FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Film Industry and Craft Quizzes, Trivia and Puzzles
Film Industry and Craft Quizzes, Trivia

Film: Industry and Craft Trivia

Film: Industry and Craft Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movie Mixture

Fun Trivia
This category is for quizzes that deal with some slightly different aspects of film - that of the business of movies, and that of the technique of making movies. We welcome quizzes on box office records, film theory and history, and camera use.
30 quizzes and 300 trivia questions.
1.
Shot on Location
  Shot on Location   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Directors, cinematographers and editors can make Death Valley look like Antarctica and the Worlds Edge Mountains look like Bikini Bottom. How many of the locations at which these films were shot can you identify?
Average, 10 Qns, FatherSteve, Nov 30 17
Average
FatherSteve gold member
Nov 30 17
645 plays
2.
  Why Are Movie Credits So Long?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A movie is much more than its actors. Some of the biggest films have hundreds of people working on them, but what do they all do? Why do you need a stunt coordinator? Where does the best boy work? What does a key grip actually do?
Very Easy, 10 Qns, AcrylicInk, Jan 02 19
Very Easy
AcrylicInk gold member
Jan 02 19
556 plays
3.
  Movie Studio Logos   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Can you match the description of the logo with the proper studio?
Easier, 10 Qns, nyirene330, Aug 27 16
Easier
nyirene330
833 plays
4.
  Leggo My Logo   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
You like the well-woven storyline; you applaud the actors' brilliant performance; and you love the stunning special effects, but can you name these 10 well-known studios that produced your favorite movies based on their logos and notable movies?
Very Easy, 10 Qns, Matthew_07, Jan 01 13
Very Easy
Matthew_07 gold member
1215 plays
5.
  Hollywood Movie Studio Names   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The major Hollywood studios were named in two basic ways: for those in charge, or for a general quality that the makers hoped audiences would find in their films. All choices in this quiz are, or were, real studios; how well do you know their names?
Average, 10 Qns, Gheelnory, Aug 31 10
Average
Gheelnory gold member
718 plays
6.
  Best Boy, What Does He Do?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There are many roles in a film production company, some more obvious, and some with titles that are way out there... so, what does everyone do? See how many roles you can figure out.
Average, 10 Qns, LeoDaVinci, Apr 22 21
Average
LeoDaVinci editor
Apr 22 21
300 plays
7.
  The Wrong Place: The Geography of Film Locations   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Tolkien's Middle Earth doesn't exist sadly, so the film makers had to find somewhere to give the impression it does. The same is true of many films. Test your knowledge of where in the world these films were actually shot.
Average, 10 Qns, smpdit, Sep 09 22
Average
smpdit
Sep 09 22
214 plays
8.
  Film School in Ten Questions   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I'm shooting a movie on film...yes, that elusive four letter word that filmmakers salivate to. Can you help me with everything from planning to the final editing?
Average, 10 Qns, eggman1020, Oct 26 09
Average
eggman1020
560 plays
9.
  The Wilhelm Scream   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
If you watch movies on a regular basis and are a complete trivia nerd like me, chances are you've heard the sound effect popularly known as the Wilhelm Scream. If you're also the kind of person who sits through the credits, you'll do just fine.
Average, 10 Qns, OddballJunior, Apr 10 23
Average
OddballJunior
Apr 10 23
248 plays
10.
  Firsts in Movies    
Multiple Choice
 10 Qns
Movies have been around in various shapes and forms since the late 19th Century. This quiz looks at some famous (and perhaps not-so-famous) movie firsts.
Average, 10 Qns, timence, May 16 17
Average
timence gold member
467 plays
trivia question Quick Question
The boom operator has an important role on set. When filming is in progress, what item (or items) does the boom operator take care of?

From Quiz "Best Boy, What Does He Do?"




11.
  Making Movies When Silence Was Golden   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A little history and some information about silent movies. You're guaranteed to learn something!
Average, 10 Qns, H53, Mar 21 24
Average
H53 gold member
Mar 21 24
317 plays
12.
  Film Basics    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a very basic quiz on filmic elements, from camera technique to genre. Much of this information is garnered from Bordwell and Thompson's 'Film Art'. Enjoy!
Average, 10 Qns, rj211, Sep 06 10
Average
rj211 gold member
1856 plays
13.
  I Left My Heart...   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
... in that movie project! Inspired by reading about Richard Attenborough's cherished project, this quiz looks at movies that some great film makers had their hearts set on making but which they never made.
Average, 10 Qns, Upstart3, Sep 25 14
Average
Upstart3 gold member
325 plays
14.
  Cinema History   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Cinema history from the late 19th century to the middle of the 20th.
Difficult, 10 Qns, fairytale, Mar 29 07
Difficult
fairytale
1747 plays
15.
  Let's Make a Film!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Sure, you like to watch movies, but have you ever thought of how many people it takes to make one? Watch the credits and see if you know who does each of these jobs.
Average, 10 Qns, Tchochkekop, Oct 21 09
Average
Tchochkekop
494 plays
16.
  A Film By Any Other Name    
Match Quiz
 10 Qns
Sometimes the movie title we see on the marquee is chosen towards the end, not the beginning of the project. See how many of these films you can match to their earlier working titles (references are to original films, or the first in a series).
Average, 10 Qns, BudBarryBob, Jun 28 16
Average
BudBarryBob gold member
423 plays
17.
  They Wrote Screenplays?    
Multiple Choice
 10 Qns
A number of successful writers ventured into Hollywood to write screenplays although their fame rests elsewhere. Here are a few that made their way to Tinsel Town.
Tough, 10 Qns, Rehaberpro, Jul 27 14
Tough
Rehaberpro
313 plays
18.
  History of Film Genres 1900-1950 Part 2!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz continues my 'History of Film Genres 1900-1950'. Enjoy!
Tough, 10 Qns, billybob87, Oct 05 11
Tough
billybob87
1006 plays
19.
  Censorship in Films   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Many films have often been criticized for their content. Here are questions about film censorship and how it affected certain productions.
Average, 10 Qns, Rehaberpro, Oct 05 11
Average
Rehaberpro
399 plays
20.
  Weaving Masterpiece Movies: The Secrets Unveiled    
Multiple Choice
 10 Qns
Loved watching "Star Wars", "The Matrix", "A Fistful of Dollars" or "Macbeth"? Enter this cinematheque session to discover the surprising secrets of their beauty.
Tough, 10 Qns, zanazana, Jan 24 08
Tough
zanazana
366 plays
21.
  Steadicam - History and Use   great trivia quiz  
Multiple Choice
 5 Qns
The Steadicam is a relatively new camera, invented in the early 1980s. It gives a sort of gliding look to the frame. This quiz is on the history and use of that camera. Enjoy!
Tough, 5 Qns, rj211, Feb 17 03
Tough
rj211 gold member
591 plays
22.
  Set in One Place, Filmed in Another    
Multiple Choice
 10 Qns
For one reason or another, many film settings are improvised. Often the setting does not exist or is inaccessible. Tell me where the following films and parts of films were shot. Good luck!
Tough, 10 Qns, hews, Oct 24 15
Tough
hews
730 plays
23.
  History of Film Genres 1900-1950    
Multiple Choice
 10 Qns
I just started my Film minor and History of World Cinema 1 was the first class I took. Here's a review of some of the early cinema, up to and including film noir (in two parts).
Average, 10 Qns, billybob87, Jan 08 07
Average
billybob87
709 plays
24.
  RKO    
Multiple Choice
 20 Qns
From its beginnings in the early 30s to its end in the late 50s, RKO Radio Pictures made its individual mark on Hollywood.
Tough, 20 Qns, tjoebigham, Dec 03 20
Tough
tjoebigham
Dec 03 20
667 plays
25.
  Quizzywood - Movie Capitals of the World    
Multiple Choice
 10 Qns
In a tribute to Hollywood, CA, film capital of America and perhaps the world, several other regional film capitals have adopted nicknames containing the word "wood".
Average, 10 Qns, zombipi, Nov 02 15
Average
zombipi
246 plays
26.
  Hollywood Records--Oscars and Actors   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Here is a quiz on some records that were set in Hollywood for different things. Good luck!
Average, 15 Qns, randyaimee, Aug 12 13
Average
randyaimee
2131 plays
27.
  The Science and Technology of Motion Pictures    
Multiple Choice
 5 Qns
This is a quiz on the early scientific principles and technologies that contributed to what we know as film today. Enjoy!
Tough, 5 Qns, rj211, Feb 25 21
Tough
rj211 gold member
Feb 25 21
700 plays
28.
  Movie Special Effects and Makeup Men    
Multiple Choice
 10 Qns
This is derived from the book, 'Men, Makeup and Monsters' and about the men who created the effects and characters we love so much.
Difficult, 10 Qns, Piccolo-san, Nov 05 15
Difficult
Piccolo-san
438 plays
29.
  MovieTerms    
Multiple Choice
 10 Qns
This should be an interesting quiz about terms used in film making, on movie sets. It's not hard, but keep a close eye on your spelling in the (few) fill in questions. Please have fun.
Tough, 10 Qns, caaro, Apr 14 02
Tough
caaro
1178 plays
30.
  Special Effects Artists    
Multiple Choice
 5 Qns
Know your special effects artists.
Tough, 5 Qns, Untouchablesrock, Feb 06 14
Tough
Untouchablesrock
397 plays

Film: Industry and Craft Trivia Questions

1. This educational location in the UK has been used in a number of films, including "Les Miserables "(2012), "Thor: The Dark World" (2013) and "Cruella" (2021) to name a few. Where were they filmed?

From Quiz
The Wrong Place: The Geography of Film Locations

Answer: Old Royal Naval College, Greenwich

The Royal Naval College in Greenwich was designed by Sir Christopher Wren and is situated on the banks of the Thames. The pillars and steps of the college can be seen in Lamarque's funeral scene of "Les Miserables" substituting for Paris in the film. The final battle between Thor and the Dark Elves takes place in the courtyard of the college. In the film "Cruella", Estella is going to the fountain in Regents Park in London, but the fountain is really located in the Old Naval College.

2. There are actually two "Best Boy" roles. The best boy electrical has a key role with the lighting on set. Who is the best boy the assistant to?

From Quiz Best Boy, What Does He Do?

Answer: Gaffer

The department head in charge of lighting is called the "gaffer" and the best boy electrical is the assistant to the gaffer. In fact, the best boy often acts as a sort-of foreman for the lighting department and their duties cover much of the logistical side of the department responsibilities. While the gaffer has more administrative duties, the best boy may be in charge of the lighting crew, of the setting up of filming locations, safety, and inventory amongst other duties. They will also step in for the gaffer if there is an absence. The origin of the term "best boy" is unclear, but may be from the idea that the person is the "best boy for the job". If a female fills the role, she may be called "best boy" or sometimes "best girl".

3. When making a film, who has the overarching responsibility for set, location, and costume design?

From Quiz Why Are Movie Credits So Long?

Answer: Production designer

A production designer (sometimes called an art director) is responsible for the visual aspects of the film. They monitor the style of the sets, props, and costumes so that everything matches. In 2013, the Oscar for Best Production Design was awarded to Catherine Martin, the production designer for "The Great Gatsby". She designed beautiful art deco sets to brilliantly recreate the Roaring Twenties.

4. The first permanent establishment dedicated to only films was The Nickelodeon, which opened in 1905. Where was the original Nickelodeon theater located?

From Quiz Making Movies When Silence Was Golden

Answer: Pittsburgh, PA

Actually, the first use of the term was in Boston at Austin's Nickelodeon, a "dime museum" - a small venue for lowbrow live entertainment. Harry Davis and John Harris used "nickel" with the Greek word for "enclosed theater" - odeon - and opened in Pittsburgh. Though not the first place to show films, it was the first place to offer films exclusively.

5. Since the 1970s, "Bollywood" is said to be the world's most prolific producer of theatrical motion pictures. Where is this capital of Hindi language movies?

From Quiz Quizzywood - Movie Capitals of the World

Answer: Mumbai (Bombay)

Although "Bollywood" films are stereotyped as extravagant dance musicals, internationally acclaimed films, such as "Salaam Bombay" and several horror films have emerged from this South Asian studio complex. There are more than two dozen other smaller film capitals in India, each specializing in films of one of India's many official and locally dominant languages.

6. Lord Attenborough made movies about Gandhi, Chaplin and Churchill, but had his heart set on making a movie about which 'Common Sense' inspiration for American independence?

From Quiz I Left My Heart...

Answer: Thomas Paine

A lifelong Socialist, albeit one who drove a Rolls-Royce, Richard Attenborough had a longstanding dream of making a film about his hero, the radical 18th century thinker and activist, Thomas Paine. He expended a lot of energy on the project, but could not secure the backing he needed. Paine's pamphlet 'Common Sense' was hugely influential in the American Revolution.

7. In what movie did the Wilhelm Scream first appear?

From Quiz The Wilhelm Scream

Answer: Distant Drums

'Distant Drums' was released in 1951, directed by legend Raoul Walsh and starring Hollywood icon Gary Cooper as a U.S. Army scout engaging the enemy during the long and disjointed Seminole Wars of early 1800s Florida. Among the list of (mostly) uncredited actors were Darren McGavin (Old Man Parker in 1983's 'A Christmas Story') and singer Sheb Wooley, who hit the music charts in 1958 with the novelty hit 'Purple People Eater'. Although the person behind the voice may never be officially known (and if it becomes known remind me to fix this), sound effects wizard Ben Burtt believes Wooley supplied the famous scream.

8. In the 1915 Supreme Court case of Mutual Film Corporation v. Industrial Commission of Ohio, what was the decision made that affected film production for decades?

From Quiz Censorship in Films

Answer: Films are not protected by the First Amendment of the Constitution

With this decision the film industry saw the writing on the wall. If films, as an art form, were not protected by free speech provisions, then the government had the power to make standards. The industry felt the best way to thwart this was to have an internal film review. But it was not until six years later in 1921 that the Motion Picture Commission was created. Its powers were limited to reviewing the scripts of planned films, not the completed films.

9. Who is in charge of creating and recording sound effects that can't be captured during regular filming?

From Quiz Let's Make a Film!

Answer: Foley editor

This job is named for Jack Foley who, ironically, started working in silent films. As sound came to the movies, Jack felt that more than just voices needed to be heard, so started adding sound effects.

10. Who was the original It girl?

From Quiz History of Film Genres 1900-1950 Part 2!

Answer: Bow & Clara Bow

She was dubbed the It girl by Elinor Glyn and then went on to star in a movie of the same name in 1927. The phrase "It girl" tends to identify someone who seems to have that mysterious X factor that makes them completely appealing to the public.

11. What name is associated with the rise of early cinematic shorts?

From Quiz History of Film Genres 1900-1950

Answer: Thomas Edison

Edison's company (Edison and Co.) largely headed up the initiative of cinematic shorts, creating well known films such as "The Kiss", "The Strong Man", and "The Execution of Mary, Queen of Scots".

12. The ficticious "Middle Earth" was not available as a location for the "Lord of the Rings" trilogy. In which country were these three films shot?

From Quiz Set in One Place, Filmed in Another

Answer: New Zealand

Nine different places on both the North and South Island were used as film locations.

13. Who invented the Steadicam?

From Quiz Steadicam - History and Use

Answer: Garrett Brown

Though these are all highly regarded Steadicam operators, Garrett is the guy who thought the thing up.

14. On this date the very first film was screened.

From Quiz Cinema History

Answer: December 28th, 1895

On December 28th, 1895, the Lumiere Brothers screened the very first film - a short documentry, about 20 seconds long.

15. Which man, as quoted by Stan Winston, 'can wear the hat of the best'?

From Quiz Movie Special Effects and Makeup Men

Answer: Dick Smith

16. Who is known as the father of special effects?

From Quiz Special Effects Artists

Answer: George Melies

He invented special effects by accident.

17. Who was one of the co-founders of the studio?

From Quiz RKO

Answer: Joseph P. Kennedy

JFK's father co-founded the studio with RCA honcho David Sarnoff. He also had an affair with Gloria Swanson.

18. A term defining a movie that is shorter than 60 minutes.

From Quiz MovieTerms

Answer: Short Subject

19. A stunning fa├žade built into the pink-red rock face of a canyon has featured in many films, including the location of the Holy Grail in "Indiana Jones and the Last Crusade". In which country is Al-Khazneh, Petra situated?

From Quiz The Wrong Place: The Geography of Film Locations

Answer: Jordan

A 2000-year-old monument carved into a sandstone rockface is visually impressive. Al-Khazneh translates to 'The Treasury' and is a temple in Jordan. It is believed to be a king's mausoleum. "Indiana Jones and the Last Crusade" finishes with Indiana, Henry, his father, Sallah, and Marcus riding horses away from the site. "The Mummy Returns" (2001) and "Lawrence of Arabia" (1962) were also filmed in the area.

20. The boom operator has an important role on set. When filming is in progress, what item (or items) does the boom operator take care of?

From Quiz Best Boy, What Does He Do?

Answer: Microphone

The boom operator works in the sound department. The boom is a long pole with a microphone attached to the end. The boom operator has to place the microphone close to the actors so that the mic can capture their dialogue, but not too close so that it appears in the scene. The use of a boom was developed in order to allow the actors to be mobile on set and still have the mic close enough to them to pick up what they're saying. Before, the microphones were hidden on set and actors had to remain largely static near them. The first (documented) film to use a boom was "Beggars of Life" in 1928 where the mic was tied to the end of a broom handle and allowed two actors to walk down a street while talking.

21. In 1882 Etienne-Jules Marey invented the "chronophotographer" that took 12 frames per second. The device was held in the shoulder and pointed at the subject, almost like a weapon. What theatrical term is credited to this device?

From Quiz Making Movies When Silence Was Golden

Answer: Shooting film

Sometimes called the "chronophotographic gun", it was made from the stock of a rifle, with the camera on top. The lens housing looked remarkably like the large barrel of a gun. The trigger operated the shutter; it looked much like a shotgun when it was in use. People initially expressed surprise when he would point it at birds to film: they expected to hear a shot. Marey often claimed to be the "inventor of cinema".

22. "Tollywood" is the capital city of the Bengali language film industry, which has produced several award winning films like Satyajit Ray's, "The Big City" (1964) and "Distant Thunder" (1973). Where is it located?

From Quiz Quizzywood - Movie Capitals of the World

Answer: Kolkata (Calcutta)

"Tollywood" is derived from Tollygunge, a locality of Kolkata where most of the Bengali movie industry is located.

23. Following the success of '2001: A Space Odyssey', Stanley Kubrick planned a large-scale biopic about which charismatic European leader?

From Quiz I Left My Heart...

Answer: Napoleon Bonaparte

Kubrick did a lot of research and planning and wrote a first draft of a screenplay for an epic Napoleon biopic. Jack Nicholson was a potential lead! Due to the failure of other movies with a similar theme, the very high budget, and changes at MGM, the project was abandoned. Instead, Kubrick's next movie was 'A Clockwork Orange'.

24. "The Jazz Singer" is often touted as the first talking film, but which element of the film actually accounted for the majority of synchronized sound and motion?

From Quiz Firsts in Movies

Answer: Songs

"The Jazz Singer", produced in 1927, was in fact 75% silent. It follows the story of Jakie Rabinowitz (played by Al Jolson), who runs away from home to become a jazz entertainer. "The Lights of New York", produced the following year, is thought to be the first fully synchronized talking movie.

25. The Wilhelm Scream got its name from what 1950s western film?

From Quiz The Wilhelm Scream

Answer: The Charge at Feather River

Released in 1953, 'The Charge at Feather River' was originally a 3-D movie, hence there are a lot of scenes involving close-ups of flying arrows and one character spitting tobacco juice at a rattlesnake that looks out of place without the effects. The character Private Wilhelm (played by Ralph Brooks) is sitting on a horse filling his pipe when he's struck by an arrow and released the famed scream. This was not the only instance of the scream in the film; it happened twice more during the climactic battle scene.

26. Who is in charge of setting up the set lights before filming?

From Quiz Let's Make a Film!

Answer: Gaffer

While gaffers may be relatively young, the term actually means "boss" or elder", as it comes from "grandfather".

27. What Buster Keaton movie poked fun at D.W. Griffith's movie "Intolerance"?

From Quiz History of Film Genres 1900-1950 Part 2!

Answer: The Three Ages

"The Three Ages" (1923) had Keaton in three separate time periods (the Stone Age, the Roman Age, and the modern day era), with him trying to win a girl against society's wishes in each one. He succeeded in each one, but it was ambiguous as to whether he ever really wanted the girl in the first place. It's my favorite comedic silent film!

28. In which African country were the Tatooine scenes filmed in "Star Wars"?

From Quiz Set in One Place, Filmed in Another

Answer: Tunisia

There is a town called Tatahouine in Tunisia, although the scenes were filmed in a village called Matmata. The interiors of Luke's house were filmed in a hotel in Casablanca.

29. What antecedent to film was introduced by Eadweard Muybridge?

From Quiz The Science and Technology of Motion Pictures

Answer: Series Photography

Series Photography (1870s) was brought about when Muybridge was commissioned to settle a bet concerning the nature of a horse's gallop. He documented the positions of the horse by setting up a number of cameras on a track, each with shutters that would bee tripped as the horse passed. This isn't really considered the birth of motion picture, though, because the technology had not yet been incorporated into a single instrument. Magic Lanterns (1600s) were like early slide projectors, where an image would bee projected by way of the lantern onto a wall for audiences to revel at. The Thaumatrope (early 1800s) was a children's toy consisting of a paper with different images on each side and strings coming out in each direction. Fast twisting of the image via the strings merged the images (i.e. a bird and a cage becomes a bird inside the cage). The Zoetrope (1834, by George Horner) was a spinning wheel with drawings along the inside rim of the wheel. Slats in the wheel allowed the 'player' to watch as the wheel spun and merged the images into a sort of short animation.

30. How does an operator hold a soft-mounted Steadicam?

From Quiz Steadicam - History and Use

Answer: The Steadicam is harnessed to a vest worn by the operator.

The idea of the Steadicam is that the operator can wear it and hold it, without the operator's movements being caught in the film. The design of the Steadicam puts the camera's center of gravity in the control of the operator, allowing the shots to be smooth and floating regardless of the operator's movements. Operators can use a hard-mount, wherein the camera is attached to something other than their bodies (like a dolly, car, etc.).

This is category 589
Last Updated Jun 22 2024 5:44 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.