FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 1970  My Own Year Obscure Edition
Quiz about 1970  My Own Year Obscure Edition

1970 - My Own Year: Obscure Edition Quiz


I was born in 1970. The questions will all be about things that happened that year.

A multiple-choice quiz by madasasnake. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. 19th, 20th & 21st Centuries
  8. »
  9. 1970s History

Author
madasasnake
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
339,661
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2573
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Nana7770 (9/10), Guest 172 (6/10), John01245 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. When I was just a baby in 1970, this hard rocking band released its first album. Its lead guitarist at the time was Tommi Iommi. It was released on February 13, which was a Friday . It featured the song "The Wizard" inspired by Gandalf from "The Lord of the Rings" books. Name this band. Hint


Question 2 of 10
2. NFL (American Football): Super Bowl IV took place January 11, 1970. The Kansas City Chiefs won 23-7. The team they beat was heavily favored to win by over twelve points. They had a regular season record of twelve wins and only two loses. Their defensive line had a nickname involving cannibalism and a color. Who was the losing team in Super Bowl IV? Hint


Question 3 of 10
3. James Dickey released this first book in 1970. It tells the story of four businessman who decide to go on a backwoods canoeing trip. They run into two evil men, and big trouble ensues. It would later be made into a movie starring Burt Reynolds. What was Dickey's 1970 book called? Hint


Question 4 of 10
4. On April 11, 1970, NASA launched the Apollo 13 rocket. It was to be the third lunar landing. There was a problem with loss of pressure in an oxygen tank. The moon landing was aborted but the astronauts all made it back to Earth safely. What were the three astronauts' last names? Hint


Question 5 of 10
5. This group of 176 islands gained independence on June 4, 1970. They had previously been under the protection of Britain under a Treaty of Friendship. They are located east of Australia. What is this collection of islands named? Hint


Question 6 of 10
6. Two major musicians died in 1970, within a month of each other. One was an inventive guitar player and singer. The other was a singer with a distinctive voice and nicknamed Pearl. Both deaths were drug-related. What was the name of these two music giants? Hint


Question 7 of 10
7. Paul Orfalea, a curly red-headed student, opened his first store in 1970. It was near a college and provided a valuable service to students. He is dyslexic, has trouble reading and spelling. He was quoted in the New York times "I think everybody should have dyslexia and A.D.D" . There are over 1500 hundred of these stores worldwide. What store did Paul Orfalea found? Hint


Question 8 of 10
8. The United States Defense Department started developing a new system. It will eventually consist of twenty or more satellites. You will need to receive a signal from at least three of them to do a certain task. What system were they working on? Hint


Question 9 of 10
9. On January 4, 1970, an earthquake measuring 7.7 on the Richter scale struck. Its major damage was focused in the town on Tonghai. It is estimated that at least 15,000 people were killed. It happened on the Red River fault line. In what country did this disaster occur? Hint


Question 10 of 10
10. This day was first celebrated on March 21, 1970. There is some debate who came up with the idea. Two people claim this distinction, Ira Einhorn and John McConnell. What is the day in question called? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 15 2024 : Nana7770: 9/10
Jul 15 2024 : Guest 172: 6/10
Jul 14 2024 : John01245: 7/10
Jul 13 2024 : Lyddie23: 8/10
Jul 10 2024 : Guest 86: 7/10
Jul 10 2024 : Guest 74: 6/10
Jul 05 2024 : Guest 175: 5/10
Jul 02 2024 : Guest 66: 8/10
Jun 29 2024 : daswan: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When I was just a baby in 1970, this hard rocking band released its first album. Its lead guitarist at the time was Tommi Iommi. It was released on February 13, which was a Friday . It featured the song "The Wizard" inspired by Gandalf from "The Lord of the Rings" books. Name this band.

Answer: Black Sabbath

Black Sabbath at that time featured Ozzy Osbourne on vocals, Tommi Iommi on lead guitar, Geezer Butler on bass guitar and Bill Ward on drums. The album was panned by critics but popular with the fans. It is widely considered the first true Heavy Metal album. Released February 13, 1970 in England.
2. NFL (American Football): Super Bowl IV took place January 11, 1970. The Kansas City Chiefs won 23-7. The team they beat was heavily favored to win by over twelve points. They had a regular season record of twelve wins and only two loses. Their defensive line had a nickname involving cannibalism and a color. Who was the losing team in Super Bowl IV?

Answer: Minnesota Vikings

The Minnesota Vikings defensive line was nicknamed 'Purple People Eaters'. It was the Kansas City Chiefs defense that played better this day. The had three interceptions and two fumble recoveries.
3. James Dickey released this first book in 1970. It tells the story of four businessman who decide to go on a backwoods canoeing trip. They run into two evil men, and big trouble ensues. It would later be made into a movie starring Burt Reynolds. What was Dickey's 1970 book called?

Answer: Deliverance

"Deliverance" was a graphic and dark tale. It included rape, drowning and killing. Dickey wrote the screenplay and had a cameo appearance in the film version. He passed away in 1997.
4. On April 11, 1970, NASA launched the Apollo 13 rocket. It was to be the third lunar landing. There was a problem with loss of pressure in an oxygen tank. The moon landing was aborted but the astronauts all made it back to Earth safely. What were the three astronauts' last names?

Answer: Lovell, Haise and Swigert

The mission was commanded by James Lovell. John Swigert served as the Command Module pilot. Fred Haise was to be the Lunar Module pilot.
Two days after launch an oxygen tank ruptured. This caused many problems. The astronauts overcame many obstacles to land safely.
5. This group of 176 islands gained independence on June 4, 1970. They had previously been under the protection of Britain under a Treaty of Friendship. They are located east of Australia. What is this collection of islands named?

Answer: Kingdom of Tonga

The Kingdom of Tonga consists of 176 islands of which about 52 are inhabited. While under British protection they still kept their monarchical government in place.
6. Two major musicians died in 1970, within a month of each other. One was an inventive guitar player and singer. The other was a singer with a distinctive voice and nicknamed Pearl. Both deaths were drug-related. What was the name of these two music giants?

Answer: Jimi Hendrix and Janis Joplin

Jimi Hendrix was born November 27, 1942 in Seattle, Washington. He is arguably the greatest guitar player ever. Janis Joplin was born January 19, 1943 in Port Arthur, Texas. She had a bluesy vibe to her voice and was very passionate performer.
7. Paul Orfalea, a curly red-headed student, opened his first store in 1970. It was near a college and provided a valuable service to students. He is dyslexic, has trouble reading and spelling. He was quoted in the New York times "I think everybody should have dyslexia and A.D.D" . There are over 1500 hundred of these stores worldwide. What store did Paul Orfalea found?

Answer: Kinko's

Kinko's got it name from Paul's nickname, which he got from his red curly hair. The first store was only about 100 square feet big and had one copying machine. He left the company in 2000.
8. The United States Defense Department started developing a new system. It will eventually consist of twenty or more satellites. You will need to receive a signal from at least three of them to do a certain task. What system were they working on?

Answer: Global Positioning System ( G.P.S. )

The first test satellite was launched in 1978. Ten more were launched in 1985. The system uses three on more signals from space to triangulate your location. The Gulf War in 1990-1991 used this new technology for missile strikes.
9. On January 4, 1970, an earthquake measuring 7.7 on the Richter scale struck. Its major damage was focused in the town on Tonghai. It is estimated that at least 15,000 people were killed. It happened on the Red River fault line. In what country did this disaster occur?

Answer: China

China under Communist rule didn't release full details until eighteen years later. After the quake they had many seismologists doing studies. They now have a advanced earthquake monitoring system in place.
10. This day was first celebrated on March 21, 1970. There is some debate who came up with the idea. Two people claim this distinction, Ira Einhorn and John McConnell. What is the day in question called?

Answer: Earth Day

John McConnell is widely considered the man behind this day. Ira Einhorn claims he was the Master of Ceremonies at the first Earth Day and came up with the idea. This had been debated but pictures do exist of him on the stage that day. Einhorn is now a convicted killer and nicknamed 'The Unicorn Killer'. Earth Day promotes awareness of Earth's natural environment and conservation.
Source: Author madasasnake

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Scattered Mix-a-thon:

A few random quizzes about travel, music and whatever!

  1. Your Gasoline Is Free! Very Easy
  2. Your Gasoline Is Free 2: The Cave Man Easier
  3. 1970 - My Own Year: Obscure Edition Average
  4. Ted Cassidy: The Man Behind the Lurch Easier
  5. Caveman Explains All! Average
  6. Deleted, Leftover, Table-Scraps and Forgotten Average
  7. Hades & Heavens Easier

7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us