FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cinema History
Quiz about Cinema History

Cinema History Trivia Quiz


Cinema history from the late 19th century to the middle of the 20th.

A multiple-choice quiz by fairytale. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movie Mixture
  8. »
  9. Film: Industry and Craft

Author
fairytale
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
76,463
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1748
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 188 (5/10), Guest 188 (7/10), Guest 86 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. On this date the very first film was screened. Hint


Question 2 of 10
2. Who was the first person to put two shots together, thus creating the concept of editing, and the ability to move between scenes? Hint


Question 3 of 10
3. Edwin Porter was the first do to what? Hint


Question 4 of 10
4. At the end of this film was a shot of a cowboy firing at the audience (this shot had nothing at all do to with the movie that was screened). This was one of the very first uses of 'Medium Shot'. Hint


Question 5 of 10
5. The films made by this man set the standard length for a film from that point forward. Hint


Question 6 of 10
6. This experiment - taking shots of an actor with no particular look on his face, and piecing them with shots of a dying woman, a bowl of soup, and a child playing - was meant to prove that by editing shots together, the audience subconsciously fits the actor's expression to the situation. Hint


Question 7 of 10
7. In this film was the first use of synchronized soundtrack and effects, rather than a pianist sitting in the theatre: Hint


Question 8 of 10
8. This Charlie Chaplin film marks, to him, the death of the silent film, and the mime being beaten by the talking picture: Hint


Question 9 of 10
9. This man headed the creation of the Production Code, which was the very first form of censorship. Hint


Question 10 of 10
10. What was the name of the small shops that were converted into screening rooms during the early 20th century, charging five cents a man, and showing mostly short slapstick comedies?

Answer: (Not as hard as it seems...)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 22 2024 : Guest 188: 5/10
Jun 17 2024 : Guest 188: 7/10
Jun 12 2024 : Guest 86: 3/10
Jun 11 2024 : 2ruse: 4/10
Jun 11 2024 : Guest 82: 1/10
Jun 11 2024 : Guest 194: 4/10
Jun 11 2024 : Guest 149: 10/10
May 21 2024 : Guest 68: 4/10
May 20 2024 : Guest 50: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On this date the very first film was screened.

Answer: December 28th, 1895

On December 28th, 1895, the Lumiere Brothers screened the very first film - a short documentry, about 20 seconds long.
2. Who was the first person to put two shots together, thus creating the concept of editing, and the ability to move between scenes?

Answer: George Melies

George Melies was the first person to come up with the concept of editing, back in the end of the 19th century.
3. Edwin Porter was the first do to what?

Answer: Put together documentary shots and studio shots

Yep, for the very first time in history, Porter took documentary shots of firemen and attached them to the scenes he directed in his studio, creating an illusion of danger ('Life of an American {Fireman';} 1902).
4. At the end of this film was a shot of a cowboy firing at the audience (this shot had nothing at all do to with the movie that was screened). This was one of the very first uses of 'Medium Shot'.

Answer: The Great Train Robbery

Back in 1903, Edwin Porter put this shot at the end of 'The Great Train Robbery'.
5. The films made by this man set the standard length for a film from that point forward.

Answer: David Griffith

Between 1913 and 1914 David Griffith made five long films, an hour and some each, and from that point forward, that was the standard length.
6. This experiment - taking shots of an actor with no particular look on his face, and piecing them with shots of a dying woman, a bowl of soup, and a child playing - was meant to prove that by editing shots together, the audience subconsciously fits the actor's expression to the situation.

Answer: Kuleshov Effect

Lev Kuleshov performed this experiment, which was a huge success. The audience was amazed by the sad expression of the actor when seeing the woman, the hunger on his face when seeing the soup, and the joy watching the child.
7. In this film was the first use of synchronized soundtrack and effects, rather than a pianist sitting in the theatre:

Answer: Don Juan

In 1926 Warner Bros. released the first film to include synched sound - 'Don Juan'.
8. This Charlie Chaplin film marks, to him, the death of the silent film, and the mime being beaten by the talking picture:

Answer: Limelight

in 1952 Chaplin made 'Limelight', at the end of which the silent clown falls, dead, on the great drum (symbolizing the sound-era).
9. This man headed the creation of the Production Code, which was the very first form of censorship.

Answer: Will Hays

Will Hays headed the fight, and beneath him were some very important leaders, mostly from the Jewish and Christian councils, which is the reason the Censorship guidelines were also known as 'Hays' Code'.
10. What was the name of the small shops that were converted into screening rooms during the early 20th century, charging five cents a man, and showing mostly short slapstick comedies?

Answer: Nickelodeon

Source: Author fairytale

This quiz was reviewed by FunTrivia editor jmorrow before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us