FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Maryland Quizzes, Trivia and Puzzles
Maryland Quizzes, Trivia

Maryland Trivia

Maryland Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States M

Fun Trivia
13 Maryland quizzes and 150 Maryland trivia questions.
1.
  Cities and Towns of the Great State of Maryland    
Collection Quiz
 15 Qns
Can you identify the municipalities that can be found in the U.S. state of Maryland?
Easier, 15 Qns, jcmttt, Feb 10 24
Easier
jcmttt gold member
Feb 10 24
248 plays
2.
The Merry State of Maryland
  The Merry State of Maryland   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Maryland is a state on the Atlantic coast of the US. It was named after the English queen Henrietta Maria of France. It was one of the thirteen original colonies.
Average, 10 Qns, dcpddc478, Sep 08 23
Average
dcpddc478
Sep 08 23
280 plays
3.
  Maryland, the Free State   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz touches on things all Marylanders should probably know, and hopefully will allow visitors to learn a little something about the place I call home.
Average, 10 Qns, McGruff, Jan 25 05
Average
McGruff gold member
2213 plays
4.
  Maryland - From the Mountains to the Sea   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
If you live in Maryland or have spent some time here this might not be too difficult.
Easier, 10 Qns, Jack212, Jan 19 11
Easier
Jack212
1657 plays
5.
  Beautiful Annapolis   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Annapolis is the capital of Maryland and home to the United States Naval Academy. It is a beautiful city with loads of history. Let's tour it together!
Average, 10 Qns, janetgool, Sep 12 21
Average
janetgool
Sep 12 21
829 plays
6.
  Maryland Facts   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here are some questions on facts about Maryland.
Tough, 10 Qns, almach, Jan 10 08
Tough
almach
1822 plays
7.
  Maryland    
Multiple Choice
 20 Qns
Quite a wonderful and very beautiful state. I grew up there and now live in Florida. I so miss the beautiful leaves in the fall. There is so much to see and do in Maryland. From the Chesapeake Bay to the Blue Ridge Mountains...
Average, 20 Qns, TemptressToo, May 21 18
Average
TemptressToo
May 21 18
2505 plays
8.
  Maryland--The Old Line State    
Multiple Choice
 15 Qns
Welcome to Maryland--The Old Line State!
Average, 15 Qns, Morrigan716, Jul 18 17
Average
Morrigan716 gold member
Jul 18 17
1593 plays
9.
  Charles County, MD    
Multiple Choice
 10 Qns
A history quiz on Charles County, MD, where I teach school.
Tough, 10 Qns, TonyTheDad, Jul 09 10
Tough
TonyTheDad gold member
324 plays
10.
  How much do you know about Western Maryland?    
Multiple Choice
 10 Qns
Western Maryland is often an overlooked area of the state.....try this multiple choice quiz to see how much you really know about the panhandle of Maryland.
Tough, 10 Qns, proloz, Nov 08 04
Tough
proloz
646 plays
trivia question Quick Question
The current county seat of Charles County is what city?

From Quiz "Charles County, MD"




11.
  Maryland State Forests and Parks    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know in which county where Maryland's State Forests and Parks are located?
Tough, 10 Qns, almach, Jul 29 02
Tough
almach
720 plays
12.
  Maryland's Eastern Shore    
Multiple Choice
 10 Qns
Famous locations on the Eastern Shore of Maryland
Tough, 10 Qns, delainey, Dec 10 11
Tough
delainey
665 plays
13.
  Washington County, Maryland    
Multiple Choice
 10 Qns
Just a quiz about Washington County, Maryland. Enjoy!
Average, 10 Qns, packersFTW, Aug 13 14
Average
packersFTW
163 plays
Related Topics
  Baltimore Orioles [Sports] (14 quizzes)

  Baltimore Ravens [Sports] (9 quizzes)

  Maryland History [History] (5 quizzes)


Maryland Trivia Questions

1. Washington County was named after whom?

From Quiz
Washington County, Maryland

Answer: George Washington

Washington County was named after the brave soldier and first President of the United States, George Washington. The county was founded in 1776.

2. The current Charles County was created in which year?

From Quiz Charles County, MD

Answer: 1658

On April 13, 1658, the governor's council established Charles County, Maryland's fifth county. It is named in honor of Charles Calvert.

3. In 1952 a bridge opened that spanned the Chesapeake Bay. What is the eastern terminus of this bridge?

From Quiz Maryland - From the Mountains to the Sea

Answer: Kent Island

The Chesapeake Bay Bridge is approximately four miles long and it takes motorists across the bay. Before it was built people had to take a trip on a ferry that only held about a dozen cars and the journey took over an hour.

4. What is the name of oldest Episcopal Church in continuous use?

From Quiz Maryland's Eastern Shore

Answer: Old Trinity Church

The church is located in Church Creek, Dorchester County. It was built in the 1690's.

5. What is the Maryland state fossil?

From Quiz Maryland Facts

Answer: Ecphora

The complete name is Ecphora gardnerae gardnerae wilson. It is a snail!

6. In which county is the Casselman River Bridge State Park?

From Quiz Maryland State Forests and Parks

Answer: Garrett

At the time of its construction in 1813 the Casselman River Bridge was the largest of its kind in the world.

7. The current county seat of Charles County is what city?

From Quiz Charles County, MD

Answer: La Plata

La Plata wasn't always the county seat; Port Tobacco was. When Port Tobacco Creek became unnavigable, that town's usefulness as a port ended.

8. The United States Naval Academy is located in what city?

From Quiz Maryland - From the Mountains to the Sea

Answer: Annapolis

About four thousand young men and women attend the Naval Academy and at the time of their graduation are commissioned as officers in the United States Navy or Marine Corps.

9. What county is the westernmost county in Maryland?

From Quiz How much do you know about Western Maryland?

Answer: Garrett

649 farms averaging at 166 acres each helps make up a very important agricultaral part of Garrett County. The county ranks number one in the state of MD for the production of oats. There's also a lot of recreational activities in Garrett county including: skiing, golfing, snowboarding, tubing, mountain biking, nature trails, and more. The peacefulness and relaxed atmosphere brings many city dwellers from the Baltimore/DC area here every summer and winter, to visit what has become known as "the mountain top playground".

10. This famous abolitionist was born in Talbot County.

From Quiz Maryland's Eastern Shore

Answer: Frederick Douglass

Douglas was born on Tuckahoe Creek in 1818, near Easton.

11. Maryland has how many counties? (Do not count Baltimore City.)

From Quiz Maryland Facts

Answer: 23

Anne Arundel, Allegany, Baltimore, Calvert, Cecil, Charles, Caroline, Carroll, Dorchester, Frederick, Garrett, Harford, Howard, Kent, Montgomery, Prince George, Queen Annes, Saint Marys, Somerset, Talbot, Washington, Wicomico, and Worcester.

12. Hart-Miller Island is located in the Chesapeake Bay. Which county would that be?

From Quiz Maryland State Forests and Parks

Answer: Baltimore

The only way to reach the Island is by boat. There are no bridges that go there.

13. The University of Maryland's mascot is the _________.

From Quiz Maryland

Answer: Terrapin & Terrapins & Testudo

14. Which place is farthest east in Washington County?

From Quiz Washington County, Maryland

Answer: Highfield-Cascade

Highfield-Cascade itself borders Frederick County. Highfield-Cascade has an area of 1.7 square miles.

15. Charles County is bordered by how many other counties?

From Quiz Charles County, MD

Answer: 8

Three of bordering counties are Maryland counties (Prince George's, Calvert, & St. Mary's); five are Virginia counties (Westmoreland, King George, Stafford, Prince William, and Fairfax).

16. This river begins as a small spring in western Maryland, acts as a border between Maryland and Virginia, and eventually flows into the Chesapeake Bay.

From Quiz Maryland - From the Mountains to the Sea

Answer: Potomac River

The Potomac River, widens as it flows southeast, and has cut a significant gorge a few miles above Washington. It tumbles over Great Falls, and is several miles wide near its confluence with the Chesapeake Bay.

17. Commissioned in 1855, this sloop was the last all-sail warship built by the United States Navy, and is presently docked at Pier 1 in Baltimore's Inner Harbor. What is her name?

From Quiz Maryland, the Free State

Answer: USS Constellation

Purchased and moved to Baltimore in 1954 by a non-profit organization for restoration and preservation, the USS Constellation is the only American Civil War-era vessel still afloat. A pearl of maritime, naval, and American history, she is open to the public and a must-see on your trip to Maryland's largest city. Within easy walking distance is the National Aquarium, the Maryland Science Center and Davis Planetarium, and all the food and shopping you can handle. For hours of operation and more information, visit: http://www.constellation.org

18. Assateague Island National Seashore has these "famous" inhabitants.

From Quiz Maryland's Eastern Shore

Answer: Ponies

Legend is they are descended from horses of shipwrecked Spanish Galleons. This 37 mile barrier island lies south of Ocean City.

19. What is Maryland's state fish?

From Quiz Maryland--The Old Line State

Answer: Striped Bass

The striped bass, also called a rockfish, was named the state fish in 1965.

20. Blackwater Wildlife Refuge is located in what county?

From Quiz Maryland Facts

Answer: Dorchester

Blackwater Wildlife Refuge is the temporary home to tens of thousands of Canadian geese during their migration.

21. In which county is the Wye Oak State Park?

From Quiz Maryland State Forests and Parks

Answer: Talbot County

Unfortunately, the Wye Oak tree was lost this year (2002)in a storm.

22. Which three states does Washington County border?

From Quiz Washington County, Maryland

Answer: Virginia, West Virginia and Pennsylvania

West Virginia is to the south of Washington County. Pennsylvania is located to the north of the county. There is a minuscule border with Virginia in the southern portion of Washington County.

23. Joel and Benji Madden, musicians who grew up in Waldorf, MD, are members of what band?

From Quiz Charles County, MD

Answer: Good Charlotte

The band's name is from the title "Good Charlotte: The Girls of Good Day Orphanage", a book by Carol Beach York.

24. This is the largest city in Maryland but it is not the state capital.

From Quiz Maryland - From the Mountains to the Sea

Answer: Baltimore

Baltimore has the most people and is the center of commerce for the state. The Port of Baltimore serves ocean-going vessels. Baltimore is also the home to two major league sports teams.

25. This Maryland town has been called "The town that fooled the British".

From Quiz Maryland's Eastern Shore

Answer: St. Michael's

The townspeople hung lanterns in the trees during the War of 1812,in doing this the British overshot their houses.

26. Where is the Maryland State House?

From Quiz Maryland Facts

Answer: Annapolis

The Maryland State House was built between 1772 and 1779 and is the oldest US State House in use.

27. In which county is Calvert Cliffs State Park?

From Quiz Maryland State Forests and Parks

Answer: Calvert

Calvert Cliffs is home to some of the richest fossil deposits in Maryland.

28. What county touches Washington County's western border?

From Quiz Washington County, Maryland

Answer: Allegany Co.

Frederick County touches Washington County's eastern border. Cecil Co. lies in the northeastern part of the state. Worcester County is found in the southeastern part of the state.

29. On April 28, 2002, an F4-strength tornado cut a 24-mile path across Charles County and destroyed much of the downtown area of which city?

From Quiz Charles County, MD

Answer: La Plata

The tornado damaged the La Plata area the most, killing four people. A previous F4 tornado 76 years earlier killed 17 people, including 14 people at the town's elementary school.

30. On the third Saturday in May, Maryland is host to the Preakness Stakes, the second race in the coveted Triple Crown. At what track is this exciting event held?

From Quiz Maryland, the Free State

Answer: Pimlico Race Course

Pimlico Race Course, a one-mile loam oval located in northwest Baltimore, opened in 1870. The first Preakness Stakes was run three years later, in 1873, and takes its name from the horse that won Pimlico's opening day's feature race. The race for the middle jewel in the Triple Crown draws over 100,000 spectators. More details can be found here: http://www.pimlico.com/

This is category 3916
Last Updated Feb 25 2024 9:07 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.