a number of projects in cook books, real estate, radio and television.

9. Margaret Landon wrote the biography of Anna Leonowens based on Leonowens' memoir called "Romance of the Harem" and produced a novelization of those experiences. What was the name of that book?

From Quiz Non-Fiction Books of the 1940s

Answer: Anna and the King of Siam

"Anna and the King of Siam" as been listed both as non-fiction and novel. The explanation has been that is 75% fact and 25% possible. Landon's 1944 book has been adapted for the stage and screen several times: in 1946 staring Rex Harrison and Irene Dunn; a Broadway musical in 1951 starring Gertrude Lawrence but with Yul Brynner who made the part of the king his own; in 1956 with Deborah Kerr and Yul Brynner that had nine Academy Award nominations with four wins (the most notable was for Brynner for best actor); a 1972 television series with Samantha Eggar and Brynner that was cancelled mid-season; a cartoon version in 1999 with Martin Vidnovic and Miranda Richardson as the main voices (a box office failure); and a 1999 so-so retelling with Jodie Foster and Chow Yun-Fat.

10. In 1962 Rachel Carson published a book that explored the nature of insects and insect control and questioned the dangerous residues and toxicity left in the environment. What did she title her scientific publication?

From Quiz Outstanding Non-Fiction Books

Answer: Silent Spring

Carson also warned that chemical poisons kill insects only in the short term but insects develop resistance to these chemicals. The chemicals also kill the natural predators of insects so insect populations may increase. Probably more important was that Carson initiated a dialogue on the relationship of man to the environment.

11. One of the first books written and published about the assassination was "Rush To Judgement". It was authored by an attorney hired by Lee Oswald's mother Marguerite to prove her late son's innocence. Who was this attorney?

From Quiz November 22, 1963 Part Two

Answer: Mark Lane

"Rush to Judgement" was very controversial because it not only challenged the conventional wisdom that Lee Harvey Oswald was the lone assassin but was harshly critical of the investigation of the shooting and the Warren Commission's conclusion that Oswald acted alone.

12. Tony Hawks' 1999 book is a cold account of one man hitch-hiking round Ireland with what?

From Quiz Writes of Passage

Answer: A fridge

"Round Ireland With a Fridge" was the result of a drunken bet that Tony could not hitch-hike round the circumference of Ireland with a fridge. Did he manage it? You'll have to read the book to find out!

13. Which early American space program is the only one covered in the book?

From Quiz The Right Stuff

Answer: Mercury

"Project Mercury" lasted between 1959-1963 and featured "The Mercury Seven", a group of seven astronauts. It was the personal aspects of the astronauts' lives that was chiefly depicted, as opposed to the technicalities of the missions themselves.

14. This sixteenth-century author was the first woman to write a full-length polemic against male supremacy and female subjection in the English language. Her defense of womankind fervent, what was this pioneering writer's hostile-sounding name?

From Quiz Women Write on Women's Rights

Answer: Jane Anger

Very little information exists on this pioneering author, other than she wrote the pamphlet 'Jane Anger Her Protection for Women', published in 1589 in response to the misogynistic text 'Thomas Orwin Book His Surfeit in Love'. Rarely in 16th century did women write publicly on non-religious or non-domestic themes, much less question male supremacy. Jane Anger's name, which may have been a pseudonym, was apt, because she voiced a fervor if not a rage against patriarchy, making her possibly the first female polemicist, if not the first feminist, in English literature. (A polemicist is a writer skilled in disputation or argument, usually attacking or defending a doctrine or practice). Educational opportunities were very limited for women in the early modern period, making the quality of the pamphlet all the more remarkable. "To all Women in generall," begins the 'Protection for Women', "and gentle Reader whatsoever. FIE on the falshoode of men, whose minds goe oft a madding, & whose tongues can not so soone bee wagging, but straight they fal a railing. Was there ever any so abused, so slaundered, so railed upon, or so wickedly handeled undeservedly, as are we women?"

15. Cookbooks have been with us for a very long time. The oldest known cookbook was written on clay tablets and dates from the 18th century BCE. Which culture left it for us?

From Quiz The Joy of Cookbooks

Answer: Babylonian

Babylonian tablets have been found dating from around 1750 BCE which contain recipes, making these the oldest known cookbooks.

16. Alfred Wainwright was born in which Lancashire mill town?

From Quiz Wainwright's Highs and Lows

Answer: Blackburn

He was born 17th January 1907 into a poor stonemason's family. He did very well at school, leaving at the age of 13.

17. What does 'kama' mean?

From Quiz Love, Guidedly

Answer: Sensual pleasure

In Sanskrit, 'kama' means sensual, or sensual pleasure, in all its forms (i.e. taste, touch, sight, smell and sound). 'Sutra' means held together (literally, by a thread or string, but the word is also used in the metaphorical sense). The English word 'suture' comes from 'sutra'. Kama is one of the four purusharthas, or life goals, of the Indian philosophies. The other three are dharma (virtuous living), artha (material wealth), and moksha (liberation at the end of the life cycle).

18. When was 'The Wee Red Book' first published?

From Quiz The Wee Red Book

Answer: 1928

Some less earth shattering events for Scottish football fans in 1928 were that women aged 21 or older were given the right to vote and Scots Doctor Alexander Fleming discovered penicillin.

19. According to the book "A History of Private Life", based on existing early Christian sculptures, painting, and drawing, what universal Christian symbol was almost never depicted?

From Quiz A History of Private Life: Rome to Byzantium

Answer: cross

"Christ's cross, almost never depicted in early Christian art,....". This implies that the most recognizable symbol of Christianity did not achieve its level of importance until later in the course of the religion.

20. Gordon Burn's first non-fiction book "Somebody's Husband, Somebody's Son" was about which of Britain's most notorious serial killers?

From Quiz Books About Serial Killers

Answer: Peter Sutcliffe

Peter Sutcliffe was known as the Yorkshire Ripper, and murdered 13 women in the North of England between 1975 and 1980. He is now serving life in Broadmoor Hospital, Berkshire.

21. This future independent Presidential candidate made his mark with a scathing indictment of the automobile industry entitled "Unsafe At Any Speed". Who was he?

From Quiz Non-Fiction Books of the 60s

Answer: Ralph Nader

General Motors went after Nader with a vengeance, but were unable to discredit him. Their tactics resulted in a lawsuit by Nader which he won.

22. What does Mr. Alford say is the root of Egyptian religion?

From Quiz The Theories of Alan F. Alford

Answer: The creation myth.

Some people who say it is sun worship say the pyramid is inspired by the shape sometimes produced by sunbeams shining through cloud. Note that precession means the pole star changes. Just before the pyramids were built (2700bce) the pole star was Thuban in Draco which is about five times fainter than Polaris.

23. Turntables and vinyl records are still staples of the trade for many DJs. The book opens with a guide to using this gear. Turntables spin because of a mechanism called a drive. What type of drive do the authors say you should choose?

From Quiz "How to DJ Right," F. Broughton & B. Brewster

Answer: Direct

Belt drives are best for people who only play records at home; they are no good for use by club DJs, the authors warn, because they include rubber bands and are ineffective for mixing. Elephant and choo-choo drives do not exist.

24. One of the earliest reference books still in regular use is Cruden's "Concordance". It will help you to find your way around which text?

From Quiz British Reference Books

Answer: The Bible (King James Version)

The "Concordance" is an alphabetical listing of the words used in the King James Version of the Bible, giving the chapter and verse in which each use of the words is found. For example, if you want to find the context of "the wages of sin is death," look under "wages" or "sin" or "death" and you'll be referred to Romans 6:23. Alexander Cruden, a Scottish proof-reader and bookseller, published the first edition of his "Complete Concordance to the Holy Scriptures of the Old and New Testaments" in 1737 - 38. He was something of an eccentric, and is known to have been confined for brief periods in lunatic asylums, but a recent biography argues that he was not mad.

25. His work has included "The Electric Kool-Aid Acid Test" and "The Right Stuff." Can you name the author?

From Quiz Like Good Non-Fiction? This Quiz is For You

Answer: Tom Wolfe

Tom Wolfe was born in Richmond, Virginia in 1930. He began his career writing for newspapers, after graduating from Yale University. His first book (1965) was about California's hot rod culture, "The Kandy-Kolored Tangerine-Flake Streamline Baby", a collection of essays which eventually became a best-seller. Tom Wolfe went on to publish "The Electric Kool-Aid Acid Test" in 1968. The subject was the writer Ken Kesey and a group of his friends, calling themselves the Merry Pranksters. The book described their rather insane travels around the country during the 60's. The book was very successful and very entertaining, great fun to read. Tom Wolfe also wrote about the US space program and the astronauts. His book, "The Right Stuff", was published in 1979, and was a huge best-seller which was later made into a movie.

26. In the 1970s, Peter Matthiessen ventured into the Himalayas in search of the blue sheep of Bharal. He documented his experiences in which book?

From Quiz Travel Books

Answer: The Snow Leopard

Peter Matthiessen ventures into the little known world of Inner Dolpo. His dealings with awkward porters, guides, and the locals are as fascinating as his search not only for the mysterious Snow Leopard but also for inner peace.

27. What was the original 1946 title of Dr.Benjamin Spock's epoch-making book on "child care"?

From Quiz Influential Non-Fiction Books

Answer: The Common Sense Book of Baby and Child-Care.

Spock was born on 2 May 1903. Died 15 March 1998. He should not be confused with Mr. Spock from Television.

28. 'The Communist Manifesto' was one of the principal works of the modern world. Karl Marx was the primary author; who was his co-author?

From Quiz Non-Fiction Classics

Answer: Friedrich Engels

Marx is the name that always leaps to mind.

29. "American Cookery" is the first known cookbook written by an American, a lady by the name of Amelia Simmons. It was published in 1796 in which New England city, the capital of the state of Connecticut?

From Quiz Dining in the Reading Room

Answer: Hartford

Very little is known about Amelia Simmons, the author of "American Cookery". On the book cover she is described only as "An American Orphan", and this cookbook is her only published work. She was likely a domestic worker, from either New England or the Hudson Valley region - as some have inferred from the words of Dutch origin, such as "slaw" and "cookey", in some of her recipes. In spite of her lack of formal education, she was clearly an experienced cook, though not a particularly fancy one. Indeed, the book's full title provides a rather detailed description of its contents: "American Cookery, or the art of dressing viands, fish, poultry, and vegetables, and the best modes of making pastes, puffs, pies, tarts, puddings, custards, and preserves, and all kinds of cakes, from the imperial plum to plain cake: Adapted to this country, and all grades of life." A truly groundbreaking aspect of "American Cookery" is the emphasis on American products such as cornmeal, turkey, and cranberries; a recipe for "Pompkin Pudding" (sic) baked in a crust is the earliest example of pumpkin pie, one of the staples of the Thanksgiving table. The book also pioneered the use of a chemical leavening agent (called "pearl ash") in baking. The book's first edition was published by Hudson & Goodwin of Hartford, Connecticut, and reprinted at least 13 times between 1796 and 1831; it was also reprinted several times in the 20th century. Hartford, one of the oldest cities in the US, has been the capital of Connecticut since 1662. Library of Congress Control Number: 96126967 Call Number: TX703 .S5 1796 Am Imp This question was dished out by LadyNym, who has always dreamed of writing her own cookbook.

30. In 2010 Siddhartha Mukherjee wrote "The Emperor of All Maladies". What disease does it discuss?

From Quiz Famous Works of Non-Fiction

Answer: Cancer

Dr. Mukherjee is an oncologist and an assistant professor of medicine at Columbia University in New York City. This book won the 2011 Pulitzer Prize for General Non-Fiction. It was made into a TV series. He also wrote the wonderful book on genetics "The Gene: An Intimate History". He is able to explain complex scientific ideas to the intelligent non-scientist.

This is category 763
Last Updated Feb 25 2024 9:06 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.