FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about PennsylvaniaThe Keystone State
Quiz about PennsylvaniaThe Keystone State

Pennsylvania-The Keystone State Quiz


Welcome to Pennsylvania!

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States P-T
  8. »
  9. Pennsylvania

Author
Morrigan716
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
94,408
Updated
Feb 19 24
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
2402
Last 3 plays: Guest 104 (0/15), hosertodd (12/15), jibberer (13/15).
- -
Question 1 of 15
1. Pennsylvania's state motto is "Virtue, Liberty, and Freedom".


Question 2 of 15
2. What is Pennsylvania's state fish? Hint


Question 3 of 15
3. What is the state animal? Hint


Question 4 of 15
4. What is the state dog? Hint


Question 5 of 15
5. What is Pennsylvania's state insect? Hint


Question 6 of 15
6. What is the state beverage? Hint


Question 7 of 15
7. Pennsylvania has a state fossil.


Question 8 of 15
8. What is the name of the state flagship? Hint


Question 9 of 15
9. Pittsburgh is the largest city.


Question 10 of 15
10. The most famous resident of Punxsutawney is a beaver.


Question 11 of 15
11. What is Pennsylvania's highest point? Hint


Question 12 of 15
12. Approximately how many state parks are in Pennsylvania? Hint


Question 13 of 15
13. How many state forests are there? Hint


Question 14 of 15
14. What is the average temperature in July? Hint


Question 15 of 15
15. What is the average temperature in January? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 19 2024 : Guest 104: 0/15
Jun 24 2024 : hosertodd: 12/15
Jun 19 2024 : jibberer: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Pennsylvania's state motto is "Virtue, Liberty, and Freedom".

Answer: False

It is actually "Virtue, Liberty, and Independence".
2. What is Pennsylvania's state fish?

Answer: Brook Trout

The brook trout is the only species of trout native to Pennsylvania. The state fish was adopted in 1970.
3. What is the state animal?

Answer: White-tailed Deer

When alarmed, the white-tailed deer's tail stand erect, showing the white underside. Its reddish brown coat changes to a grayish brown in winter.
4. What is the state dog?

Answer: Great Dane

This dog is a big part of the state's history. William Penn owned a Great Dane, and it appears in a portrait of Penn that hangs in the Governer's reception room in Harrisburg.
5. What is Pennsylvania's state insect?

Answer: Firefly

The firefly became the state insect in 1974.
6. What is the state beverage?

Answer: Milk

It was adopted in 1982 as a tribute to the state's dairy industry.
7. Pennsylvania has a state fossil.

Answer: True

It is called "Phacops rana". The fossils of an extinct marine animal known as the trilobite are found in the rocks of central Pennsylvania. Trilobites were ancient crustaceans, similar to lobsters and shrimp, with jointed legs and no backbones.
8. What is the name of the state flagship?

Answer: Niagara

It was the flagship of Oliver Hazard Perry, who during the War of 1812 helped defeat the British fleet in the Battle of Lake Erie on September 10, 1813.
9. Pittsburgh is the largest city.

Answer: False

It is actually Philadelphia, with a population of 1.576 million (2021 census).
10. The most famous resident of Punxsutawney is a beaver.

Answer: False

It's a groundhog, Punxsutawney Phil, who "predicts the weather" on Groundhog Day.
11. What is Pennsylvania's highest point?

Answer: Mount Davis

It is 3,213 feet and is in the southwestern corner of the state near the Maryland border.
12. Approximately how many state parks are in Pennsylvania?

Answer: At least 120

These include Raccoon Creek State Park in the south and Frances Slocum State Park in the northeastern Pocono Mountains.
13. How many state forests are there?

Answer: 19

There are 19, including Rothrock State Forest, Cornplanter State Forest, and Tiadaghton State Forest.
14. What is the average temperature in July?

Answer: 71 degrees F

Pennsylvanians enjoy their warm summer weather.
15. What is the average temperature in January?

Answer: 27 degrees F

Winter climate varies from region to region, but is often bitterly cold.
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ballykissangel before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Fifty Nifty States:

Here are all my state quizzes in one place.

  1. Alabama--The Yellowhammer State Average
  2. Alaska--The Last Frontier Tough
  3. Arizona--The Grand Canyon State Tough
  4. Arkansas-Land of Opportunity Average
  5. California--The Golden State Average
  6. Colorado--The Centennial State Average
  7. Connecticut--The Constitution State Average
  8. Delaware-The First State Average
  9. Florida--The Sunshine State Tough
  10. Georgia - The Peach State Average
  11. Hawaii--The Aloha State Tough
  12. Idaho--The Gem State Average

7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us