FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Olivier Laurence Quizzes, Trivia and Puzzles
Olivier Laurence Quizzes, Trivia

Laurence Olivier Trivia

Laurence Olivier Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. People Themed L-R

Fun Trivia
3 Laurence Olivier quizzes and 30 Laurence Olivier trivia questions.
1.
  The Film History of Laurence Olivier    
Multiple Choice
 10 Qns
One of history's most treasured actors, Laurence Olivier practically defined the craft in the modern era. Olivier was a recipient of ten Oscar nominations, and was made a British Lord to boot. Let's find out more about him, shall we?
Average, 10 Qns, thejazzkickazz, Sep 17 04
Average
thejazzkickazz gold member
492 plays
2.
  The Olivier Oeuvre    
Multiple Choice
 10 Qns
Many people consider Sir Laurence Olivier to have been the greatest actor of the twentieth century. No argument here. Olivier fans should have no problems identifying his films here.
Average, 10 Qns, InXanadu, Sep 02 06
Average
InXanadu
302 plays
3.
  Olivier    
Multiple Choice
 10 Qns
He's not known as the "Big O", but Lord Olivier is supposed to have been the finest of actors.
Average, 10 Qns, robert362, Jul 13 12
Average
robert362
622 plays

Laurence Olivier Trivia Questions

1. Olivier acted for suspense master Alfred Hitchcock in only one film. Which film was it?

From Quiz
The Olivier Oeuvre

Answer: Rebecca

"Rebecca" is based on Daphne Du Maurier's novel about a woman who marries a widower, and then tries desperately to replace the memory of his late wife. "Rebecca" won the Oscar for Best Picture (the only Hitchcock film to ever do so), but Best Director went to John Ford for "The Grapes of Wrath". Olivier also was nominated, but James Stewart won for "The Philadelphia Story".

2. Fans of Olivier are quite familiar with his love for Shakespeare's works. It's only fitting, then, that my first question asks, 'What was the first film, adapted from a Shakepeare play, in which Olivier took part?'

From Quiz The Film History of Laurence Olivier

Answer: As You Like It

Olivier's first film based on Shakespeare was 'As You Like It' in 1936. He played the role of Orlando in the film, which was directed by Paul Czinner. Olivier would go on to participate in films based on: 'Henry V', 'Hamlet', 'Richard III', 'Othello', 'Romeo and Juliet' (narrator), 'The Merchant of Venice' and 'King Lear'. If only he had done 'Julius Caesar'!

3. Olivier starred in one version of "The Jazz Singer" with Neil Diamond. Who else was in the cast?

From Quiz Olivier

Answer: Lucie Arnaz

Interesting foray into the movies for Diamond. "Love on the Rocks". "America".

4. Olivier's first Oscar nomination came for his performance in the 1939 film 'Wuthering Heights'. In this film, what is the name of the character Olivier portrays?

From Quiz The Film History of Laurence Olivier

Answer: Heathcliff

Based on the novel by Emily Brontë, 'Wuthering Heights' is a classic romantic drama, perfect for Olivier to make his big splash in American film. Directed by William Wyler, Olivier makes his presence known alongside Merle Oberon (as Catherine) and David Niven. Despite this first nomination, Olivier failed to bring home the Oscar that year.

5. Olivier starred in "The Boys from Brazil". Who wrote the novel?

From Quiz Olivier

Answer: Ira Levin

Gregory Peck in the movie. So-so book, so-so movie.

6. Olivier was known for his outstanding performances of the works of William Shakespeare. Which character did Olivier NOT play on film?

From Quiz The Olivier Oeuvre

Answer: Macbeth

As would be expected, he was nominated for Academy Awards for all three roles, winning for "Hamlet" (which also won him the Oscar for Best Picture). He also produced and directed both "Hamlet" and "Richard III", but was hired by others for 1965's "Othello".

7. "Marathon Man" makes use of a creative form of torture (dentistry). Who is the victim?

From Quiz Olivier

Answer: Dustin Hoffman

Not the best film for either Hoffman or Olivier.

8. What is significant about Olivier's version of "Hamlet"?

From Quiz Olivier

Answer: He revised the script

It takes guts - or craziness - to tamper with the master play of the master writer ... but that's exactly what Olivier did.

9. In 1960, Olivier once again paired up with one of the great all-time directors, this time Stanley Kubrick. The film, 'Spartacus', featured Kirk Douglas in the title role, and Olivier as which Roman patrician?

From Quiz The Film History of Laurence Olivier

Answer: Crassus

Olivier's performance as the august Roman general Marcus Licinius Crassus works well alongside the performances of Kirk Douglas, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov and Tony Curtis as Crassus' disloyal servant Antoninus. One Roman bath scene between the controlled Crassus and the youthful Antoninus was clearly meant to exhibit a low level of homoeroticism.

10. Who co-starred with Olivier in "Wuthering Heights"?

From Quiz Olivier

Answer: Merle Oberon

Her best known role. His, too?

11. Olivier starred in "Rebecca". Who was his director?

From Quiz Olivier

Answer: Alfred Hitchcock

Early Hitch.

12. "Sleuth" was essentially a two-man movie. Who played opposite Olivier?

From Quiz Olivier

Answer: Michael Caine

Great Anthony Shaffer play, but a less-than-great movie.

13. Olivier starred in "The Seven Percent Solution". What role did he play?

From Quiz Olivier

Answer: Moriarty

Freud meets Holmes. Sounds good, but ...

14. Laurence Olivier continued to work throughout the entire decade of the 1980s despite his advancing age. One of his roles earlier in the decade was as which Greek god in the exciting fantasy/adventure 'Clash of the Titans'?

From Quiz The Film History of Laurence Olivier

Answer: Zeus

Honestly, would you have expected Lord Olivier to take any other role save for that of king of the gods? Olivier's performance in 'Clash of the Titans' was typically flawless, though the film appears rather dated thanks to its rather primitive special effects. Nonetheless, the film can be entertaining, especially for young kids. Olivier's career spanned eight more years, and fourteen more acting performances until his death in 1989. His final film was 1989's 'War Requiem'. Thank you for trying this quiz. I hope you enjoyed it, learned a thing or two, and will be back to try some of my other quizzes.

This is category 12442
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.