FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Pennsylvania Quizzes, Trivia and Puzzles
Pennsylvania Quizzes, Trivia

Pennsylvania Trivia

Pennsylvania Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States P-T

Fun Trivia
Play these quizzes to learn about the coastal plains, plateaus, lakes, towns, cities, and landmarks of Pennsylvania.
29 Pennsylvania quizzes and 350 Pennsylvania trivia questions.
1.
Pittsburgh USA Central
  Pittsburgh, USA Central   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Pittsburgh is no more than 500 miles from over half the U.S. population. It is also less than a 90-minute flight from 50% of North America's population. A key city in the history of America, this city has a unique character. Let's explore...
Average, 10 Qns, 1nn1, Dec 23 23
Recommended for grades: 11,12
Average
1nn1 gold member
Dec 23 23
202 plays
2.
  Cities & Towns of the Great State of Pennsylvania   popular trivia quiz  
Collection Quiz
 15 Qns
Can you identify the municipalities that can be found in the U.S. state of Pennsylvania?
Very Easy, 15 Qns, jcmttt, Mar 20 24
Very Easy
jcmttt gold member
Mar 20 24
451 plays
3.
  Take this Pennsylvania Quiz   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Contrary to popular belief, Pennsylvania is a very rural state. See how much you know about it in this quiz. Good luck!
Easier, 10 Qns, PSURef21, Jun 07 23
Easier
PSURef21
Jun 07 23
4818 plays
4.
  Philadelphia   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the City of Brotherly Love? Find out in this quiz which I have adopted and updated from one done by user ShaynaPie.
Average, 10 Qns, Dizart, Jul 31 23
Average
Dizart gold member
Jul 31 23
320 plays
5.
The Patriotic State of Pennsylvania
  The Patriotic State of Pennsylvania    
Photo Quiz
 10 Qns
The state of Pennsylvania is located in the north eastern part of the US. It is full of lots of historical places to see.
Easier, 10 Qns, dcpddc478, Nov 21 18
Easier
dcpddc478
Nov 21 18
362 plays
6.
  Towns and Places of the Keystone State   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Pennsylvania is a state known for its history, beautiful cities, and unique landscapes! Enjoy and have fun!
Easier, 10 Qns, exceller, Nov 03 09
Easier
exceller gold member
1608 plays
7.
  Pennsylvania Counties editor best quiz   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Please allow some counties in Pennsylvania to introduce themselves and see if you can figure out their names from a few clues that they give.
Average, 10 Qns, Maiguy, Nov 15 11
Average
Maiguy
4134 plays
8.
  Quirky Place Names - Pennsylvania   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I have travelled all over Pennsylvania and have gone through many places with unusual names. See if you can determine the names of the locations I describe.
Average, 10 Qns, maninmidohio, Jul 04 14
Average
maninmidohio gold member
2412 plays
9.
  Pennsylvania Places P to A   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Welcome to Pennsylvania, the Keystone State. If unfamiliar with the state, you may find it tough, but you can learn some new and interesting facts.
Average, 15 Qns, Nealzineatser, Nov 14 19
Average
Nealzineatser gold member
Nov 14 19
491 plays
10.
  A Tour Through the City of Brotherly Love    
Multiple Choice
 15 Qns
You live in the United Kingdom and decide that you want to visit one of America's historical cities; you choose Philadelphia, which is known as The City of Brotherly Love. Welcome and enjoy your stay!
Tough, 15 Qns, JuniorTheJaws, Dec 21 19
Tough
JuniorTheJaws gold member
Dec 21 19
1592 plays
trivia question Quick Question
What is the sister city of Philadelphia in China?

From Quiz "All About Philadelphia"




11.
  Pennsylvania, the "Keystone State"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The questions and answers pertain to random facts about the state of Pennsylvania.
Average, 10 Qns, nmerr, Jul 03 14
Average
nmerr gold member
604 plays
12.
  A Visit To Amish Country, Lancaster PA    
Multiple Choice
 20 Qns
An unexpected visit to Lancaster, Pennsylvania, teaches a traveler about history and the Amish.
Tough, 20 Qns, routesixtysix, Apr 03 14
Tough
routesixtysix
1148 plays
13.
  All About Philadelphia    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will test you on the city I live in, the glorious and marvelous city of Philadephia in Pennsylvania. Have fun!
Average, 10 Qns, foil7, May 20 15
Average
foil7
415 plays
14.
  Pennsylvanian Counties   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz of some facts about the various counties in Pennsylvania. I hope you enjoy!
Difficult, 10 Qns, PSURef21, Jan 24 07
Difficult
PSURef21
1032 plays
15.
  All About PA    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz has various questions about the state of Pennsylvania.
Average, 10 Qns, smile83a, Apr 22 19
Average
smile83a
Apr 22 19
4044 plays
16.
  Pennsylvania Here and There    
Multiple Choice
 10 Qns
Have some fun with these questions about the Keystone State. Some may be easy, some surprising, some a bit weird.
Tough, 10 Qns, dobbywestham, Oct 15 06
Tough
dobbywestham
1033 plays
17.
  ALL About Pennsylvania    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is all about Pennsylvania.
Average, 15 Qns, fireman434, Sep 20 11
Average
fireman434
3465 plays
18.
  Central Pennsylvania Towns    
Multiple Choice
 10 Qns
See if you can name the Central Pennsylvania town or city that each clue describes.
Average, 10 Qns, amp2006, Dec 18 23
Average
amp2006
Dec 18 23
1452 plays
19.
  Another Trip To Amish Country PA    
Multiple Choice
 15 Qns
We couldn't cover everything in the first trip, so here we go again.
Tough, 15 Qns, routesixtysix, Sep 26 12
Tough
routesixtysix
839 plays
20.
  Pennsylvania-The Keystone State    
Multiple Choice
 15 Qns
Welcome to Pennsylvania!
Tough, 15 Qns, Morrigan716, Feb 19 24
Tough
Morrigan716 gold member
Feb 19 24
2397 plays
21.
  The City of Brotherly Love    
Multiple Choice
 25 Qns
Local Philly icons, history, culture, sports, geography, foods, politics are all here. Grab a hoagie and see how well you do in this.
Tough, 25 Qns, peterzezel, Apr 27 14
Tough
peterzezel
1210 plays
22.
  What do you know about Scranton, PA?    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a general quiz about the old Coal City that is starting to enjoy a bit of a renewal. See what you know, or what you think you know.
Average, 10 Qns, Chrisboss, Sep 09 19
Average
Chrisboss
Sep 09 19
598 plays
23.
  Weird Pennsylvania 1    
Multiple Choice
 10 Qns
My personal favorite book in the "Weird U.S." series, "Weird Pennsylvania" includes enough cool facts to fill at least 20 of these quizzes. So, test your knowledge of what's weird in Pennsylvania by taking this quiz! You'll definitely want more!
Difficult, 10 Qns, bobthebirder, Oct 19 14
Difficult
bobthebirder
1179 plays
24.
  Test yourself! Pennsylvania Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the Keystone State, Pennsylvania? This quiz will let you know.
Average, 10 Qns, IndianPainter, Jan 18 23
Average
IndianPainter
Jan 18 23
2428 plays
25.
  Mother Cumberland    
Multiple Choice
 15 Qns
These are some random questions on my home county of Cumberland County, Pennsylvania.
Tough, 15 Qns, mattwill, Jun 16 15
Tough
mattwill
470 plays
26.
  North Central Pennsylvania    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about North Central PA (Tioga, Bradford, and Potter Counties) and mostly about the area known as "God's Country"
Average, 10 Qns, mzangelblue, Sep 12 02
Average
mzangelblue
628 plays
27.
  Caves of Pennsylvania    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about caves in Pennsylvania.
Difficult, 10 Qns, almach, Jul 29 02
Difficult
almach
555 plays
28.
  Weird Pennsylvania 2    
Multiple Choice
 10 Qns
In my first quiz on Weird Pennsylvania, you answered questions on topics ranging from lake monsters, oil wells in parking lots, and even ticking graves. Now, here's my second quiz on this amazing book by Matt Lake!
Impossible, 10 Qns, bobthebirder, Dec 06 06
Impossible
bobthebirder
842 plays
29.
  Erie, Pennsylvania    
Multiple Choice
 10 Qns
These questions are all based in and around Erie, PA. HAVE FUN!
Average, 10 Qns, weather289, Jul 31 16
Average
weather289
946 plays
Related Topics
  Pennsylvania Famous People [People] (5 quizzes)

  Pittsburgh Steelers [Sports] (37 quizzes)

  Mixed Pennsylvania [General] (6 quizzes)

  Pennsylvania Sports [Sports] (13 quizzes)

  Pennsylvania History [History] (12 quizzes)


Pennsylvania Trivia Questions

1. P: Which major Pennsylvania city is bisected by the Schuylkill and bordered by the Delaware River?

From Quiz
Pennsylvania Places P to A

Answer: Philadelphia

Philadelphia, on the Delaware River, is by far the largest city in the state, with a 2010 population of over one and a half million. It was founded in 1682 by William Penn. Rich in history, it was the largest and busiest city in the country into the 19th century, and was where both the Declaration of Independence and the US Constitution were drafted and signed. "Schuylkill" means "hidden river" in Dutch, so use of "river" after the name is redundant. The river originates in the Pocono Mountains, is 135 miles long, and is the largest tributary of the Delaware.

2. Pennsylvania is bordered by how many states?

From Quiz Pennsylvania, the "Keystone State"

Answer: six

New York lies to the north, New Jersey lies directly east, Delaware lies southeast, Maryland and West Virginia lie south and southwest respectively, and Ohio is west of the state.

3. Located in the western Philadelphia suburbs is this community named after a colonial era inn. What is this place that is now the home of one of the largest shopping malls in the United States with over 400 stores and restaurants?

From Quiz Quirky Place Names - Pennsylvania

Answer: King of Prussia

The King of Prussia Inn was one of the major stopping places on the road to Lancaster and westward in colonial times. Urban growth left the inn high and dry on the median of a major highway for years. In 2000 it was moved and now is open to the public again.

4. What is the least populous county in Pennsylvania?

From Quiz Pennsylvanian Counties

Answer: Forest County

For this quiz, all population figures are based on the 2000 US Census. Forest County is located in northwestern Pennsylvania. It has a population of 4,946 people and is quite rural. The county seat of Forest County is Tionesta. Cameron County is in the north central part of Pennsylvania, and is also in a very rural area. Its 2000 population is 5,975, and its county seat is Emporium. Juniata County is in central Pennsylvania. Juniata is often mispronounces as "Juanita," while in reality it is pronounced joo-nee-at-ah (sometimes the 'J' is silent, leading to the pronunciation of you-nee-at-ah). It has a population of 22,821 and its county seat is Mifflintown. Northampton is the least rural of the counties listed. Its population is 267,066. It is on the far eastern part of the state (bordering New Jersey). It is located in the Lehigh Valley, which is the location of Allentown, Bethlehem, and Easton (Easton being the county seat).

5. This city was named in 1815 as the capital of Pennsylvania. Lying along the Susquehanna River, this city's capitol building was dedicated by President Teddy Roosevelt in the early 1900s. What city is it?

From Quiz Central Pennsylvania Towns

Answer: Harrisburg

Harrisburg was founded by John Harris in the late 1700s, and soon became Pennsylvania's capital city. Mark Twain visited Harrisburg in the 1830s-1840s, and found it to be one of the best cities he had visited in the United States!

6. Near Nockamixon State Park, there are two large pyramids and one small topless pyramid. They are connected to a religious sect. Name this sect.

From Quiz Weird Pennsylvania 1

Answer: Rosicrucians

They belong to the Rosicrucians, otherwise known as the Fraternitas Rosae Crusis. Ben Franklin was even a member!

7. Tom Ridge left the office of Governor of Pennsylvania to fill which post?

From Quiz Pennsylvania

Answer: Secretary of Homeland Security

After the attacks of September 11, 2001 President Bush founded the Department of Homeland Security. Ridge accepted Bush's invitation to head the Department. The Secretary of State at the time was Colin Powell. When George W. Bush ran for President in 2000 Ridge was considered as an option for Bush's running mate. Dick Cheney ended up being Bush's running mate, and he became Vice President when Bush was inaugurated.

8. What is the county seat of Cumberland County?

From Quiz Mother Cumberland

Answer: Carlisle

Shippensburg was the county seat until 1751, when Carlisle, then known as LeTort's Spring, was chosen over Newville for the permanent site of the county seat. The Old Court House in Shippensburg is still standing on the corner of King and Queen Streets. In Carlisle, the original courthouse still stands across from the new courthouse on the corner of High and Hanover Streets.

9. What landmark is located at 9th & Washington?

From Quiz The City of Brotherly Love

Answer: The Italian Market

The Italian Market is an open-air shopping area in South Philly where you can buy everything from produce to clothes. And if you're Rocky Balboa, someone is bound to toss you some fruit as you jog by.

10. What is another name for Route 6, a popular state highway that runs east to west througout the state?

From Quiz North Central Pennsylvania

Answer: Grand Army of the Republic Highway

There is at least one sign proclaiming it as so in each county Route 6 runs through. Also, Route 6 is not mentioned on Mapquest.com, only Grand Army of the Republic Highway.

11. What type of formation grows from the roof down?

From Quiz Caves of Pennsylvania

Answer: Stalactites

Stalagmites grow from the floor up.

12. What city is known as the Steel City?

From Quiz ALL About Pennsylvania

Answer: Pittsburgh

Pittsburgh is located in the southwestern part of the state.

13. Which Philadelphia university's mascot is an owl?

From Quiz Philadelphia

Answer: Temple University

Temple University was founded in 1884, and its mascot is the owl, relating to the college's early days as a night school. Since 2013, Temple's sports teams have been members of the American Athletic Conference. Drexel are known as the Dragons, Pennsylvania are the Quakers and Villanova are the Wildcats.

14. Which sandy peninsula extends from Erie out into the lake, providing recreation for millions of people a year?

From Quiz Erie, Pennsylvania

Answer: Presque Isle State Park

Presque Isle State Park stretches out into the waters of the lake and provides residents with recreational walkways, 13 beaches and a marina. Boating, swimming and bird watching are common pursuits. The peninsula was formed by glacial action thousands of years ago.

15. From 1995-2001, who was the governor of Pennsylvania?

From Quiz Pennsylvania

Answer: Tom Ridge

Rudy Giuliani was a mayor of New York and Jesse Ventura was the governor of Minnesota. Janet Reno was the Attorney General of the US from 1993-2001.

16. What food is Philadelphia famous for?

From Quiz All About Philadelphia

Answer: Cheese Steaks

The cheese steak is very popular in Philadelphia. It has onions and melting cheese in it. The other answers also exist in Philly but none is the food product it's famous for.

17. N: Which picturesque Bucks County community has an artists' colony, is famous for its antiques, and boasts a vintage 1925 railroad which loops nine miles through the surrounding countryside? (I hope you get this, because they'll get harder!)

From Quiz Pennsylvania Places P to A

Answer: New Hope

New Hope is a charming and scenic hamlet less than an hour north of Philadelphia along the Delaware River; it's a true haven for the arts. The Bucks County Playhouse stages productions in an old mill dating to the 1780s. There are numerous music venues and art shows, and the restaurant scene is vibrant. The town, originally called Coryell's Ferry, got its name when a fire razed many of the mills and the residents rebuilt them, providing "new hope". A few miles north of New Hope, Washington made his daring crossing of the Delaware on Christmas night of 1776, preceding his surprise attack on British forces in Trenton, New Jersey. Tourism is the area's bread and butter, with an unparalleled Christmas display each winter and tubing on the river in the summer adding to the festivities.

18. Which mountain range runs through the middle of the state?

From Quiz Pennsylvania, the "Keystone State"

Answer: Appalachian

The Appalachian mountain range lies mostly within the U.S. but also extends northward into southeastern Canada. The 2,175-mile Appalachian Trail is a hiking trail that passes over most of the Appalachians. It begins in Maine and extends south into Georgia.

19. This county is the home of the largest natural lake entirely within the borders of Pennsylvania.

From Quiz Pennsylvanian Counties

Answer: Crawford County

Crawford County is located in northwestern Pennsylvania. The lake is Conneaut Lake. The key parts of this question are natural and entirely within Pennsylvania. Huntingdon County, in south-central Pennsylvania, is home to Raystown Lake the largest lake in Pennsylvania. Raystown, however, is a man-made lake, created by the damming of the Raystown Branch of the Juniata River. The largest natural lake with some part of it in Pennsylvania is Lake Erie, but Pennsylvania also shares Lake Erie with New York, Ohio, Michigan, and Ontario, Canada. Pennsylvania's only access to Lake Erie is in Erie County, PA (Ohio and New York also have Erie Counties, however, none of them touch one another). Westmoreland County is east of Pittsburgh, and while it does have some lakes, these are not major bodies of water.

20. This city is home to the U.S. Army Barracks and Army War College set up by none other than George Washington. It was the staging ground from which Washington set out to suppress the Whiskey Rebellion in the 1790s. What city is it?

From Quiz Central Pennsylvania Towns

Answer: Carlisle

Dickinson Law College was named after the Declaration of Independence signer John Dickinson. It is now part of The Pennsylvania State University.

21. What Borough in Centre County calls itself the "Birthplace of Governors"?

From Quiz Pennsylvania Here and There

Answer: Bellefonte

Bellefonte, pronounced bell-font, has been home to seven US state governors. James Beaver, Andrew Curtin, Daniel Hastings, William Bigler, and William Packer were Governor of Pennsylvania, while John Bigler governed California and Robert Walker Kansas. Students at nearby Penn State University in State College, PA are familiar with all of those last names as building names on campus. Bellefonte is the county seat of Centre County and has many Victorian Era homes in the downtown areas. The Mills Brothers singing group lived here for many years. The name Bellefonte is derived from the French for "beautiful fountain". Its Big Spring flowing into Spring Creek is the basis for the name.

22. From 1947 to 1969, the Air Force collected reports of UFOs around the country in Project Blue Book. A total of 12,618 reports were collected. Only 701 cases remain to be explained. How many of those 701 cases occurred in Pennsylvania?

From Quiz Weird Pennsylvania 1

Answer: 16

Taking place in towns including Altoona, Allentown, Juniata, and Pottstown, the reports occurred over a series of 14 years. However, the 16 reports did not include Pennsylvania's own Roswell, the Kecksburg UFO crash.

23. Who founded the colony of Pennsylvania?

From Quiz Pennsylvania

Answer: William Penn

Penn founded Pennsylvania in 1681. Penn was a Quaker who got the land in a grant from the King of England. Penn created Pennsylvania for Quakers, but he allowed for the freedom of worship. Penn formed Philadelphia as the capital of the colony. "Pennsylvania" is a Latin phrase meaning "Penn's Woodlands." George Calvert was the first Lord Baltimore, and he founded Maryland in 1634 as a haven for Catholics. Oglethorpe founded Georgia in 1733, the last of the Thirteen Original Colonies to be founded. I am sure that "Michael Sylvan" was a real person, but I made up his name for this quiz.

24. Scranton is the home town of which playwright and actor?

From Quiz What do you know about Scranton, PA?

Answer: Jason Miller

Jason Miller was reared on the edge of Scranton. He worked as a waiter, truck driver, and welfare investigator before breaking into acting professionally. Jason Miller was married to Linda Gleason (daughter of Jackie) from 1963-1973. Their son is actor Jason Patric. Jason Miller died in May, 2001. He was 62. He is buried in Scranton.

25. Behind the church is located the graveyard, or as it is formally called God's Acre. The Moravians custom of burial is unusual from the norm. What is unusual about their graveyard?

From Quiz Another Trip To Amish Country PA

Answer: males are buried on one side and females on the other

Plots are given out in order of death. Males are buried on one side and females on the other. Families are not buried together, unless death has occurred at the same time, then the males would be buried next to each other and the females next to one another.

26. What is Pennsylvania's state fish?

From Quiz Pennsylvania-The Keystone State

Answer: Brook Trout

The brook trout is the only species of trout native to Pennsylvania. The state fish was adopted in 1970.

27. In what town is the Pennsylvania State Laurel Festival held?

From Quiz North Central Pennsylvania

Answer: Wellsboro

The Laurel Festival has been celebrated for decades and is always the second full week of June. It will soon be outdone by Dickens of a Christmas, also held in Wellsboro on the first Saturday in December.

28. What Pennsylvanian city was the capital of the United States for 10 years?

From Quiz ALL About Pennsylvania

Answer: Philadelphia

Philadelphia was capital of the United States from 1790 to 1800.

29. The "Rocky Steps" are a tourist attraction dating from the 1976 movie in which Sylvester Stallone trained for a fight by running up them. At the entrance to which Philadelphia building can you find them?

From Quiz Philadelphia

Answer: Philadelphia Museum of Art

The Philadelphia Museum of Art is located on Benjamin Franklin Parkway and was opened in 1876. There are 72 steps leading up to the entrance and "Rocky" ran up them in the 1976 film of that name. Many (presumably young and fit) visitors can be seen trying to imitate this on a regular basis.

30. Commodore Oliver Hazard Perry built his ships in Erie's Harbor during the War of 1812. What ship was his flagship?

From Quiz Erie, Pennsylvania

Answer: Lawrence

The Lawrence was sunk by the British during the war.

This is category 3942
Last Updated Apr 13 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.