Quiz about Do You Remember 1979
Quiz about Do You Remember 1979

Do You Remember 1979? Trivia Quiz


1979 was the year I was born, and a year of worldwide memorable events.

A multiple-choice quiz by montana2008. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. 19th, 20th & 21st Centuries
  8. »
  9. 1970s History

Author
montana2008
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
301,765
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3858
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 76 (8/10), Guest 98 (9/10), blasley3 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Three Mile Island accident of 1979, was a partial core meltdown of the nuclear power plant in Dauphin County. In which U.S. state is this?
Hint

Texas
Kentucky
Pennsylvania
Florida

2. President Jimmy Carter is attacked by what animal while on vacation in Georgia? Hint

Swamp rabbit
Red fox
Wild boar
Bobcat

3. On June 11, 1979 this beloved cowboy actor passed away. Who was he? Hint

Roy Rogers
John Wayne
Randolph Scott
Gene Autry

4. October 16, 1979 twenty three people died in this country after a coastal town is hit by tsunami. What is the name of the city and country? Hint

Shanghai, China
Tokyo, Japan
Nice, France
Chennai, India

5. Who won the NASCAR Winston Cup championship in 1979? Hint

Neil Bonnett
Richard Petty
Darrell Waltrip
Cale Yarborough

6. In 1979 which world leader (known for his crimes against humanity) came to power? Hint

Kim Jong-Il, North Korea
Saddam Hussein, Iraq
Fidel Castro, Cuba
Omar al-Bashir, Sudan

7. Who was vice president of the United States in 1979?
Hint

Gerald Ford
Henry Wallace
Walter Mondale
Spiro Agnew

8. Who was appointed Prime Minister of the United Kingdom on May 4, 1979?
Hint

Margaret Thatcher
Tony Blair
William Gladstone
Ramsay MacDonald

9. Which movie won the Academy Awards Oscar for best picture? Hint

All That Jazz
Norma Rae
Kramer vs. Kramer
Breaking Away

10. The U.S. Mint introduced what coin in 1979? Hint

American Buffalo $1 Coin
Bald Eagle $5 Coin
Susan B. Anthony $1 coin
Andrew Jackson $1 Coin


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Three Mile Island accident of 1979, was a partial core meltdown of the nuclear power plant in Dauphin County. In which U.S. state is this?

Answer: Pennsylvania

The accident happened on March 28, 1979, resulting in the most significant accident in the history of an American nuclear power plant, but no deaths or injuries were reported.
2. President Jimmy Carter is attacked by what animal while on vacation in Georgia?

Answer: Swamp rabbit

The rabbit incident happened while President Carter was fishing from a canoe; he spotted the rabbit swimming madly toward him. It was never precisely determined what the rabbit's problem was. However, there was speculation that it was fleeing a predator and was stressed.
3. On June 11, 1979 this beloved cowboy actor passed away. Who was he?

Answer: John Wayne

John Wayne was born Marion Morrison May 26, 1907. He played the lead in 142 of his film appearances. He was married three times, divorced twice, and had seven children.
4. October 16, 1979 twenty three people died in this country after a coastal town is hit by tsunami. What is the name of the city and country?

Answer: Nice, France

Nice is located on the French Riviera in Provence (department of Alpes-Maritimes) on the Côte d'Azur. Nice enjoys mild temperatures most of the year and rainfall is very moderate.
5. Who won the NASCAR Winston Cup championship in 1979?

Answer: Richard Petty

This was Richard Petty seventh NASCAR Winston Cup championship. Neil Bonnett never won a championship, but had 18 career wins and 20 poles. Darrell Waltrip won three Cup championships. Cale Yarborough is one of only two drivers in NASCAR history to win three consecutive Cup championships.
6. In 1979 which world leader (known for his crimes against humanity) came to power?

Answer: Saddam Hussein, Iraq

November 5, 2006 Saddam Hussein was convicted of crimes against humanity, and sentenced to death by hanging. He was executed in a Baghdad prison on December 30, 2006.
7. Who was vice president of the United States in 1979?

Answer: Walter Mondale

Walter Mondale served as VP to Jimmy Carter. Prior to being vice president he served 12 years as a senator. In 1984, Mondale was the Democratic Party's nominee for president of the United States; he lost to Ronald Reagan. He also was appointed Ambassador to Japan.
8. Who was appointed Prime Minister of the United Kingdom on May 4, 1979?

Answer: Margaret Thatcher

Margaret Thatcher was the first woman to be elected Prime Minister of the United Kingdom. She was considered by the majority as a strong leader. She served as prime minister from 1979-1990.
9. Which movie won the Academy Awards Oscar for best picture?

Answer: Kramer vs. Kramer

Kramer vs. Kramer won five awards out of its nine nominations - Best Picture, Best Actor, Best Supporting Actress, Best Director, and Best Screenplay Adaptation.
10. The U.S. Mint introduced what coin in 1979?

Answer: Susan B. Anthony $1 coin

Susan B. Anthony was the first woman to be honored by having her likeness appear on a circulating United States coin. She was a leader in the women's rights movement of the 19th century.
Source: Author montana2008

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 76: 8/10
Jan 26 2023 : Guest 98: 9/10
Jan 20 2023 : blasley3: 6/10
Jan 20 2023 : Guest 99: 8/10
Jan 16 2023 : Guest 64: 8/10
Jan 13 2023 : dramla67: 6/10
Jan 13 2023 : Guest 173: 9/10
Jan 12 2023 : Guest 99: 7/10
Jan 10 2023 : Guest 24: 8/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us