FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
1970s History Quizzes, Trivia and Puzzles
1970s History Quizzes, Trivia

1970s History Trivia

1970s History Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. 19th, 20th & 21st Centuries

Fun Trivia
21 1970s History quizzes and 225 1970s History trivia questions.
1.
  It Happened During The 1970s   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is an easy quiz about events that occurred during the decade of the 1970s.
Easier, 10 Qns, Uga76, Mar 13 24
Easier
Uga76
Mar 13 24
14481 plays
2.
  What Happened in ...? (1970s edition)   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Put on your polyester, slip some disco on the turntable and get ready for the 1970's!
Average, 10 Qns, john_sunseri, Oct 07 13
Average
john_sunseri
8645 plays
3.
Can You Dig It
  Can You Dig It?   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
This quiz is about events that took place in the 1970s. The images may offer tangential clues. Far out!
Very Easy, 10 Qns, PootyPootwell, Feb 06 19
Very Easy
PootyPootwell gold member
Feb 06 19
1566 plays
4.
Get Your Kicks in 1976
  Get Your Kicks in 1976   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Answer these ten questions about people and events from 1976.
Easier, 10 Qns, bernie73, Jan 05 19
Easier
bernie73 gold member
Jan 05 19
1291 plays
5.
  Making Headlines 1970-79   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
You'll be given a year plus a key word for a major event of that year. What you need to do is pick a pseudo headline that best matches that event and year.
Average, 10 Qns, bertho, Sep 11 13
Average
bertho
10366 plays
6.
  Fun Facts about the Year 1979   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to my second quiz in a series that focuses on events that happened in specfic years. Today's tour is around the people and events of 1979. I hope you enjoy the trip.
Easier, 10 Qns, adam36, Jul 31 15
Easier
adam36 gold member
3083 plays
7.
  Where Did This Happen?: 1970s Edition   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The 1970s were a turbulent time, from the final days of the Vietnam War and the rise of terrorism, to the political upheaval and social change occurring in many countries. Do you know where the following events took place?
Easier, 10 Qns, pitegny, Apr 14 19
Easier
pitegny gold member
Apr 14 19
1371 plays
8.
  The Real 70s (Mainly USA)   great trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Seen the show? Now see what it was really like in the 1970s.
Average, 20 Qns, routesixtysix, Jul 23 15
Average
routesixtysix
5976 plays
9.
  Dateline: 1970   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the second of my egocentric quizzes related to my birthday, January 13. It turns out that a lot of interesting things happened in 1970, the year I entered the world- see if you remember them.
Tough, 10 Qns, bullymom, Oct 21 09
Tough
bullymom
6631 plays
10.
  1978 - The Disco Year   best quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This is for the 30th Reunion class of my high school. We were kinda busy that year, so let's see what we can remember ... if we're still able.
Difficult, 15 Qns, Oddball, Jun 24 16
Difficult
Oddball
3689 plays
trivia question Quick Question
What was the name of the location where a U.S. nuclear power plant suffered a partial core meltdown on March 28, 1979?

From Quiz "It Happened During The 1970s"




11.
  Just A Kid In 1970s UK   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Growing up in the UK in the 70s was great, but it's only as you get older that you realise life wasn't all roses, although it did have some high points.
Average, 10 Qns, 480154st, Apr 10 18
Average
480154st gold member
Apr 10 18
644 plays
12.
  The Twentieth Century - 1971-1980    
Multiple Choice
 10 Qns
Another in the series, this quiz covers events in the decade of the 1970's. One question per year. Have fun!
Tough, 10 Qns, sportcon, Dec 02 10
Tough
sportcon
10379 plays
13.
  A Slice in Time: 1970s World History   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you remember the persons, places and events from around the world that shaped the Disco era?
Average, 10 Qns, brewster76, Dec 09 14
Average
brewster76
3891 plays
14.
  1970 - My Own Year: Obscure Edition   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I was born in 1970. The questions will all be about things that happened that year.
Average, 10 Qns, madasasnake, Jul 25 11
Average
madasasnake
2548 plays
15.
  20th-Century History in the 1970s    
Multiple Choice
 10 Qns
The 1970s witnessed the recognition of China by the UN, the end of Vietnam War, and industrialized nations experiencing economic recession due to an oil crisis as a result of embargoes by oil exporting countries from the Middle East.
Average, 10 Qns, sw11, Apr 09 21
Average
sw11 gold member
Apr 09 21
937 plays
16.
  Do You Remember 1979?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
1979 was the year I was born, and a year of worldwide memorable events.
Average, 10 Qns, montana2008, Jan 25 21
Average
montana2008
Jan 25 21
3946 plays
17.
  The 1970s: So What Did NOT Happen?    
Multiple Choice
 10 Qns
In each question, I list four events. Pick the one that did NOT occur in the year specified. Included are events in U.S. politics, diplomacy, society, and culture. Please play slowly and carefully. Remember, pick what DID NOT happen. Good luck!
Average, 10 Qns, gracious1, Mar 12 19
Average
gracious1 gold member
Mar 12 19
533 plays
18.
  Match The Headline To The Year    
Match Quiz
 10 Qns
I give you ten "Headline" news items from 1970 thru 1979; your chore is to match the event with the year it happened.
Average, 10 Qns, luckytrim, Mar 14 17
Average
luckytrim gold member
537 plays
19.
  The Year Is 1970    
Multiple Choice
 10 Qns
Traveling back in time, here's a short quiz about some things that happened in 1970. Have fun, and let me know how you liked the journey!
Difficult, 10 Qns, cag1970, Mar 24 11
Difficult
cag1970
2977 plays
20.
  When I Was Your Age ...    
Multiple Choice
 10 Qns
As my son is now seven years old I am starting to give the "When I was your age speeches". Since I was born in 1967, this will be a quiz about life in 1974.
Tough, 10 Qns, dan2626, Apr 17 10
Tough
dan2626
1980 plays
21.
  Munich Olympics Massacre, 1972    
Multiple Choice
 10 Qns
This massacre has a lot of information to put in a quiz. That is what this is. Enjoy!
Tough, 10 Qns, sonicman7, Feb 25 17
Tough
sonicman7
870 plays
Related Topics
  Music from 1970 [Music] (25 quizzes)

  1970s World Series [Sports] (6 quizzes)

  Died in the 1970s [People] (7 quizzes)

  NFL 1970s [Sports] (4 quizzes)

  1970s Country Music [Music] (4 quizzes)

  1970s Lyrics [Music] (21 quizzes)

  1970s Movies [Movies] (33 quizzes)

  1970s Music [Music] (296 quizzes)

  1970s Nostalgia [History] (34 quizzes)

  1970s TV [Television] (35 quizzes)

  MLB 1970s [Sports] (16 quizzes)

  One Hit Wonders - 1970s [Music] (24 quizzes)

  Super Bowl 1970s [Sports] (8 quizzes)

  1970s Entertainment [Entertainment] (11 quizzes)

  USA by Year: 1970s [Sports] (4 quizzes)


1970s History Trivia Questions

1. Which world leader involved in the Six-Day War passed away in September 1970?

From Quiz
20th-Century History in the 1970s

Answer: Gamal Abdel Nasser

The popularity of Gamal Abdel Nasser (1918-1970) rose after he nationalized the Suez Canal. After the defeat by Israel during the 1967 Six-Day War, he resigned but was restored shortly due to mass support from the people. He was succeeded by Anwar Sadat after his death.

2. The president of which country gave an order on April 28, 1970 authorizing the invasion of Cambodia?

From Quiz Where Did This Happen?: 1970s Edition

Answer: USA

By the start of the 1970s, the tide had already begun to turn in the Vietnam War, and the United States was slowly reducing the number of its ground troops. By February 1970, U.S. National Security Advisor Henry Kissinger had begun secret peace negotiations with a Hanoi representative in Paris. Although secret bombing of suspected North Vietnamese supply camps in eastern Cambodia had already been going on for months, it was a surprise to many when U.S. President Richard Nixon signed an order on April 28 authorizing U.S. troop to enter Cambodia. In a televised speech to the nation on April 30, Nixon attempted to justify his decision by claiming that the action was necessary to guarantee the success of the U.S. troop withdrawal and the efforts to ready the South Vietnamese for a greater combat role. Several members of his own National Security Council opposed the move, fearing it would intensify domestic protests against the war. They were proved right when a new wave of anti-war demonstrations soon broke out across the country. Between the end of April and the end of June, thirteen major operations were carried out in Cambodia by U.S. and South Vietnamese troops.

3. In 1971, the UK switched over to decimal money. Prior to that, how many pence were in a pound?

From Quiz Just A Kid In 1970s UK

Answer: 240

In so called 'old money', with pounds, shillings and pence, the pound was made up of 240 pence (or 240d). There were 12 pence in a shilling, and 20 shillings (20s) in a pound. I remember having a shilling in my pocket and feeling rich. Those were the days when a pint of beer cost three shillings, just a shame I was ten years away from being old enough to drink!

4. In December 1979, what Asian country did the Soviet Union invade in support of the national leadership who were fighting rebels called "Mujahideen"?

From Quiz Fun Facts about the Year 1979

Answer: Afghanistan

The USSR sent tanks and other heavy artillery into Kabul to support the pro-Soviet Afghan regime. Fundamentalist Islamic warrior groups called "Mujahideen" were supported by guns and money from many anti-Soviet nations, including the US, France and Britain. The rebels proved to be a difficult opponent and the Soviets were unable to quell the insurrection quickly. Intense fighting led to a long stalemate that was very reminiscent of the US difficulties in Vietnam a decade earlier. After ten years and tens of thousands of dead or wounded on both sides the Soviets withdrew in disgrace. The Soviet failure in Afghanistan hastened the political and economic demise of the USSR and spurred the creation of such Islamic extremist groups as the Taliban and Al-Quaeda.

5. The year is 1970. The first Earth Day is observed. Casey Kasem begins his American Top 40 nationwide radio program. The Public Broadcasting System (PBS) goes on the airwaves. What does NOT happen as well that year?

From Quiz The 1970s: So What Did NOT Happen?

Answer: The first man lands on the Moon.

The first lunar landing was on July 20, 1969. The whole world breathlessly watched as U.S. Astronaut Neil Armstrong set down the first foot ('a small step for a man, but a giant leap for mankind), followed by Buzz Aldrin. Ohio National Guardsmen shot and killed four students at Kent State University protesting U.S. incursion into Cambodia. Ten days later, state troopers killed two and injured twelve students at Jackson State University in Mississippi. The Occupational Safety and Health Administration was created by an act of Congress, while Richard Nixon signed an executive order in 1970 establishing the EPA. Congress then passed the Clean Water Act and and a number of other environmental acts that gave the EPA authority to regulate water quality, waste disposal, etc. One final event of 1970 to mention: the deaths of rock stars Jimi Hendrix, Janis Joplin, and Jim Morrison, all 27 years old.

6. Who was President at the beginning of 1974?

From Quiz When I Was Your Age ...

Answer: Richard Nixon

President Nixon had just come back from preliminary nuclear arms limitation agreements in Moscow when the Supreme Court ordered Nixon to surrender subpoenaed tapes. Nixon resigned on August 9, 1974.

7. What was the name of the terrorist group that carried out the Munich Massacre?

From Quiz Munich Olympics Massacre, 1972

Answer: Black September

Black September is named after September 1970, when terrorist tried to overthrow King Hussein (of Jordan). In the course of the ensuing fighting, most terrorists in Jordan were expelled from the kingdom.

8. The Three Mile Island accident of 1979, was a partial core meltdown of the nuclear power plant in Dauphin County. In which U.S. state is this?

From Quiz Do You Remember 1979?

Answer: Pennsylvania

The accident happened on March 28, 1979, resulting in the most significant accident in the history of an American nuclear power plant, but no deaths or injuries were reported.

9. In 1970 Anwar El Sadat succeeded who as the President of Egypt?

From Quiz A Slice in Time: 1970s World History

Answer: Gamal Abdel Nasser

In 1952 Nasser and Egypt's first president, Muhammad Naguib, led the Egyptian Revolution which brought down King Farouk. Nasser was his country's second president, serving from 1956 until his death in 1970. He is viewed as one of the greatest Arab politicians of the 20th century.

10. 1972 and 1974 saw the Oscar going to "The Godfather" and "The Godfather 2" for best picture. A first in Oscar history where both the original and the sequel win the big prize. Who directed these two movies?

From Quiz The Real 70s (Mainly USA)

Answer: Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola directed the two movies. He would only win the Oscar for directing for the sequel though. The "Godfather" movies were based on the best selling book by Mario Puzo.

11. Apollo 13 was on its way to the moon when, on April 13, an explosion crippled the command module Odyssey. What was the name of the lunar module, which the crew used as a lifeboat during their harrowing journey back to Earth?

From Quiz The Year Is 1970

Answer: Aquarius

All of these were the names of lunar landers used during the Apollo program. Snoopy was used for Apollo 10 (May 1969) for a close-approach dress rehearsal for the first moon landing. Yankee Clipper was used on Apollo 12 (November 1969). Challenger was the last lander used, on Apollo 17 (December 1972). But it was Aquarius that helped save Apollo 13's crew.

12. What female athlete became the first to win $100,000 in a single year in 1971?

From Quiz The Twentieth Century - 1971-1980

Answer: Billie Jean King

13. On 2nd February 1971, an army major-general from what African country seized power from President Milton Obote?

From Quiz 20th-Century History in the 1970s

Answer: Uganda

Milton Obote was not in the country when he was toppled by Idi Amin, who shortly declared himself as the president and the chief of the armed forces. He became a dictator and started to carry out genocides against the Lango and Acholi tribe in 1972. In the same year, he ordered 60,000 Asians, mainly Indians and Pakistanis, to leave the country, creating an economic crisis. His downfall was caused by invading Tanzania in 1978, which led to a counter offensive by Tanzania in 1979. He fled the country and lived in exile in Saudi Arabia until his death in August 2003.

14. A military coup d'├ętat in which African country brought General Idi Amin Dada to power on January 25, 1971?

From Quiz Where Did This Happen?: 1970s Edition

Answer: Uganda

Soon after the January military coup, Idi Amin self-proclaimed himself president. Nicknamed the "Butcher of Uganda", the eight years of his rule were rife with both ethnic and political purges, including torture, unlawful imprisonments, and mass killings. He was finally overthrown on April 11, 1979 by forces of the Uganda National Liberation Front and Tanzanian troops. Amin fled to Libya and later died in exile in Saudi Arabia in 2003.

15. Two supersonic aircraft entered commercial service in the 70s. One was Concorde (1976-2003) and what was the other that flew from 1977-78?

From Quiz Just A Kid In 1970s UK

Answer: Tupolev Tu-144

The Tupelov Tu-144 was a Soviet supersonic plane which first flew as a prototype before Concorde as well as going supersonic and exceeding a speed of Mach 2 before Concorde. A Tu-144 crashed at the Paris air show in 1973 though, which delayed development and allowed Concorde to take commercial passengers first. Just six months after the Tu-144 entered passenger service, another crash occurred as one was being delivered, leading to the entire fleet being grounded after just 55 passenger flights.

16. On May 24, 1979 this "Iron Lady" was swept into office as Prime Minister of Great Britain.

From Quiz Fun Facts about the Year 1979

Answer: Margaret Thatcher

Mrs. Thatcher was a staunch Conservative who became the first woman to assume the Premiership of the UK. She got on well with the equally conservative American President Ronald Reagan. She served three terms and was PM until 1990. Ms. William was a founding member of the Social Democratic Party and was one of the "Gang of Four" MP's that split the Labour party in 1981. Ms Abbot was the first African MP and Lady Donaldson the first woman Lord Mayor of London.

17. 1971: Cigarette ads are banned from TV and radio. The USA ends its trade embargo of China. Amtrak begins inter-city rail service. But what does NOT happen that year?

From Quiz The 1970s: So What Did NOT Happen?

Answer: Charles Manson is executed.

Charles Manson, leader of the murderous Manson family, was sentenced to death in 1971, but the following year all death-row inmates in California had their sentences commuted to life in prison. The ending of gold standard was known as "Nixon shock" and largely caused the Great Inflation of the 1970s. The Libertarian Party positioned itself as a classically liberal alternative to the modern-progressive liberal Democrats and the conservative Republicans. Jimmy Carter was elected Governor of Georgia the same year that Ronald Reagan was elected Governor of California; both men would eventually become President and would run against each other in the 1980 election.

18. With first class stamps up to 44 cents in December 2009, my son is correct when he states, "Just use e-mail, it's free." How much was a first class stamp in March 1974?

From Quiz When I Was Your Age ...

Answer: 10 cents

In March of 1974, first class stamps went up 2 cents to 10 cents per stamp.

19. Which city in Israel did terrorist leader Luttif Afif come from?

From Quiz Munich Olympics Massacre, 1972

Answer: Nazareth

Jerusalem is the capital of Israel. Tel-Aviv Yafo is the largest city there. Nazareth is of course key town in Christianity.

20. President Jimmy Carter is attacked by what animal while on vacation in Georgia?

From Quiz Do You Remember 1979?

Answer: Swamp rabbit

The rabbit incident happened while President Carter was fishing from a canoe; he spotted the rabbit swimming madly toward him. It was never precisely determined what the rabbit's problem was. However, there was speculation that it was fleeing a predator and was stressed.

21. Which cousin of Queen Elizabeth II, who was the last Viceroy of India and mentor of Prince Charles, was killed by an IRA bomb on his boat in 1979?

From Quiz A Slice in Time: 1970s World History

Answer: Lord Louis Mountbatten

Lord Mountbatten was the uncle of Prince Phillip, the Duke of Edinburgh. He was particularly close to his great-nephew, Prince Charles.

22. The last thoroughbred race horse to win the fabled U.S. Triple Crown in the 20th Century did so in 1978. What was the horse's name?

From Quiz 1978 - The Disco Year

Answer: Affirmed

Affirned, a product of Harbor View Farms in Marion County, Florida, had to beat rival Alydar in all three of the Triple Crown races (Kentucky Derby, Preakness and Belmont Stakes) to take the crown. Alydar became the first horse to place second in all three races in the same year. Affirmed's jockey was Steve Cauthen, who was just over 19 years old at the time the feat was accomplished. The famed Secretariat took the Triple Crown back in 1973, while Seattle Slew did the same in 1977.

23. What were the names of the three men who held the office of President of the United States of America during the 1970s?

From Quiz It Happened During The 1970s

Answer: Presidents Nixon, Ford, and Carter

Richard Milhous Nixon, the 37th President of the United States, was born on January 9, 1913, in Yorba Linda, California. He held office from 1969 until 1974. Gerald Rudolph Ford, the 38th President of the United States, was born on July 14, 1913, in Omaha, Nebraska. He held the office from 1974 until 1977. And, James Earl ("Jimmi") Carter, the 39th President of the United States, was born on October 1, 1924, in Plains, Georgia. He held the office from 1977 until 1981. President Johnson ended his Presidency in 1969, President Reagan began his Presidency in 1981, and President Clinton began his term as President in 1993.

24. The 1971 Grammy Awards saw this song and/or its performer(s) win five Grammys. What was the song, and who sang it?

From Quiz The Real 70s (Mainly USA)

Answer: Bridge Over Troubled Water, by Simon & Garfunkel

Although all the songs mentioned were honored by the Grammy that year, "Bridge Over Troubled Water" was the big winner. It won Grammies for Record of the Year, Album of the Year, Song of the Year, Best Contemporary Song and Best Arrangement.

25. Which team won Super Bowl IV, the last Super Bowl played before the NFL and the AFL merged?

From Quiz The Year Is 1970

Answer: Kansas City Chiefs

The Chiefs manhandled the Vikings 23-7 to win the last of the four pre-merger Super Bowls. At the merger, the NFL had 26 teams, 13 each in the new American and National conferences.

26. Who was awarded the 1970 Nobel Prize for Literature?

From Quiz Dateline: 1970

Answer: Aleksandr Solzhenitsyn

This Russian novelist and historian was arrested in 1945 for criticizing Stalin and spent the next eleven years in prison, labor camps, and exile. His 1973 "The Gulag Archipelago", regarded as one of the greatest Russian works, resulted in his being charged with treason and expelled from the USSR. His 1962 novel, "One Day in the Life of Ivan Denisovich", is based on his labor camp experiences.

27. In what state was George Wallace campaigning for the Presidency when he was shot in an assassination attempt in May 1972?

From Quiz The Twentieth Century - 1971-1980

Answer: Maryland

Wallace was shot and permanently paralyzed at a shopping center in Laurel, Maryland.

28. In 1972, eleven Israeli athletes were killed at the Munich Olympics. In what month did the incident occur?

From Quiz 20th-Century History in the 1970s

Answer: September

On 5th September 1972, eight Palestinian terrorists broke into the Olympic Village killing two Israeli members instantly. The terrorists held the other nine members to negotiate for the release of 200 Palestinian prisoners held in Israel. The German police failed in their operation to save the hostages. Five terrorists and one German police officer were killed in the incident.

This is category 1973
Last Updated Apr 22 2024 10:58 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.