FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
1970s Quizzes, Trivia and Puzzles
1970s Quizzes, Trivia

1970s Country Music Trivia

1970s Country Music Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Country Music by Year

Fun Trivia
4 quizzes and 40 trivia questions.
1.
  Do You Remember?   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Here are ten big Country music hits from the 1970s. Can you match them with the singer who recorded them?
Easier, 10 Qns, dcpddc478, Apr 09 16
Easier
dcpddc478
1109 plays
2.
  The Perfect C and W Song   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about 'The Perfect Country and Western Song'. If you are a Country Music fan and are not familiar with this song, you need to listen to it immediately. A mixture of multiple choice and fill in the blank questions.
Average, 10 Qns, Ken1260, Mar 12 24
Average
Ken1260
Mar 12 24
6429 plays
3.
  That 70s Music--Country Edition    
Multiple Choice
 10 Qns
All of the questions in the quiz relate to country hits of the 1970s. Chart references are from "Billboard's Book of Top Country Hits" by Joel Whitburn. Enjoy!
Difficult, 10 Qns, Bob9491, May 17 15
Difficult
Bob9491
553 plays
4.
  Country Music ... 1970s    
Multiple Choice
 10 Qns
I have chosen ten male artists with top hits during the 1970s including six number ones. See how well you remember ... enjoy !
Difficult, 10 Qns, annanne, Nov 11 21
Difficult
annanne
Nov 11 21
621 plays
Related Topics
  Music from 1970 [Music] (25 quizzes)

  1970s World Series [Sports] (6 quizzes)

  Died in the 1970s [People] (7 quizzes)

  NFL 1970s [Sports] (4 quizzes)

  1970s History [History] (21 quizzes)

  1970s Lyrics [Music] (21 quizzes)

  1970s Movies [Movies] (33 quizzes)

  1970s Music [Music] (297 quizzes)

  1970s Nostalgia [History] (34 quizzes)

  1970s TV [Television] (35 quizzes)

  MLB 1970s [Sports] (16 quizzes)

  One Hit Wonders - 1970s [Music] (24 quizzes)

  Super Bowl 1970s [Sports] (8 quizzes)

  1970s Entertainment [Entertainment] (11 quizzes)

  USA by Year: 1970s [Sports] (4 quizzes)


1970s Country Music Trivia Questions

1. What country duo scored a hit with "Mammas Don't Let Your Babies Grow Up to Be Cowboys"?

From Quiz
That 70s Music--Country Edition

Answer: Waylon Jennings and Willie Nelson

"Mammas Don't Let Your Babies Grow Up To Be Cowboys" was written and originally recorded by Ed Bruce, who co-wrote the song with his wife Patsy. The song was covered in 1994 by The Gibson-Miller Band, whose version was used in the movie "The Cowboy Way".

2. This line appears in a song by which artist? "My everything that I do song My pick me up when I'm blue song"

From Quiz Country Music ... 1970s

Answer: Joe Stampley

"My everything that I do song My pick me up when I'm blue song That's why I sing all the time" Joe Stampley's "Soul Song" was released in October of 1972 eventually taking the number one spot on U.S. Billboard Hot Country Singles chart. Born in Springhill, Louisiana in 1943, at age seven he met and chatted with Hank Williams, Sr. Joe's son Tony is an accomplished guitarist and songwriter.

3. What song is considered the 'Perfect Country and Western Song'?

From Quiz The Perfect C and W Song

Answer: You Never Even Called Me By My Name

4. For several years in the mid-sixties, which singer/songwriter/musician played bass and steel guitar in George Jones' band?

From Quiz Country Music ... 1970s

Answer: Johnny PayCheck

A few of Johnny's 1970s hits were "(Don't Take Her) She's All I Got", "Someone To Give My Love To" and "Slide Off Of Your Satin Sheets". Born in Greenfield, Ohio in 1938, PayCheck died in Nashville, TN, February of 2003. George Jones paid for his good friend's funeral.

5. Which singer made the 'Perfect Country and Western Song' famous?

From Quiz The Perfect C and W Song

Answer: David Allan Coe

6. Tracy Byrd had a country hit in the 90s with "She's All I Got". But who had the original hit in the 70s?

From Quiz That 70s Music--Country Edition

Answer: Johnny Paycheck

"She's All I Got" was co-written by 60s pop star Gary "US" Bonds and Jerry Williams, Jr. On a personal note, all four of the artists mentioned in this question were artists my band had the privilege of opening for.

7. Which Don Gibson song does this line appear in? "My self control was overruled by passion Now I couldn't see the heartache up ahead"

From Quiz Country Music ... 1970s

Answer: Woman (Sensuous Woman)

"Step by step you taught me easy lovin' Night by night you caught me in your web My self control was overruled by passion Now I couldn't see the heartache up ahead" "Woman (Sensuous Woman)" became a number one country hit in 1972. "Oh Lonesome Me" hit number one in 1958 and "Sea Of Heartbreak" hit number two in 1961. Among hundreds of artists who recorded Gibson's "I Can't Stop Loving You", most notably was Ray Charles in 1962. Born April of 1928 in North Carolina, Don Gibson (nicknamed the Sad Poet) died of natural causes in Nashville, TN in November of 2003. In 2001, he was inducted into the Country Music Hall of Fame.

8. In the song it mentions the writer, who is the writer of the song?

From Quiz The Perfect C and W Song

Answer: Steve Goodman

My friend Steve Goodman wrote this song and said it was the perfect Country and Western song.

9. Dolly Parton scored a number one country hit in 1980 with "Old Flames (Can't Hold A Candle To You)". But what artist originally recorded the song in 1978?

From Quiz That 70s Music--Country Edition

Answer: Joe Sun

Joe Sun's version of "Old Flames" topped out at number 14 on the Billboard Hot Country Singles charts. His real name was James Joseph Paulson.

10. Moe Bandy first hit the country charts in 1974 with this "cheatin'" song. What was it?

From Quiz That 70s Music--Country Edition

Answer: I Just Started Hatin' Cheatin' Songs Today

"I Just Started Hatin' Cheatin' Songs Today" was Moe Bandy's first Top 40 country hit, peaking at number 17 in the Spring of 1974. "She Just Started Hatin' Cheatin Songs" was a hit for John Anderson. "Cheatin' Is" was a Barbara Fairchild song and "Cheatin' On A Cheater" was a Loretta Lynn song.

11. The following line can be found in a song recorded by which artist? "And if you tell me she's not here You can follow the trail of my tears"

From Quiz Country Music ... 1970s

Answer: Bobby Bare

"And if you tell me she's not here You can follow the trail of my tears That's how I got to Memphis" "That's How I Got To Memphis" is the song title which took a number three position on the country charts in 1970. In 1974, Bare had his only number one hit with "Marie Laveau". Bobby Bare, Jr. is also a musician.

12. The singer says that he will hear his name only once. Who will say his name?

From Quiz The Perfect C and W Song

Answer: Jesus

The only time I'll hear David Allan Coe is when Jesus...

13. What pretty brunette was Buck Owens' singing partner for several country hits in the 70s?

From Quiz That 70s Music--Country Edition

Answer: Susan Raye

Buck and Susan recorded several duets between 1970 and 1975, but only one cracked the Top Ten. "Great White Horse" peaked at number eight in the fall of 1970. Jana Jae was Buck's third wife and was also his fiddle player for a short time.

14. This line is from a number one hit by which artist? "I've always got a smiling face Anytime and any place"

From Quiz Country Music ... 1970s

Answer: Charley Pride

"I've always got a smiling face Anytime and any place And every time they ask me why I just smile and say" "Kiss An Angel Good Morning" took a number one spot on US Billboard Hot Country Singles chart in 1971. Charley received CMA's Entertainer of the Year award and Top Male Vocalist for 1971; again in 1972 CMA's Top Male Vocalist. One of eleven children, Charley was born in Sledge, Mississippi, March of 1938.

15. What was the name of the concept album Willie Nelson recorded in the 70s? It contained his hit version of the country classic "Blue Eyes Crying In The Rain".

From Quiz That 70s Music--Country Edition

Answer: The Red Headed Stranger

This album, and his early 80s concept album "Tougher Than Leather", were both by-products of Willie's belief in reincarnation as well as his fondness for classic songs. It's a combination of original songs and classics. He has stated on more than one occasion that he feels he WAS "The Red Headed Stranger" in a previous life.

16. Waylon Jennings' wife Jessi Colter had a crossover hit with "I'm Not Lisa" in 1975. What legendary rock and roll guitarist was Jessi formerly married to?

From Quiz That 70s Music--Country Edition

Answer: Duane Eddy

Jessi Colter was born Miriam Johnson and had a recording career under the name Miriam Eddy after she married Duane Eddy in 1962. They were divorced in 1968 and she and Waylon married in 1969. She then performed under the name Jessi Colter.

17. Here is a line from a 1978 number one hit. Can you identify the song? "Some want a drink first and some want to just sit and talk"

From Quiz Country Music ... 1970s

Answer: Love Or Something Like It

Born August 1938 in Dallas TX (one of seven children), Kenny Rogers has sold over 120 million records including 24 number one hits and has also been awarded with three Grammys. Kenny's 1977 one single "Lucille", was CMA's Single of the Year and also Certified Gold. "The Gambler": number one 1978 "Coward Of The County" and "She Believes In Me": number one 1979 "Lady": number one 1980

18. So after the song writer received the message from the singer he wrote some new lyrics. The last 3 questions regard these new lyrics. Who did the singer go to pick up from prison in the rain?

From Quiz The Perfect C and W Song

Answer: Mom & Mama & Mother & Momma

I was drunk when my mom got out of prison.

19. Jerry Wallace scored several country hits in the 60s and 70s, but his only number one was largely due to its being featured in an episode of "Rod Serling's Night Gallery". What was the song?

From Quiz That 70s Music--Country Edition

Answer: If You Leave Me Tonight I'll Cry

Jerry was a World War II veteran, having served in the United States Navy. The episode of "Night Gallery" that featured the song "If You Leave Me Tonight I'll Cry" was "The Tune In Dan's Cafe'".

20. This artist had his first and only number one hit in 1975. Can you complete this partial line? "I know she'll be lookin' back The minute ___________________ "

From Quiz Country Music ... 1970s

Answer: I'm not there

This is the complete line to "She's Acting Single (I'm Drinkin' Doubles)": "I know she'll be lookin' back The minute I'm not there While she pours herself on some stranger I pour myself a drink somewhere" Kentucky born Gary Stewart, May of 1944, date of death December 2003 in Ft. Pierce, Fl. Three weeks after his wife of 43 years died of pneumonia, Stewart took his own life from a gunshot wound to the neck. For a time, he played piano for Charley Pride's band.

21. What type of transportation did the singer go to the prison to pick the person up in?

From Quiz The Perfect C and W Song

Answer: Pickup Truck

But by the time I could get to the station in my pickup truck.

22. Billy Walker scored his last top ten country hit in 1975. What kind of "games" did he sing about?

From Quiz That 70s Music--Country Edition

Answer: Word Games

"Word Games" peaked at number ten in early 1975. I had the pleasure of meeting Billy in 1963 and he was one of the nicest people I ever met! He was a member of the Grand Ole Opry right up until the day he died in 2008, thus ending a career that spanned six decades.

23. From the following line can you identify this number one country hit from 1979? "It's too late now and I know you'll never change"

From Quiz Country Music ... 1970s

Answer: Coca Cola Cowboy

"She said, don't call me no more Don't you knock on my door It's too late now and I know you'll never change" Born August 1932 in Dover, FL, Mel Tillis has composed over 1000 songs, recorded 36 top ten singles and has had nine number one hits. Also, he has featured in many Hollywood films and television movies. In June of 2007, Mel became a member of the Grand Ole Opry and in October of that year he was inducted into the Country Music Hall of Fame. In 1976 he received CMA's Entertainer of the Year award. He is the father of six children including country singer Pam Tillis.

24. Finish the lyric. 'She got runned over by a damned old _________.'

From Quiz The Perfect C and W Song

Answer: Train

Here is the complete new lyrics. I was drunk when my mom got out of prison. I went to pick her up in the rain, but before I could get to the station in my pickup truck, she got runned over by a damned old train.

This is category 17383
Last Updated Jul 13 2024 5:49 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.