FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ted Cassidy The Man Behind the Lurch
Quiz about Ted Cassidy The Man Behind the Lurch

Ted Cassidy: The Man Behind the Lurch Quiz


All questions will be about the life of Ted Cassidy. He's most famous for playing Lurch on "The Addams Family" television series (1964-1966).

A multiple-choice quiz by madasasnake. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities C-D

Author
madasasnake
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
341,798
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
613
Last 3 plays: matthewpokemon (9/10), Guest 1 (4/10), Guest 35 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Theodore Crawford Cassidy was born in Pittsburgh, Pennsylvania in 1932. He was a very tall man at 6 feet 9 inches tall and known for his deep booming voice. He graduated from Stetson University. What was his major? Hint


Question 2 of 10
2. His distinctive voice helped him get a lot of roles doing voices for cartoons and narration. He narrated the opening for a popular 1970s show. It featured a scientist you didn't want to make angry. Which TV show was it? Hint


Question 3 of 10
3. He was an accomplished piano player and known to be quite smart. His first major television part was as Lurch on "The Addams Family" (1962-1964). Cast for his large size it was meant to be a non-speaking role. During shooting he ad-libbed which now famous line? Hint


Question 4 of 10
4. He was a regular on "The New Adventures of Huckleberry Finn", which ran from 1968 to 1969. It told the stories of Tom Sawyer and Huckleberry Finn. Ted played their enemy because they testified against him in court. What was his character's name? Hint


Question 5 of 10
5. He played a mythical beast on the 1970s tv shows "The Six Million Dollar Man" and "The Bionic Woman". This alleged animal has many different names all across the world. A large number of sighting are reported in the northwest of North America. What animal was he playing? Hint


Question 6 of 10
6. Ted appeared in this 1969 movie, starring Robert Redford and Paul Newman. Ted Cassidy played the character Henry Logan, who gets in a fight with Paul Newman's character and loses. What is the name of this classic movie? Hint


Question 7 of 10
7. His large size made him a favorite for being cast as a alien. He played a few different aliens on various shows. He boldly supplied the voices for three characters named Balok, Gorn, and Ruk on a famous sci-fi television show; the series spawned many movies and spin-off series. What's the name of the television show? Hint


Question 8 of 10
8. He married Margaret Helen in 1956 after graduating from college. He began his career as a radio DJ in Dallas, Texas. In 1963 he was one of the first people to interview eyewitnesses of an infamous event. What event happened on November 22, 1963? Hint


Question 9 of 10
9. He appeared in a television commercial for Miller Lite beer, with another famous tall man. Ted calls him "shorty". Actually the person is two inches taller than the 6 foot 9 inch Ted. Who starred in the beer commercial with Ted Cassidy? Hint


Question 10 of 10
10. He guest starred on many 1960s television shows such as "I Dream of Jeannie" , "Batman" , "Mannix" , "Bonanza" , "The Beverly Hillbillies" and "Ironside". When asked if he was proud of any his roles, he quoted as saying "None. None of them! I don't want to be remembered for any of them because I don't like any of them. I'm not proud of any of them. I am still waiting for the one role I will have pride in and want to be associated with down the years."



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 21 2024 : matthewpokemon: 9/10
Feb 17 2024 : Guest 1: 4/10
Jan 20 2024 : Guest 35: 7/10
Jan 20 2024 : Guest 73: 6/10
Jan 12 2024 : Guest 4: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Theodore Crawford Cassidy was born in Pittsburgh, Pennsylvania in 1932. He was a very tall man at 6 feet 9 inches tall and known for his deep booming voice. He graduated from Stetson University. What was his major?

Answer: Speech

He also received a degree in Drama. He played basketball and football in high school. He attended a college in West Virginia before going to Stetson University in Florida. He played one year of basketball in college.
2. His distinctive voice helped him get a lot of roles doing voices for cartoons and narration. He narrated the opening for a popular 1970s show. It featured a scientist you didn't want to make angry. Which TV show was it?

Answer: The Incredible Hulk

He also voiced the Hulk's grunts and yells. His voice-over work was a big part of his career. Some of this other voice work include being the voice of Godzilla on "Godzilla" (1978-1979) and Thing on "Fantastic Four" (1978) .
3. He was an accomplished piano player and known to be quite smart. His first major television part was as Lurch on "The Addams Family" (1962-1964). Cast for his large size it was meant to be a non-speaking role. During shooting he ad-libbed which now famous line?

Answer: You Rang

In the comic books which were the basis for the show, Lurch didn't speak. He ad-libbed the "You rang" and everyone loved it. Lurch was then given small amounts of dialog and miscellaneous noises.
4. He was a regular on "The New Adventures of Huckleberry Finn", which ran from 1968 to 1969. It told the stories of Tom Sawyer and Huckleberry Finn. Ted played their enemy because they testified against him in court. What was his character's name?

Answer: Injun Joe

It ran on Sunday evenings at 6 pm. The show featured live action characters set in front of animated backgrounds. His character was animated.
5. He played a mythical beast on the 1970s tv shows "The Six Million Dollar Man" and "The Bionic Woman". This alleged animal has many different names all across the world. A large number of sighting are reported in the northwest of North America. What animal was he playing?

Answer: Bigfoot

On "Six Million dollar Man" he took over from Andre the Giant who had previously played Bigfoot. He was 7 inches shorter than Andre the Giant, who was listed a 7 feet 4 inches tall. He also provided the grunts and groans for Bigfoot.
6. Ted appeared in this 1969 movie, starring Robert Redford and Paul Newman. Ted Cassidy played the character Henry Logan, who gets in a fight with Paul Newman's character and loses. What is the name of this classic movie?

Answer: Butch Cassidy and the Sundance Kid

The movie tells the story of two bank robbers and their gang. Based loosely on real events. Ted's character fights Newman's character for control of the gang. Mr. Newman kicked the much larger Ted, in between the legs to win the fight. The film was well reviewed and quite successfully at the box-office.
7. His large size made him a favorite for being cast as a alien. He played a few different aliens on various shows. He boldly supplied the voices for three characters named Balok, Gorn, and Ruk on a famous sci-fi television show; the series spawned many movies and spin-off series. What's the name of the television show?

Answer: Star Trek

His voice worked well for evil robots. He also worked on more Gene Roddenberry programs, "Planet Earth" and "Genesis II". Both were meant to be turned into series but never made it. Ted did appear on "Lost in Space" as a threatening character simply called Slave.
8. He married Margaret Helen in 1956 after graduating from college. He began his career as a radio DJ in Dallas, Texas. In 1963 he was one of the first people to interview eyewitnesses of an infamous event. What event happened on November 22, 1963?

Answer: John F. Kennedy's assassination

Ted Cassidy was working for channel WFAA at the time. He interviewed eyewitnesses W.E. Newman Jr. and Gayle Newman shortly after the assassination. He also appeared on a local television channel occasionally. This helped him get some connections to land his role as Lurch.
9. He appeared in a television commercial for Miller Lite beer, with another famous tall man. Ted calls him "shorty". Actually the person is two inches taller than the 6 foot 9 inch Ted. Who starred in the beer commercial with Ted Cassidy?

Answer: Wilt Chamberlain

In the commercial Ted was made to look taller than Wilt. Wilt Chamberlain had a very successfully basketball career winning, amongst many other awards, two NBA championships (one with the Philadelphia 76ers in 1967 and one with the LA Lakers in 1972).
10. He guest starred on many 1960s television shows such as "I Dream of Jeannie" , "Batman" , "Mannix" , "Bonanza" , "The Beverly Hillbillies" and "Ironside". When asked if he was proud of any his roles, he quoted as saying "None. None of them! I don't want to be remembered for any of them because I don't like any of them. I'm not proud of any of them. I am still waiting for the one role I will have pride in and want to be associated with down the years."

Answer: True

This is taken from a 1978 interview. His health started to wane in the late 1970s and he sadly passed away on January 16, 1979 from complications after open-heart surgery. He was survived by his ex-wife (divorced in 1975) and their two children. He may not have been fond of his career but he had a very successful one.
Source: Author madasasnake

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Scattered Mix-a-thon:

A few random quizzes about travel, music and whatever!

  1. Your Gasoline Is Free! Very Easy
  2. Your Gasoline Is Free 2: The Cave Man Easier
  3. 1970 - My Own Year: Obscure Edition Average
  4. Ted Cassidy: The Man Behind the Lurch Easier
  5. Caveman Explains All! Average
  6. Deleted, Leftover, Table-Scraps and Forgotten Average
  7. Hades & Heavens Easier

3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us