Quiz about The Real 70s Mainly USA
Quiz about The Real 70s Mainly USA

The Real 70s (Mainly USA) Trivia Quiz


Seen the show? Now see what it was really like in the 1970s.

A multiple-choice quiz by routesixtysix. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. 19th, 20th & 21st Centuries
  8. »
  9. 1970s History

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
188,776
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
14 / 20
Plays
5755
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 68 (13/20), Guest 99 (19/20), Guest 173 (12/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. 1972 and 1974 saw the Oscar going to "The Godfather" and "The Godfather 2" for best picture. A first in Oscar history where both the original and the sequel win the big prize. Who directed these two movies? Hint

Francis Ford Coppola
Milos Forman
Steven Spielberg
George Roy Hill

2. The 1971 Grammy Awards saw this song and/or its performer(s) win five Grammys. What was the song, and who sang it? Hint

I'll Never Fall In Love Again, by Dionne Warwick
Let It Be, by John Lennon and Paul McCartney
Bridge Over Troubled Water, by Simon & Garfunkel
Everything Is Beautiful, by Ray Stevens

3. In 1971 the Red River Delta flooded due to heavy rains. The floods killed 100,000 people. What country did this disaster occur in? Hint

North Vietnam
Cambodia
South Vietnam
China

4. On July 28, 1976 China was hit by its worst earthquake in the 20th century. Twenty square miles of one city were completely destroyed. What city did the quake hit? Hint

Bejing
Zhou Zhou
Shanghai
Tangshan

5. In July, 1976 convention attendees in Philadelphia, PA were struck by a deadly disease. Subsequently, the disease was given the name of the convention. What was the disease? Hint

American Veterans of Foreign Wars Disease
Naval Disease
Legionnaire's Disease
Amway Disease

6. In January of 1979, the Shah of Iran was forced to flee his country due to a revolution. Who replaced the Shah as leader of Iran? Hint

Muhammad Reza
Prince Muhammad
The Ayatollah Khomenei
Dr Shapur Bahktair

7. This pro football team had quite a winning decade in the 1970s, winning four Superbowls. Which team was it? Hint

Baltimore Colts
Pittsburgh Steelers
Miami Dolphins
Los Angeles Rams

8. The 1970s saw this television show topped the Nielson ratings for five years in a row, beginning in 1972. Which show was such a big hit? Hint

M.A.S.H.
Happy Days
60 Minutes
All in The Family

9. Kermit the Frog, Miss Piggy and the rest of the Muppet gang debuted their show in 1976. Who was the creator of the Muppets? Hint

W.C. Ward
Walt Disney
Jim Henson
Steven Spielberg

10. In the early 1970s, many people were seen participating in this fad. The participants had to be naked to do so. The fad even was seen at the 1973 Oscar telecast. What was the name of this eye opening fad? Hint

Streaking
Love Ins
Mooning
Body Painting

11. In 1977 a movie was released that would popularize white leisure suits and disco music. What was the name of the movie? Hint

Rocky
Rocky Horror Picture Show
Flashdance
Saturday Night Fever

12. This disco, opened by Steve Rubell in the late 70s in New York, was *the* nightspot to see and be seen at, but first you had to get inside those velvet ropes. What was this news making disco's name? Hint

Studio 54
The Tropicanna
Dancefaze
Loops

13. Andy Warhol became a pop icon during the 1970s. His loft became a hangout for the beautiful people, and his art works, were much in demand. In the late 1970s he started a series of art works that were unusual in the technique that he used. How did Warhol create these works of art? Hint

He had naked models roll around in paint on canvases
He and others urinated on them
He glued pieces of glass to condoms and hung them on canvases
He painted with soup

14. Reggie Jackson, a baseball legend of the 1970s, became known by the nickname, "Mr. October". Why did sports writers give him this nickname? Hint

Because his birthday falls in October
Because his nude layout in the October 1976 issue of Playgirl Magazine
Because of his World Series performances
Because he was traded three times, all in October

15. Which heiress took part in a San Francisco bank robbery on April 15, 1974? Hint

Jaqueline Getty
Doris Duke
Patty Hearst
Ilene Vanderbilt

16. Who won the decathlon at the 1976 Olympics? Hint

Dave Johnson
Litvenyenko Avilov
Bruce Jenner
Guido Kratschmer

17. In 1971 the U.S. Supreme Court would unanimously rule busing could be ordered in order to achieve desegregration in the public schools. One city in particular made national headlines for its riots and protests after court ordered bussing began. Which city was it? Hint

Macon, GA
Los Angeles, CA
Jackson, MS
Boston, MA

18. In 1975 two assassination attempts were made on the life of President Gerald Ford. The attempts would take place just 17 days apart. Both would be killers were women. One was Sara Jane Moore, a radical leftist and doctor's wife. The other was Lynette 'Squeaky' Fromme, a member of a murderous cult. Who was the leader of the cult? Hint

Charles Manson
A.C. Bhaktivedanta
Ted Bundy
Sun Myung Moon

19. In 1976 America celebrated its bicentennial. The year long celebration produced such things as Disney's "America on Parade" events, several fast food restaurants used commemorative glassware, grocery stores issued Liberty Blue china; there were commemorative stamps and coins, and more. One of the main events took place on July 4, 1976 in Philadelphia PA. Here President Ford gave a speech attended by members of Congress, Mayor Rizzo, governors, and other distinquished guests. The master of ceremonies would be this actor best known for his biblical roles. Who was the actor? Hint

Peter Ustinov
Kirk Douglas
Charlton Heston
Robert Taylor

20. The 1970s saw many fads including Pet Rocks, platform shoes, mexican jumping beans, EST Therapy, Puka Shells, Daisy Dukes, and midnight screenings of the "Rocky Horror Picture Show". Another fad was the sayings, "Ayyii ..." and "Sit on it", started by this popular television figure. Who was the character and what show was he on? Hint

Lenny on "Laverne and Shirley"
Fred Sanford on "Sanford and Son"
The Fonz on "Happy Days"
Vinnie Barbarino on "Welcome Back Kotter"


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 1972 and 1974 saw the Oscar going to "The Godfather" and "The Godfather 2" for best picture. A first in Oscar history where both the original and the sequel win the big prize. Who directed these two movies?

Answer: Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola directed the two movies. He would only win the Oscar for directing for the sequel though. The "Godfather" movies were based on the best selling book by Mario Puzo.
2. The 1971 Grammy Awards saw this song and/or its performer(s) win five Grammys. What was the song, and who sang it?

Answer: Bridge Over Troubled Water, by Simon & Garfunkel

Although all the songs mentioned were honored by the Grammy that year, "Bridge Over Troubled Water" was the big winner. It won Grammies for Record of the Year, Album of the Year, Song of the Year, Best Contemporary Song and Best Arrangement.
3. In 1971 the Red River Delta flooded due to heavy rains. The floods killed 100,000 people. What country did this disaster occur in?

Answer: North Vietnam

The disaster occured near the city of Hanoi. The rains were due to several tropical storms that came through.
4. On July 28, 1976 China was hit by its worst earthquake in the 20th century. Twenty square miles of one city were completely destroyed. What city did the quake hit?

Answer: Tangshan

The official death toll of the Tangshan quake was 242,000; however it is believed that in fact up to 655,000 died.
5. In July, 1976 convention attendees in Philadelphia, PA were struck by a deadly disease. Subsequently, the disease was given the name of the convention. What was the disease?

Answer: Legionnaire's Disease

180 Americans were struck with the mystery illness. The disease which was pnuemonia-like in its symptoms, also caused major organ damage. The disease has been identified as being caused by contaminated water droplets from the air conditioning and venting systems. It now is treatable but still dangerous.
6. In January of 1979, the Shah of Iran was forced to flee his country due to a revolution. Who replaced the Shah as leader of Iran?

Answer: Dr Shapur Bahktair

With the departure of the Shah, Dr. Shapur Bahktiar became the head of the government. He clashed with the Ayatollah on the running of the government and after only one month was force to flee to Paris. In 1991 he was assasinated outside his Paris home. With Dr Bahktiar's departure the Ayatollah became head of the government. Severe restrictions on women followed and the distinction between civil and clerical government became very muddy.

The country has been run ever since very largely by mullahs and extremists.
7. This pro football team had quite a winning decade in the 1970s, winning four Superbowls. Which team was it?

Answer: Pittsburgh Steelers

The Pittsburgh Steelers won the Superbowl in 1974, 1975, 1978 and 1979.
8. The 1970s saw this television show topped the Nielson ratings for five years in a row, beginning in 1972. Which show was such a big hit?

Answer: All in The Family

"All in The Family" was the number one show in the U.S. for five years. It starred Carrol O'Connor, Jean Stapleton, Rob Reiner and Sally Struthers. It had two successful spin-off shows, "The Jeffersons" and "Maude".
9. Kermit the Frog, Miss Piggy and the rest of the Muppet gang debuted their show in 1976. Who was the creator of the Muppets?

Answer: Jim Henson

Jim Henson's puppets first appeared on "Sesame Street", and then became more widely known with "The Muppet Show".
10. In the early 1970s, many people were seen participating in this fad. The participants had to be naked to do so. The fad even was seen at the 1973 Oscar telecast. What was the name of this eye opening fad?

Answer: Streaking

Streaking was a fad of the early 70's, where people would disrobe and run naked. A streaker even struck at the 1973 Oscars, causing David Niven, the presenter on stage at the time to quip, "That man just displayed his shortcomings to the world." A song was even written about this "sport".
11. In 1977 a movie was released that would popularize white leisure suits and disco music. What was the name of the movie?

Answer: Saturday Night Fever

"Saturday Night Fever" is often credited with starting the disco rage, nationwide. It starred John Travolta with music by the Bee Gees.
12. This disco, opened by Steve Rubell in the late 70s in New York, was *the* nightspot to see and be seen at, but first you had to get inside those velvet ropes. What was this news making disco's name?

Answer: Studio 54

Studio 54 was the hottest ticket in town. Inside you might find regulars like Liza Minnelli, Mick Jagger, Andy Warhol and others. To get inside, one had to be admitted by the bouncers. Some said it was easier to get into Fort Knox than Studio 54.
13. Andy Warhol became a pop icon during the 1970s. His loft became a hangout for the beautiful people, and his art works, were much in demand. In the late 1970s he started a series of art works that were unusual in the technique that he used. How did Warhol create these works of art?

Answer: He and others urinated on them

Andy Warhol did a series of art works in the late 70's, in which he and others would urinate on the canvases after they had been painted. He is better known though for his silk screen pictures of celebrities and political figures.
14. Reggie Jackson, a baseball legend of the 1970s, became known by the nickname, "Mr. October". Why did sports writers give him this nickname?

Answer: Because of his World Series performances

Reggie Jackson became known as "Mr. October", after hitting three homeruns in one World Series game, a feat only accomplished by him and Babe Ruth. He then went on to achieve five homeruns in one series, being the only player to ever accomplish this. His lifetime World Series batting average is .357, with his career World Series slugging average being an unsurpassed .755.
15. Which heiress took part in a San Francisco bank robbery on April 15, 1974?

Answer: Patty Hearst

Patty Hearst took part in the April bank robbery of the Hibernia Bank in San Francisco. This was in conjunction with her membership with the Symbionese Liberation Army, a radical group which had previously kidnapped her. The group was destroyed a month later after a raid on a house in south central Los Angeles that took the lives of six members. Ms.

Hearst was later convicted of the bank robbery and sentenced to 7 years in prison. However, family money prevailed, and after a sizeable contribution to the National Democratic Party, President Jimmy Carter commuted her sentence after she had served 22 months.
16. Who won the decathlon at the 1976 Olympics?

Answer: Bruce Jenner

Bruce Jenner set two world decathlon records just prior to the 1976 Olympics. He easily won the Olympic events. He then had a career in public speaking and product endorsements.
17. In 1971 the U.S. Supreme Court would unanimously rule busing could be ordered in order to achieve desegregration in the public schools. One city in particular made national headlines for its riots and protests after court ordered bussing began. Which city was it?

Answer: Boston, MA

Boston, MA was site of some of the worst protests and rioting because of court ordered busing. The protests came from all sides, with many parents, black and white, not wanting their children bused out of their own neighborhood.
18. In 1975 two assassination attempts were made on the life of President Gerald Ford. The attempts would take place just 17 days apart. Both would be killers were women. One was Sara Jane Moore, a radical leftist and doctor's wife. The other was Lynette 'Squeaky' Fromme, a member of a murderous cult. Who was the leader of the cult?

Answer: Charles Manson

Although already in prison for life for the Sharon Tate murders, Charles Manson still had followers as part of his murderous cult. It is not known if Squeaky Fromme was ordered by him to kill the President, or if she just tried it on her own.
19. In 1976 America celebrated its bicentennial. The year long celebration produced such things as Disney's "America on Parade" events, several fast food restaurants used commemorative glassware, grocery stores issued Liberty Blue china; there were commemorative stamps and coins, and more. One of the main events took place on July 4, 1976 in Philadelphia PA. Here President Ford gave a speech attended by members of Congress, Mayor Rizzo, governors, and other distinquished guests. The master of ceremonies would be this actor best known for his biblical roles. Who was the actor?

Answer: Charlton Heston

Charlton Heston was the master of ceremonies at the bicentennial event. He had previously starred in the biblical movies, "The Ten Commandments" and "Ben Hur".
20. The 1970s saw many fads including Pet Rocks, platform shoes, mexican jumping beans, EST Therapy, Puka Shells, Daisy Dukes, and midnight screenings of the "Rocky Horror Picture Show". Another fad was the sayings, "Ayyii ..." and "Sit on it", started by this popular television figure. Who was the character and what show was he on?

Answer: The Fonz on "Happy Days"

The Fonz popularized the two sayings. Fred Sanford was known for his saying, "I'm coming, Elizabeth", Vinnie Barbarino was known for his stupid "What?", and Lenny was known for his "Hello".
Source: Author routesixtysix

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 25 2023 : Guest 68: 13/20
Jan 24 2023 : Guest 99: 19/20
Jan 22 2023 : Guest 173: 12/20
Jan 21 2023 : Guest 98: 16/20
Jan 20 2023 : blasley3: 17/20
Jan 20 2023 : hbosch: 15/20
Jan 17 2023 : Guest 174: 13/20
Jan 17 2023 : Guest 174: 13/20
Jan 15 2023 : Ottie123: 16/20

Score Distribution

quiz
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us