FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Hardy Thomas Quizzes, Trivia and Puzzles
Hardy Thomas Quizzes, Trivia

Thomas Hardy Trivia

Thomas Hardy Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors H-K

Fun Trivia
Hardy set many of his novels (including 'Far from the Madding Crowd', 'Tess of the D'Urbervilles' and 'Jude the Obscure') in the semi-fictional region of Wessex, located in the western and central area of southern England.
10 Thomas Hardy quizzes and 130 Thomas Hardy trivia questions.
1.
  Hardly Hardy   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
As you'll see from the short plot summaries in this quiz, Thomas Hardy's novels aren't exactly known as comedies. You just have to match them up with the correct title.
Average, 10 Qns, Fifiona81, May 03 18
Recommended for grades: 11,12
Average
Fifiona81 editor
May 03 18
220 plays
2.
  Thomas Hardy's "Jude the Obscure"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
"Jude the Obscure" was so controversial that Thomas Hardy never wrote another novel after its publication. Test your knowledge of one of Hardy's most famous works!
Tough, 25 Qns, musettae, Sep 16 05
Recommended for grades: 10,11,12
Tough
musettae
1948 plays
3.
  The Mayor of Casterbridge by Thomas Hardy   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I just reread this wonderful novel. Man, is it ever beautifully written and heart-wrenching! There are spoilers in the quiz, so don't take it until after you've read the novel!
Average, 10 Qns, robynraymer, Mar 31 17
Recommended for grades: 10,11,12
Average
robynraymer
1316 plays
4.
  'Tess of the d'Urbervilles'    
Multiple Choice
 15 Qns
How much do you know about this strangely beautiful novel by Thomas Hardy?
Average, 15 Qns, mari-e, Aug 11 18
Average
mari-e
Aug 11 18
1702 plays
5.
  Tess - Hardy's Favorite Heroine   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
I studied ToD in literature class and was lucky to have a teacher who knew almost all the nuances and symbolism reflected in this book. I have tried to ask questions that might require some thinking, and maybe make readers appreciate Hardy in a new way.
Average, 15 Qns, blightedstar, Mar 23 20
Recommended for grades: 10,11,12
Average
blightedstar
Mar 23 20
896 plays
6.
  Multiple Choice Quiz about Tess of the D'Urbervilles    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a sad book about the life of Tess D'Urberville.
Average, 10 Qns, Lanire, May 12 06
Average
Lanire
1090 plays
7.
  Thomas Hardy Geography   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Most of Hardy's novels are set in the south of England. He often created fictional place names instead of using the real place names. From the clues given, you are asked to give either Hardy's name for a place or the real name.
Average, 10 Qns, dino335, May 11 06
Average
dino335
508 plays
8.
One of the great romantic novels of all times, although she seems to have a dodgy taste in men. Hope you enjoy it.
Average, 15 Qns, pippa_sue, May 12 06
Recommended for grades: 10,11,12
Average
pippa_sue
1679 plays
9.
  Far From The Madding Crowd    
Multiple Choice
 10 Qns
Most people will have seen at least one film version (remember Terence Stamp? swoon!)and will have read the book at school - see how much you remember.
Average, 10 Qns, pippa_sue, Sep 16 13
Recommended for grades: 10,11,12
Average
pippa_sue
1431 plays
10.
  Hardy Har Har    
Multiple Choice
 10 Qns
Fill in the blanks in the titles of these Hardy novels, or answer a question about the plot.
Average, 10 Qns, BenjiSim, Aug 16 03
Average
BenjiSim
1148 plays
trivia question Quick Question
The ancient name of Tess's family is, as the title stipulates, d'Urberville. However, the family uses a different form of the name. What is it?

From Quiz "'Tess of the d'Urbervilles'"




Related Topics
  British Literature [Literature] (47 quizzes)

  Literature Before 1900 [Literature] (50 quizzes)


Thomas Hardy Trivia Questions

2. Jude Fawley, the novel's protagonist, longs to become a __________. Circumstances force him instead to become a __________.

From Quiz Thomas Hardy's "Jude the Obscure"

Answer: scholar; stonemason

After Jude's teacher leaves for Christminster on the path towards scholastic study, Jude decides that he wants to attend the university himself and acquire a Doctorate of Divinity. Societal circumstances, including his poverty and his early marriage to Arabella, prevent Jude's study at the University. Instead, Jude earns a living as an itinerant stone-cutter.

3. The title of the book is "Tess of the d'Urbervilles", followed by which words?

From Quiz Tess - Hardy's Favorite Heroine

Answer: A Pure Woman

Hardy had a special love for the character of Tess, and tried to show his readers that despite her flaws, she was innocent in the trials that ravaged her life. Victorian society, at the time, was very sensitive to talk of sex and sexuality, and even though Tess is clearly the victim in the story, many people who read the book (including women) declared that it was Tess's own fault.

4. The ancient name of Tess's family is, as the title stipulates, d'Urberville. However, the family uses a different form of the name. What is it?

From Quiz 'Tess of the d'Urbervilles'

Answer: Durbeyfield

Tess's ancestors came to England with William the Conqueror and once were a potent family in the area. However, in the time of the novel Tess's father is the only descendant of the family and, being a pauperized drunkard, he cannot restore the bygone splendor of the family.

5. "Return of the __________"

From Quiz Hardy Har Har

Answer: Native & native

Clym, Eustacia, Diggory, Thomasin, and Mrs. Yeobright are the main characters in this novel which opens on Guy Fawkes Day.

6. Whom does Susan Henchard marry?

From Quiz The Mayor of Casterbridge by Thomas Hardy

Answer: Michael Henchard--twice

Susan and Michael marry for the first time when they are about 18. Susan lives with Newson and bears his child, but she never marries him. Then she marries Henchard again when the two are middle-aged.

7. What does the parson in the first chapter call Jack Durbeyfield?

From Quiz Tess of the D'Urbervilles

Answer: Sir John

The parson has an interest in old families and he discovers that Jack Durbeyfield is actually a branch from a knightly family, the D'Urbervilles, that almost became extinct, though it was very mighty in old days.

8. What is the subtitle of the novel?

From Quiz Tess of the D'Urbervilles

Answer: A Pure Woman

Hardy thought she was more sinned against than sinner

9. Which county is the novel placed in?

From Quiz Far From The Madding Crowd

Answer: Wessex

Hardy revived the name from ancient times

10. What is the name of the town, which has the tallest cathedral spire in England, that Hardy called Melchester?

From Quiz Thomas Hardy Geography

Answer: Salisbury

Salisbury was formerly called New Sarum. New Sarum was founded in the 13th century after the bishop quarreled with the captain of the castle of Old Sarum and built a new catherdral a mile away from Old Sarum in what is now Salisbury.

11. How does Arabella trap Jude into marrying her the first time?

From Quiz Thomas Hardy's "Jude the Obscure"

Answer: she feigns pregnancy

Hardy's treatment of the unhappy marriage of Jude and Arabella exemplifies an important theme in the novel: marriage as a trap. Hardy critiques the permanency of a contract negotiated due to a fleeting lust between two individuals. Soon after their marriage, Jude realizes that although the "transitory instinct" of sexual attraction had passed, "the marriage remained."

12. Tess is often compared to an animal that in general is chased by hunters. What is this animal?

From Quiz Tess - Hardy's Favorite Heroine

Answer: A deer

Tess is compared to the White Hart, who lived in the Vale forest, and was slain by a certain Thomas de la Lynd, one of King Henry III's subjects. The man was given a heavy fine for murdering a pure and innocent animal that the King had spared.

13. As a result of a very unlucky decision Tess agrees to go to her supposed relatives to seek help for the family. What is the main reason that makes her go?

From Quiz 'Tess of the d'Urbervilles'

Answer: She feels responsible for the death of the family's only horse

Because of Tess's lack of attention, the Durbeyfields lost their only horse, Prince, and the 'haggling business' became disorganized. For this reason she felt it her duty to visit the Stokes-d'Urbervilles even though she did not believe that such a visit might really help her family.

14. "_______ of the d'Urbervilles"

From Quiz Hardy Har Har

Answer: Tess & tess

Tess, Angel, Alec, John, and Joan are the main characters in this story of a pretty country girl and her misfortunes.

15. Who are Elizabeth Jane's parents?

From Quiz The Mayor of Casterbridge by Thomas Hardy

Answer: Susan Henchard and Mr. Newson

The first little Elizabeth Jane, Michael's daughter, dies after Susan goes off with Mr. Newson. When Susan and Newson have their own little daughter, Susan names this child Elizabeth Jane, as well.

16. What would have been Alec's last name if his ancestors had not changed it?

From Quiz Tess of the D'Urbervilles

Answer: Stoke

The family took the name of the D'Ubervilles because they thought that everyone of the line were dead, and though at first they were called Stoke-D'Urbervilles, eventually they became simply D'Urbervilles; that is why Tess's family thought that they were relatives, when in fact they were not.

17. What was Tess's full name?

From Quiz Tess of the D'Urbervilles

Answer: Teresa Durbeyfield

18. How did Gabriel Oak lose his sheep?

From Quiz Far From The Madding Crowd

Answer: His inexperienced dog chased them over the cliff

I always felt sorry for the dog

19. On their wedding night, what physical attribute of Arabella does Jude discover to be false?

From Quiz Thomas Hardy's "Jude the Obscure"

Answer: her hair

Jude learns that Arabella wears a hairpiece when she removes it in preparation for bed. He does not discover Arabella's ability to produce false dimples or her feigned pregnancy until later.

20. Why does Susan go off with Mr. Newson?

From Quiz The Mayor of Casterbridge by Thomas Hardy

Answer: Her husband sells her to Newson

Michael Henchard gets drunk at a country fair and offers his wife for sale to whoever will offer him five pounds. Mr. Newson happens to come along and offer this sum. Susan, who is fed up (and naive enough to think her husband may lawfully sell her), goes with the man who has "bought" her. Luckily, he turns out to be very kind.

21. Where does Tess first see Angel?

From Quiz Tess of the D'Urbervilles

Answer: Dancing on the village green

And he didn't even ask her to dance

22. How does Gabriel get a job as a shepherd for Bathsheba?

From Quiz Far From The Madding Crowd

Answer: Saves her corn from fire

He made a habit of saving her crops

23. Casterbridge is a fictional town that appears in "The Mayor of Casterbridge" and also in "Far From the Madding Crowd". It is very close to Maiden Castle and is the county seat of Dorset. What is the real name of this town?

From Quiz Thomas Hardy Geography

Answer: Dorchester

You can still get a meal at "The Kings Arms" Hotel (at least it was still there in 1988). You will find a statue of Hardy on High Street.

24. Where does Jude first see Sue?

From Quiz Thomas Hardy's "Jude the Obscure"

Answer: in a portrait owned by his aunt Drusilla

When Jude moves to Christminster, he asks his aunt to send the portrait to him. He later spies Sue at her place of employment and at church, and she comes to see him at the stonemason's yard. However, they do not actually converse until their arranged meeting on a street in Christminster.

25. At their first meeting, what action taken by Alec d'Urberville precedes his future violation of Tess?

From Quiz Tess - Hardy's Favorite Heroine

Answer: Feeding her strawberries

On her first visit to her rich relative, Tess is overawed by the wealth of Alec d'Urberville's estate. The latter is extremely attracted to her beauty and physical development, and charms her with his smooth talk and male attention. At one point, he plucks a ripe strawberry and holds it to her lips. Tess is flustered and insists she can take one herself, but Alec insists on feeding it to her, so " in a slight distress she parted her lips and took it in."

26. Why do Susan and Elizabeth Jane first come to Casterbridge?

From Quiz The Mayor of Casterbridge by Thomas Hardy

Answer: They are searching for Michael Henchard

After Mr. Newson is lost at sea, Susan decides to search for her lawful husband, even though he treated her so poorly long ago. She and her daughter have very little money, and Susan hopes that Henchard can help to support them.

27. What was the name of the 'cousin' who seduced her?

From Quiz Tess of the D'Urbervilles

Answer: Alec d'Urberville

Boo hiss the baddy

28. Who is the servant girl that Troy really loves?

From Quiz Far From The Madding Crowd

Answer: Fanny Robin

Well he should have been kinder to her then

29. What statues does Sue buy from the street vendor?

From Quiz Thomas Hardy's "Jude the Obscure"

Answer: Venus and Apollo

Sue's purchase of these figures significantly shows her appreciation of antiquity and her veneration of classical values rather than Christian teachings. To conceal the identities of the statues from her landlady, Sue lies that they are representations of Peter and Mary Magdalen. The opposition of philosophy and reason with Christian morality is a major theme of the novel.

This is category 8917
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.