FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Henry V Quizzes, Trivia and Puzzles
Henry V Quizzes, Trivia

Henry V Trivia

Henry V Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Shakespeare

Fun Trivia
The dissipated Prince Hal has become King Henry, a valiant warrior and one who has earned the devotion of his men. How could it be otherwise when he delivers such inspirational speeches? The battles of Harfleur and Agincourt were major battles in the Hundred Years' War against France, and significant English victories.
3 Henry V quizzes and 40 Henry V trivia questions.
1.
  How Well Do You Know "Henry V" ?   top quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
All the questions in this multi-choice quiz are about the action and the characters in the text. Can you come back safely from France ?
Tough, 25 Qns, Philian, Oct 26 16
Tough
Philian
1158 plays
2.
  The Best of Shakespeare..."Henry V"!   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
My personal favorite, "Henry V" is considered by many to be Shakespeare's most patriotic play. Familiarity with the play itself will help you do well on this quiz. Have fun & please rate when you're done!
Average, 10 Qns, MALibrarian, Mar 14 07
Average
MALibrarian
735 plays
3.
  Henry V    
Multiple Choice
 5 Qns
Just five questions on 'Henry V'. If you've read it or seen the Kenneth Branagh film you should be able to get these.
Average, 5 Qns, Vicki19, Feb 01 11
Average
Vicki19
1521 plays
trivia question Quick Question
Act III introduces us to three soldiers, from different parts of the British Isles. Which of these is NOT one of these soldiers?

From Quiz "The Best of Shakespeare..."Henry V"!"




Related Topics
  Henry II [People] (3 quizzes)

  Henry III [People] (2 quizzes)

  Henry IV [Literature] (2 quizzes)

  Henry VI [Literature] (3 quizzes)

  Henry VII [People] (2 quizzes)

  Henry VIII [People] (11 quizzes)

  Henry VIII, Wives of [People] (28 quizzes)


Henry V Trivia Questions

1. In the opening scene with which other churchman does the Bishop of Ely discuss the character of the King?

From Quiz
How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: Archbishop of Canterbury

In this opening scene we note that the Church was not above promoting a foreign war in order to gain the King's favour. We also note the changed character of Henry as described by the two men. Formerly wild and uncaring he has become wise and pious.

2. Give the last word of this famous quotation: 'Once more into the breach dear friends, once more, or close the wall up with our English _______'.

From Quiz Henry V

Answer: dead

One of Henry's most famous and most stirring speeches.

3. In Act I, Henry is deciding whether or not he will invade France. Which law is discussed and interpreted by the Archbishop of Canterbury as confirming Henry's right to the throne of France?

From Quiz The Best of Shakespeare..."Henry V"!

Answer: Salique Law

After a very lengthy explanation as to how the Salique Law does not apply to Henry because it concerns lands in Germany, not France, the Archbishop tells Henry that he does indeed have the right to invade France. He even goes so far as to say, "The sin upon my head, dread sovereign!" if he is incorrect in this counsel.

4. What are the titles held by the King's two brothers in this play?

From Quiz How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: Gloucester and Bedford

These two men are left with the problem of England after their brother dies and his son is just an infant unable to rule in his own right. The Lancastrian dynasty seems dominant at this point with so many possible male heirs to Henry IV's throne. In the reign of Henry VI this all changes.

5. Outside the walls of what French city did Henry urge his followers to advance "Once more unto the breach, dear friends"?

From Quiz Henry V

Answer: Harfleur

It was at the siege of Harfleur.

6. What does the gift of tennis balls from the Dauphin imply about Henry?

From Quiz The Best of Shakespeare..."Henry V"!

Answer: Henry is too young and immature to be king, so he should go back to playing his little games.

Ah, the "Paris balls"! This is an enormous insult to Henry, though he is well aware as to why the Dauphin thought to send this gift. He acknowledges his youthful, wild days, but then tells the French ambassadors that the Dauphin will be very sorry for this insult. Later, in Act II, the Duke of Exeter tells the Dauphin that this gift will cause Henry to "make your Paris Louvre shake for it"!

7. Which nation does Henry fear will take advantage if he leaves England to make war on the French?

From Quiz How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: Scotland

"If that you will France win, Then with Scotland first begin." The Archbishop of Canterbury in the same speech compares England to an eagle and the Scots to a weasel that will crawl into the nest and destroy the eggs.

8. What is the name of the Welsh character who gives a bit of comic relief?

From Quiz Henry V

Answer: Fluellen

Fluellen was a staunch supporter of the king and Wales.

9. The French send tennis balls to Henry to suggest he will be more suited to playing games than making war. Which French person ordered the tennis balls to be sent?

From Quiz How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: The Dauphin of France

The Dauphin is the title given to the eldest son of the French king. The English sometimes use the word "dolphin" instead. The tennis balls are meant as a calculated insult but Henry uses them as an excuse for a rousing speech to his noblemen.

10. Who is the old friend of Henry who does not appear in the play but who dies during it?

From Quiz Henry V

Answer: Falstaff

Falstaff dies and the king is criticized for disowning him. Bardolph was another old friend who dies - he is hung on the orders of Henry - but he does appear in the play.

11. What is ironic about Act II, scene 2, where a plot against Henry's life is revealed?

From Quiz The Best of Shakespeare..."Henry V"!

Answer: The three conspirators all tell Henry that he should punish a man whose only crime was too much wine and having railed at the king.

One minute these three traitors are telling Henry that he is being too merciful to this man, whose only crime was drunkenness and shooting off his mouth about the king. The next minute they are begging for mercy for themselves, in spite of the fact that their crime was capital in nature, and would have sold England into oppression: King Henry - "God quit you in his mercy! Hear your sentence. You have conspired against our royal person, Join'd with an enemy proclaim'd and from his coffers Received the golden earnest of our death; Wherein you would have sold your king to slaughter, His princes and his peers to servitude, His subjects to oppression and contempt And his whole kingdom into desolation. Touching our person seek we no revenge; But we our kingdom's safety must so tender, Whose ruin you have sought, that to her laws We do deliver you. Get you therefore hence, Poor miserable wretches, to your death: The taste whereof, God of his mercy give You patience to endure, and true repentance Of all your dear offences! Bear them hence." (Act II, Scene 2)

12. What are the names of the three traitors who conspire to kill Henry before he goes on board ship to France?

From Quiz How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: Cambridge, Scroop and Grey

The three men have apparently taken money from the French in order to carry out this act. Shakespeare makes a pun on the words "gilt" (gold coins) and "guilt". Cambridge was the most important of this group because he was a direct descendant in the Yorkist line. His brother York remains loyal and dies at Agincourt.

13. What is the name of the French herald who tells Henry, after Agincourt, 'The day is yours'?

From Quiz Henry V

Answer: Montjoy

Louis is the Dauphin, Rambures is a French lord and Jamy is an officer in Henry's army.

14. To whom is the hostess of the tavern in Eastcheap married?

From Quiz How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: Pistol

We are told that she had been "troth-plight" to Nym but in fact married Pistol. For a while this causes a good deal of friction between the two men as they set off for war.

15. Many people know that Henry fought "upon St. Crispin's Day!" But do you know which date in history the Battle of Agincourt was fought?

From Quiz The Best of Shakespeare..."Henry V"!

Answer: October 25, 1415

October 25 was once celebrated by the Catholic Church as the feast day of both St. Crispin and St. Crispinian (according to www.wikipedia.org), twin brothers. They were the patron saints of cobblers, tanners, and leatherworkers.

16. When the French King discusses the English with his son and his nobles he reminds them of which English hero from the past in order to stop them being over-confident?

From Quiz How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: Edward, the Black Prince

Edward, Prince of Wales, was the eldest son of Edward III and he took part in two memorable victories over the French at Crecy and at Poitiers. He was nicknamed the "Black Prince", probably because of his armour but this is a point that is still debated. He died before he could inherit the throne from his father.

17. In Henry's famous speech, before Agincourt, what does he call his men, regardless of their rank or station?

From Quiz The Best of Shakespeare..."Henry V"!

Answer: a band of brothers

For me, this is the most beautiful piece of Shakespeare's writing...I have to have a tissue handy when I read it, listen to it on tape, or watch it on film! Here is Henry's complete speech, which is in answer to Westmoreland's wish for 10,000 more men from England to help them in this battle: "What's he that wishes so? My cousin Westmoreland? No, my fair cousin: If we are mark'd to die, we are enow To do our country loss; and if to live, The fewer men, the greater share of honour. God's will! I pray thee, wish not one man more. By Jove, I am not covetous for gold, Nor care I who doth feed upon my cost; It yearns me not if men my garments wear; Such outward things dwell not in my desires: But if it be a sin to covet honour, I am the most offending soul alive. No, faith, my coz, wish not a man from England: God's peace! I would not lose so great an honour As one man more, methinks, would share from me For the best hope I have. O, do not wish one more! Rather proclaim it, Westmoreland, through my host, That he which hath no stomach to this fight, Let him depart; his passport shall be made And crowns for convoy put into his purse: We would not die in that man's company That fears his fellowship to die with us. This day is called the feast of Crispian: He that outlives this day, and comes safe home, Will stand a tip-toe when the day is named, And rouse him at the name of Crispian. He that shall live this day, and see old age, Will yearly on the vigil feast his neighbours, And say 'To-morrow is Saint Crispian:' Then will he strip his sleeve and show his scars. And say 'These wounds I had on Crispin's day.' Old men forget: yet all shall be forgot, But he'll remember with advantages What feats he did that day: then shall our names. Familiar in his mouth as household words Harry the king, Bedford and Exeter, Warwick and Talbot, Salisbury and Gloucester, Be in their flowing cups freshly remember'd. This story shall the good man teach his son; And Crispin Crispian shall ne'er go by, From this day to the ending of the world, But we in it shall be remember'd; We few, we happy few, we band of brothers; For he to-day that sheds his blood with me Shall be my brother; be he ne'er so vile, This day shall gentle his condition: And gentlemen in England now a-bed Shall think themselves accursed they were not here, And hold their manhoods cheap whiles any speaks That fought with us upon Saint Crispin's day." (Act IV, Scene 3)

18. Which member of Henry's family is sent to the French King as the ambassador who will demand that the kingdom of France be given up to the English?

From Quiz How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: Exeter

His uncle Exeter is ultra-loyal to Henry and carries out his mission with power and dignity.

19. In trying to woo Katherine, what did Henry say was easier for him?

From Quiz The Best of Shakespeare..."Henry V"!

Answer: Conquering the country, rather than speaking French

Henry tries so hard to convince Katherine of his love for her, despite being told that "the tongues of men are full of deceits". He finally tries to speak to her in French, but she giggles at him because of his poor French: "I will tell thee in French; which I am sure will hang upon my tongue like a new-married wife about her husband's neck, hardly to be shook off. Je quand sur le possession de France, et quand vous avez le possession de moi,--let me see, what then? Saint Denis be my speed!--donc votre est France et vous etes mienne. It is as easy for me, Kate, to conquer the kingdom as to speak so much more French: I shall never move thee in French, unless it be to laugh at me." (Act V, Scene 2)

20. When he is rallying his men at the siege of Harfleur which animal does Henry ask them to imitate?

From Quiz How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: tiger

After mentioning the tiger Henry suggests it is its fearsome appearance that is one of the things that he wants his men to adopt. "Disguise fair nature with hard-favour'd rage; Then lend the eye a terrible aspect."

21. The name of which classical hero is used to inspire his men in the Harfleur rallying speech?

From Quiz How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: Alexander

In fact Henry compares the fathers of his men to "so many Alexanders" in order to draw upon both the ancient story of Alexander the Great of Macedon and the more recent deeds done by the previous generations of Englishmen on the fields of France.

22. Which person attempts to drive Nym, Pistol, Bardolph and the Boy forward into the breach at Harfleur?

From Quiz How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: Captain Fluellen

Shakespeare has presented the nobles as the officer class who are doing the leading and he also shows us some of the hangers-on like Nym and Bardolph who are only there to get what they can steal. Fluellen, Gower, MacMorris and Jamie are more like the lower officers in the army who can be trusted to lead small numbers of men. Note that each part of the British Isles is represented and that they quarrel with each other but fight the common enemy.

23. What is the name of Princess Katherine's maid who discusses with her the names for various different parts of the body in English?

From Quiz How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: Alice

The French princess appears to be but a pawn in the game that is being played out for the kingdom of France. A marriage to Henry would be based upon political necessity rather than any real knowledge of or affection for her prospective partner.

24. What does the Duke of Bourbon call the English in order to show his hatred and contempt for them?

From Quiz How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: Norman bastards

The French would regard most of the English nobility as being descended from William the Conqueror, the bastard Duke of Normandy who invaded England in 1066. The Normans were descended from the "Northmen" or Vikings who had settled in France. The French nobility would regard their own ancestors as more purely French.

25. What is the fate of Bardolph in this play?

From Quiz How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: He is hanged for stealing from a church.

Even though Bardolph had been a companion of his rather wild youth Henry maintains order and discipline in his army by confirming what Exeter and Fluellen had decided should be the correct punishment for stealing as previously set out by the King. Bardolph is thus hanged for his crimes.

26. From which man does Henry borrow a cloak on the night before the battle of Agincourt?

From Quiz How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: Sir Thomas Erpingham

Henry visits the different parts of the English camp using the cloak to help disguise his appearance. In the Chorus this is described as "A little touch of Harry in the night".

27. What are names of the three ordinary soldiers that Henry talks with on the night before the battle?

From Quiz How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: Bates, Court, and Williams

Shakespeare now presents his audience with the ordinary men of the English army. Previously the only men of working class that had been shown were villains like Bardolph and Nym. The soldiers are shown to have all the worries and concerns of any man before a battle.

28. How many extra men does Westmoreland wish that they had available from England?

From Quiz How Well Do You Know "Henry V" ?

Answer: ten thousand

"O but we had here, But one ten thousand of those men in England That do no work today." He thinks of men on holiday in England who could be gainfully employed in fighting for their nation in France.

This is category 3738
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.