FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Debut Albums Quizzes, Trivia and Puzzles
Debut Albums Quizzes, Trivia

Debut Albums Trivia

Debut Albums Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Albums

Fun Trivia
15 Debut Albums quizzes and 165 Debut Albums trivia questions.
1.
Can You Picture The Debut Album
  Can You Picture The Debut Album?    
Photo Quiz
 10 Qns
Remember all the great album covers and the cool titles from your favorite band's debut albums? In this quiz, I'll give you clues in words and pictures about these debut albums you will tell me the name of the classic band.
Average, 10 Qns, adam36, Jun 23 15
Average
adam36 gold member
767 plays
2.
Debut Rock Albums
  Debut Rock Albums    
Photo Quiz
 10 Qns
We will visit some of my favourite debut rock albums.
Easier, 10 Qns, gme24, Jun 19 15
Easier
gme24 gold member
909 plays
3.
Picture This Debut Albums
  Picture This: Debut Albums   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
This quiz is about debut albums from a variety of genres and decades. The images may or may not be clues to the answers. Good luck!
Very Easy, 10 Qns, PootyPootwell, Oct 27 18
Very Easy
PootyPootwell gold member
Oct 27 18
483 plays
4.
Why Dont We Call It
  Why Don't We Call It...   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Some musicians stumbled with their first album, others composed works that were lauded with praise. Let's look as some of the latter variety.
Average, 10 Qns, CmdrK, Jun 01 15
Average
CmdrK gold member
632 plays
5.
Debut Album Mix
  Debut Album Mix    
Photo Quiz
 10 Qns
This is a short quiz on debut albums from various bands between the late 1960s and late 1980s. Each photo provides a clue to the correct answer.
Average, 10 Qns, AlexT781, Oct 30 18
Average
AlexT781
Oct 30 18
355 plays
6.
  Dazzling Debuts    
Multiple Choice
 10 Qns
Most of the other quizzes in this category were rated 'Difficult' when I wrote this quiz, so I thought I would aim for 'Easy'. Can you match the band to their debut album?
Easier, 10 Qns, reedy, Nov 21 12
Easier
reedy gold member
536 plays
7.
  Rock and Roll Debut Albums    
Multiple Choice
 10 Qns
These are some of the most popular debut albums in rock and roll history. How many do you know?
Average, 10 Qns, DrLoveGun, Jul 31 20
Average
DrLoveGun
Jul 31 20
234 plays
8.
  Rock and Roll- First Albums    
Multiple Choice
 25 Qns
I'll give you the performer, you tell what their first album was. All questions are multiple choice because I don't like fill-in-the-blank questions. Good luck.
Difficult, 25 Qns, ashlybug, Dec 20 22
Difficult
ashlybug
Dec 20 22
4089 plays
9.
  Debut Albums    
Multiple Choice
 10 Qns
I will give you the name of a debut album and you choose who recorded it.
Average, 10 Qns, Sarah606, Feb 21 13
Average
Sarah606
2165 plays
10.
  Their First Album #1    
Multiple Choice
 10 Qns
This is the third quiz in my series. I will give you an artist and you will need to tell me the first album they recorded
Tough, 10 Qns, davidmrae, Jun 08 14
Tough
davidmrae
934 plays
trivia question Quick Question
What was the first album released by the Who?

From Quiz "First Albums : Part 1"




11.
  First Albums : Part 1    
Multiple Choice
 10 Qns
I will give you an artist and you will give me the name of their first album.
Difficult, 10 Qns, davidmrae, Sep 28 10
Difficult
davidmrae
1010 plays
12.
  Their First Album #7    
Multiple Choice
 10 Qns
This is the seventh in my series of debut album quizzes. I will give you the name of an artist or a group and you will need to identify the first album that they released under their own name.
Tough, 10 Qns, davidmrae, Sep 09 07
Tough
davidmrae
542 plays
13.
  Their First Album #5    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is the fifth installment of this line of quizzing. I will give you an artist and you will need to know their first full length album release.
Difficult, 10 Qns, davidmrae, Feb 15 14
Difficult
davidmrae
571 plays
14.
  First Albums : Part 2    
Multiple Choice
 10 Qns
This is the second quiz in a series about the first album releases by artists from the 1960s to the 80s.
Difficult, 10 Qns, davidmrae, Nov 09 19
Difficult
davidmrae
Nov 09 19
607 plays
15.
  Their First Album # 4    
Multiple Choice
 10 Qns
Here comes the 4th instalment of the first album by famous recording artists. I will give you the artist name and you will need to identify their first recording.
Difficult, 10 Qns, davidmrae, Jun 21 05
Difficult
davidmrae
620 plays

Debut Albums Trivia Questions

1. Which hard rock band started their career with "Appetite For Destruction"?

From Quiz
Rock and Roll Debut Albums

Answer: Guns 'n Roses

In 1987, Guns 'n Roses burst on the scene with this album. It has sold over 30 million copies worldwide. The album had three major hit singles, "Welcome to the Jungle," "Paradise City," and "Sweet Child o' Mine." Another notable song on the album was "Rocket Queen," a song with basically two parts: the first half is aggressive with a catchy bassline, and the narrator demands that his girlfriend please. The second half of the song is more sentimental and the narrator basically apologizes to the woman. Another notable song is "My Michelle," a song about a friend of the band named Michelle Young who is thanked on the inside cover. Young liked the song for its honesty, the attention it got her, and the fact that the lyrics told a true story about her life. Yet another notable song is "Mr. Brownstone," a song about heroin. This album is nearly flawless.

2. What is the name of the debut album of The Doors, released in 1967?

From Quiz Dazzling Debuts

Answer: The Doors

Including such hits as "Break On Through (To the Other Side)", "Light My Fire", and "The End", The Doors' self-titled debut album peaked at number two on the Billboard 200 in September (it was released in January). "Light My Fire" made it to number one as a single. On the album, The Doors were Jim Morrison (vocals, handclaps, percussion), Ray Manzarek (Vox Continental, piano, keyboard bass, marxophone, backing vocals), Robby Krieger (guitar, backing vocals), and John Densmore (drums, backing vocals). Since its release, sales have exceeded 4x Platinum in the US.

3. What was the first album released by America?

From Quiz Their First Album #7

Answer: America

This album was released in 1972 and went all the way to number one on the Billboard Pop Chart in 1972. It contained the number one single "A Horse With No Name".

4. Which band's debut album was called "Kill 'Em All"?

From Quiz Debut Albums

Answer: Metallica

Metallica released "Kill 'Em All" way back in 1983. When they recorded this album, the band's lineup consisted of James Hetfield, Dave Mustaine, Cliff Burton and Lars Ulrich.

5. The first release from Talk Talk was titled?

From Quiz Their First Album #5

Answer: The Party's Over

This album was released in 1982. English band Talk Talk began their career as imitators of the sound of Duran Duran, but over the next few years developed into a multi-instrumental, multi-layered band with jazz and classical influences.

6. What is the name of the first album released by Chris de Burgh?

From Quiz Their First Album # 4

Answer: Far Beyond These Castle Walls

This album was released in 1975, the first of many albums to come.

7. What was the first album released by Chris Rea?

From Quiz Their First Album #1

Answer: Whatever Happened to Benny Santini?

The album name and title track refer to a record company marketing scheme to give Chris a more "interesting" name.

8. What was the first album released by the American- based flamenco guitarist Armik?

From Quiz First Albums : Part 2

Answer: Rain Dancer

Released in 1994. Armik is an American based flamenco guitar player, originally from Iran.

9. What was the first album released by the Who?

From Quiz First Albums : Part 1

Answer: The Who Sing My Generation

Released 1965 and contains the Who's most famous anthem "My Generation". The Who also went on to write and record the a rock opera 'Tommy' in 1969. They also released another full length opera 'Quadrophenia' which told the story of the mod/rocker conflict of the late '60s in Britain and seemed to be a story of the Who themselves.

10. What was the Grateful Dead's first album?

From Quiz Rock and Roll- First Albums

Answer: Grateful Dead

'Grateful Dead' was released in 1967.

11. Which legendary guitarist began his career with "Are You Experienced"?

From Quiz Rock and Roll Debut Albums

Answer: Jimi Hendrix

Jimi Hendrix is considered by many people to be the most influential rock and roll guitarist of all time. His first album was "Are You Experienced," which went five times platinum in the United States. One notable song from this album was "Purple Haze," which has one of the most iconic introductions and guitar riffs of all-time. Another popular song is "Hey Joe," a murder ballad that Hendrix did not write, but his version of the song became the most popular version of the song and one of his most requested songs at live shows. Another popular song is "The Wind Cries Mary" a ballad that charted at number six on the UK singles chart. A little-known fact about that song is that it was inspired by a fight Jimi had with his girlfriend. Another notable song is "Fire," a fun, up-tempo song that's actually about a time that bass player Noel Redding's mother invited Jimi over to her house, and Jimi asked her if he could get near the fire to warm himself. Their dog was in front of the fire, which is why in the song Jimi says "Move over Rover and let Jimi take over!"

12. Led Zeppelin came onto the music scene with which album, released in 1969?

From Quiz Dazzling Debuts

Answer: Led Zeppelin

"Led Zeppelin" hit a high of number ten on the Billboard 200 (number six in the UK). The only single release from the album was "Good Times Bad Times", and it peaked at number 80. On the album were Jimmy Page (acoustic, electric and pedal steel guitar, backing vocals), Robert Plant (lead vocals, harmonica), Jon Bonham (drums, timpani, percussion, backing vocals), and John Paul Jones (bass guitar, organ, backing vocals). Since its release, sales have exceeded 8x Platinum in the US.

13. What was the first album released by the British group The Animals?

From Quiz Their First Album #7

Answer: The Animals

This was released in 1964 and went to number seven in the same year. "The Animals" contained the number one single "The House Of The Rising Sun".

14. What solo artist's first album was called "Little Earthquakes"?

From Quiz Debut Albums

Answer: Tori Amos

Tori Amos released "Little Earthquakes" on February 25, 1992. The first single off the album was "Silent all These Years".

15. What was the first album released by Linda Ronstadt called?

From Quiz Their First Album #5

Answer: Hand Sown Home Grown

This album was released in 1969. Her first two albums were largely country based works, but she went on to record albums in many styles. These include contemporary pop albums, Broadway show tunes and even 2 albums of pre-rock standards recorded with the Nelson Riddle Orchestra.

16. What is the title of the first album released by Irish singer Van Morrison?

From Quiz Their First Album # 4

Answer: Blowin' Your Mind

This album was released in 1967, a year before his masterpiece "Astral Weeks". It contained the hit song "Brown Eyed Girl". "Astral Weeks" is generally regards as one of the best albums ever released. It contains elements of folk, blues, jazz, and classical music.

17. Dire Straits' first release was titled?

From Quiz Their First Album #1

Answer: Dire Straits

This album contained their first hit "Sultans Of Swing" and was released in 1978, seven years before their biggest success "Brothers In Arms".

18. The first album released by k.d. lang was?

From Quiz First Albums : Part 2

Answer: Friday Dance Promenade

This was released 1983. Canadian artist k d lang began performing as a country artist but in more recent times has broadened her work into the area of adult contempory music.

19. The first album that was released by Marianne Faithfull was titled?

From Quiz First Albums : Part 1

Answer: Marianne Faithfull & Come My Way

Interestingly 'Marianne Faithfull' and 'Come My Way' were both issued on the same day in 1965. During her career, she has reinvented her style a number of times, from a pop singer in the sixties to a tough social commentator and cabaret style singer through the 80's and '90s. 'Broken English' was a remarkable comeback album in 1979 after an absence of nearly 10 years from the recording studio.

20. What was the first album by The James Gang?

From Quiz Rock and Roll- First Albums

Answer: Yer' Album

'Yer' Album' was released in 1969 on ABC/Dunhill Records. Joe Walsh was in the band.

21. What American rock band, named after their hometown, released their debut album in 1976, which has since gone on to be certified "Diamond" and even more?

From Quiz Rock and Roll Debut Albums

Answer: Boston

Boston are a hard rock band. Their first album, "Boston", has been certified 17 times platinum in the United States and has sold over 25 million copies worldwide. A notable song on that album was "More Than a Feeling," which charted at number five on the U.S. Billboard Hot 100. Another notable song is "Peace of Mind," a song in which singer Brad Delp says that he doesn't want to be competing to make it to the top of the corporate ladder (which is something that many Americans want to do), and that he instead would like to do something that will make him feel relaxed. Another fan favorite is "Rock and Roll Band," a song that, contrary to popular belief, doesn't actually tell the story of the band Boston (they hadn't ever played a live show when they wrote the song contrary to the lyrics), it's more of a fantasy, but it regularly went on to open many Boston concerts. Another notable song is "Foreplay/Long Time" a 7+ minute progressive rock song that charted at number 22 on the U.S. Billboard Hot 100.

22. And heavy metal was here to stay when Black Sabbath released their first album... and it was called?

From Quiz Dazzling Debuts

Answer: Black Sabbath

Black Sabbath released "Black Sabbath" in the UK in February of 1970, and in June in the US. The album's first single, "Evil Woman" was only released in the UK version, and was replaced in the US release with "Wicked World". The album peaked at number eight on the UK charts, and number 23 in the US. The 1970 members of the band were Ozzy Osbourne (vocals, harmonica), Tony Iommi (guitar, slide guitar), Geezer Butler (bass), and Bill Ward (drums). Since its release, sales have exceeded Platinum in the US.

23. What is the first release by Aussie group Australian Crawl?

From Quiz Their First Album #7

Answer: The Boys Light Up

The album was released in 1980 and contained the singles "Downhearted" and "Beautiful People".

24. Which glam metal band's first album was called "Night Songs"?

From Quiz Debut Albums

Answer: Cinderella

Cinderella's debut album "Night Songs" came out in 1986. Jon Bon Jovi discovered the band in a bar. Mercury records signed Cinderella in 1985.

25. Jennifer Warnes first album was released in 1968. What was it called?

From Quiz Their First Album #5

Answer: I Can Remember

After her first three albums met with little commercial success, she became a backing singer for Leonard Cohen. Later she would record an album of covers of Leonard Cohen songs that met with major critical and commercial success. However, she is best know for her duets, such as "Up Where We Belong" with Joe Cocker. This song and others have wound up as themes for a number of movies.

26. What was the first recording released by Richard Thompson?

From Quiz Their First Album # 4

Answer: Henry The Human Fly

"Henry the Human Fly" was released in 1972. Richard Thompson was a founding member of the great British folk-rock group Fairport Convention. He is regarded as one of the most talented guitar players and songwriters around.

27. What was John Mayall's first album release?

From Quiz Their First Album #1

Answer: Plays Mayall

This album was released in 1964. British blues performer John Mayall has never been a huge success in his own right, but his bands have long been a training ground for other great stars. These include Eric Clapton (The Yardbirds, Cream), Mick Fleetwood and John McVie (Fleetwood Mac) and Mick Taylor (The Rolling Stones). Others include Jack Bruce, Aynsley Dunbar, Dick Heckstall-Smith, Andy Fraser (of Free), John Almond and Jon Mark.

28. Irish goup Clannad's first album was titled?

From Quiz First Albums : Part 2

Answer: Clannad

Released in 1973. Clannad are an Irish group formed by members of the same family. The group name Clannad is derived from the Gaelic word for family. An eary member of the group (1979-1982) was Enya who left to go on to a successful solo career.

29. Fleetwood Mac released many albums, but what was their first release?

From Quiz First Albums : Part 1

Answer: Pete Green's Fleetwood Mac

Released 1968. Fleetwood Mac began in the late 1960's as a hard-edged blues band, but by the mid 1970's had transformed completely into a mainstream pop-rock outfit. Mick Fleetwood and John McVie were original founding members after performing together in John Mayall's Bluesbreakers and continue to tour today with the band.

30. What was the first Traffic album?

From Quiz Rock and Roll- First Albums

Answer: Mr. Fantasy

Steve Winwood and the other members of the band released 'Mr. Fantasy' on Island Records in 1972.

This is category 13554
Last Updated Feb 21 2024 1:59 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.